Jump to content

Moto Zajednica

Koje gume uzeti?

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 237 postova
  • Motocikl: Suzuki V-Strom DL650

@RankoBg87 ja sam sa Road 6 presao na Anakee Adventure i bio iznenadjen koliko karakteristika Road 6 i ova guma posjeduje. Malo je bucnija i nije tako "smooth" kao Road 6 ali je zaobljenost gume iznenadjujuce slicna i bas se vozi kao road guma. A kao sto je kolega pomenuo, na kisi i hladnoci je stvarno dobra. To su bar moji utisci za ovih 3500km

Promenio član Efendija Skalin
  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 790 postova
  • Motocikl: Honda NT1100

Neću da otvaram temu u "Prodajem" za džabe.

Zamenio sam gume. Jedan set starih hoću da ostavim u rezervi za slučaj neke nužde, ali mi je drugi višak.

Ne znam da li su nekome upotrebljive da premosti. Ako jesu, bilo koji od ova dva kompleta poklanjam. Drugi ću zadržati verovatno do marta kojim tempom trošim gume.

Jedan set je Metzeler Roadtec 02. Njih sam sada zamenio.

Drugi je Michelin Road 6 GT - umesto njih sam stavio Metzelere.

Oba seta su u dimenzijama 180/55 i 120/70 17

Mišelinke su prešle oko 10500 a Metzeleri oko 8500

Ni jedna nije bušena ni krpljena.

Nemam predstavu da li bi ikome uopšte bile upotrebljive, ali mogu da ponudim pre nego što bacim.

AP1GczM4aGhr351ku3GFt8fK2dxvk6GwzgtH2su4

• Sviđa mi se 4
  • Podržavam 2

• Drug član, 1696 postova
  • Motocikl: Kawasaki Versys 1000 Grand Tourer

Evo, ja bih uzeo PR6, baš kao što kažeš - da premostim, a i da probam pošto mislim da će mi biti sledeće. Imao "četvorku" i bio sam veoma zadovoljan. 

• Sviđa mi se 1

• Vozim motor, nisam BAJKER, 2304 postova
  • Motocikl: Kawasaki Ninja ZZR1400 '09 ABS aka Black Widow

E, vala, necu uzeti PR6 iz inata, najruznija sara ikada, kao da vozim enduro gumu...🤮

Najverovatnije ce biti Pirelli Rosso Corsa 2, drugar stavio na Busu, guma je bolest a dobili smo dobru cenu...

Promenio član BokyBoy

• Svrati ponekad, 367 postova
  • Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V)
On 10/22/2024 at 4:07 PM, Efendija Skalin said:

Ja sam sa Anakee Adventure tek 3.5k presao ali me sada vasim komentarima pozurujete da je sto prije potrosim i probam TKC.

I ja cu sacekati sa TKC70/ROCKS kombinacijom, jos malo istestirao ali drze jos dobro AA. Mislim da se bas moze dosta s njima preci, vidim neki kazu da i 20K izguraju. Juce sam malo OFF, i rek'o da ih pritisnem da nadjem razlog da ih promenim ali super su, izgleda je jos rano za promenu. Tako da ces se i ti nacekati. Sta ti je mana kod AA? 

Za TKC po netu kazu da dosta manje predju, nekada cak i upola od Michelina.

Promenio član Blackened

• Drug član, 790 postova
  • Motocikl: Honda NT1100
On 21. 10. 2024. at 15:09, Mr_Wolf je napisao:

Mislim da su ovo jedine preostale koje sam želeo da probam. Sledeće ću verovatno ponavljati neke od ranijih.

AP1GczMyp63QMTntsR26KOYd0Flss7DXq-Dfign-

AP1GczNYOEcpPV2b5J4XhSJ56IuRiUhSvtESpiUi

AP1GczOi9DBgqtBeT5kTF3QUeNm7WO5b4fHAHAj0

Danas sam ih protegao do Kladova.

Mislim da su ovo najbolje gume koje sam imao na ovom motoru. Početak obaranja je pitom a onda daju jako dobar osećaj šta se tačno dešava tokom celog prolaska kroz krivinu. Nisam osetio ni u jednom momentu nikakvu nelagodu ni u brzim ni u sporim krivinama - deluje da imaju još mnogo da pruže pre nego što krenu da prave problem.

Sigurno i novi amortizer ima dosta udela u ponašanju, ali mislim da su mi i gume "legle".

Osetno su tiše od Metzelera, a možda i od Mišelinki.

Jedino što sam primetio pri kočenju npr. u naseljenom mestu na onim uglačanim putevima da mi pali ABS na zadnjem točku pri dosta slabijem kočenju nego ranije. 

Pratiću naravno i dalje kako se ponašaju, ali za sada od mene imaju preporuku.

Promenio član Mr_Wolf
  • Sviđa mi se 3

Pre 16 sati, Mr_Wolf je napisao:

Jedino što sam primetio pri kočenju npr. u naseljenom mestu na onim uglačanim putevima da mi pali ABS na zadnjem točku pri dosta slabijem kočenju nego ranije

Da, isto i kod mene, bio sam u tripu da mi nesto nije u redu sa zadnjom kocnicom ali izgleda da tako treba...

Samo teraj, guma je bruka💪💪💪

• Sviđa mi se 1

• Ne silazi, 2261 postova
  • Motocikl: ex.Liberty 125 & Scarabeo 400i, Kawa ER-5
On 22. 10. 2024. at 7:41, BokyBoy je napisao:

predvidljive su, daju naznaku kada hoce da puste, nisu kao Miselin koji drzi, drzi pa odjednom samo klecne i pusti.

Još pre par dana sam hteo ovo da pitam (ne znam :neznam:), ne samo tebe Boki, već i ostale, šta to znači kada guma "pusti". Juče sam saznao...

Vraćajući se sa Tresija, posle Rogače na uzbrdici, krivina na levo, mala brzina, ode mi zadnji točak ! Sa kvačilom ga smirim, gledam iza, suvo sve, nema ulja, peska itd. Vozimo dalje, i sledećih oko 50 km još 5, 6 puta mi se isto dešava. Oladio sam se...mislim se, samo da se dovučem do kuće, i da jurim nove gume. Na pauzi pričam sa kolegama, kažu da nisam jedini. Još njih nekoliko je imalo proklizavanje. Takav je asfalt, klizav.

Moj motor je lagan (er5), na njemu su gume Michelin Pilot Street, mlad dot, lepe šare i prešle bar 16 hkm. Mislio sam iste da uzmem, ili imate neki predlog... Važno je da drže i po klizavom i mokrom, koliko je moguće više.

Ne vozim po snegu, znači, bez pahulje !  :)

• Haha 1

pre 31 minuta, Blaza je napisao:

Još pre par dana sam hteo ovo da pitam (ne znam :neznam:), ne samo tebe Boki, već i ostale, šta to znači kada guma "pusti". Juče sam saznao...

Vraćajući se sa Tresija, posle Rogače na uzbrdici, krivina na levo, mala brzina, ode mi zadnji točak ! Sa kvačilom ga smirim, gledam iza, suvo sve, nema ulja, peska itd. Vozimo dalje, i sledećih oko 50 km još 5, 6 puta mi se isto dešava. Oladio sam se...mislim se, samo da se dovučem do kuće, i da jurim nove gume. Na pauzi pričam sa kolegama, kažu da nisam jedini. Još njih nekoliko je imalo proklizavanje. Takav je asfalt, klizav.

Moj motor je lagan (er5), na njemu su gume Michelin Pilot Street, mlad dot, lepe šare i prešle bar 16 hkm. Mislio sam iste da uzmem, ili imate neki predlog... Važno je da drže i po klizavom i mokrom, koliko je moguće više.

Ne vozim po snegu, znači, bez pahulje !  :)

Ne znam bas koliki ti je izbor guma u toj dimenziji ali ja bih na tvom mestu svakako batalio street gumu tj turing, pogotovo Miselin i presao na neku sport gumu, meksa, je, brze se greje, ima bolji grip i fid bek...e , sad, ne moze i da drzi 20.000 km i da bude dobra sara...to se bre uplasticilo...po meni, bolje neka se trosi ali neka drzi. Angel gt2 drzi nenormalno cim se brzo zagreje a kada motor pocne da mi bezi preko nosa u krivini, znam da to javlja da mu nije ostalo jos mnogo gripa, moze to jos da se obori ali jednostavno nije vredno rizika...a sa zadnjom se igras na gasu kako hoces, kontrolisano proklizavas dokle god zelis, pazis samo da ne popijes haj sajd, nista vise, mislim da mi zadnja nikada nije dala znake da pusta do sada, obicno je to prednja jer mi je motor tezak napred.

Promenio član BokyBoy
  • Sviđa mi se 1
  • Hvala 1

16K km? Pored glatkog asfalta moze biti do toga, sara moze delovati ok, ali u jednom momentu svake gume pocinju da slabije drze, to ide postepeno pa se naviknemo ali pocinju sve vise tako da iznenadjuju. 

pre 25 minuta, mickeyZ je napisao:

Da li si obratio paznju da nije bilo opalog lisca? 

Ne, čist, uglačan put.

pre 14 minuta, BokyBoy je napisao:

to se bre uplasticilo.

Nije još plastična, meka je i dalje, sveža, ali je definitivno za zamenu zbog pređenih kilometara.

Zadnji put proveravao pritisak letos po onim vrućinama, i zadnju držim na 2,5 a prednju na 2,3. Danas proverim, jedva 2 bara obe...

Uglavnom, nema više Rossi style 😂 vožnje...

I da, prednja (do sada) ni jednom nije pobegla, samo zadnja .

• Drug član, 1625 postova
  • Motocikl: Honda NC750x

Jes bio klizav put, kod mene nove gume pa se bacao al ne obraćam pažnju posto se vidi da se presijava.

Posle ovih Road 5 gledam nesto drugo. 

• Zainteresovan, 764 postova
  • Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24-------------------------

Pre negde isli od Herceg Novog gore ka granici sa Bosnom. Sve vreme uz jadransku magistralu put normalan, suv, temp oko +20°C, e sad kako počesmo da se penjemo ka granici, tek što zamakosmo iznad grada, put se presijava, uglačan, gledam na temperaturu, ista kao i dole i posle par sekundi osetim kako mi se zadnji tocak prosetao u stranu. Izvezosmo tu deonicu kao po ledu da vozimo, uzasan osecaj u krivini. Drugar iza kaze da nije smeo dati gas koliko mu plese zadnjica(fz1 150ks bez tcs)... Nove gume na oba motora... Nekad izgleda i nema pravila da li je napolju suvo i toplo... 

Ko bude isao ovom deonicom od HN ka Trebinju, nek pripazi. 

Screenshot_20241027_135720_Maps.thumb.jpg.9f2a381c8d1549001dd91895d882e5ec.jpg

Promenio član Rider000
  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Svrati ponekad, 237 postova
  • Motocikl: Suzuki V-Strom DL650
28 minutes ago, Rider000 said:

Pre negde isli od Herceg Novog gore ka granici sa Bosnom. Sve vreme uz jadransku magistralu put normalan, suv, temp oko +20°C, e sad kako počesmo da se penjemo ka granici, tek što zamakosmo iznad grada, put se presijava, uglačan, gledam na temperaturu, ista kao i dole i posle par sekundi osetim kako mi se zadnji tocak prosetao u stranu. Izvezosmo tu deonicu kao po ledu da vozimo, uzasan osecaj u krivini. Drugar iza kaze da nije smeo dati gas koliko mu plese zadnjica(fz1 150ks bez tcs)... Nove gume na oba motora... Nekad izgleda i nema pravila da li je napolju suvo i toplo... 

Ko bude isao ovom deonicom od HN ka Trebinju, nek pripazi. 

Screenshot_20241027_135720_Maps.thumb.jpg.9f2a381c8d1549001dd91895d882e5ec.jpg

Put Kameno - Sitnica je najgori kada je temapratura preko 25C i padne blaga kisica. Desavalo mi se da od Kamenog do Sitnice naidjem na 6-7 okrenutih automobila u svega par kilometara. Ljeti pogotovo kad se usija asfalt i padne kisa, ubjedljivo najgora podloga koju sam ikada pod tockovima osjetio. 

p.s. Komsija u HN mi je pricao da se tu spajaju primorska i kontinentalna klima i da ima dosta soli u vazduhu. Ali je on alkos kroner pa ne znam sta da mislim o toj teoriji

Promenio član Efendija Skalin
  • Sviđa mi se 1

@Rider000

Znam za tu deonicu, mislim da je prošle godine neko tu proklizao...

Promenio član Blaza
  • Sviđa mi se 1

Ima i u okolini Novog Sada par mesta gde postoje takve asfaltne "mine iznenađenja", npr. sama krivina kada se penješ pored Kovid bolnice na Mišeliku u dužini od desetak metara, zatim više krivina kada se penje na Venac sa Paragova, zatim silaz sa grebenskog puta ka Rakovcu, kada se prođu one kratke krivine, otprilike između manastira i  skretanja za kamenolom... Tu uvek k'o po jajima. :rolleyes:

Promenio član DraganNS
  • Sviđa mi se 1
  • Hvala 1

Ovih dana, ko se vozi gore, ima žireva po putu i zna da cimne motor u krivini kada ga guma nagazi.

• Sviđa mi se 1
  • Hvala 1

• Zainteresovan, 764 postova
  • Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24-------------------------

I jos jedan "tip", ko ide kroz Madjarsku, a smara ga autoput, nek ipak ide autoputem. Sporedni putevi su OCAJ. Nisam skoro vozio losijim putevima... Mislio da sam da ce se stanje popraviti kako se prilazi Budimpesti ali jok... Grebani asfalt, kolotrazi, izbocine, sahte... Katastrofa.

Pa to je samo zanimljivije :), nikako autoput - u julu sam prosao Madjarsku dva puta, skroz na sever preko Eger-a, i nazad iz Beca na Balaton. Severniji deo je bas dobar, ima lepih mesta, nacionalni parkovi, sume, manja mesta su lepa za proci (Eger - Miskolc put za preporuku kroz nacionalni park). 

Promenio član Blackened

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja