nikola_bb 19 Napisano Maj 31, 2017 Svrati ponekad, 139 postova Lokacija: Skopje Motocikl: Pegaso Strada Prijavi odgovor kao problematičan Interesuje me sinhronizacija na dva karburatora, vidim na internet ova U cevka prema koju mogu da sinhroniziram. Ali nisam siguran oko ovo: Neko kaze da nivo ulja(fluida) u cevi treba da bude mirna i ista t.s u sredini, dok neko kaze da nije bitno da bude isti nivo sve dok nivoa su stabilni ne se menjaju onda je ok. Sta je od ovo tacno, dali da ciljam da budu isti nivoa ili da imam stabilan rad i stablni nivo? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Throttle Addict 947 Napisano Maj 31, 2017 "Trtl", 584 postova Lokacija: Sabac Motocikl: BMW K1600 GT Prijavi odgovor kao problematičan Stari majstori sihronizaciju karbova rade drugacije, imao sam priliku da mi covek to malo objasni i uveri me u njegovu teoriju, a to je da ta creva i vakumetri ti ne trebaju!!! Mislio sam da je lud itd.... Kada se karbovi skinu, odvrnu se sve dizne i skinu svi moguci delovi sa njega i onda se potapaju u ultrazvucnu kadicu na dubinsko ciscenje od 45min do 1 sata. Bitno je da su dobro oprani zbog ler kanala koji su izuzetno uzani itd, nakon takvog pranja leptiri se podesavaju u "nulu", odnosno da su 100% zatvoreni kada je ler sraf izvrnut do kraja, a merilo za to je suncev zrak koji ne sme da prodre izmedju leptira i zida karburatora. Kada sve to odrade, vrate dizne na svoja mesta, plovke itd, i pilot sraf na fabricko podesavanje, kad upale motor tek se onda igraju sa pilot srafovima ako za tim ima potrebe (drugi auspusi, k&n filter, podignute iglice itd) Sto se tice te fore sa crevima i vakumetrima, ljudi mahom to samo nakace na motor i bez prethodnog stelovanja leptira vrse "stelovanje" ili ti "vakumiranje" a zapravo jedan leptir steluju prema drugom bez obzira da li je taj leptir u dobrom polozaju ili ne, leptiri moraju biti skroz zatvoreni kada se izvrne ler sraf do kraja. Majstor me je licno u to uverio na mom motoru na kojem sam pre toga probao vakumiranje i ta creva sa uljem itd itd. Posle ubrzanog kursa za karbove drugar i ja resimo da na njegovom motoru primenimo tu taktiku, jer je imao problem sa glavljenjem gasa na odredjenim obrtajima, otezano palio itd, motor se preporodio.... Skrenuo sam sa teme i nisam ti dao odg. na tvoje pitanje, samo zato sto mislim da ces gubiti dzabe vreme ako tako "stelujes" karbove, a iz meni licnog primera. P.S. Nisam majstor, niti sam skolovan za to, samo sam imao priliku da mi covek koji se godinama bavi karburatorima objasni neke stvari i to pokaze na mom motoru. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4275 Napisano Jun 1, 2017 Ne silazi, 6613 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Nisu svi karburatori, kao ni ajnšprici, isti, kod nekih dolazi do potpunog zatvaranja leptira u takzvanom nultom položaju dok kod drugih mogu biti otvoreni preko 10°, neki imaju prolazni otvor kroz sam leptir, nekima je bajpas kroz samo telo, diznu,...Podrazumeva se da je karburator ispravan, znači čist i bez pohabanih delova, znači svaki teoretski identičan, usaglašavanje dva ili više se vrši na probnom stolu i svaki mora da ima isti protok, praktično manometri ili creva moraju da budu poravnati. Na motoru to može da bude drugojačije jer nemaju svi cilindri jednaku sposobnost usisavanja što zbog same tolerancije u izradi, podešenosti, ala ventili, ali i potrošenosti. Na nejednakim cilindrima idealno jednaki karburatori na stolu, će pokazati različito očitavanje nivoa u crevima, ona su daleko preciznija i osetljivija od satova, mada i među njima ima razlike. Recimo, podatak koji navodi Twinmax, ili neki sa živom, je da se smatra da 30mbr razlike odličnim, preračunato u neki uljni stub to iznosi 21 cm, živa je 7 puta inertnija i ispada da je sinhronizacija sa tankim uljnim crevima jako teška ili pipava i iziskuja puno vremena i znanja i veštine da se usisi poravnaju. Leptiri uvek moraju da imaju sinhroni otklon, na leru je to manje bitno jer postoji dodatna opcija izjednačavanja a i mali su protoci, međutim, na većem otvoru i mala razlika u zaslonu čini drastičnu razliku u usisavanju i samim tim manju snagu u jednom cilindru koji se tad ponaša dodatno kontra produktivno, kao recimo teg koji opterećuje bolji cilindar pa i on sam troši snagu gde ne bi treabao. Polazište od apsolutnog zatvaranja leptira u početnom položaju je u redu, ali ako je prisutna potrošenost, mogu leptiri da ne propuštaju sunčev zrak a da im se razlikuju početni uglovi jer su se jednostavno tako namestili ili napasovali habanjem i ta razlika se javlja sa većim uticajem kako se leptiri otvaraju. Kad se uzmu u obzir svi aspekti, nije ni malo lako uraditi usaglašavanje rada 2 cilindra a kamoli više kroz ceo opseg obrtaja, od lera pa do graničnih, pristup dvostepenom sinhronizacijom, u leru i na nekoj srednjoj brzini, obično krstarećoj, kod BMW-a recimo na cca 4.000 obrtaja, nije dovoljano dobar a kamoli samo na leru. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Throttle Addict 947 Napisano Jun 1, 2017 "Trtl", 584 postova Lokacija: Sabac Motocikl: BMW K1600 GT Prijavi odgovor kao problematičan Lepo objasnjeno kolega, ocigledno ti je to struka dok u mom slucaju nije, kao sto sam gore i napisao, nisam majstor samo sam prepricao sta je radjeno na mom motoru sto ne znaci da ce to funckionisati na svakom karbu Samo stojim iza toga da ne treba niko sam da cacka karburatore i da ih steluje bez kvalitetnog pranja itd. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nikola_bb 19 Napisano Jun 1, 2017 Svrati ponekad, 139 postova Lokacija: Skopje Motocikl: Pegaso Strada Prijavi odgovor kao problematičan Onda probacu da sinhroniziram pomoc spiun za stelanje ventila 0,05mm. Znaci da dalje ako uradim U cevka sa ATF ulje treba da ciljam na isti nivo ili samo da nivo ne varira? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4275 Napisano Jun 1, 2017 Ne silazi, 6613 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Pre 10 sati, Throttle Addict je napisao: Lepo objasnjeno kolega, ocigledno ti je to struka dok u mom slucaju nije, kao sto sam gore i napisao, nisam majstor samo sam prepricao sta je radjeno na mom motoru sto ne znaci da ce to funckionisati na svakom karbu Samo stojim iza toga da ne treba niko sam da cacka karburatore i da ih steluje bez kvalitetnog pranja itd. I nije i jeste, zavisi kako se gleda. Nisam ništa naročito objasnio, samo naveo neke činioce od uticaja, a kako ih sve uskladiti je druga priča iako je cilj uvek isti, uravnotežiti usisavanje što može biti individalno. U principu se ne treba baviti leptirima ako se ne poznaje dovoljno dobro sklop i ako nije nepobitno nešto pokvareno. Pre 3 sati, nikola_bb je napisao: Onda probacu da sinhroniziram pomoc spiun za stelanje ventila 0,05mm. Znaci da dalje ako uradim U cevka sa ATF ulje treba da ciljam na isti nivo ili samo da nivo ne varira? Nivo treba da bude poravnat, pulsiranje je normalno jer klip čas usisava čas izduvava, prigušenjem na manometru ili crevu se to eliminiše ali samo očitavanje bude previše inertno, kasni, i samim tim mogućnost greške je prisutno. Kod motora koji imaju lambda sondu, ljuljkanje, nestabilnost i nazimenično povišenje nivoa je uobičajeno. Ovde ima malo o podešavanju: https://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/105677-r1100-r1150-ticker-killer/&do=findComment&comment=1824147 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
spredrag 1130 Napisano Jun 2, 2017 Zainteresovan, 914 postova Motocikl: BMW R50/5 Prijavi odgovor kao problematičan 16 hours ago, nikola_bb said: Onda probacu da sinhroniziram pomoc spiun za stelanje ventila 0,05mm. Znaci da dalje ako uradim U cevka sa ATF ulje treba da ciljam na isti nivo ili samo da nivo ne varira? Prvo nasteluj ventile i paljenje. Ocisti i produvaj sve kanale i dizne u karburatoru. Podesi nivo loncica i smesu prema manualu. Sinhronizacija je na kraju. Uzmi dugacko tanku crevo i na duzoj letvi formiraj U. Koristi dvotaktol, ako ga motor usisa nista strasno. Nivoi u oba stuba treba da budu jednaki. Podesavaj i na ler gasu i na 3-4 k obrtaja. Ako ti je motor vazdusno hladjen pazi da se ne pregreje. Za nas smrtnike je ovaj postupak dovoljno dobar. Srecno Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nikola_bb 19 Napisano Jun 2, 2017 Svrati ponekad, 139 postova Lokacija: Skopje Motocikl: Pegaso Strada Prijavi odgovor kao problematičan Ventile su provereni i ok nivo i smesa podesena ostaje jos sinhronizacija. Odradio sam dok su nadvor karbovi sa pomoc spiona za ventile. A ovo sa ulje u U cevka je daleko poprecizno nego vakum metri(tako da postupak je sigurno dobar) Sent from my COOLPAD 8297W using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4275 Napisano Jun 2, 2017 Ne silazi, 6613 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Pre 9 sati, spredrag je napisao: Podesavaj i na ler gasu i na 3-4 k obrtaja. On 1. jun 2017 at 9:16, đunta je napisao: pristup dvostepenom sinhronizacijom, u leru i na nekoj srednjoj brzini, obično krstarećoj, kod BMW-a recimo na cca 4.000 obrtaja, nije dovoljano dobar a kamoli samo na leru. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
spredrag 1130 Napisano Jun 2, 2017 (promenjeno) Zainteresovan, 914 postova Motocikl: BMW R50/5 Prijavi odgovor kao problematičan Znas da veoma postujem tvoje znanje i umece, a narocito posvecenost. Verovao ili ne imam slican pristup stvarima. Ali ja sam prost covek, seljak (sto rece Hruscov) i na pitanja odgovaram jednostavno, precizno, najbolje sto umem, sa ciljem da to bude korisno i upotrebljivo za pitaoca. Ako Nikola bude ispratio proceduru koju sam napisao siguran sam da ce imati motor koji ce moci i da vozi. Meni tvoj gornji post ne bi puno koristio, mogu samo da se nadam da njemu hoce. Verovatno zbog tebe sam i stavio ogradu "za nas obične smrtnike". Zdrav mi i veseo bio i spremi V-twin i MH57 za početak jula. Edit: I Nikola, pre sinhronizacije otpusti malo sajlu za gas, da ne zateže. Nekad može da smeta kod štelovanja. Posle je naravno opet podesi na propisani "luft". Promenio Jun 2, 2017 član spredrag Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4275 Napisano Jun 2, 2017 Ne silazi, 6613 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Ajde, ajde, nemoj da si preskroman, znam naravno, nekad ni nije moguće uraditi sinhronizaciju kroz ceo opseg bilo zbog kvara, bilo zbog konstrukcije, jednostavno nema mogućnosti podešavanja, ali je takođe i prisutan stereotip lera i neke uobičajene putne brzine, bilo da se ne zna, bilo da je mrzovolja da se radi, nedavno sam proveo dobra 3 sata podešavajući jedan GS 1.200 jer je neko dirao ono što se ne dira a nije umeo da vrati na mesto. Slažem se ja time što si naveo, većina BMW-a se tako i vozi recimo, ali uvek nastojim da istaknem vrh pa dokle se ko zaustavi ili zadovolji. Da, previše zategnute sajle mogu da uzrokuju dodatne probleme ne zbog samog štelovanja već mogu uticati na ravnomernost rada na leru, nekih po milimetra je završno kako treba. Biće boze za juli, skoro si štuco, samo da znaš. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nikola_bb 19 Napisano Jun 3, 2017 Svrati ponekad, 139 postova Lokacija: Skopje Motocikl: Pegaso Strada Prijavi odgovor kao problematičan Hvala na saveti. Inace rec je za Suzuki GS500, probao sam da stelujem sa U cevka ali uspeo sam da totalno rasinhroniziram. Znam da je cevka vrlo precizna i razlika u nivoa je na pocetku bila ne tako velika ali mislio sam da doteram idealno i tu sam pogresio. Onda sam opret sve rasturio i pomoc 0,05 spiun podesio oba leptira. Posle ovo upalio motor, dobro radi i razlika u cevka ima ali nisam opet pokusavao da bude idealno jer i vako dobro radi. Plus ovo radim u podzemna garaza i problem je sa izduvni gasova a i motor greje jer je vazdusar. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nikola_bb 19 Napisano Jun 4, 2017 Svrati ponekad, 139 postova Lokacija: Skopje Motocikl: Pegaso Strada Prijavi odgovor kao problematičan Jos nesto, ler sam ostavio na 2,5 kruga. U uputstvo za ovaj model karburatora kaze 1 3/4. Ali ljudi na internet kazu da najbolje radi na 2,5-3 kruga. Dal da namalim ili da ostavim ovako? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
rboban 1041 Napisano Jun 4, 2017 Drug član, 3005 postova Lokacija: Obrenovac Motocikl: FleXeR Prijavi odgovor kao problematičan Nije to ler... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nikola_bb 19 Napisano Jun 4, 2017 Svrati ponekad, 139 postova Lokacija: Skopje Motocikl: Pegaso Strada Prijavi odgovor kao problematičan Kako nije ler, smesa za ler(odnos vazduh gorivo na ler) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4275 Napisano Jun 5, 2017 Ne silazi, 6613 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Ler je jedno a smeša drugo, kako se šta podešava zavisi od konstrukcije karburatora, bilo da je klasičan, bilo da je sa elektronskim ubacivanjem goriva, tj. ajnšpric. Ne znam tvoj karburator pa ne mogu ništa konkretno, principijelno, treba da dobiješ propisan broj obrtaja na leru uz dobro podešenu smešu. Kod nekih karburatora postoji jedan šraf za podešavanje leptira, drugi za vazduh a treći za gorivo, uobičajenije da pored leptir šrafa postoji samo još jedan koji reguliše smešu i predpostavljam da se radi o njemu. Koliko treba da bude odvijen opet zavisi od konstrukcije, obično postoji fabrički podatak, ali tačan položaj može da varira +/-, zato se prvo postavi u fabričku meru a potom vrši fino podešavanje bilo na Co2 metar ili na uvo, kad su u pitanju dva ili više karburatora, teško da će ko ispravno podesi smešu na svakom na uvo. Ako je fabrički podatak 1 i 3/4 kruga, malo verovatno da je bolje 2 i 1/2 kruga a kamoli 3 puna, po netu se svašta proglašava rezultatom, pogotovu na srbskim forumima gde je pravilo da se uvek teži da bude drugojačije nego kako treba. Ako se radi o šrafu za podešavanje smeše, postavi ih u fabrički podatak a leptire podesi tako da dobiješ propisan broj obrtaja na leru uz istovremenu sinhronizaciju, znači malo jedan pa malo drugi, potom se podešavaj smešuna jednom pa na drugom karburatoru na uvo ako možeš, oseti se gde naj bolje radi, ne gledaj sinhronizaciju niti broj obrtaja, kad zaključiš da su smeše na svim karburatorima dobre, tad sinhronizuj leptire i namesti potreban broj obrtaja. Sve što može da se podešava je od uzajamnog uticaja, znači mora da se radi više puta, da se sve prolazi da bi se došlo do ispravnog rada, padnu obrtaji pa se moror ugasi, ili odu visoko, otprilike preko 1.800 obrtaja šraf za podešavanje smeše gubi funkciju. Bez alata, nije moguće podesti smešu ni poziciju leptira bez obzira na sinhronost nivoa u crevima, uvo i špijuni su figurativno štap i kanap i ne može se očekivati apsolutan rezultat već se mora zadovoljiti subjektivno što je krajnje individualno. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...