Jump to content

Moto Zajednica

3. Moto GP Estoril, Portugal

Recommended Posts

• Ne silazi, 5471 postova
  • Motocikl: Honda Varadero 1000 ABS

Evo prije nego krenem doma da zamrcim koje slovce.

estoril.gif

Drugovi partizani vraćamo se na stazu. Idemo u Portugal „To Vam je Brazil u Evropi“. Dobrodošli na kako kažu jednu od komplikovanijih staza u Moto GP kalendaru, dobrodošli na maltretiranje motora u zonama za kočenje, dobrodošli na truckave pravce, dobrodošli u teške šikane, dobrodošli u još jednu fenomenalnu trku. Dobrodošli na Estoril.

Staza se nalazi na obali Atlantika, 28 km od Portugalske prestonice Lisabona. Iako je sagrađena daleke nam 1972 godine u Moto GP dolazi 2000 godine. A modifikovana je 2006 godine. Pol pozicija se nalazi na lijevoj strani ove 14 metara široke staze. Ukupna dužina 4182 metra, kroz koje da bi prošli morate na naređate 13 krivina, četiri lijeve i devet desnih. Najduži pravac je 986 metara.

2000 godine prvi put kako je uvrštena u GP kalendar pobjeđuje Mccoy Garry sa Yamahom,  potom 2001, 2002, 2003, 2004 Valentino Rossi, tri puta na Hondi i jednom na Yamahi, 2005 godine pobjeđuje Barros sa Hondom, a onda 2006 godine sa 2 hiljadita dijela sekunde Rossija dobija Elias, i prošle godine sa Yamahom Valentino Rossi.  Sami prosudite ko ima najveće izglede da ide na najviši stepenik podijuma.

Gospodin Mamola reče da ćemo u Estorilu vidjeti pravo lice novajlija, na jednoj „novoj“ stazi, na kojoj nisu imali prilike da testiraju. Da li su stvarno dobri ,neka kažu i pokažu u Portugalu.

A tu je još jedan gospodin, čije mišljenje moramo uvažavati, ipak je to Agostini vlasnik 15 titula svjetskog prvaka. Giacomo kaže:“ Rossi još nije završio, ima još šta da kaže u Moto GP. Još uvjek je jedan od najboljih vozača i ako mu sve bude radilo kako treba ima velike šanse za pobjedu. I dodao:“ Šampionat će biti veoma težak, pošto ima dosta novih vozača, željnih dokazivanja.“

RASPORED NA EUROSPORTU

Petak 11.04.2008

14.15 Prve kvalifikacije 125 cc uživo

14:45 Slobodni trening Moto GP uživo

Subota 12.04.2008

14:00 Druge kvalifikacije 125cc uživo

14:45 Kvalifikacije Moto GP uživo

16:00 Druge kvalifikacije 250cc uživo

Nedjelja 13.04.2008

11:15 Warm Up i reportaže snimka

12:00 trka 250 cc uživo start 12:15

13:15 trka Moto GP uživo start 14:00

15:15 trka 125 cc uživo start 15:30

Ponedjeljak 31.03.2008

09:00 trka Moto GP snimak

Estoril nas nikada nije razočarao, pa zašto bi to bilo ovaj put. Uživajte.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Casey_Stoner_372245a.jpg

Laki je malo nervozan. Stoner se brani od kritika zbog njegovog ponašanja naspram Capirossia kada ga je u zadnjem krugu treninga u Jerezu pokušao udariti sa nogom jer mu je ovaj navodno zasmetao. Kritičari su se javili jer je Hopkins prošle godine zbohg istog ponašanja kažnjen tako da se može posumnjati da za svjetske prvake važe neki malo drugačiji aršini.

A Lalajko, nešto pulen nije baš najopušteniji.

• Teoreticar ..., 12115 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Pa nije mu lako. Treba platiti porez, a on spada u one postene i to radi na vreme. :)

Nesto gledam onaj pravac, deluje jako dugacko. Mislim da ce Stoneru ovde posao biti olaksan, Desmo ce ovde odraditi posao.

I prosle godine je taj pravac bio na istom mjestu, On sa Desmosedicijem koji je bio bar pet puta dominantniji, pa trece mjesto. I februar je bio ispred njega.

Neka bude covjek na stazi. Nije tesko biti fin. ;)

• Zainteresovan, 953 postova

Staza je jako zahtevna prema gumama i po mom misljenju to moze biti presudno. Nadam se da ce se bridgestone pokazati u boljem svetlu nego do sad i da ce biti jednako konkurentni, da bi majstori mogli da pokazu sve sta znaju a i da razjasne ko je platio porez a ko nije  :D :D :D

Jedan mali osvrt na proslogodisnju trku.

404.jpg

Prosle godine Portugalski Grand Prix je bio smjesten pred kraj sezone kao 14. po redu. Na kraju trke, najvisi stepenik podijuma poslije odlicne borbe sa Pedrosom na Repsol Hondi, zauzima Valentino Rossi na Fiat Yamahi. I tako bar na tren odgadja Stonerovu proslavu titule. Borba Rossi-Pedrosa je trajala momacki i na kraju je Italijan izasao kao pobjednik sa 0.175 sekundi prednosti u odnosu na Spanca. To je bila Rossijeva cetvrta pobjeda u sezoni ili ti prva poslije tri mjeseca cekanja, tacnije od Asena. To je bio ujedno rezultat koji je malo povratio nadu u Yamahinom timu i tu novu 800ccm masinu.

Na trecem mjstu se nasao tada jos ne Moto GP sampion Stoner, cija je predost smanjena na 76 bodova. Cetvrto mjesto sa osvajaca pol pozicije Nicky Haydena. Na petoj poziciji vozac Gresini Honde Marko Melandri. Ko bi rekao da ce peto mjesto biti za njega san, bar kako sada stvari stoje?

5uzpC_lorenzomf0.jpg

Ne bas mnogo ljudi je predvidjelo ovakav senzacionalan start Moto GP karijere vozaca Fiat Yamahe Jorge Lorenza. Ali sljedeci Grand Prix vikend u Estorilu ce biti jedan veliki izazov za mladjanog Spanca.

Dvostruki sampion u 250ccm klasi koji puni 21. godinu sljedeceg mjeseca, vec sada u svom posjedu ima dvije pol pozicije i dva podijuma. Doslo je vrijeme za trecu rundu u njegovoj “pocetnickoj” GP sezoni. Grand Prix u Portugalu je prilika za Spanca da mozda cak,napravi i korak naprijed na ljestvici u generalnom plasmanu na ovoj veoma teskoj stazu pored Atlantika.

Mada dosadasnji rezultati bas i ne idu u prilog Lorenzu, ovo je jedna od cetiri staze na kojima do sada nije nikada pobjedjivao ni u jednoj GP klasi, i jedna od dvije staze na kojima nije osvajao pol poziciju. Da bi stvari bile jos malcice teze, za razliku od Losaila i Jereza, ovdje nije bilo testova.

Za razliku od Lorenza , njegov klubski kolega Valentino Rossi ima dijametralno suprotne rezultate. On je najuspjesniji vozac u istoriji Portugalskog Moto Grand Prixa. Zavrsio je na podijumu u svakoj od osam trka na koje je posjetio u Portugalu, ukljucujuci cak pet pobjeda.

Ako bi Lorenzo obuven Michelinkama uspio da ostane blizu klubskom kolegi koji je na Bridgestone, kao sto je to bilo u Jerezu, mislim da bi zadovoljno trljali ruke cikice iz Fiat Yamaha boxa.

“ Prosle godine u Estorilu sam bio treci i bio sam nadomak druge titule, sto bi je bilo veoma uzbudljivo. Estoril je veoma bitna trka za nas Spance, posto nam je ovo komsiluk  i dosta ljudi iz Spanije dolazi da gleda. Ipak, ovo nije jedna od mojih omiljenih staza, nikada nisam uspio bolje od treceg mjesta.”

“ Vrijeme je prilicno nepredvidivo, staza je prilicno varljiva sa veoma teskim zonama za kocenje, ali sada vec znam da se Yamaha dobro ponasa, tako da se nadam da cemo nastaviti u dobrom ritmu. Ovo je prva staza u sezoni na kojoj nismo testirali, tako da je to jedan izazov vise, moracemo da se prilagodimo odmah u petak i krenemo korak po korak naprijed. rekao je Lorenzo.

A njegov timski menadzer Daniele Romagnoli je dodao:” Znamo da je ovo Lorenzu prva trka na YZR-M1 u Estorilu, ali ne mislimo da ce biti problema, jer veoma dobro poznajemo stazu, a i Jorge se odlicno adaptirao na 800ccm masinu. Estoril nije omiljena Lorenzova staza, pa cemo pokusati naci sto bolji set-up, sto je brze to moguce, kako bi se prije “oslobodio” i nastavio sa dosadasnjim dobrim rezultatima. zavrsio je Romagnoli.

• Vlasnik sajta, 5371 postova
  • Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR

Mixa nam se zasluzeno odmara kod matoraca, pa ga ja odmenjujem u izvestavanju sa motogp scene :)

Evo rezultata drugog treninga. Izgleda da Pedrosa nastavlja sa dobrom formom...

motogp portugal FP2.JPG

• Teoreticar ..., 12115 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Malo pre zavrsene kvalifikacije, evo rezultata. Stoner ocajan. Lorenco briljantan, za 4 desetinke oborio Rosijev rekord iz 2006 godine!

fdIMt_kvalifikacijeci7.jpg

Bice guravo. Mada ipak mislim da ce Rossi stici prvi na cilj. A drugo i trece, dvoboj Pedrosa-Lorenzo i pobjednika ne mogu da nadjem.

• Zainteresovan, 655 postova

Bice guravo. Mada ipak mislim da ce Rossi stici prvi na cilj. A drugo i trece, dvoboj Pedrosa-Lorenzo i pobjednika ne mogu da nadjem.

Iz tvojih usta u Bozije usi  ;D

• Svrati ponekad, 348 postova
  • Motocikl: bez

Iz tvojih usta u Bozije usi  ;D

......to se podrazumeva..... ;D ;D ;D ;D

• Zainteresovan, 953 postova

Rossi je pokazao svoju vozacku velicinu vozeci na bridgestone gumama istim kao i stoner samo sto je mislen jos uvek dosta bolji a honda i dukati za nijansu brzi.

• U potrzi za performansama..., 3388 postova
  • Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE

Yamaha je danas ipakj bila najbrza. Max brzine su prvih 6 bile 4 Yamahe i 2 Dukca. Izgleda da su se stvari malo promijenile sto se tih stvari tice. E sada, sto se tice pojedinaca, Rossi je odlicno isao na Bridgestonkama, ali mislim da je mozda ipak trebao izabrati tvrdju zadnju (obicno to i radi ali ko zna kakvu je taktiku spremao ovaj put). Do duse, Michelin je za nijansu izgleda ipak bolji. Jednostavno perfektna voznja Lorenza, jeste da je covjek iskompleksirani sujetni i ruzni magarac, ali je vozac za pobjedu, perfektno. Ipak sam se nadao da ce Pedrosa ovdje pobijediti, odlicna, ma vrhunska voznja, ali za Lorenza izgleda da treba cudo. Stoner, pa eto, vidjeli ste, to je to sto taj momak moze, vise je tu skripao i izdao Dukati, on i nije bio tako los ali to je to. Pohvale za Edwardsa, kao i uvijek konstantan (mozda mu ipak treba naci neku motivaciju, djeluje nezainteresovano), Hopkins takodje u svojoj igri. Trka je na pocetku bila dobra kada su cetvorica bila jedan drugom u repu, poslije se trka pretvorila u trening, svako je vozio svoju pricu. Mada, bilo je tu par zanimljivih poteza i interesantnih momenata... Sada cekamo Kinu...

• Svrati ponekad, 337 postova
  • Motocikl: Triumph Street Triple

jeste da je covjek iskompleksirani sujetni i ruzni magarac,

potpuno se slazem sa ovim opisom Lorenca..nemogu ocima da ga vidim.Bas mi zao za Dovicioza,dobro je poceo,al izgleda da Rosi deluje tako na ljude..previse se isforsiraju pa padnu

• U prolazu, 92 postova

Imam neki osecaj da se DOKTOR vraca... :D Sto se Lorenca tice, svaka cast... Mozda jeste drzak i bezobrazan, ali koga bre boli uvo za to kada tako dobro vozi... Poenta je u tome da je najvaznije da sampionat bude sto zanimljiviji, pa i neka se neki Lorenco kurci... Isti slucaj kao i sa Schumacher-om, ljudi ga mrze a on najbolji vozac ikada... E jebiga, ja bas gotivim takve vozace... Hoce da budu prvi po svaku cenu, to je pravi trkacki duh... Svidja mi se sto je Yamaha extra napredovala u odnosu na proslu godinu... Sada ce sampionat da bude mnogo zanimljiviji, ove godine ima mnogo vise konkurenata na titulu: Lorenzo, Pedrosa, DOKTOR (moj favorit :)), i naravno ne treba zaboraviti Stonera...

• Svrati ponekad, 489 postova

@Stefan i EvilZo

Samo mogu da potpishem konstataciju.

Ona magarchina koja izbacuje jezik dok mu ide himna zemlje i shto zabada zastavu lizze lizu. A kako ga ne volim.

No da se vratimo na pregled trke.

Najbizarniji momenat mi je bio kada je Stoneru otpala kamera sa motora.

Mislio sam da je neki deo elektronike. E to bi vecc bilo previshe.

Dovizioso-a mi je bilo zzao i u 250-cama i sad.

Dechko ima uvek neke zaostale motore a i dalje pravi odlichne rezultate.

Navijam za njega i jako mi je zzao shto je pao u Estoril-u.

Dottore se izgleda vracca, Pedrosa standardno drugi.

I kao shto na pochetku sezone rekoh, broj 1 je definitivno baxuzan.

Pozdrav!

• U potrzi za performansama..., 3388 postova
  • Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE

Kad bridzston napravi gumu istu ko mislen bice i doktor prvi.

Nije ta problematika bas tako jednostavna da se moze bas tako povrsno govoriti. Prosle godine je Bridgestone imao mnogo bolju gumu za trku (sta mislite zasto je Rossi presao kod njih), a Michelin je ipak imao bolju kvalifikacionu gumu. Ove godine se stvari mijenjaju, izgleda da je trenutno Michelin na boljoj poziciji i na treninzima i na trci, ali ta se situacija vrlo lako moze promijeniti na bilo kojoj buducoj trci, tako da cemo gledati i dalje taj rat...

Bridgestone je najavio da hoce da bude na podijumu u Estorilu. Doctor sredio.

Lorenzo odlicno vozio. Jeste da se malo folira. Zato ga Pedrosa nece ni da pogleda.

Nego jeste vidjeli finish Simoncelli i Kallio u 250cc?

Pedrosa i Lorenzo ratuju vec odavno, to datira jos iz 250ccm klase. Ma Spanci prznice.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja