Free 41 Napisano Januar 5, 2017 Svrati ponekad, 327 postova Lokacija: Valjevo Prijavi odgovor kao problematičan Ehh... odo na spavanje.. valjda ce biti ujutru nastavak.. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BusMan 2025 Napisano Januar 5, 2017 Drug član, 2888 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kliks Prijavi odgovor kao problematičan U Nevesinju je prijatno letnje predvečerje. Željko (Mostarac), ljudina naša forumska nas vodi do smeštaja koji nam je rezervisao kod gospodjice Milke. Dok ja raspertlavam pretegnute pak tregere, gazdarica i Željko vode Aidu da joj pokažu njenu sobu. Drugi sprat (potkrovlje) je u pitanju i sve stvari treba odneti izlakiranim i uglancanim drvenim stepenicama. U prizemlju i na prvom spratu su višekrevetne sobe i sobe sa bračnim krevetom. Sve je perfektno uredno. Usput Željko predlaže Aidi jednu bračnu sobu, onako prijateljski i bajkerski pre svega, na sta mu ona istom merom odgovara, te prati gazdaricu do potkrovlja gde su dvokrevetne sobe. Na zidu prvog sprata visi slika (ulje na platnu), portret nekog dede. Aida pomišlja kako je lepo kada neko na taj način ukaže poštovanje upokojenom djedi koji je nasledniku ostavio kuću, ili makar parče placa, te sa osmehom pita gazdaricu da li je to njen deda. Milka se okreće i uz upitni izraz lica odgovara: “Ne, to je Čiča Draža.“ Tajac. Željko pravi iskusni manevar i pušta dve dame da nastave dalje, a on se vraća napolje do mene da mi “pomogne“ oko prtljaga. Čujem da tutnje stepenice i vidim zacenjenog prijatelja: “Brate Rade...“, i opisuje mi situaciju. AuH, sad sam na*ebo! Milka je Aidi dala ključ od kuće kao sestri rodjenoj, razmenile su brojeve telefona, meni je rekla da motor slobodno ubacim u hodnik jer nema garažu i otišla dalje poslom. Naglasila je da ćemo sutra platiti i da je pozovemo pred odlazak. Željko radi noćnu smenu te i on užurbano odlazi, a ja ostajem da vadim vreo krompir iz vatre. Uzdajući se u dobre protektore, navlačim jaknu, a i kacigu (da se ne bih vraćao dva puta!), progutah knedlu, te nosim torbe drvenim stepenicama do potkrovlja. - “Ub’ću te Busmane, dje si me Ba ovo doveo?!! - Hej Bejbe, pusti sliku, ‘ajmo negde na gibanicu, crkoh od gladi! WiFi ispred slike je u mnogome pomogao da ne dodje do nasilja nadamnom. Živeo WiFi!! Kliks je dobio tuširanje u obližnjem servisu, a mi nadoknadu kalorija odličnim nevesinjskim specijalitetima sa roštilja u pečenjari “Jagnje”. Pred spavanje smo zarad mirnog sna ipak malo pretresli temu o nacionalnim, verskim i drugim pripadnostima i obeležjima. Bejbe ima široke poglede i zdrave stavove, ali ima i činjenice odrastajući u centru zlih zbivanja, i to treba razumeti. Svako je slobodan da se deklariše kako se oseća i sve je dobro dok su odnosi pristojni. Meni to sve izgleda kao suvenir i nemam baš nikakav odnos prema takvoj i drugim sličnim situacija. Milkinu srdačnost i kompletne uslove oko prenoćista niko ne može da ospori, i siguran sam da ćemo i neki sledeći put doći opet kod nje. Na kraju ovoga dana da kažem za zapisnik da smo prešli celih 120 kilometara, od čega je bilo 50km off-a preko Zelengore. Ceo dan smo uživali u predivnim predelima, družili se sa divnim ljudima i osetili draž endura. Mala pomoć u orijentaciji za one koji nisu bili na Zelengori a želeli bi da je vide. Realno vam nije potreban trek log jer je to jedini put od Kalinovika do Čemernog i tim putem može da vas vodi Google Earth ako imate tu opciju navigacije na telefonu, ili bilo koja vidjenija aplikacija, s tim da uključite opciju *macadam*. Trek log bi bio koristan isključivo da ne biste promašili skretanje za neko od jezera koja su udaljena malo (par stotina metara) od glavnog makadamskog puta i sakrivena šumom, brežuljcima i livadama. Obe offroad deonice, i na Bjelašnici, i na Zelengori može da prodje svaki maksi enduro, a težina prohodnosti zavisi isključivo od nivoa tehnike enduro vožnje kojom vozač raspolaže. Ako ste baš neiskusni nije poželjno krenuti putem preko Zelengore. Neki nivo u kojem vozač ume da isplanira putanju minimum 30 metara unapred, ima pravilnu tehniku promene pravca i odlučan je da doda gas u kritičnim situacijama, omogućava prolaz uz spremnost da ćete se malo više preznojiti sa težim motorom na nekim deonicama. Grupa entuzijasta sa minimalnim iskustvom će proći sigurno uz medjusobno pomaganje pri dizanju motora. Elan i želja savladavaju sve prepreke. Ovi moji (AT vs ST), neasfaltirani deo Zelengore mogu da prelete za 1.5 sat uz dve pauze od 15 minuta. Kad im padne roletna (a pada im često) i za manje od sata, dok Narandžasta oklopna brigada prolazi sve za isto vreme, ali žmureći. Na dobrom smo putu ka Zelenkovcu U prilogu je Gligin trek log prilagodjen ovoj vožnji. Počinje u Sarajevu, vodi preko Bjelašnice do Kalinovika, a zatim preko Zelengore do Čemernog. Na Zelengori vodi samo do Orlovačkog jezera, a za ostala se snadjite. Busman Bjelašnica i Zelengora.kml 9 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Savan 8689 Napisano Januar 6, 2017 Drug član, 4503 postova Lokacija: Rotterdam, the Netherlands Motocikl: Triumph Daytona 955i SE Prijavi odgovor kao problematičan Ona slika gde si umočio ruku u jezero - ozedneh instantno.. Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mile fazer 4464 Napisano Januar 6, 2017 Drug član, 2013 postova Lokacija: Pula Motocikl: KTM 1290 SD GT Prijavi odgovor kao problematičan nema više ? 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
el classico 6065 Napisano Januar 6, 2017 Drug član, 4149 postova Lokacija: CH-HR-BiH Motocikl: 2002 K1200RS-1989 XTZ 750 Chesterfield- 1989 XTZ 750 FarawayBlue, 1985 Honda XLV750-RD01 Prijavi odgovor kao problematičan Biće..... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kosooki 1317 Napisano Januar 6, 2017 Drug član, 1665 postova Lokacija: Cacak Motocikl: XF650 Zrakoprc :) Prijavi odgovor kao problematičan Izgleda ga, zbog slike na zidu, udavila jastukom na spavanju 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Libero 2157 Napisano Januar 6, 2017 MiNistrY oF SillY WaLkS, 2096 postova Prijavi odgovor kao problematičan Subscribed. ... 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dragon9103 16 Napisano Januar 6, 2017 U prolazu, 55 postova Lokacija: Ohrid Motocikl: BMW F650cs Scarver + Suzuki GSF650S Bandit k9 Prijavi odgovor kao problematičan putopis odlican slike prelepe svaka cast.... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mradomir 3056 Napisano Januar 6, 2017 8-bit, 1881 postova Lokacija: Beočin Motocikl: KTM690 | Freeride 250R | Burgman 650 Prijavi odgovor kao problematičan Nego, pitam se šta tačno znaći naslov... Mudro ću da odćutim. Zagonetke, zagonetke http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/106564-dje-s-ba/page-3#entry1702707 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
el classico 6065 Napisano Januar 6, 2017 Drug član, 4149 postova Lokacija: CH-HR-BiH Motocikl: 2002 K1200RS-1989 XTZ 750 Chesterfield- 1989 XTZ 750 FarawayBlue, 1985 Honda XLV750-RD01 Prijavi odgovor kao problematičan https://youtu.be/YrJvkquw7CM 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BusMan 2025 Napisano Januar 10, 2017 Drug član, 2888 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kliks Prijavi odgovor kao problematičan Jaoooj koje ste legende. Sabskrajbujete, postavljate i rešavate zagonetke i svi gadjate u centar. E, a izvadili ste onaj naftalin pa zamalo da nastavim tamo. Ne zamerite zbog pauze. Nemam trenutno vremena da dišem. Mislio sam da ću u onih par slobodnih dana da završim, ali je teško izboriti se sa preko 400 fotki. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BusMan 2025 Napisano Januar 10, 2017 Drug član, 2888 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kliks Prijavi odgovor kao problematičan Velež i Čvrsnica, Sreda 06.07.2016. Nevesinje je, bar iz mog iskustva, uvek obasjano sunčevim zracima i definitivno je gradić koji najjače reflektuje svetlost. Sve je jasno i nema velikog kontrasta izmedju hladovine i osunčanih površina. Takvi su i ljudi - jasni i predusretljivi. Željko nam pravi društvo neko vreme, pričam mu kakav nam je plan za danas i potom nas napušta zbog obaveza. Bilo mi je drago što smo se videli i zahvaljujem se na angažovanju u vezi smeštaja. Svi forumaši koji prate podforum “Fotografija“ su nebrojeno puta uživali gledajući njegove fotografije. Dakle, to je taj Mostarac. Jedna fotka za ljubitelje dobrog zalogaja, da ne pomislite kako se hranimo gledanjem u Sunce. Današnji plan približavanja Zelenkovcu je sačinjen od dva visoka zalogaja. Prvi je Velež sa najvišim vrhom Botin na 1969 m.n.v. i do kojeg postoji put. Od Nevesinja imamo oko 25 kilometara asfalta i samo 10 kliometara makadama. Gledajući fotografije i konsultujući se sa Mostarcem, shvatio sam da je moguće izaći na Botin bez većeg napora. Makadamski put je uzak i u konstantnom usponu, ali dobro utaban i relativno često korišćen jer se na Botinu nalaze telekomunikacioni repetitori. Uzdao sam se u činjenicu da Kliks sa suvozačem i stvarima ima mnogo bolju trakciju na zadnjem točku, a snage mu nikada ne fali. Iz istog razloga sam u današnju potragu za nesvakidašnjim vidicima uvrstio i planinu Čvrsnicu sa najvišim vrhom Pločno na 2228 m.n.v. do kojeg postoji put i situacija je skoro identična kao sa Botinom na Veležu. Asfaltni put vodi do podnožja vrha, a potom je makadam u dužini od 12-15 kilometara. Ormar (enduraš iz Zagreba) je nedavno postavio klip na YT-ube pod nazivom “Za Antek-om na Pločno“ i definitivno me inficirao tim izazovom; kako zavidnom visinom za balkanske prilike, tako i težinom terena koji se mora savladati. Veliki usponi, kamenje koje te čeka na rastresitoj podlozi, a koje beži pod prednjim točom i ispaljuje se pod zadnjim. Krivine u nagibima i usponima, te strme litice koje put bezmalo dotiče i sa kojih te pogled oduševljava i dekoncentriše u isto vreme. Čvrsnica se nalazi izmedju Jablanice i Posušja, iznad Blidinjeg jezera, a sada je svakako na putu ka Enguru. (al’ sam dosadan s’ tim Engurom!) Polazimo u našem opuštenom i već ustaljenom ritmu - malo iza podne. Sunčan je dan, temperatura je oko 28 stepeni i jedina činjenica koja nam ne ide u prilog je vremenska prognoza koja za Hercegovinu najavljuje nevreme sa povremenim pljuskovima. Nije Hercegovina mala, a i to - povremeni pljuskovi, je mnogo puta ranije bila samo promašena vremenska prognoza, tako da je naš elan nepokolebljiv. Vozim putem Nevesinje - Mostar. Dobar je asfalt svetlo sive boje sa lepim dugačkim krivinama. Okruženi smo četinarima, ali primat preuzima stenovito podnožje Veleža sa desne strane i povremeni dugački vidici ka jugu Hercegovine, sa naše leve strane. Za oko 30 minuta stižemo do skretanja u desno odakle nas put vodi kroz par hercegovačkih sela i usmeren je ka planini. Primetili smo nesto ranije oblačnost koja se nadvija nad Veležom, ali nam je delovalo prolazno. Kako se vise približavamo kamenitoj planini, predeli postaju sve oskudniji sa zelenilom, a oblaci nad Veležom postaju tamniji. Već mi se ne svidja situacija. Oblacnost se sve više koncentriše, a boja iz svetlo sive prelazi u sivo - crnu, baš nad vrhom. Već smo dostigli neku visinu i još nema padavina. Samo je tiho i bez sunca. Vidim neke momke u dvoristu, stajem i odlazim do njih da se informišem. Kažu da po vidjenoj situaciji svakog trenutka može da počne kiša. Treba samo da nastavimo ovim asfatnim putem i on će se posle 7-8 kilometara pretvoriti u taj makadam ka Botinu. Veoma prosto bez brige sa orijentacijom. Zahvaljujem se i napuštam dvorište. Videli su Aidu i mnogo stvari na Kliksu pa mi jedan od njih dodaje da možda nije pametno da baš sada idemo gore. Pretpostavka je da će se oblaci razići za neko vreme, ali se nad Veležom uvek duže zadrže nego nad Mostarskom dolinom. Takodje mi decidno naglašava da gore i nije baš prijatno kada omlati kiša, da je put uzak i da ima par krivina na usponu koje usled kiše može da preseče vododerina i dodatno mi oteža situaciju na mokrom kamenu. Dodaje i da smo sami i stičem utisak da razgovaram sa kolegom endurašem, iako on to ne naglašava. Zahvaljujem se jos jednom i kažem da ću razmisliti o tome. Nastavljamo dalje i posle pola kilometra zastajemo na čistini. Gledamo u sve goru situaciju i palimo po pljugu. Temperatura blago pada i počinje vetar. PU breeeee! Pa zašto sada?! Aida bi me ohrabrila, ali mudro ćuti i čeka da ja odlučim. Dogorela je pljuga i kratko kažem - hajmo. Navlačimo kacige i rukavice, i krećemo. Dvadesetak metara ka Veležu i pravim polukružno na praznom putu. Nervozno dodajem gas i lomim par krivina. Aida me obuhvata oko struka i blago stiska. Ok, ok, iznervirao sam se, ali ovo nije dobar način za iskaljivanje besa. Nijednom suvozaču/ici se ne dopada vaše dokazivanje kako ste vozačina, ili iskaljivanje besa na ručici gasa. Ako vam je stalo da opet sedne iza vas - isključivo linearan gas i što mekši prolaz na kvačilu, da sve teče kao tiha reka. Usporavam i nastavljamo ustaljenim ritmom. Izašli smo na glavni put ka Mostaru i momentalno nas je opleo pljusak. Nema tu mogućnosti za navlačenje kišnih odela. Već smo mokri, pogotovo sto imamo samo majice preko body-armora. Aida zapravo nema ni majicu. Klot plastika je na njoj. Pljusak traje kratko, desetak minuta. Sunčevi zraci se stidljivo probijaju po dolini Mostara. Zaustavljam pored puta da se ne sušimo u pokretu. U mestu postaje vruće. Nisam više nervozan i misli usmeravam ka Čvrsnici. Preko 2200 metara je odličan pan B, a uz to nad Veležom oblaci još stoje usidreni. Jedino mi je žao sto smo sada tu, a zalogaj nije prevelik da nema vremenskih nepogoda. Treba da prodjemo kroz Mostar, da izadjemo na put ka Širokom Brijegu, u Posušju da skrenemo ka Blidinjem jezeru i potom da nadjemo put ka Pločnom. Nemam trek log, ali se uzdam u instinkt. Ako negde zaškripi, zvaću Benduraše. U jednom kružnom toku u Mostaru mašimo skretanje odlazimo par kilometara u lošem pravcu. Ajfon se malo pregrejao pa nismo čuli ono dosadno “ route recalculation“. Ali, tu je zato windows phone da popravi sve što Ajfon zabrlja. Put od Mostara prema Širokom Brijegu apsolutno ispunjava sve moto zahteve. Vodi uzbrdo sa dve trake, a u kontra smeru je jedna. Trake su vanstandardno široke i jasno obeležene. Krivine dugačke i pregledne, i nadovezuju se jedna na drugu. Sam asfalt je tamno sive boje i perfektno ravan bez ijedne rupice. I tako desetak kilometara dok se ne dodje do prevoja odakle nastavlja sa po jednom trakom u oba smera, ali i dalje u perfektnom stanju. Saobraćaj je razredjen. Ajd' nemoj da natočiš koliko može! U jednom momentu ispred prevoja, zbog konstantnog dodavanja gasa i povećane količine izduvnih gasova, počela je da obgoreva guma izmedju izduva i nosača. Bio je to znak da je vreme za pljugu. Naredna fotka je posle prevoja kada smo izašli na južno-hercegovačku visoravan. U nastavku uočavam da idemo u susret poprilično pretećim oblacima. Zatim se situacija malo odmakne od nas, pa opet približi. Ta promenljivost mi daje nadu, ali me i drži pod tenzijom. Saobraćaj postaje sve gušći. Ulazimo u naseljenu zonu i dosta se sporije krećemo. Pred Širokim Brijegom nailazimo na kolonu u oba smera, put je sužen, kamioni i autobusi zaklanjaju preglednost, puna je linija, svaki čas se neko vozilo sa strane uključi na put. Nema tu neke šanse za obilaženje. Prava gradska gužva. Pojavljuju se i teskobe sporog pravolinijskog kretanja bez dinamike. Guze počinju da nam trnu, u nogama blagi k grčevi. Aida je inače poduža cura, pa joj ne odgovara položaj fudastera na Kliksu. Svo opterećenje joj je na, kako gornjim, tako i donjim ledjima, pa su trnci više izraženi nego kod mene. Jedva dočekasmo da u Širokom Brijegu svratimo na kafu. Kelneri uz kafu uvek serviraju i WiFi (standard šifra od 1 do 8 ) te nem je to prilika za komunikaciju sa ostatkom sveta. U medjuvremenu se razvedrilo i čak postaje vrućina. Zapravo, kada se u Hercegovini razvedri, vrućina se desi momentalno. Malo posmatramo ritam Širokog Brijega, neko malo neprekidno kucka po telefonu, malo se češkamo po donjim ledjima pokušavajući da popravimo cirkulaciju i nadasve uživamo u crvenoj hladovini ovog kafea. ... 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BusMan 2025 Napisano Januar 10, 2017 Drug član, 2888 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kliks Prijavi odgovor kao problematičan Posle skoro jednočasovne pauze krećemo dalje. Široki Brijeg je ostavio utisak dinamičnog gradića čijim gradjevinama dominira svetlo siva boja kamena. Čim smo izašli na magistralni put, ukazao se putokaz za Livno. U dobrom smo smeru i već razmišljam o skretanju ka Čvrsnici. Trebalo bi da stanemo za pola sata i na navigaciji markiramo mesta na putu ka planini. Mislim da se nismo vozili celih 20 minuta kada nas je skoro bez najave zalio još jedan pljusak. Oblaci su se nekako iznenada dovukli sa nase desne strane. Delovalo nam je kao da nas napuštaju, ali nam je samo delovalo. U roku od jednog minuta je nastao potop. Krupne kapi su se odbijale od asfalt i voda je počela da teče putem. Takodje odjednom smo bili jedini koji se po putu kreću. Svi su negde naprasno nestali. A, pa nismo ni mi baš narodni heroji, te na sreću i radost skrećemo na benzinsku pumpu koja se ukazala pred nama. Da ne pravim sada dramaturgiju oko toga. A iskreno, nisam se nesto potresao ni na licu mesta. Ostali smo na pumpi preko sat i po. Niski oblaci su uzurbano dolazili sa zapada i povremeno otpuštali svoj teret. Taman procenim da bi mogli da krenemo, kad eto vodice sa neba. Bilo je jasno da i Čvrsnica ispada iz kombinacije i samo sam čekao priliku da se put malo prosuši jer Mitas nikako ne voli mokar asfalt. Čuo sam se sa Goranom i dobio ohrabrujucu vest da se nad Livnom razvedrilo i da su oblaci otisli upravo ka nama, ali da se kiša dovoljno ispadala i nad Livnom pa pretpostavljamo da više nece. Dakle, i Velež i Čvrsnica ostaše samo neostvaren plan, al’ ne žalim dokle god postoji šansa za drugi pokušaj. A biće toga. Nastavili smo prema Livnu i jos malo pokisli, tek da porastemo; sa višlje visoravni sišli u malo nižu i stigli u Tomislavgrad. Jedan veseli grad u Bosni i Hercegovini. Sa svake bandere su nam u znak dobrodošlice mahale crveno-bele šahovnice. Smeškam se pod kacigom pokvareno i pitam moju suvozačicu: - A dje s' me ovo dovela, Ba?! - “Ma *ebeš zemlju koja Bosne nema!“ - odreagovala je momentalno Konstatujem veselo da su Tomislavčani okoreli navijači FK Crvena Zvezda i odvajam se prema Buškom jezeru jer sam ja bivši navijač Partizana. Pazi, nije ništa problem. Imam dobre prijatelje Zvezdaše koje sam upoznao na utakmicama Reprezentacije. Ne propuštamo novu priliku za pauzu. Buško jezero U Livno stižemo za narednih 20 minuta i posle 186 kilometra. U roku od minut se pojavljuje Gogo. Brzom brzinom upadamo u smeštaj, presvlačimo se i provodimo prijatno veče sa Goranom i njegovom suprugom Marijanom. Ista picerija i isti sto kao i pre dve godine kada smo Boyze, Gogo, Leon i ja pošli iz Livna na prvi Enguro. Leon je ovaj put bio na porodičnom putovanju, a Boyze je od nedavno u inostranstvu. Veoma su nam nedostajali obojica, ali ne može sve i uvek da bude po našoj volji. Inače, po svemu što su činili, što čine, i što će činiti, Gogo i Boyze su LEE - Livanjska Enduro Elita! Imam večeras ličnog šofera pa ne moram da sipam u podočnjake. Sreda je veče, sutra je radni dan i Goran neće moći sa nama na vožnju. Pomaže mi da bolje upravim ka Enguru. Tek sam danas napravio značajno približavanje. Sutra ću, ako Bog da, još značajnije. Neiskusan sa opcijama za dalje, tražim neki trek, ali obavezno u KML-u. Tako je prethodna fotka dobila radni naziv - *Knez Mutimir konvertuje GPX u KML na Whatsapp-u*. Zapravo, mi smo prešli u Pivnicu i pili odlično Livanjsko pivo. Goran je poslao jednu poruku EJZ ekipi (Enduro je Zakon) na Whatsapp-u i mi smo i dalje pili pivo. Nismo stigli ni do pola krigle i, opet prebrzom poštom, stigli su trekovi sa Bendura2 i Bendura5 . Trek Bendura2 vodi preko Dinare i Šatora. Šta reći, a ne popiti još jedno pivo u tu čast. Zahvaljujem se svim EJZ-ovcima i Bendurašima koji su bili umešani u ovu priču! Nadam se da će biti prilike zajedno da izmeračimo po neko Livanjsko pivce. Za zapisnik: Prešli smo 186 kilometra od Nevesinja do Livna bez metra off-a. Kliks na asfaltu sa suvozačicom i stvarima troši 5,6 a mešano sa off-om 5,8 litara beMzina. Drugi podatak mi je mnogo bitniji i prosto nisam mogao da verujem da razlika skoro ne postoji. Obzirom da nema fotki iz off-a, evo Ormarovog videa. Možda nekoga zainetresuje Pločno. Imajte u vidu da anfas snimak ne dočarava koliki je realni nagib. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 5958 Napisano Januar 10, 2017 Svakom po zasluzi, 12421 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan A šta to Anteku uporno curi iz motora? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BusMan 2025 Napisano Januar 10, 2017 Drug član, 2888 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kliks Prijavi odgovor kao problematičan Ne pitaj me ništa u narednih dva dana dobri moj Arakise - šljakam. Ili se AnteK preznojio, ili je natočio da XT ne uspeva sve da sagori. Ili je oboje. PS. Ne curi mu ništa nego je konstantan veliki uspon pa non-stop proklizava zadnji točak i ostavlja trag. Snimak vara kao da je ravno. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
renatopag 4 Napisano Januar 10, 2017 U prolazu, 2 postova Lokacija: pag Motocikl: jamaha Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav Busman , bio i ja sa Antom i Ormarom kad je ovo snimano i mogu ti reci sa suvozacem bi bilo malo zajebano se penjati na Plocno pogotovo po kisi. Putopis 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
el classico 6065 Napisano Januar 10, 2017 Drug član, 4149 postova Lokacija: CH-HR-BiH Motocikl: 2002 K1200RS-1989 XTZ 750 Chesterfield- 1989 XTZ 750 FarawayBlue, 1985 Honda XLV750-RD01 Prijavi odgovor kao problematičan Dobar onaj tool na clipu od ormara, imaš točne informacije glede rute, uspona, udaljenosti. Informativno ma posve, koji je to tool?? Ormar je na ktm950adv 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Toreador 711 Napisano Januar 11, 2017 Drug član, 1119 postova Lokacija: BG Motocikl: BMW Xr Prijavi odgovor kao problematičan Slike prirode su fenomenalne,steta zbog kise.Prodjemo tuda po sto puta a i ne obratimo paznju. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BusMan 2025 Napisano Januar 12, 2017 Drug član, 2888 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kliks Prijavi odgovor kao problematičan @ Renatopag - Nisi mi rekao da si i Ti tada išao na Plocno, a svi su se složili da je dobro što Aida i ja nismo gore išli sami. @ El Classico - Ne znam koja je kamera u pitanju, ali znam da nije GoPro, a ta kamera valjda već ima taj alat. Jeste, Ormar vozi 950adv. @ Toreador - Hvala! U pravu si, mnogo puta ne primetimo okruženje kroz koje prolazimo. Češće pauze rešavaju taj problemčić. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BusMan 2025 Napisano Januar 12, 2017 Drug član, 2888 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kliks Prijavi odgovor kao problematičan Dinara, Četvrtak 07.07.2016. Ne mogu u dve reči da definišem to Livanjsko pivo. Ukus je piva definitivno, pitko je bez preterane gorčine, peni dovoljno da pri sipanju do vrha krigle bude jedna četvrtina pene. Prijatno hladi, ali nemaš želju da ga ispijaš do dna. Posle par gutljaja kao da te opominje - hej,hej, nismo sami, i prijatelji su tu. Poslušaš ti, vratiš se u priču, ali ubrzo bi mogao još par gutljaja. Evo sad dok ga opisujem, iznedri se odgovarajuća reč - Meraklijsko. Ne dozvoljava da se donosi u gajbama i nema uz njega bančenja praćenog šund muzikom. Takvi su i ljudi, Livnjani, ili Livnjaci, kako ih ko naziva - odmereni i prijatni. Medjutim, danas uočavam još nešto. To Livanjsko pivo malo “kasni“ kao vino. Nije ništa preterano, ali “pridržava“ atmosferu prethodne večeri, pa nikako da krenemo bar jednom pre podneva. Već sam pisao o Livanjskom polju u “Dje s' Ba“, te ne bih da se ponavljam. Jedino što bih ponovio za ovu priliku je da je oivičeno planinama sa severne i južne strane, a da se nalazi na 730 metara nadmorske visine. Dinara, odnosno Dinarski planinski sistem se pruža celom dužinom polja sa južne strane i prirodna je granica Bosne i Hercegovine sa Hrvatskom. Zapravo, od Slovenačkih Alpa, preko Jelice, Mučnja i Golijskih planina, pa do Šarskih planina, sve je to Dinarid, odn. Dinarski planinski sistem. Najviši vrh u ovom delu je Troglav na 1913 m.n.v. Trek log imamo, pa da pokušamo. Samo još malo da pojasnim: Kada izadjete iz Livna, i putem prema Dinari se nadjete na sred polja, te napravite fotku u pravcu ka zapadu, Dinara je sa leve strane, a sa desne strane se redjaju planine Tušnica, Cincar, Golija i skroz na zapadu Šator i Staretina. Kanal uzdužno preseca polje i u proleće skuplja vodu sa otopljenih planina i odvodi je u Buško jezero. U momentu kada smo krenuli, temperatura vazduha je bila 27 stepeni, nebo prošarano lepim belim oblačcima i činilo se kao da nas čeka vrelo letnje popodne. Nema potrebe oblačiti jaknu. Body armor je prikladniji za ovu priliku. Medjutim, na samom polasku smo osetili hladnoću koja preti prehladom. Malo se oznojiš u mestu, a svež planinski vazduh ti izaziva jezu tokom vožnje bez obzira sto je leto. U polju se radi. Polovina je zasejana, a sa ostale polovine se kosi trava i balira seno. ... 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BusMan 2025 Napisano Januar 12, 2017 Drug član, 2888 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kliks Prijavi odgovor kao problematičan Prolazimo kroz sela Prolog, Odžak, Lištani i stižemo u Donje Rujane u kojima treba da skrenemo sa asfalta i makadamom krenemo uzbrdo na Dinaru. U Donjim Rujanima nas zaustavlja “Suvenir na stražarske dane“. Momentalno mi je skočio pritisak i obuzeo neki vilajet praćen slikama sa mogućim ishodom. Aloooo breee! Pa to je bila naša sprava - vlasništvo sviju nas. Sta će tu?!! Zar je svest toliko bila slaba?! Nisam Aidi pokazao moje unutrašnje stanje. Ne treba joj to. Samo sam zamolio radoznalog curetka da sidje. (klizava je kupola, pa da se ne povredi) Neka ga, neka stoji tu kao opomena svima. Izvinjavam se, nisam hteo o tome, a ne mogu ni da ignorišem slike sa tog putovanja. Da makar nisam ufotkao. U nastavku pod utiskom promašim skretanje ka Dinari. Završi se asfalt i naidjemo na makadam. Hmm, neću ja o tome, al’ hoće slike. E, a da vozim ja malo žmureći, možda će mi biti bolje? ... 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BusMan 2025 Napisano Januar 12, 2017 Drug član, 2888 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kliks Prijavi odgovor kao problematičan Huh, dobro je. Ovo mi se već svidja. Nailazimo na ovu tablu i tu mi deluje nešto poznato, nešto iz neke davne priče. Ubrzo se pojavi još jedna tabla i pretpostavim da su odavde članovi grupe “Duran Duran“. Par metara iza table je put preko livade koji vodi do prizemne kuće bez fasade u samom podnožju Dinare. Ima nekih 200 metara do nje. Videh ljude pred kućom i bez razloga, nekako automatski skrenuh na taj put. Gledaju nas malo začudjeno i čekaju našu reč. Potrajalo je to dok smo sišli sa Kliksa i skinuli kacige. - Bonžur misje Djurrron. - imitiram franciski izgovor i gledam u dva sredovečna muškarca očekujući odgovor. (Prezime Djuron (fr. Durand) je zastupljeno u Francuskoj kao kod nas Petrović. Čini mi se kao da je Napoleon tu nešto doprineo 1808-me kada je poslao svoju vojsku u pomoć tada opkoljenom paši Hadži-begu Rizvanbegoviću.) Niko ništa ne zbori, samo me gledaju misleći verovatno - evo ga još jedan gastarbajter koji se folira da je zaboravio svoj jezik. A gleda me i Aida. Ne vredi, moram da prekinem tišinu. - Ima li ovde neki Đuran?! - “Taj sam“ - iskorači Nikola, pruža mi ruku, predstavlja se i pita kojim dobrom. - Ma malo smo zalutali, pa ako znate kuda bismo mogli na Dinaru? I tako je krenula priča. Za to vreme, drugi muškarac, osim sto nas gleda, radi jedan delikatan posao i ne prilazi da se pozdravi. Vala i ne treba. Inače, ime mu je Stipo. Bilo nam je zanimljivo, a u isto vreme zastrašujuće na koji način Stipo izmešta pčele. Očigledno je bilo da je za njega to rutinski posao i da je u velikoj ljubavi sa pčelama. Kuća je Nikolina, ali on tu ne živi. Bolje rečeno - još ne živi. Morao je silom prilika da napusti svoje rodno mesto, a nepunih petnast minuta pre nas su stigli. Zatekli su na vratima roj pčela, i Stipo to sada rešava. Njih dvojica su drugari od rodjenja. Neprilike su ih rastavile, ali Stipo svim snagama pomaže Nikoli da obnovi ognjište, a Nikola ne može da dočeka dan kada će ponovo biti svoj na svome, tu gde je rodjen. Pored njih dvojice, tu su Stipina supruga i Nikolin sin. Obzirom da smo tu gde smo i da je napolju sve toplije, Nikola nas poziva u kuću na osveženje, a Stipo savetuje da se ne bojimo pčela. Samo polako i bez naglih pokreta. Veoma je zanimljivo iskustvo kada prolaziš kroz roj pčela praveći se da se ne plašiš i suzdržavajući se da ne mašeš rukama kada ti par komada slete na lice. Al' uspesmo! U kući je bilo osetno prijatnije i proveli smo sa njima tri sata slušajući zanimljive priče. Da ne ulazim u detalje, već samo da izvučem neki zaključak: Stipo je Hrvat i sa ponosom to ističe, kao i svoju versku opredeljenost. Nikola je Srbin i takodje se kategorično predstavlja, kako po nacionalnosti, tako i po veri. Kada kažem - sa ponosom i kategorično, to znači da je po nekada previše uočljivo, ili čak suvišno. Kao kada bi dok se upoznaješ sa nekim, osim svog imena dodao svoju nacionalnu i versku pripadnost (da se zna!), a pri tom si svestan da sagovorniku to uopšte nije bitno (ili možda i nisi svestan, al’ nema veze). Isprva mi nije bilo jasno zbog čega se to toliko forsira, a onda mi je čak postalo simpatično . Njih dvojica, Stipo i Nikola, Hrvat i Srbin, hoće zapravo da mi kažu da su oni nerazdvojni prijatelji. Da su patili kada su se razdvojili i da im je najbolje kada su zajedno. Tri sata mi je bilo nedovoljno da ih slušam. Ali, pošto mi je Aida osvetlala obraz i sa njima cimnula po neku rakijicu, pomislih da bi bilo pametno da mi krenemo na Dinaru dok je još dana. Svesrdno se zahvaljujemo na gostoprimstvu, a Nikola dodaje da obavezno dodjemo 02.08. na Ilindan. Tada ćemo tek osetiti duh Bosne pod Dinarom. Eh, da je više odmora, ali imaću to u vidu za neku narednu priliku. ... 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BusMan 2025 Napisano Januar 12, 2017 Drug član, 2888 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kliks Prijavi odgovor kao problematičan Vraćamo se u Donje Rujane i kod repetitora skrećemo ka planini. Do repetitora ima nekih 500 metara. Naišli smo na 5-6 dubljih bara preko cele širine puta, ali smo ih lako pregazili zbog dobre utabanosti. Posle repetitora put kreće naglo uzbrdo sa mnoštvom krivina i veoma rasteresitom podlogom. Dakle, naidješ na krivinu posle koje kreće ubedljivi pravolinijski uspon u dužini od pedesetak metara, a uspon se na svom kraju završi opet krivinom. Nakon toga sledi zaravan od pedesetak metara, pa opet krivina i rastresiti uspon prošaran vododerinama i kamenjem razne granulacije. Zaustavili smo se na ovoj zaravni nakon 7-8 takvih uspona. Imali smo lep pogled na polje i planinu Cincar (2006 m.n.v.) sa druge strane. Po običaju, kako sidjemo sa Kliksa, Aida vadi telefon da prenese direktne utiske. Često pod utiscima ne stize ni kacigu da skine. Na početku penjanja, prvih 2-3 uspona smo prosli rutinski, dok je svaki sledeći postajao sve zahtevniji, i svaki je najavljivao da će naredni biti gori. Na Benduru2 (vezano baš za ovaj deo puta) se izrodila krilatica: “A little macadam – no problem“. Kada gledaš fotografije, a i video, uopšte ne možeš da pretpostaviš o kolikom se nagibu radi jer nedostaje treća dimenzija. Ono što je meni “uz nos“, na fotografiji je dibidus ravno. Jedino je moguće dočarati uspon ako fotograf zauzme poziciju bočno od nagiba i da se odalji 30-50 metara kako bi uhvatio sto veći kadar. U mnogo situacija je to tesko izvesti zbog konfiguracije trena, pa svi većinom fotkamo ono što je ispred nas, a tu i grešimo. U momentu kada smo napravili ovu pauzu, bilo je tačno 16h. Trek koji smo dobili je sadržao oko 200 kilometara delom preko Dinare, zatim penjanje na Šator, i povratak u Livno sa oko 35 kilometara asfalta. To znači da imamo oko 160 kilometara off-a. Ma da, paz' da ne stignemo do mraka. Ipak, bez obzira na tu konstataciju, nastavljamo mi dalje, makar da prošvrljamo malo po Dinari. Izborili smo se sa narednih 5-6 uspona, a onda sam počeo da stajem pre sledećeg, ili nakon nekog kojeg smo prošli. Prosto sam osećao da ću žaliti ako odem i ne ufotkam, pa makar nekome delovalo i ravno. Ja znam da sam “rokao“ i znam da sam osećao svaki Kliksov obrtaj, i znam da smo imali veliko poverenje jedan u drugog. Naredni uspon je bio skroz prihvatljiv. Jedino što mu je ovo na slici samo jedna polovina. Sa njegovog početka sam video priliku odakle bi koliko-toliko mogao da zauzmem dobru poziciju za fotkanje. Dakle, naredne fotke su veoma skupe - sidji, odšetaj, ufotkaj, vrati se, izvezi deonicu, pa onda sidji, odšetaj, ufotkaj… Zatim jedan anfas uspon bez silaska. Ravno, jel' da? Aj' samnom sledeći put... ! I onda više nije bilo mogućnosti da se ufotka sa strane. Nisko drveće i šiblje je tik pored puta i sve što možeš je da zategneš ručicu gasa. Eventualno da pokušaš da eskiviraš neki veći kamen, ali često ni to nije bilo moguće. Blago pipanje kvačila pomaže da smiriš proklizavanje zadnjeg točka (na novijim motorima postoji opcija da stisneš dugme traction control, a ja više volim život uživo), ali moraš i da ga pustiš ako želiš da isteraš uspon. A želiš. Ta neprestana igra sa polugom kvačila izaziva bol u prstima i mišićima leve podlaktice. Opet tera Kliks kao na Zelengori. Naglašava da je on ovde svoj na svome i da svaki eventualni neuspeh zavisi isključivo od mene. Aida se prosto srodila sa situacijom i sada imam osećaj da gleda mojim očima. Pokreti tela su nam sinhronizovani i nijednog trenutka nema kontra balansa. Obuzima me milina praćena leptirićima u stomaku dok se kretanje moćno dešava. Kao pobeda koja u gramatičkom smislu nije svršen čin, nego traje, traje, i traje... Posle tog trajanja od ne znam koliko uspona (totalno sam se uživeo u situaciju), dobismo na poklon još jednu zaravan. ... 10 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
el classico 6065 Napisano Januar 12, 2017 Drug član, 4149 postova Lokacija: CH-HR-BiH Motocikl: 2002 K1200RS-1989 XTZ 750 Chesterfield- 1989 XTZ 750 FarawayBlue, 1985 Honda XLV750-RD01 Prijavi odgovor kao problematičan Leptirići u stomaku.... 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BusMan 2025 Napisano Januar 12, 2017 Drug član, 2888 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kliks Prijavi odgovor kao problematičan Kliksu je počeo da vrti ventilator i bilo je vreme da ga malo odmorim. Aidi je malo skočio adrenalinčić, pa mi saopštava da posle ove naše vožnje ima jedan veoma bitan intervju na poslu za koji je već odabrala garderobu i kompletan stajling, a to podrazumeva da ne bi bilo prihvatljivo da ima neku modricu na nogama iznad kolena; ako je razumete. Bezrezervno prihvatam sugestiju! Medjutim, puk'o je i mene adrenalinčić; ako me razumete. Čuj Mala, sedaj - merak nema cenu! Juhuuuuuuu! Pa ovo je doživljaj! Mislim, ima ovoga i u Libero-lendu, i u Kepojebinama, ali priznajem da je ovde, ako nista drugo, onda bar drugačije. Ovde to dugo traje. Uzgred da podsetim, Aidi su ova četiri dan prvo iskustvo u životu sa vožnjom van asfalta. Nagradjeni smo sa još jednim odmorištem i koristim priliku za Enduro hedonizam. Po treku smo prošli dve trećine puta do izlaska na neki vrh, odnosno iz ove situacije. Posle toga se nastavlja makadam po dinarskoj visoravni i nema ovoliko zahtevnih uspona. Nakon toga treba sići sa Dinare. Medjutim, još uvek smo mi na nekom početku i realno ne možemo se vratiti u neko pristojno vreme do Livna. Imam već dogovor sa Goranom, a imam i Aidinu sugestiju u vezi intervjua. U ovako retko dobrim prilikama mi egoizma ne nedostaje, al' ima ona stara izreka: “Stani kad je najsladje.“ E sad, ako uzmemo u obzir da je do sada bio samo uspon, povratak podrazumeva konstantnu vožnju niz brdo. Često se od enduraša može čuti da je po zahtevnom terenu lakše voziti uz brdo, nego niz, tako da je zadovoljen i moj egoizam, i Aidina sugestija, a i ispoštovali smo dogovor sa Goranom. Kod jednocilindraša imate odlično usporenje agregatom, ali je na ovakvim nizbrdicama nemoguće izostaviti zadnju kočnicu. Nije samo u pitanju ostar nagib već i rastresita podloga pri čemu zadnji točak povremeno blokira i kada ne pipaš kočnicu, pa ga u sledećem momentu inercija malo pogura što se odrazi na kratko zatezanje i otpuštanje lanca. U delovima gde se desi i kosi nagib sa strane, sve to izgleda malo dramatično i imaš osećaj kao da ubrzavaš a tebi zapravo treba usporenje. O pipkanju prednje kočnice nema govora jer automatski sledi smicanje pa ti ostaje jedino da se pomogneš zadnjom. Kao što je trajalo penjanje, sada dugo traje i silazak pa je došlo do pregrevanja kočione tečnosti. Tada izgubiš funkciju zadnje (samo propadne pedala), a prednju i dalje ne smeš da pipneš. Desilo se to srećom baš pred jedno odmorište, tako da smo imali pauzu i pri silasku. Realno, ako baš ne možeš da se zaustaviš, postoji i opcija gašenja agregata što dovodi do totalne blokade zadnjeg točka kada je menjač u brzini, pa ćes sigurno jednom stati, jel’. A, ako je baš-baš kritična situacija, onda biraš najmekše drvo. Nije se kod Dalmatinaca slučajno izrodila krilatica - “Enduro Je Zakon” (EJZ). Ima i na Dinari divljih jagodica, a ne bismo saznali da nismo hladili zadnju kočnicu. Iz Donjih Rujana asfaltom prema Livnu sa pogledom na Kamešnicu. Crna limuzina je došla po nas u tačno dogovoreno vreme. Aida nije videla izvor reke Bistrice, pa Goran predlaže šetnju do Bašajkovca (brdo ispod kojeg reka izvire). I tako... “Još jedan prodje dan...“, uz Livanjsko pivce na kraju. 13 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...