PECA BMW 1121 Napisano Novembar 13, 2016 Drug član, 1740 postova Lokacija: JAGODINA Motocikl: Tomos 14M BMW R 26 BMW R 65 BMW R1150R Prijavi odgovor kao problematičan Molim te samo da se ne ljutis , ja se nadam da smo ovu razpravu zavrsili , ajde da pricamo o motorima .... Ma opusteno ne ljutim se ja a i sto bi se ljutio , jer ko se ljuti ,,,, ,,, bolje da ga nije zato i jesmo tu , da diskutujemo a o cemu drugom nego o motorima a nazalost i nametima za iste .. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Velimlje2 706 Napisano Novembar 13, 2016 Drug član, 1461 postova Motocikl: 2017 BMW R1200GS Exclusive Prijavi odgovor kao problematičan Opusten sam ja Peco ... ne brini Pozdrav i sve najbolje ! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Marko011 2457 Napisano Novembar 13, 2016 SuperStar, 1098 postova Lokacija: Ćićevac Motocikl: MonsteR Prijavi odgovor kao problematičan Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
markoizkule 883 Napisano Novembar 13, 2016 Zlo i naopako, 545 postova Lokacija: Kula Motocikl: Kao da nema Prijavi odgovor kao problematičan ovde u temi ne mozes napisati nista a da ne krene prozivanje i omalozavanje.kao neko ko godinama radi na tehnickom pregledu kao poslovodja...radio za amss a posle i za generali i blutek auto..sada privatno, imamo dva tehnicka pregleda... ocu reci, nisam informacije izvlacio iz dupeta....informacije su sirom dostupne...nacrti pravilnika vec godinama postoje..sve moze da se procita... kolege se smeju za kiselinu u akumulator itd. al jbga...dizem ruke takvima objasniti bilo sta jer glavu i za tudja ramena nemam. sto se tice cene tehnickog...to je problem koji je napravila drzava...zato ga i drzava treba srediti. glavni krivci za to da se tehnicki daju dzaba su Dunav osiguranje i hrvatsko kroacija osiguranje..iliti milenijum kod nas. oni su poceli da daju 10% vecu proviziju od ostalih kako bi privukli tehnicke da rade za njih. naravno to povecanje od 10% nema nikakvu ekonomsku racunicu (odnosno ima ako je trziste u stgnaciji i bez potresa)...to se tako radilo neko vreme dok nisu dosle poplave i dok se nije videlo da nema para a isplatu stete..jer su davali tehnickima dosta vise para pa u budzetu za isplatu nije ostalo ni kinte.. posto je dunav drzavna firma oni su odlucili da rese problem tako sto ce dati pare dunavu da izadje iz govana (jer je dunav masina za otimanje para i steta bi bilo da propadne) a dici ce cenu polise za 40-45% i na taj nacin pokriti trosak dunav auta.. milenijum je ostao u malo neobranom grozdju mada su se i oni izvukli..ali ne bez problema..izgubili su zeleni karton...sto ce reci da im polise manje vise u inostranstvu ne vaze... za druge strane je bio problem koji je dunav auto, ali i amss, napravio..a to je da je trosio pare dunav osiguranja (odnosno nase pare) tako sto su pravljeni fiktivni ugovoru za iznajmljivanje tehnickih pregleda (preko dunav auta).. recimo realna cena da vlasnik izda svoj tehnicki je 1000e..ali ti dodje gazda dunav auta i kaze "napravicemo ugovor na 3000 eura...kada ti platimo te pare svaki mesec ti imas obavezu meni da doneses na ruke 1500e"..i ko ne bi pristao? gazda dobije 500e vise i boli ga cosak..ima mozda malo vise papirologije..ali za 500e mesecno.... na raj nacin su se pare izvlacile i isle u kasu (SPSa ugravnom). Trenutna situacija se nije promenila...dunav i dalje daje 10% vise, ali sa tom razlikom sto NE ISPLACUJE stete uopste. svaka steta koja nema video dokaz se odbacuje pod izgovorom da je namestena (sem ako nije bas ozigledno da je nesrecan slucaj) i pravda se mora traziti preko suda. probajte otici u Dunav sa evropsim izvestajem trazeci ostetu...necete ni sesti posteno a vec ce vam pokazati vrata) Za male stete..do 100e recmo covek se nece ganjati po sudovima da trazi pravdu koju mozda nece dobiti. dunav jednostavno ima racunicu da mu vise para ostane da preko suda plati 60% (+svi sudski troskovi) od onoga sto bi platio da redovno sve ispalcuje.. Malo sam rasirio pricu...drzava ne moze da se izbori sa dunavom jer realno "eliti" nije cilj da sebi vadi oci i gasi izvog debele zarade...drzava nema snage jer taj koji uzima pare iz dunava sedi pored njega u skupstini i "placa mu pice" kad mu zatreba usluga. Na ovaj nacin drzava pokusava deo kolaca koji grabi od osugaranja uveca, ali ne zna kako jer tehnickima ne mozes odjednom reci "ej od sutra 10 ili 15% manja provizija"...gazda tehnickog ce potpisat sa drugom kucom ugovor i dobijati isti procenat od drugog...a od samog osiguranja ne mogu vise para uzeti jer osiguranje vec placa ekonomski ne isplativu visoku proviziju. zato je neko u vladi pre par godina dosao na ideju da se zakonski odredi min cena tehickog pa ce onda moci da se vlasniku da manja provizija jer ce on profit ubrati na drugom mestu, dnosno na ceni tehnickog (sto je njemu i isplatljivije jer je ta zarada sigurna i nema cimanja oko fiktivnih ugovora o reklamiranju itd). svim osiguravajucim kucama je u interesu smanjenje davanje provizije tehnickima..a to ce se desiti kada jedinstveno nastupe na trzistu..a to ce se desiti onog trenutka kada se odredi min cena tehnickog. recimo znam da ddor je sam sebi odredio max proviziju koju ce davati drugima jer je video ekonomsku ne isplativost raditi kao dunav ili milenijum. ovim su izgubili veliki deo kolaca na trzistu, ali su i dalje dosta jaki. stim sto ddor isplacje stete i generalno su trenutno najozbiljniji igrac u autoodgovornosti (pored generalija i dunava..ostali su dosta ispod). E sad, da li treba zakonski odrediti cenu kostanja ili da se pusti da trziste odredi samo...u nacelu jesam za free trziste...ali morate shvatiti da nema slobodnog trzista a da vam je sve ograniceno. sa jedne strane drzava vam ogranici zaradu preko zakonski maximuma provizije od polise, zatim te ogranici da ako si kontrolor ne smes da imas drugi posao..znaci ogranicava te u svojoj slobodi da zaradis na drugi nacin. zakon limitira vlasnika tehnickog koga mora da zaposli i sa kojom spremom..drzava te otvara i zatvara...drzava ti oduzima licencu za rad bez sudsog naloga. drzava ti ogranicava sta na tom tehnickom smes da prodas ili smes da radis... a sa druge strane se prica na sav glas o slobodnom trzistu... ok druze..moze slobodno ali onda ne seri ako meni osiguranje oce da da 15-20% posto provizije..onda pusti i osiguranje da odredi koliko ce meni platiti. ako je vec cena polise zakonski ogranicena sto ne bi bila i cena tehnickog jer iskreno..i jedno i dugo treba trziste da odredi... prica je dosta sira i dosta sam plasticno pisao...ali to je to otprilike.... 11 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nimmin 6717 Napisano Novembar 13, 2016 čeka dobru titulu, 1375 postova Lokacija: Bečmen, Surčin Motocikl: KTM 390 ADV, VF 750 SABRE Prijavi odgovor kao problematičan Bravo Marko, svaka čast na strpljenju za lepo sročeno pojašnjenje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
brdy 2099 Napisano Novembar 13, 2016 Ja sam FAP mašina, 755 postova Lokacija: Leskovac, Srbija Motocikl: apn 6 i Transalp Prijavi odgovor kao problematičan Bravo druze ovo sto si sve izneo je cista istina, sam radim na tehnickom pa znam sve kako se muva, i sta nam rade, za sta nas zatvaraju, i kako posle otvaraju. Ono sto je bitno i sto ce da promeni sistem, su licence. Kad se ja pomucim da je dobijem, a vrlo malii broj ljudi je koji ce da dobiju licence jer je dosta star radni kadar, normalno je da cu ja da vodim glavnu rec ko ce da bude pusten ko je stvarno ispravan, a ko ne. Sve ovo ne moze da se uvede bez najmanje 5 godina, a ne preko noci. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PECA BMW 1121 Napisano Novembar 13, 2016 Drug član, 1740 postova Lokacija: JAGODINA Motocikl: Tomos 14M BMW R 26 BMW R 65 BMW R1150R Prijavi odgovor kao problematičan Bravo Marko , sad je jasno o cemu se radi , drzava zeli da uredi sistem registracije - osiguranje - tehnicki . Naravno preko grbace naroda a i kako bi drugacije .. valjda nece da se sete jos nesto da nam uredjuju 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
markoizkule 883 Napisano Novembar 13, 2016 Zlo i naopako, 545 postova Lokacija: Kula Motocikl: Kao da nema Prijavi odgovor kao problematičan Podrzavam da se sistem promeni. Sve to postoji u nacrtima. Ali nacin na koji se radi nije u cilju poboljsanja kvaliteta struke, vec urusavanje malih. Predvidjeno je da se neke stvari urade u roku od godinu dana a neke u roku do 3 godine. Prosecno ulaganje u veliki tehnicki da se opremi po novom nacrtu zakona je oko milion, milion i po dinara (ovo govorim za tehnicki koji vec radi, samo je potrebno da se upgrejduje). Recimo za 80% tehickih je ovo ogroman novac i koji se nece moci ispratiti. Znaci onaj prosecan tehnicki koji je obicno u rukama privatnika. Osecaj u struci je takav da se namerno guraju stvarno nepotrebne stvari (tipa 16 posebnih senzora za merenje tezine ako oces da radis tehnicki na prikolici, umesto da se podatak vadi iz SOSa ili kataloga proizvodjaca) da bi se ukomplikovale stvari gde ce samo oni sa vecim kapitalom moci da finansiraju sve sto je potrebno. Zatim ceo ovaj sistem kaznjavanja i zatvaranja tehnickih bez sudskog resenja je skandal. Cela struka od drzavnog znacaja, od tolikog znacaja da moras dobijati licencu od posebnog organa unutrasnjih poslova, koja je znacajna za celu sigurnost u saobracaju, je predata u ruke privatne firme, odnosno agencije za bezbednost saobvracaja gde su uhlebljeni politicki podobni. I zamisli sad situaciju, imas privatnu firmu koja svojim zakljuccima ima moc da donese propise koji su iznad zakona i koji menjaju zakone. Mi na tehnickom imamo brdo dopisa supa koja po "predlogu" agencije donosi posebna resenja i odluke koji se mi moramo pridrzavati a koj su u suprotnosti sa zakonom. Ako ne postujes dopis ministarstvo te zatvori i oduzme licencu zato sto se nisi pridrzavao dopisa. Ako te zatvore po tome sto si radio po dopisu (ali pogreno jer je mimo zakona) onda te opet zatvore a sud te osudi na novcanu kaznu do 600000 dinara zato sto nisi postovao zakon. U zadnje dve godine zatvoreno je 80% tehnickih u srbiji. sistematski i to pod izgovorom koji vredja inteligenciju. razlog: taksa za otvaranje je oko 100000 din. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ivica744 6085 Napisano Novembar 13, 2016 Ne silazi, 1816 postova Lokacija: valjevo Motocikl: mali strom Prijavi odgovor kao problematičan Plus na sve to dopisi iz sup-a su toliko nejasni da ti kazna ne gine kako okrenes Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
brdy 2099 Napisano Novembar 14, 2016 Ja sam FAP mašina, 755 postova Lokacija: Leskovac, Srbija Motocikl: apn 6 i Transalp Prijavi odgovor kao problematičan Ko sto je stigao zadnji dopis iz mupa za lade nive vezano za sedista , a strucnjaci i naveli da su nive po obliku i nameni karoserije karavani, sto je cista glupost i nepismenost, ja sam pisao terensko, inspektor pre tri dana, mi govori da sam trebao da upisem da je karavan zvao jednog, drugog da proveri, i neka me kazni sad imam o jakog advokata u zaledjini, i za prethodno zatvaranje tuzimo drzavu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PECA BMW 1121 Napisano Novembar 14, 2016 Drug član, 1740 postova Lokacija: JAGODINA Motocikl: Tomos 14M BMW R 26 BMW R 65 BMW R1150R Prijavi odgovor kao problematičan Ko sto je stigao zadnji dopis iz mupa za lade nive vezano za sedista , a strucnjaci i naveli da su nive po obliku i nameni karoserije karavani, sto je cista glupost i nepismenost, ja sam pisao terensko, inspektor pre tri dana, mi govori da sam trebao da upisem da je karavan zvao jednog, drugog da proveri, i neka me kazni sad imam o jakog advokata u zaledjini, i za prethodno zatvaranje tuzimo drzavu. A sta za sedista ? sta sad smislili ? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Skyrunner 4909 Napisano Novembar 14, 2016 Drug član, 1874 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Država je najbolja mušterija za tužbu. Prave mnogo troškova a naplata sigurna. Jedino što se dugo čeka Nego, ne ograničava država tebe, nego sve tehničke preglede. A svako se i onako takmiči u okviru svog posla. Kad bi videli koja je petljancija oko bilo koje delatnosti koja podleže kontroli narodne banke znali bi da od tog gore ne postoji. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
brdy 2099 Napisano Novembar 14, 2016 Ja sam FAP mašina, 755 postova Lokacija: Leskovac, Srbija Motocikl: apn 6 i Transalp Prijavi odgovor kao problematičan Smislili su to da lade nive moraju da se registruju na 4 mesta za sedenje, i da je oblik karoserije ac. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PECA BMW 1121 Napisano Novembar 14, 2016 Drug član, 1740 postova Lokacija: JAGODINA Motocikl: Tomos 14M BMW R 26 BMW R 65 BMW R1150R Prijavi odgovor kao problematičan Smislili su to da lade nive moraju da se registruju na 4 mesta za sedenje, i da je oblik karoserije ac. Da ne poveruje covek .. a to je samo jedan detalj , kakvih tek dopisa i regulativa nebuloznih ima ne smem ni da pomislim ... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bokichica 200 Napisano Novembar 14, 2016 Svrati ponekad, 179 postova Lokacija: Beograd - London Motocikl: Honda CBR 600FS, KTM Adventure 990, Suzuki GSX-R 1000 Prijavi odgovor kao problematičan @markoizkule,dosta si stvari ti nabacao u ovim svojim podugackim postovima. Par stvari mi je zaparalo usi tj izbolo oci. - ako sam dobro shvatio ovaj text :" Tako bi minimalna cena tehničkog pregleda, bar prema "sugestijama Udruženja osnivača tehničih pregleda (UOTP)", za putničko vozilo bila 2.500, plus PDV, a za moped ili motocikl 2.000 dinara. Ja tu ne vidim drzavu. Licno smatram da ste i vi mustre kao i osiguravajuce kuce (bez uvrede lije licno) - Naravno da se firme zatvaraju i otvaraju, naravno da treba da imate licence koje placate posto mi dolazimo kod vas ne zato sto zelimo nago sto moramopo zakonu. - Naravno da se kazne placaju za prekrsaje, firma mog drugara je platila kaznu 2 miliona i nesto i dalje radi. - Pa i obicne prodavnice zatvaraju inspekcije, ne vidim tu poentu "bez suda" ali opet mozda ne znam, pa necu insistirati. - Ni u jednom tvom tekstu (ili tvojih kolega) nije napisano ma mi mozemo dobro da radimo i bez povecanja cene. - Jbg i servis ili doktor ulozi u opremu da bi mogao da radi, e tu stvarno ne vidim problem Ako u vasem udruzenju znaju da niste naplacivali preglede nego zivili od procenta osiguranja to znaci da sad mozete da naplacujete vazecu cenu i to je onda OK? @ lug drzava je jedina koja moze da uredjuje te odnose i to bas zato sto su to privatni biznisi. Jedini problem je u sporosti i neodlucnosti da se kao i za banke u drzavnu kasu deponuje odgovarujuci naplatni iznos a da tehnicki pregledi/vlasnici/odgovorna lice budu gonjena od strane drzave za svaki propust u pregledu. Naravno i gubitak licence. @markoizkule izvini sto ispada kao da se tebi licno obracam tj tebe prozivam, stav mi je generalan 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
doktor 4760 Napisano Novembar 15, 2016 Ne silazi, 5554 postova Lokacija: Kraljevo Motocikl: XT1200Z Super Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Da bi bio zadovoljen Zakon o upravnom postupku, inspekcija podnosi prijavu, a kaznjava sudija, najcesce prekrsajni, ako nije napravljena neka ozbiljnija povreda zakona. Da bi neko mogao da posluje, mora postojati zakon i mora se postovati. Ali ne moze se slati i traziti da se postuje, dopis koji je protivzakonit, a kaznjavati i one koji ga postuju (jer rade protivzakonito) i one koji ga ne postuju (jer rade suprotno dopisu). Malo sam upucen u problematiku jer mi drugar drzi tehnicki. U Kraljevu su u jednom trenutku kaznili 12 tehnickih od 14, zbog dopisa u vezi sa registracijom prikolica (nisu kaznjeni samo oni koji nisu radili prikolice), i to unazad, za period pre dobijanja dopisa. Klasican reket! Punjenje budzeta i ubijanje malih igraca. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
markoizkule 883 Napisano Novembar 16, 2016 Zlo i naopako, 545 postova Lokacija: Kula Motocikl: Kao da nema Prijavi odgovor kao problematičan @bokichica .ne osecam se prozvano...razumem sve sto kazes i ima istine u tome. kao sto sam rekao, sve sam dosta plasticno objasnio, i da objasnim da to ima nekog smisla za nekog ko oce da udje dublje u problem trebao bi pisati redova i redova a za nemam zivaca niti zelim uopste to da radim. drzava je jos pre par godina u zakon unela clan za minimalnu cenu tehnickog pregleda. to nikad nije primenjeno u praksi. odlaze se vec godinama. kada kazem "bez suda" tako i mislim. ja sam evo danas bio na sudu koji me je oslobodio ali su mangupi napisali zalbu apelacionom da je sam prekrsajni proces nejasno napisan..znaci ono sto je sam inspektor napisao i po tome meni sudjeno i dosudjeno, je na apelacionom proglaseno nerazumnim i postupak se ponavlja. E sad, kazes to je sve normalno. Ali nije normalno da je inspektor bio u decembru 2014 godine. resenje o zatvaranju stiglo u januaru 2015 a poziv na sud za davanje izjave negde u junu ove godine. Kao sto vidis proces jos nije zavrsen. Ja za to vreme, ako hocu da trazim pravdu preko suda, ne mogu da radim. Znaci godinu i po dana ili 2 godine koliko ce trajati sve meni bi tehnicki bio zatvoren..a od cega da zivim? stisnes zube, platis 1000eura harac za novo otvaranje i za papirologiju oko svega toga i onda zicas i cekas sud...na sudu ili te oslobode ili napisu par stotina hiljada kaznu.... a razlog zatvaranja? parkirna kocnica na 2 godine starom autu je bila 1% ispod propisanog... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...