lalajko 2016 Napisano Novembar 10, 2016 Teoreticar ..., 12115 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: BMW R1200GS Adv Prijavi odgovor kao problematičan Nista lepse nego kad se drzava brine o nama! http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2016&mm=11&dd=10&nav_id=1197791 ** Ukoliko se usvoji Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja Srbije, od Nove godine bi se zaustavila rasporostranjena praksa registracije vozila na crno, bez dovoženja automobila na tehnički pregled, a minimalnu cenu ove usluge određivala bi Vlada Srbije, pišu Večernje novosti. Tako bi minimalna cena tehničkog pregleda, bar prema "sugestijama Udruženja osnivača tehničih pregleda (UOTP)", za putničko vozilo bila 2.500, plus PDV, a za moped ili motocikl 2.000 dinara.“Nije samo stvar u određivanju najniže cene tehničkih pregleda. To je samo jedna od mera koje godinama predlažemo nadležnim organima Srbije”, kaže Trifun Stojanović, predsednik UOTP.“Mi smo pokrenuli inicijativu da se ova oblast uredi kao delatnost od opšteg interesa. Tražili smo i snimanje svakog vozila na liniji tehničkog pregleda, a sve u želji da suzbijemo crno tržište, registraciju samo "kroz papire" na kojoj svi gubimo. I pošteni tehnički pregledi i država, koja je, po našim računicama, zakinuta za oko milijardu dinara godišnje”, objašnjava on.Stojanović kaže da se UOTP obraćao više puta nadležnima, tražeći uređenje ove oblasti, i da su, na kraju, bili prinuđeni da se obrate premijeru Aleksandru Vučiću, "ne bi li stvar pokrenuli s mrtve tačke".“Ukazali smo na najočiglednije probleme, počevši od ugrožene bezbednosti u saobraćaju, jer mi imamo vozni park stariji od 15 godina”, kaže Stojanović.Naime, sada je moguće registrovati automobil u Srbiji i bez odvoženja na tehnički pregled, ili tu uslugu dobiti potpuno besplatno, jer firma koja se bavi tehničkim pregledima dobija procenat od svake polise obaveznog osiguranja, pa joj se isplati da tako privlači veći broj vozača.“Svi koji rade pošteno dovedeni su na granicu opstanka. Nelojalna konkurencija je tolika da preti da se veliki broj od oko 1.300 linija tehničkih pregleda ugasi i da više hiljada ljudi ostane bez posla”, kaže Stojanović.“Mi se iskreno nadamo da će država uraditi ono za šta se mi zalažemo godinama unazad”, dodaje on.A prema predloženim izmenama i dopunama koje bi trebalo da stupe na snagu od 1. januara naredne godine, tehnički pregled vozila se proglašava za delatnost od opšteg interesa koju može da obavlja javno preduzeće, odnosno privredno društvo koje ispunjava stroge kriterijume koje donosi MUP.Moraće da se uvede i obavezno fotografisanje i snimanje vozila na linijama TP. Biće obavezno i vođenje evidencije, koja će biti uvek dostupna nadležnom organu. Predviđa se i uvođenje kontrolora koje će obučavati i licencirati Agencija za bezbednost saobraćaja. Vlada Srbije bi određivala najnižu cenu usluge TP na predlog MUP, a na osnovu "pribavljenog mišljenja Ministarstva za trgovinu i usluge".Kvalitetna kontrola vozila još više bi doprinela bezbednosti saobraćaja i smanjila broj nastradalih na našim drumovima. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 17006 Napisano Novembar 10, 2016 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3638 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan Situacija vrlo prosta. Ako se uvede da teh. pregled konavezno košta 2.500 dinara, država od svakog vozila u tom slučaju (ni kriva ni dužna) kešira 500 dinara sebi u džep Šta je sledeće? Pbavezno pranje vozila u praonici svake nedelje, obavezna mesečna izmena vazduhs u gumama (u ovlašćenoj ustanovi), dnevna izmena osvežavajuće (obavezno homologovane) "jelkice" u vozilu. 6 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PECA BMW 1121 Napisano Novembar 10, 2016 Drug član, 1740 postova Lokacija: JAGODINA Motocikl: Tomos 14M BMW R 26 BMW R 65 BMW R1150R Prijavi odgovor kao problematičan 2500 din + PDV = 3000 din , za motore nesto nize .. I podignu cenu i sta , opet ne oteras kola oni registruju , opet ce biti muvacine . Nikada ovde red nece da se uvede niti ce ikad registracije da nam budu povoljnije . (svako ko misli drugacije ne zivi u srbiji) 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
markoizkule 883 Napisano Novembar 10, 2016 Zlo i naopako, 545 postova Lokacija: Kula Motocikl: Kao da nema Prijavi odgovor kao problematičan Ja kao covek na tehnickom imam svasta reci ali ko bi slusao jednu budalu iz centra backe... min cena je odredjena zbog osiguranja a ne zbog toga da se namakne dobit od PDVa. Veliki broj tehnickih nije ni u sistemu PDVa. Evo mi nismo na primer. Da li nam je potrebno povecanje cena uopste. Moje misljenje je DA ali i da se sa time zakasnilo par godina. Da li ce to ista promeniti u Srbiji (na bolje): apsolutno ne. Nesto se bojim da ce im ovo opravdano povecanje cene tehnickog sluziti kao izgovor poskupljenju registracije koje nas ocekuje sa promenom kako se racuna porez na upotrebu koji bi treba da stupi na snagu istog datuma. Niko ne zna koga ce poskupljenje zakaciti..ali iskustvo kaze da se godinama u nazad cene menjale samo u jednom pravcu..na gore. 2500 din + PDV = 3000 din , za motore nesto nize .. I podignu cenu i sta , opet ne oteras kola oni registruju , opet ce biti muvacine . Nikada ovde red nece da se uvede niti ce ikad registracije da nam budu povoljnije . (svako ko misli drugacije ne zivi u srbiji) Ako se prihvati nacrt pravilnika o tehnickom pregledu tehnicki nece biti moguce uraditi "na brk". Obaveza tehnickog je da obezbedi direktan video nadzor prema MUPu gde ce se pratiti ceo proces rada. Tehnciki ce trajati od 40min do sat i po. Sve ce se morati slikati itd itd. Ko se zajebe pa uradi bez vozila povlaci sa sobom oduzianje licence. Postoji i sankcija oduzimanja licence radnika za stalno tako da ce retko ko da se zajebava da radi bez vozila. Otprilike procena za veliki tehnicki je oko milion do 2 miliona dinara ulaganja za novu opremu koja je predvidjena pravilnikom. Naravno verujem da ce se posle nego vremena naci "fora", kao i za sve u srbiji. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4179 Napisano Novembar 10, 2016 Ne silazi, 6542 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan O strogoj primeni tehničkog pregleda se pričalo pre x godina, mislim prvenstveno na onlajn povezivanje sa Mup-om, ali ništa od toga. Dosta tehničkih preglada je sa skrivenim vlasništvom zaposlenih u državnoj upravi, mnoga preduzeća uključujući i javna registruju vozila prečicom i to mahom kod istih. Bojim se da svako poskupljenje iz dušebrižnosti u stvari proističe iz brige malo za svoj, malo za državni džep. Ne naplaćeni tehnički pregled je stvar poslovne politike i ekonomske računice, registrovao sam motor krajem septembra kod drugara, odbio sam gratis upravo zato što smo drugari i što ne znam koliko kafa i kokakola sam ispio kod njega, a i da nisam, a motorcikl je zaposleni uredno pregledao uprkos znanju da smo gazda i ja dugogodišnji prijatelji. Nego nešto drugo na ovu temu. Registrujem kod njega inače, prošle godine smo diskutovali zašto je skuplji, ove godine sam baš insistirao na objašnjenju kako se toliko mnogo razlikuju cene neovisno o tehničkom pregledu. Odgovor je sažeto, da se radi o lažnim registracijama i verovatno Nplikatima polisa i sumnjivom obeštećenju i prilkom plaćanja čekom na poček. Pre dvadesetak dana je drugarica dala papire i auto nekoj drugoj agenciji jer se na telefon od prošlog registrovanja niko nije javljao. U toku dana je dobila poziv da se javi u centralni Mup u Ljermontovoj u Beogradu, ukratko, ona je jedna od 1.500 vlasnika pronađenih, već sada, u poslednja 3 mesca čija vozila uopšte nisu bila registrovana i vožena tih godunu dana iako je dobila urednu nalepnicu i imala neku uobičajanu kontrolu u saobraćaju. Ovo je praktično objašnjenja zašto cene variraju poprilično. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1362 Napisano Novembar 10, 2016 Ne silazi, 6285 postova Lokacija: Meljak Motocikl: XT600E 3TB ADV edition,KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan Može li neko objašnjenje šta će toliko da mi zagleda 40+ minuta? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
markoizkule 883 Napisano Novembar 10, 2016 Zlo i naopako, 545 postova Lokacija: Kula Motocikl: Kao da nema Prijavi odgovor kao problematičan Može li neko objašnjenje šta će toliko da mi zagleda 40+ minuta? Sve druze Od kiseline u akumulatru pa do toga koliko ti je disk kriv. Zatim merenje gasova na odredjenim obrtajima... generalno na motoru nema toliko posla...ali zamisli da onaj sto meri gasove mora da skida oklope sa nekog velikog turera da bi prikacaio uredjaj na akumulator... problem je sto i sada tehnicki da radis po pravilu ne moze biti kraci od 30 minuta...jedino ako je ekipa bas bas uigrana i zna vec na vozilu gde je sta. e sad, zakon te ne obavezuje da imas bilo kakav pipani trag ili sliku sem dijagrama kocenja...zato se na tehnickom koriste mozda 2 uredjaja max i to je to...a zamisli kada budes morao da slikas svaki broj motora i sasije..pa dodje neki novi sa 5 slojeva plastike iznad broja motora koje prvo moras skinuti jer vise nema vrdanja da br motora ni ne pogledas:) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
miksamgm 1068 Napisano Novembar 10, 2016 Tutti Frutti, 668 postova Lokacija: ... Motocikl: Pojela Maca Prijavi odgovor kao problematičan neznam,al ja prvi da dodjem sa novim autom sa pet slojeva plastike iznad broja motora,nebih dopustio da mi se raskupusavaju oplate i obloge ispod haube,da se skida usisna grana itd da bi se nasao jebeni broj motora koji ionako nikog nigde u svetu nezanima isto koliko i serijski broj piksle u autu. 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
markoizkule 883 Napisano Novembar 10, 2016 Zlo i naopako, 545 postova Lokacija: Kula Motocikl: Kao da nema Prijavi odgovor kao problematičan neznam,al ja prvi da dodjem sa novim autom sa pet slojeva plastike iznad broja motora,nebih dopustio da mi se raskupusavaju oplate i obloge ispod haube,da se skida usisna grana itd da bi se nasao jebeni broj motora koji ionako nikog nigde u svetu nezanima isto koliko i serijski broj piksle u autu. Potpuno podrzavam tvoj stav. Mislim da se bezbednost poboljsava prevashodno dobrim putevima i jasnom i preglednom signalizacijom a ne upustanje u probleme da li je covek stari motor koji dimi zamenio istim ali novim koji ne dimi 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4179 Napisano Novembar 10, 2016 Ne silazi, 6542 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Može li neko objašnjenje šta će toliko da mi zagleda 40+ minuta? Sve druze Od kiseline u akumulatru pa do toga koliko ti je disk kriv. Zatim merenje gasova na odredjenim obrtajima... generalno na motoru nema toliko posla...ali zamisli da onaj sto meri gasove mora da skida oklope sa nekog velikog turera da bi prikacaio uredjaj na akumulator... problem je sto i sada tehnicki da radis po pravilu ne moze biti kraci od 30 minuta...jedino ako je ekipa bas bas uigrana i zna vec na vozilu gde je sta. e sad, zakon te ne obavezuje da imas bilo kakav pipani trag ili sliku sem dijagrama kocenja...zato se na tehnickom koriste mozda 2 uredjaja max i to je to...a zamisli kada budes morao da slikas svaki broj motora i sasije..pa dodje neki novi sa 5 slojeva plastike iznad broja motora koje prvo moras skinuti jer vise nema vrdanja da br motora ni ne pogledas:) Tehnički pregled za registraciju nije samo trenutno stanje već se on odnosi za naredni period, od godine il dve, kako u kojoj, zemlji, da li je vozilo sposobno da bude ispravno i bezbedno u budoćnosti. Recimo, traže se mesta od korozije, da nije vareno po nekim vitalnim mestima ili preko fabričkog spoja, da kočione cevi nemaju trunku rđe, itd. kod motorcikla Englezi mere klaćenje točkova i gore-dole i levo-desno, kontrolišu žuce i niplove i sa naročitom pažnjom žice od nerđajućeg čelika, najmanji je problem i utrošak vremena na kočione valjke, izduvne gasove i farove. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1362 Napisano Novembar 10, 2016 Ne silazi, 6285 postova Lokacija: Meljak Motocikl: XT600E 3TB ADV edition,KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan Isti ti englezi rade tehnički za jedno vozilo na...koliko, godinu, dve? Čini mi se dve, neka me neko ispravi ako grešim. Istim tim englezima polisa osiguranja vezana je za vlasnika a ne za vozilo pa na jednu tablicu može legalno da vozi 5 motornih vozila. Jer se zdravorazumski smatra da ne možeš da budeš na više od jednog mesta u datom trenutku. Tek onda tehnički može da bude 10% od realne prosečne plate u sirbistanu. Markoizkule - na prvom mestu obrazovanjem a posle sve to što si ti naveo. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
doktor 4756 Napisano Novembar 10, 2016 Ne silazi, 5552 postova Lokacija: Kraljevo Motocikl: XT1200Z Super Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Kod engleza mozes opusteno da registrujes vozilo bez svetala npr. cross, sa napomenom "day time use only"! O Americi takođe ne treba trositi reci sta moze da se registruje...jbg. nismo mi za poredjenje. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4179 Napisano Novembar 10, 2016 Ne silazi, 6542 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Lorde, ako si čitao moj prvi post, video si šta mislim o povećanju cene kao i o gratis varijantama, naj bolje bi bilo da je tehnički besplatan, odnosno na neki način pokrivan. To što sam ja sirmah ne znači da su nečija i moja glava jeftine kalkulišući kroz plate. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1362 Napisano Novembar 10, 2016 Ne silazi, 6285 postova Lokacija: Meljak Motocikl: XT600E 3TB ADV edition,KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan Đunto, majstor si a i savestan čovek. Da li ti je vozilo tehnički ispravno zbog sebe i osobe koju voziš (i polise kao pokrića ako se nešto ne-daj-Bože desi tuđom krivicom ili Marfijevom) ili da bi bacio svoje zarađene pare tamo nekom? Retoričko je pitanje i nije upućeno tebi personalno. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
john314 620 Napisano Novembar 10, 2016 Zainteresovan, 533 postova Lokacija: Banat Motocikl: ,es125 trophy,,ktm strada bicikl,r1100rt Prijavi odgovor kao problematičan sta cu ja jadan sa MZ kad odem na tehnicki,..pozz Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4179 Napisano Novembar 10, 2016 Ne silazi, 6542 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Đunto, majstor si a i savestan čovek. Da li ti je vozilo tehnički ispravno zbog sebe i osobe koju voziš (i polise kao pokrića ako se nešto ne-daj-Bože desi tuđom krivicom ili Marfijevom) ili da bi bacio svoje zarađene pare tamo nekom? Retoričko je pitanje i nije upućeno tebi personalno. Od uvek, al baš tako bukvalno, svi moji prevozi su morali da budu tehnički savršeni, jesam molio da prođem kad je auto imao neka spoljna oštećenja ili polepljen nalepnicama, ali da mi ne radi ručna ko što je ranije bio uobičajen kvar na Fiatima, to nikako. Jeste retorički, al, viđam ja kamaru motora i na oko bar 50% nije za vožnju, kad bi se pridržavao strogo ne tehničkog pravilnika nego fabričkog manuala, ni jedan stariji od 5 godina ne zadovoljava, jednostavno stoji da se svako kočiono crevo menja posle 5 godina. Za mnogo tehničkih pregleda sam znao, prolazi i ono što se upšte nije pokretno, beš azot monoksid na dizelu i očitavanje broja svaki put. Mi nismo savesni ljudi, koliko od nas vozi kineske xenone na primer, (ja ne naravno,), to je problem. Povećanjem cene sumnjam da će se išta rešiti osim punjenja kasa. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1362 Napisano Novembar 10, 2016 Ne silazi, 6285 postova Lokacija: Meljak Motocikl: XT600E 3TB ADV edition,KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan Baš tako. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Golub 1641 Napisano Novembar 10, 2016 -+-, 1005 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Yamaha ♥ Prijavi odgovor kao problematičan Može li neko objašnjenje šta će toliko da mi zagleda 40+ minuta? Sve druze Od kiseline u akumulatru pa do toga koliko ti je disk kriv. Zatim merenje gasova na odredjenim obrtajima... generalno na motoru nema toliko posla...ali zamisli da onaj sto meri gasove mora da skida oklope sa nekog velikog turera da bi prikacaio uredjaj na akumulator... problem je sto i sada tehnicki da radis po pravilu ne moze biti kraci od 30 minuta...jedino ako je ekipa bas bas uigrana i zna vec na vozilu gde je sta. e sad, zakon te ne obavezuje da imas bilo kakav pipani trag ili sliku sem dijagrama kocenja...zato se na tehnickom koriste mozda 2 uredjaja max i to je to...a zamisli kada budes morao da slikas svaki broj motora i sasije..pa dodje neki novi sa 5 slojeva plastike iznad broja motora koje prvo moras skinuti jer vise nema vrdanja da br motora ni ne pogledas:) Hoces da kazes da se tehnicki radi u "Evropi" na gore opisani nacin? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Singularitet 2495 Napisano Novembar 10, 2016 Stari S.W.A.T., 975 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: crf1100adv Prijavi odgovor kao problematičan Da li je cena korektna da pokrije troškove tehničkim pregledima i omogući normalnu zaradu ne znam. Predlog za dovođenje nekih stvari u red je skroz OK! Sanjam da živim u uređenoj državi. Da li će se to i sprovoditi ili izvrdati na neki način nemam pojma - nisam ja baba Vanga. Voleo bih da se sprovede. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
hard_rock 7449 Napisano Novembar 10, 2016 Ne silazi, 6084 postova Motocikl: GS1250Adv curi ulje na semering Prijavi odgovor kao problematičan A od reg na 6, 9 itd meseci ni traga ni glasa... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bokichica 200 Napisano Novembar 10, 2016 Svrati ponekad, 179 postova Lokacija: Beograd - London Motocikl: Honda CBR 600FS, KTM Adventure 990, Suzuki GSX-R 1000 Prijavi odgovor kao problematičan @lorde pa gde bas nadje engleze. Pa oni traze dlaku u jajetu, vozilo ne sme da se vari i popravlja na toliko i toliko cm od kljucnih nosiv tacki i sl. Tehnicki se radi za svako vozilo i tablica pripada vozilu za koji je izvren tehnicki. Osiguranje je vezano samo za vlasnika, sto znaci da ti, tvoja supruga i punoletno dete placate svako svoje osiguranje sa tim da je od deteta uglavnom duplo skuplje od tvog osim ako nisi kupio za njega neki extra mali auto. Po meni auto ne moze ni da vozi neko sa platom od koje je tehnicki 10% @doktore to nema teorije da se desi u engleskoj. Samo "road legal", sto znaci svetla prednja-zadnja, zmigavci, ogledala i ostalo. Ja sam imao jednu hondu CRF koja je bila takva (road legal) sve je bilo na saraf i buksne sa torbicom da sve to spremis za posle. Takvi motori imaju 30% pa na vise cenu od istih takvih koji nisu. Poredjena vam nisu dobra ali ja shvatam poentu, teh. pregled ne mora da kosta 2000 ili 5000 da bi bio detaljan i dobar. Pa ovi sto rade na tehnickim prvo moraju da prodju neki osnovni kurs za posao koji rade, @markoizkule bi da meri kiselinu u akumulatoru hahahahaha. To bi volio da vidim na novim motorima i kolima. Na kojim obrtajima bi on da meri gasove na npr novom Suzukiju? Dali to postoji u nasem zakonu (zna li neko) Nas problem je u osiguranju koje je vrlo blizu ceni evropskih a ne pokriva nista osim stete trece lice Uh smorih sam sebe 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1362 Napisano Novembar 10, 2016 Ne silazi, 6285 postova Lokacija: Meljak Motocikl: XT600E 3TB ADV edition,KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan Bokičica - samo još nisi rekao/la na koliko godina se radi tehnički u GB za motocikle i auta i da li zavisi od starosti vozila ili čega već. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
srbac 2410 Napisano Novembar 10, 2016 Andragog, 4982 postova Lokacija: On off road Motocikl: BMW K25 HONDA PD05 KTM RFS Prijavi odgovor kao problematičan Bice na 6 meseci ali ce kostati ko sada za 12 ! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bokichica 200 Napisano Novembar 10, 2016 Svrati ponekad, 179 postova Lokacija: Beograd - London Motocikl: Honda CBR 600FS, KTM Adventure 990, Suzuki GSX-R 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Bokičica - samo još nisi rekao/la na koliko godina se radi tehnički u GB za motocikle i auta i da li zavisi od starosti vozila ili čega već. Za nov motor u prve dve godine nema potreba a posle svake godine, pa sta ti mislis odakle njima ideje za ove gluposti? U svakom slucaju poredeci sve faktore ovde bolje nego tamo. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bmw 1750 Napisano Novembar 10, 2016 Drug član, 1693 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic Prijavi odgovor kao problematičan Može li neko objašnjenje šta će toliko da mi zagleda 40+ minuta? Sve druze Od kiseline u akumulatru pa do toga koliko ti je disk kriv. Zatim merenje gasova na odredjenim obrtajima... generalno na motoru nema toliko posla...ali zamisli da onaj sto meri gasove mora da skida oklope sa nekog velikog turera da bi prikacaio uredjaj na akumulator... problem je sto i sada tehnicki da radis po pravilu ne moze biti kraci od 30 minuta...jedino ako je ekipa bas bas uigrana i zna vec na vozilu gde je sta. e sad, zakon te ne obavezuje da imas bilo kakav pipani trag ili sliku sem dijagrama kocenja...zato se na tehnickom koriste mozda 2 uredjaja max i to je to...a zamisli kada budes morao da slikas svaki broj motora i sasije..pa dodje neki novi sa 5 slojeva plastike iznad broja motora koje prvo moras skinuti jer vise nema vrdanja da br motora ni ne pogledas:) Druže, napisat ču ti kako izgleda tehnički pregled u SLO.... Auto: - ispod auta se gledaju spojke,zglobovi,amortizeri,instalacija kočnica i kočiona creva,ležajevi na točkovima,trulost karoserije - sa vanjske strane se proveravaju svetlostna signalizacija,podešenost farova, trulost karoserije,rad brisača, količina (štetnost) izduvnih plinova (ubaci se sonda pozadi u auspuh,dignu se obrtaji kako monitor kaže....) - u auto se proverava rad volana,ručica oko volana, brojevi šasije, sirena - auto se dotera na valjke, gde se proverava ispravnost kočnica i ručne i to je to..... Motor: - pregleda se svetlosna signalizacija, sirena - pregledaju se brojevi šasije, debelina diskova (ovo više od oka, ako su pretanki ili "ofarbani" od pregrijavanja nema uradio - motor se otera na valjke, gde se proverava kočiona sila prednjeg i zadnjeg točka i to je to Ne mere se izduvni gasovi na motoru (jer nema tog podatka), niti se meri glasnost izduva (jer su svi auspusi ili originalni ili homologisani za taj motor).... Sam pregled automobila ne traje duže od 15 minuta, jer ga rade obično dvojica (jedan je gore, a jedan u kanalu), ceo postupak sa registracijom,plačanjem,itd...završavaš mksimalno za 30-40 minuta (i to zbog ispunjavanja obrazaca koja ti ženska na šalteru ispunjuje). Isto toliko traje i za motor... Nije mi jasno šta čete meriti na akumulatoru.......... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...