Djomla_ 190 Napisano Jul 14 Svrati ponekad, 392 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: U potrazi.... Prijavi odgovor kao problematičan Pre 13 sati, muljaz je napisao: Drugara izabcili sto je rekao da nije bas neki motor. Ne sme da se prica negativno. Imam ja dva ovakva senzora Nisu odgovarajuca. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
muljaz 2494 Napisano Jul 14 Skuteras, 3789 postova Lokacija: Ivanjica Motocikl: T-Max 500 Prijavi odgovor kao problematičan Ovi su za ventil koji je na kraku felne, ne na obrucu Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dudico 453 Napisano Jul 22 Svrati ponekad, 175 postova Lokacija: Čačak Motocikl: Yamaha MT-07 Tracer BMW R1200GS LC Prijavi odgovor kao problematičan Stigla ESA Low varijanta tako da je u planu skidanje Ohlins-a i montaža niskog ogibljenja, u paketu je sve prisutno i centralna i ćopava. Čitao sam onaj service manual, piše da se menjaju šrafovi, sva 4 što nose ogibljenje napred i nazad... Kakva su iskustva ukoliko je neko ovo radio? Slušamo li bavarce i obavezno menjamo šrafove, ili po starom srpskom standardnom običaju samo očistimo i vratimo to što smo skinuli Dodatno, ima li nešto na šta treba obratiti pažnju, ili menjati/proveravati kada je motor već rasturen do šasije? Na motoru je ranije bila fabrički ESA, tako da verujem da je posle zamene neophodna samo kalibracija, imam Motoscan i aktivnu opciju za kalibraciju. Nisam našao mnogo informacija na netu ali generalno opšti utisak iz pročitanog je da se radi samo kalibracija... Unapred zahvalan za svaki savet 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4395 Napisano Jul 22 Ne silazi, 6698 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Na zadnjem amortizeru stavi nov donji šraf, u principu ga ja uvek menjam čim skdam, eventualno još jedna montaža samo, ali kod već prilično starih motora je velika verovatnoća da je već rađeno nešto. Taj šraf je inače sklon pucanju. Na prednjem, gornja strana, gumice nije loše zameniti. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dudico 453 Napisano Jul 22 Svrati ponekad, 175 postova Lokacija: Čačak Motocikl: Yamaha MT-07 Tracer BMW R1200GS LC Prijavi odgovor kao problematičan Hvala na savetima, Ohlins je ugrađen u švajcarskoj kod prethodnog vlasnika, obzirom da je promena morala biti upisana u saobraćajnu, verujem da je to radio ovlašćen servis pa da su i šrafovi tada i zamenjeni po pravilu službe. Ugradnja je bila 12/2019 ili pre manje od 30k km, što verujem da nije ni mnogo a nije ni malo, pa ukoliko je šraf dobavljiv i ne košta 100 dukata, svakako je sigurnije zameniti ga. imam još samo pitanje na koje gumice mislite? Pre 2 sati, đunta je napisao: Na prednjem, gornja strana, gumice nije loše zameniti. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4395 Napisano Jul 23 Ne silazi, 6698 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Zabluda je da su motori iz Švajcarske ko što mi mislimo, ko njihovi satovi, naprotiv. Prednji amortizer ima šraf koji je iz same osovine i on se kači na vrat motora preko dve gumene podloške, jedna ispod vrata, druga iznad i na koju dođe široka podloška i matica. Te gume su BMW rezervni delovi. Pomenuti šraf je oko 10e, ima lepljiv tredlok protiv odvijanja, što ne može da se nanese ovako, Loktajtom ili sličnim, jer posle se jako teško odvija i može kermes da napravi. Ja uvek u servisu imam jedan nov. Takve šrafove ne treba čistiti upravo zbog samoodvijanja, jer se onda skine taj lepak. Stezanje valja da bude muški, da se stegne silen blok i rotacija uške amortizera odvija torzijom u gumi, a ne okretanjem čaure oko šrafa, zato i on puca. Ima na YT Turatekov klip za montažu njigovih amortizera, potpuno je pogrešnan po pitanju zadnjeg i čaure koja se nalazi u uški kardanskog kućišta, nište ne sme da se rotira, već mora da se uvija samo u gumi. I, stezanje najbolje da je kad je motor na točku i opterećen vozačem, to je neki ravnotežni položaj otprilike i guma se uvija i plus i u minus, a ne samo u jednu stranu i tako pre strada spoj. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dudico 453 Napisano Subota u 09:08 Svrati ponekad, 175 postova Lokacija: Čačak Motocikl: Yamaha MT-07 Tracer BMW R1200GS LC Prijavi odgovor kao problematičan Operacija je uspela a pacijent je preživeo i funkcionalan je bez žutog trougla upozorenja na tabli U Autogarantu u Ča su imali samo donji šraf, tako da je samo on i zamenjen kod montaže, ostala 3 se čine ok makar na oko. Nisam još uvek prešao mnogo kilometara sa ESA ogibljenjem, ali prvi uporedni utisci su da je neuporedivo Jedina prednost zamene koju u ovom trenutku vidim (i zbog čega sam menjao ogibljenje) je elegancija promene mekoće, što je dobro za delove puta pune džombi ili tamo gde ga treba otvrdnuti i stići indijanca na ktm-u u sport režimu Sve drugo je u korist Ohlinsa! Sledeće pitanje je kalibracija. U motoscan app pod SAF (ESA semi-automatic function) imam 2 opcije: - ESA Calibration - ESA Sensor Calibration Prva opcija odradi preload na zadnjem, na prednjem se (očekivano) ništa ne dešava. Druga opcija vrati grešku sa slike Nisam našao mnogo informacija osim da ova opcija (Sensor Calibration) vrlo verovatno radi samo za ZF ogibljenje... odnosno za one verzije sa self-leveling opcijom što moj LC iz 2014 nema. Sve greške su očišćene pre, a nakon kalibracije i test vožnje nema novih grešaka. Moje pitanje je da li treba još nešto raditi ili je to to spremno za upotrebu 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...