Jump to content

Moto Zajednica

Kocenje u kriznim situacijama

Recommended Posts

• Drug član, 1461 postova
  • Motocikl: 2017 BMW R1200GS Exclusive

A tek ovi novi sistemi , mozemo mi o sebi da razmisljamo kako smo dobri soferi ...  ali nismo toliko dobri 

I opet mislim da u 99,9 posto slucajeva mi , prosecni motoristi necemo nikad da dovedemo motor u situaciju da taj sistem proradi 

ali nije lose znati da ga imas ...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 5562 postova
  • Motocikl: XT1200Z Super Tenere

To sto si pejstovao je marketing cist:)

Ajd probaj da razmislis onako logicno. Ili da nacrtas na papiru.

Dakle podloga je suva, nije klizave prirode, kada vozis tockovi "hvataju" podlogu. Dakle za jedan pun krug gume, ti predjes njen obim u putu. Tako? Ok.

Najkraci zaustavni put po idralnoj podlozije kada svi tockovi blokiraju. Frikcija izmedju podloge i gume je najveca, tako da je zaustavni put najkraci. Necemo ulaziti u tacke oslonca i koliko blokada ima smisla na motociklu, a ni kolima.

Dakle ABS dozira pritisak kocione celjusti, tj plocica na disk. Potpuni pritisak = tocak je blokirao.

Ako ABS pusta i stiska, reci ti meni, kako moze da ima kraci zaustavni put? :)

Klizave podloge su drugo, hladne gume takodje.

Sve to moze da kompenzuje vestina vozaca.

Ne znam odakle ti taj aksiom.

Prilikom blokiranja guma se zapali i koeficijent frikcije drastično se smanji.

Maksimalni koeficijent frikcije je na granici kada bi točak blokirao.

Uporedi trag jakog kočenja na gumi (pojave se nekakve borice) i trag blokiranja (guma je izlizana, gladka, krhka).

Htedoh jos ranije ovo da napisem...

Kada tocak blokira, u pitanju je klizanje!

Kao sto Nemo rece, najbolje kocenje je kada je sila na kocnici za dlaku manja od one potrebne za blokiranje tocka. Kako se postize ta sila, predmet je raznih obuka i treninga kojima se vezba tehnika kocenja.

• Podržavam 2

• Ne silazi, 5562 postova
  • Motocikl: XT1200Z Super Tenere

To sto si pejstovao je marketing cist:)

Ajd probaj da razmislis onako logicno. Ili da nacrtas na papiru.

Dakle podloga je suva, nije klizave prirode, kada vozis tockovi "hvataju" podlogu. Dakle za jedan pun krug gume, ti predjes njen obim u putu. Tako? Ok.

Najkraci zaustavni put po idralnoj podlozije kada svi tockovi blokiraju. Frikcija izmedju podloge i gume je najveca, tako da je zaustavni put najkraci. Necemo ulaziti u tacke oslonca i koliko blokada ima smisla na motociklu, a ni kolima.

Dakle ABS dozira pritisak kocione celjusti, tj plocica na disk. Potpuni pritisak = tocak je blokirao.

Ako ABS pusta i stiska, reci ti meni, kako moze da ima kraci zaustavni put? :)

Klizave podloge su drugo, hladne gume takodje.

Sve to moze da kompenzuje vestina vozaca.

Ne znam odakle ti taj aksiom.

Prilikom blokiranja guma se zapali i koeficijent frikcije drastično se smanji.

Maksimalni koeficijent frikcije je na granici kada bi točak blokirao.

Uporedi trag jakog kočenja na gumi (pojave se nekakve borice) i trag blokiranja (guma je izlizana, gladka, krhka).

Ne zapali se guma ali se zagreje i nepravilno potrosi. To je ok. Sve dok vozis normalnu gumu i dalje stoji da ces se najbrze zaustaviti pravolinijski ako maksimalno povecas frikciju.

Ne vidim problem, momcovi

Guma se nece ohladiti ako uleti abs i krene da secka

ABS ulece tek kada tocak blokira, sve dok se to ne desi nema ABS-a, vec se desava kocenje.

Ako postoji ABS, ne moze ni doci do blokade pa tako ni do hladjenja gume seckanjem.

• Drug član, 557 postova
  • Motocikl: Suzuki Vstrom 650

Prvo moram vam reci da sam napisao frikcija, ne trakcija.

A drugo, abs nasilno pusta kocioni disk pa pusti cilinde u polozaj kocnice. Znaci ako si ti legao na kocnicu i blokirao tocak ide blokada-deblokada-blokada-deblokada. Jesam li u pravu?

Jesi, ali to tek kad točak zablokira. Niko tebi ne brani da kočiš do granice proklizavanja. Ako preteraš, ABS te ispravi.

A drugo, abs nasilno pusta kocioni disk pa pusti cilinde u polozaj kocnice. Znaci ako si ti legao na kocnicu i blokirao tocak ide blokada-deblokada-blokada-deblokada. Jesam li u pravu?

Bocco , nije problem u frikciji ili trakciji

vec ovo , citiram

Najkraci zaustavni put po idralnoj podlozije kada svi tockovi blokiraju

Kad blokiraju , u vecini situacija dolazi do pada 

a to sto kazes u ovom gore citiranom blokada - deblokada - itd , to je kad bi legao na kocnicu na motoru sa ABS , tacno

kad bi legao na kocnicu , prednju , na motoru bez ABS , u vecini slucajeva dolazi do pada 

Ako ti vozis bez ABS , a ja pored tebe sa ABS , kocit cemo oboje isto , samo kad preteramo , ti imas vece sanse za pad na motoru bez ABS , ako ti prednji tocak zablokira 

Najvaznije mora da shvatimo da , ako vozimo motor sa ABS-om u 99,9 posto situacija ABS nece da se upali , bar se meni NIKAD nije upalio u nekih 30000 kilometara 

Ali te ispravlja u vremenskim intervalima :) ne ukida ti mogucnost da blokiras tocak, samo ti ne dozvoljava da ostane blokiran. Znaci da imas klizanje jer imas blokadu, doduse u pravilnim razmacima:)

Moderni ABS sistem ne dozvoljava kompletnu blokadu , upali se malo pre toga ...

Znaci , kod ABS nemas blokiranja i proklizavanja , ni delic sekunde , ni u pravilnim razmacima ...

Promenio član Velimlje2
  • Podržavam 1

Ali te ispravlja u vremenskim intervalima :) ne ukida ti mogucnost da blokiras tocak, samo ti ne dozvoljava da ostane blokiran. Znaci da imas klizanje jer imas blokadu, doduse u pravilnim razmacima:)

Moderni ABS sistem ne dozvoljava kompletnu blokadu , upali se malo pre toga ...

Znaci , kod ABS nemas blokiranja i proklizavanja , ni delic sekunde , ni u pravilnim razmacima ...

Ili jos bolje , gledajuci tvoj citat 

da , moderni ABS   definitivno   UKIDA TI MOGUCNOST da blokiras tocak !!!

• Drug član, 1063 postova
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV

Mislim, da opet grešiš. Samo je utisak kao da ide redosled blokada-deblokada...

ABS sprećava da bi došlo do blokade time što smanji pritisak pločica na disk u momentu kada se brzina okretaja točka "dotakne" vrednosti nula. Znači, ne postoji redosled faza kako si napisao nego postoji redosled: "maksimalno kočenje DO momenta blokiranja - popuštanje pritiska - maksimalno kočenje DO momenta blokiranja itd. 

Prilikom uključivanja sistema ABS steće se utisak, da točak blokira. U stvari on se stalno okreće ali u trzajima pri čemu je frikcija stalno maksimalna. Zahvaljujući stalnom okretanju točka, vozilo (motor ili automobil) je vodljivo i ne ide nekontrolisano u pravcu rezultante sila koje deluju na vozilo.

Frikcija - trakcija: veoma povezane kategorije, moglo bi se reći, da je trakcija funkcija frikcije. Čim se izgubi frikcija, trakcija stupa na scenu u oba slučaja - prilikom kočenja i prilikom ubrzavanja. Kao što se vidi iz prethodnih klipova, većina snimaka napravljena je u krivini gde prilikom ulaza u krivinu dolazi do kočenja i prilikom izlazka iz krivine do ubrzavanja. Traction control sprećava gubitak frikcije u oba slućaja.

• Podržavam 2

• Ne silazi, 6095 postova

Pogledaj prsten sa rupicama na tocku. Tu se nalazi senzor kao sto vidis i najverovatnije na osnovu kolicine neke svetlosti koja prolazi kroz rupice pali ABS pre blokiranja tocka. Nisam strucnjak ali mi to logicno izgleda.

post-16674-0-46519000-1479574351.jpg

Mislim da razmisljas u pogresnom pravcu. Ne nelogicno nego samo u pogresnom pravcu. Logika mi kaze da je recimo vrednost za blokiran tocak da je proslo svetlosti 1. Zada se nekoj kompjuterskoj jedinici da kada vrednost svetlosti koja prodje bude 0,99 popusti kocnicu ili prekine kocenje na recimo 1 mili sekundu i da se iskljuci sistem dok opet ne bude 0,99 i tako stalno. U tom slucaju taj sistem ne zanima ni kolicina ulja, ni debljina diska ili plocica. Ako gresim neko ce ispraviti ali ja zaista ovo samo logicki pisem

• Podržavam 1

Mislim da razmisljas u pogresnom pravcu. Ne nelogicno nego samo u pogresnom pravcu. Logika mi kaze da je recimo vrednost za blokiran tocak da je proslo svetlosti 1. Zada se nekoj kompjuterskoj jedinici da kada vrednost svetlosti koja prodje bude 0,99 popusti kocnicu ili prekine kocenje na recimo 1 mili sekundu i da se iskljuci sistem dok opet ne bude 0,99 i tako stalno. U tom slucaju taj sistem ne zanima ni kolicina ulja, ni debljina diska ili plocica. Ako gresim neko ce ispraviti ali ja zaista ovo samo logicki pisem

Odlicno objasnjeno !!

• abc, 895 postova
  • Motocikl: BMW GS 1250 Adventure

ABS stalno uspoređuje brzine rotacije prednjeg i zadnjeg točka. ABS koriste i moduli za kontrolu stabilnosti. Na GSA postoji statistika koju vodi komp. Između ostalog je broj kočenja prednom i zadnjom kočnicom. Zadnju gotovo da ne koristim, ali je broj kočnja zadnjom velik. ABS radi puno više nego što mislimo.

• abc, 895 postova
  • Motocikl: BMW GS 1250 Adventure

Radi se o magnetnom senzoru - pickup-u :

"A wheel speed sensor or vehicle speed sensor (VSS) is a type of tachometer. It is a sender device used for reading the speed of a vehicle's wheel rotation. It usually consists of a toothed ring and pickup."

• Svakom po zasluzi, 12432 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Nema tu svetlosti ni "zraka sunca" :) senzor ABS-a je induktivnii daje "1" kada nema proreza naspram senzora i "0" kada je prorez. Kao kod rada kompjutera, sve je u osnovi vrlo prosto i zasniva se na 1 i 0...s' tim da kompjuter uzima u obzir i ivicu proreza - tzv. "prelazna stanja".

Gornji video materijal lepo prikazuje kako sva ta skalamerija radi, da ne objašnjavam ponovo.

Naravno da ABS skraćuje zaustavni put, naravno da dobro uvežban vozač može dostići veliki procenat "rada" ABS-a brzim manipulisanjem poluge kočnice samo ne zaboravite:

ABS vam NEĆE pomoći kod bočnog otklizavanja točka (veliki nagib u krivini i "zabadanje" kočnice) i tada sigurno padate.

Ok ne bitno magnet, svetlost... Poenta je da je njemu zadat parmetar na kojoj vrednosti popusta ili prekida kocenje i koliko dugo taj prekid traje. Ja tako mislim. Samo tako su iskljucene sve promenljive o kojima Bocca prica

:)

Ma nisam mislio ništa loše, samo sam hteo da neupućenima malo pojasnim rad ABS-a .

Jedno glupo pitanje, da li to znaci da ako taj prsten oblozim na primer alu folijom ja deaktiviram ABS?

Da.

Ili skini senzor

:)

Ma nisam mislio ništa loše, samo sam hteo da neupućenima malo pojasnim rad ABS-a .

Nisam ni protumacio nista lose. Da li sam bar u pravu da je zadata vrednost zapravo ta neka kriticna tacka pred blokiranje koja kada se dostigne sistem pocinje da obavlja svoju duznost? Ako sad dobro kapiram sistem prepoznaje kada u nekom vremenskom intervalu duze dobija 0 ili 1 i to je znak da je tocak pred blokiranjem ili je to signal da je blokirao? Ili ima tu jos mnogo matematike i fizike

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja