Jump to content

Moto Zajednica

Kawasaki KLE 500

Recommended Posts

• U prolazu, 29 postova
  • Motocikl: Kawasaki KLE 500, Suzuki gsxr 750

Dobrodosao. Mene zanima kako ce se ponasati taj agregat ako planiras neki off road.

Neki tezi off road nisam ni planirao, moje misljenje je da KLE nikad ne moze u tom segmentu da bude, kao npr. TA ili Afrika..., ma da sam gledao da ljudi i sa njim rade svasta, opet to je subjektivno misljenje.

Ono sto meni treba je 70% asfalt, 30% kaldrma, a voznja po kaldrmi je vec testirana i sasvim sam zadovoljan

Pa fizicki su isti ali karakteristike nisu. Taj agregat je i na Kawasakijevom kruzeru.

Agregat je inace rodjak ubacio pre jedno godinu, dve u "saradnji" sa cika Milanom Marinkovicem, mislim da ne bi to radili da ne zadovoljava standarde.... Drugo agregati su dosta slicni. Kubikaza i snaga ista, kao i kompresija, e sad jedan ima obrtni moment od 41Nm a drugi od 45Nm na 7000-7500 obrtaja... Mislim da je to tu negde, ma da moje iskustvo nije neko veliko.

Ipak u koliko se nekad odlucim da krenem u neki hard offroad i to cu se truditi da zabalezim. Hvala na dobrodoslici 0takoje.gif

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 453 postova
  • Motocikl: imao Kawasaki KLE 500

I na gpz-u.Razlikuju se,ali koliko,e to vec ne znam.

Ja mislim da je razlika samo u prenosu, tj. u menjaču kod svih modela gde je ovaj agregat.

Vozio sam EN-500 i nije ni blizu osećaj ubrzanja i vožnje kao kod KLE-a, a potpuno isti agregat. Znači, samo je menjač u pitanju. E da, ima razlike koje je godište agregat, jer od 1996. su počeli da ugrađuju grejanje karburatora što ima veze i sa vučom i sa potrošnjom.

Drugo, na novijim KLE-ima posle 2001. je motor od 34 KW, a do tada je bio 37 KW (ja imam taj od 37 kW). Vozio sam i taj novi, kao malo oslabljeni, ali nema skoro nikakve razlike. Maksimalna brzina je ista (175 Km/h), s~tim, što za nijansu moj KLE bolje povuče preko 5000 obrtaja, ali to je skoro neprimetno i zanemarljivo. I možda najnoviji agregat za nijansu manje troši, ali to je relativno i zavisi od načina vožnje samog vozača, kvaliteta goriva, zaprljanosti vazdušnog filtera, stanja i modela svećica, usaglašenosti karburatora, težine tovara, uslova puta i sl. Čak i dva KLE-a potuno istog godišta mogu da imaju razliku u potrošnji do 1 litar na 100 Km.

Najmerodavnije bi bilo da uzme isti vozač i proba oba tipa KLE-a na istom putu, pod istim opterećenjem, identičnom vožnjom sa istim gorivom i tako pređe bar jedan ceo rezervoar. Mada i tu opet ima veze kod svakog primerka u kakvom su stanju filter, karbovi, svećice, pritisak u gumama, da li ima kofer i koliki je.

Ali to je sad već neka druga tema...ovo mogu da ispitaju samo Mit-bastersi.

• Svrati ponekad, 113 postova
  • Motocikl: Kawasaki KLE

Kako sam negde procitao,razlika je u bregastim osovinama koja obezbeđuje veću max snagu pri visokom broju obrtaja(što odgovara za gpz),dok kle ima manju max snagu,ali zato bolje karateristike u srednjem polju obrtaja(za vožnju van asfalta).

Neko od kolega je napisao adresu sajta gde je ovo lepo objašnjeno,par stranica unazad(na eng.).

U suštini,za namenu koji su mu odredio,ovo sve nije ni bitno.

Dobrodošao,da te dobro služi... :takoje:

• Zainteresovan, 589 postova
  • Motocikl: Suzuki SV 650

Er-5 i en-500 imaju drukciji magnet i CDI, vidi se da je veci poklopac dekla, magnet je takodje veci (tezi) i ne moze da se raspadne, nalazi se lim sa obe strane i drukcije su postavljena ona ispupcenja koja daju signal cdi-u za paljenje. To je jedina razlika, ja sam na mom KLE-u imao magnet i poklopac dekla od er-5, nisam mogao da nadjem cdi pa je majstor zavario ispupcenja prema originalnom magnetu. CDI ima malo drukciji raspored zica, ali nije problem da se prepravi. Sto se tice ubrzanja i brzine razlika je samo u finalnom prenosu (prednji i zadnji lancanik)

GPZ ima jos par stvari promenjenih.

• Zbunjen, 888 postova
  • Motocikl: XRV 650 RD03, KLE500

Kada budes stavljao mozes li da slikas motor pre i posle kacenja da vidimo razliku?

Naravno, samo to nece biti skoro, cekam jos par stvari da napravim i da zavalja snijeg, kako bi mogao u radionu :). Meni je KLE dnevni transport i u funkciji je svaki dan kad ne pada kisa ili snijeg.

• oddball, 1146 postova
  • Motocikl: tri šrafa u nozi

Hvala Ghousty, kapiram da bi onda bila dobra varijanta i prednje vile mapo da dobiju pritisak da ne bi se teziste previse prebacivalo napred prilikom kocenja.

• Zbunjen, 888 postova
  • Motocikl: XRV 650 RD03, KLE500

Hvala Ghousty, kapiram da bi onda bila dobra varijanta i prednje vile mapo da dobiju pritisak da ne bi se teziste previse prebacivalo napred prilikom kocenja.

Ili da se zamijeni prednje ogibljenje necim boljim i visim, recimo neki white power usd :) .

• Drug član, 1175 postova
  • Motocikl: Maca

Ili da se zamijeni prednje ogibljenje necim boljim i visim, recimo neki white power usd :) .

A gde mi to da nabavimo, koliko otprilike kosta i da li bi resenje bilo da se samo ubace progresivne opruge?

Kada smo vec kod progresivnih opruga pitanje za one koje su ih ubacivali: Da li se opruge samo ubacuju na mesto postojecih fabrickih ili je potrebno jos neko podesavanje/budzenje?

• Drug član, 1175 postova
  • Motocikl: Maca

Evo što sam našao na advrider.com KLX 250 viljuške na 2006 KLE500, nažalost, slike su male. Ona također ima 320mm kočnice disk.

A da li je to dovoljno jaka viljuska za KLE? KLE je od KLX tezi sigurno jedno 60kg.

• Advanced Member, 1976 postova
  • Motocikl: KLE 500/Aprilia Tuareg 660

Zamenu viljuske je radio onaj lik iz Australije. Ako se dobro secam njegovog komentara: vila od KLX-a na KLE-u je jako mekana ali svakako bolja od originalne.

Trebalo bi da KLX-ova viljuska ima bar neka podesavanja... Meni kao kandidat za zamenu na pamet pada KLX, ali 650, koji bi po tezini bio slicniji KLEu. Sa druge strane mislim da je to sve besmisleno raditi...

• Podržavam 1

• U prolazu, 79 postova
  • Motocikl: trenutno bez, bio KLE `04

A gde mi to da nabavimo, koliko otprilike kosta i da li bi resenje bilo da se samo ubace progresivne opruge?

Kada smo vec kod progresivnih opruga pitanje za one koje su ih ubacivali: Da li se opruge samo ubacuju na mesto postojecih fabrickih ili je potrebno jos neko podesavanje/budzenje?

Samo se ubacuju na mesto fabrickih. S tim sto su fabricke za nekih 10-15cm krace od progresivnih, tj iznad fabricke dodje podloska pa onda valjak od 10-15cm (mrzi me da idem u šupu ga ga merim :)). Dok se progresivna pruza skroz do vrha stapa i taj gornji deo je sabijenija, a cela je pravljena od sipke sireg precnika pa je i zato jaca. Fabricka opruga i valjak izadju, a progresivna upadne na njihovo mesto. Inace progresivna opruga za klea je isti model kao i za yamahu dt125 i xt 600 i jos neke motore.

Al definitivno nema sabijanja vile do kraja, a testirao sam pozamasno, i mnogo je bolji osecaj za podlogu nego sa obicnim oprugama. Cak sam i na obicne dodavao valjke da ih ojacam al mi nije radilo posao adekvatno.

• Podržavam 1

• bu!, 609 postova
  • Motocikl: Honda Deauville 650

ja sam poceo da pravim stitnike za ruke...uzeo sam neki dosta cvrst flah ,oblikovao ga,pricvrstio,planiram da ga oblepim karbonskom folijom a zatim da izrezem providni plexi i da napravim zastitnik od vetra koji bih pricvrstio na onaj flah...ali sam sad kratak sa vremenom...lepo sam zamislio,ne znam dal ce lepo i da izgleda...

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja