Jump to content

Moto Zajednica

Nova BMW kaciga, head up display

Recommended Posts

• Teoreticar ..., 12115 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Ovo nije jedina hi-tec BMW novost - pocinju i sa laserskim farovima (do 600 metara dugo svetlo!), ali o tome u drugoj temi.

Inace, ceo sistem u kacigi se napaja sa dve AA baterije i sa njima moze da radi 5 sati. U planu je dodavanje i prednje i zadnje kamere. Prednja ce moci da belezi tok putovanja kao bilo koja action camera, dok ce zadnja moci da se ukljuci iz bezbednosnih razloga, lako razumljivih. Dalje, sistem ce moci da funkcionise u grupnoj voznji tako sto ce te po potrebi moci da vidite sta vidi vas drugar sa voznje i tako recimo znate gde je. Ceo sistem ce biti kontrolisan komandom sa leve strane upravljaca. Kompletan uredjaj je vec razradjena i ispeglana tehnologija koju BMW automobili koriste od 2003-ce godine.

Sve ce biti predstavljeno tokom nedelje na Consumer Electronics Show (CES) u Las Vegasu.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Duh Bez Sekire, 1037 postova
  • Motocikl: Yamaha XJ600N, Cagiva Canyon 600, Husqvarna TE 250

Napredak tehnologije je neumitan. Ipak svaka nova tehnološka džidža-bidža po meni oduzima deo esencije voženje motora...

Na primer - nešto što je već godinama u upotrebi - komunikator/bloutooth slušalice i ostala sr*nja namenjena tome da vam omoguće da komunicirate sa suvozačem ili drugim vozačem (kao da ne postoji milion drugih načina da to uradite) ili da vas dok vozite kroz sela na Goliji dobije kolega iz firme sa super-mega-bitnim problemom od koga zavisi ne samo opstanak firme nego i celog čovečanstva... Neko će reći - "jako korisna stvar" i navesti milion razloga zašto je to tako... Jedan od obaveznih argumenata je da ako "ne želim da ga koristim, ne moram, ali neka ga da ga imam ako zatreba"... Na kraju ipak postajete rob ("propustiću poziv", "neću reći drugaru koji vozi ispred da treba da skrene levo", "neću reći ženi da sam video kravu pored puta"). A meni ipak nema ništa lepše nego kad se vozim sa ženom dva-tri sata i onda stanemo negde da odmorimo i onda se raspričamo o doživljajima iz tih prethodnih dva-tri sata. Onda shvatimo da je moj i njen doživljaj različit, da smo usput uočili potpuno različite stvari i drugačije doživeli prevezenu deonicu i da smo u tom periodu ćutanja konačno malo slušali sebe i razmišljali o nekim bitnim stvarima... Komunikator sam izbacio iz kacige nakon treće vožnje sa istim :) Firma slobodno neka propadne, žena ne mora da uoči kravu, a kolega slobodno može da produži pravo - stići ću ga svirnuti mu, pa ćemo se vratiti...

Ili na primer GPS... Svi ga koristimo... Ipak - najlepše sam se vozio  i najinteresantnije stvari doživeo kad sam vozio bez GPS-a... Gubio se, otkrivao neke lepe stvari, završavao na mestima do kojih me inače nikada generisani umilni ženski glas ne bi doveo, pričao ili pio kafu sa ljudima sa kojima nikada ne bih popričao ili popio kafu da nisam pitao "kud se ide za...". Sad uglavnom samo zapišem na parče papira nazive nekih mesta kroz koja želim da prođem i krenem...

Tako je i sa ovim - nekome je u ovo već u najavi totalna glupost, a neko će se oduševiti i baciti pare na ovo i biti mnogo važan zbog činjenice da mu ispred očiju iskaču  bitna obaveštenja tipa "PAŽNJA! Prekoračili ste brzinu..." ili "PAŽNJA! Usporite! Sledi deonica od 2,4 km sa radovima na putu" itd. Ovakvih koncepata je već bilo gomila, godinama unazad - ovde ne vidim apsolutno ništa tehnički novo. Jedino novo je da će BMW marketing da ubedi armiju idolopoklonika da je ovo "sledeća velika stvar" bez koje ni teoretski ne bi mogli krenuti u veliku avanturu do obližnjeg kafića...

• Podržavam 11

• Drug član, 1325 postova
  • Motocikl: Suzuki gsxs1000, kawasaki zx6r, Beta 350rr

Ja ne znam kako bih vozio da mi ovo iskace ispred ociju, po meni je ovo pozivnica u jendek  pored puta :moto2:

• Podržavam 3

• Zainteresovan, 580 postova

Ja ne znam kako bih vozio da mi ovo iskace ispred ociju, po meni je ovo pozivnica u jendek pored puta :moto2:

Upravo sam to hteo da kažem i meni bi smetalo ne bih mogao da vozim i kako vidim malo po malo bi mi sklanjalo pažnju. Još to nije nikako za naš put koji na svaki 200m ima neku rupnu prepreku.
  • Podržavam 2

• U prolazu, 23 postova
  • Motocikl: Yamaha xt125x

Ne znam samo koliko to staklo ispred oka crvsto stoji tu. Ne daj boze da se nesto dogodi pa da se padne sa motora. Ne svidja mi se ideja pucanja stakla ispred oka.

Sent from my Nexus 5 CAF using Tapatalk

• Drug član, 1154 postova
  • Motocikl: BMW F800GS Adventure

Buducnost je displej na OKU! A sadrzaj ? Sta se dogovorimo! Po ukusu: ....

pitanje je koliko vremena ce proci do komercijal.

• BJB Maxi Scooter Club, 2077 postova
  • Motocikl: Био некад јапанац сада понтадеранац,и поново јапанац

Već je bilo priče o ovom proizvodu,i mislim da je delotvorno samo na biciklu,nama ne bi pomoglo

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja