dzonsBL 21 Napisano April 2, 2015 U prolazu, 79 postova Lokacija: Banja Luka Motocikl: Suzuki DR BIG 750S Prijavi odgovor kao problematičan E ovako da počnemo, imam problem s DR 750s 89 g, usisna klackalica se izlizala i svi oni opiljci koji su se stvarali žuljanjem mješali s uljem završili dole na dnu mašine, kada sam otvorio deklu izgleda kao katran zalijepljen jer je motor stajao par mjeseci. Interesuje me da li postoji način za ispiranje neki specijalan, pošto sam ja mislio da naspem litar nafte i verglam onako bez svjećica, bojim se da se nisu uljni kanali začepili i da neće doći do veće havarije i malera koji me prati već duže vrijeme Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6429 Napisano April 2, 2015 Enduraš, 6393 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Postoje posebna sredstva za ispiranje motora, naftom neces mnogo toga da uradis, mozes samo da napravis vecu stetu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bokilic 6101 Napisano April 2, 2015 :), 5945 postova Lokacija: Nova Pazova! Motocikl: Bicikl Prijavi odgovor kao problematičan aco,sedi 1... slobodno mozes naftom da isperes,cak je i odlicno,jer i podmazuje kolko tolko, s toim da posle dva puta menjas ulje,mada je najlepse rastaviti sto vise,bar delke sve koje mozes lagano da skines. i sve lepo pobrisati oprati.. nekad su se agregati ispirali naftom,napunis upalis pustis malkoooo da radi,gasis ispustas sipas ulje....s tim sto ti neces litar da sipas nego bar 2.... pa sve lepo ispustis izduvas kompresorom sta mozes itd... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dzonsBL 21 Napisano April 2, 2015 U prolazu, 79 postova Lokacija: Banja Luka Motocikl: Suzuki DR BIG 750S Prijavi odgovor kao problematičan Hvala to mi je trebalo, skontao sam da ću nasuti nafte i uzeti bušlicu montirati nastavak i direktno na radilicu provrtiti malo pa u drugoj turi upaliti da pročisti jer koliko sam uspio vidjeti sav talog je pao na dno, stvorio se katran Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ivan88 855 Napisano April 2, 2015 Ludi kompjuteraš, 729 postova Lokacija: Subotica Motocikl: Honda CBR250R 2011 Prijavi odgovor kao problematičan Nafta sto spominjete je u stvari euro dizel? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
rboban 1038 Napisano April 2, 2015 Drug član, 3000 postova Lokacija: Obrenovac Motocikl: FleXeR Prijavi odgovor kao problematičan Bolje petrolej.... nego euro dizel! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ivan88 855 Napisano April 2, 2015 Ludi kompjuteraš, 729 postova Lokacija: Subotica Motocikl: Honda CBR250R 2011 Prijavi odgovor kao problematičan A gde se moze kupiti petrolej, ima to na pumpama? Pitam zbog pranja lanca na motoru, ima o-ringove i ne mogu sa bilo cim da perem, znam da ima sprej za ciscenje lanca sa o-ringovima ali imam dosta starih cetkica za zube pa bih malo pedantnije da operem pa mi treba nafta. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
<Vuk> 751 Napisano April 2, 2015 ★★★★★, 654 postova Lokacija: Ruma Prijavi odgovor kao problematičan A gde se moze kupiti petrolej, ima to na pumpama? Pitam zbog pranja lanca na motoru, ima o-ringove i ne mogu sa bilo cim da perem, znam da ima sprej za ciscenje lanca sa o-ringovima ali imam dosta starih cetkica za zube pa bih malo pedantnije da operem pa mi treba nafta. Ја сам куповао петролеј у фарбари. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ivan88 855 Napisano April 2, 2015 Ludi kompjuteraš, 729 postova Lokacija: Subotica Motocikl: Honda CBR250R 2011 Prijavi odgovor kao problematičan A gde se moze kupiti petrolej, ima to na pumpama? Pitam zbog pranja lanca na motoru, ima o-ringove i ne mogu sa bilo cim da perem, znam da ima sprej za ciscenje lanca sa o-ringovima ali imam dosta starih cetkica za zube pa bih malo pedantnije da operem pa mi treba nafta. Ја сам куповао петролеј у фарбари. Ok hvala! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6429 Napisano April 2, 2015 Enduraš, 6393 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan aco,sedi 1... slobodno mozes naftom da isperes,cak je i odlicno,jer i podmazuje kolko tolko, s toim da posle dva puta menjas ulje,mada je najlepse rastaviti sto vise,bar delke sve koje mozes lagano da skines. i sve lepo pobrisati oprati.. nekad su se agregati ispirali naftom,napunis upalis pustis malkoooo da radi,gasis ispustas sipas ulje....s tim sto ti neces litar da sipas nego bar 2.... pa sve lepo ispustis izduvas kompresorom sta mozes itd... Nekad su agregati bili jedno, danas su nesto drugo. Ja licno u svoj motor ne bi sipao naftu umesto ulja i da ga palim, nesto sumnjam da ce pumpa za ulje uspeti da napravi sa naftom koja je mnogo redja od ulja toliki pritisak da na lezajevim ostane mazajuci film, tj da ne dodje do dodira metal o metal. I zasto rizikovati kad postoje specijalizovana sredstva za to, koja su napravili mnogo pametniji od mene i od tebe. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bokilic 6101 Napisano April 2, 2015 :), 5945 postova Lokacija: Nova Pazova! Motocikl: Bicikl Prijavi odgovor kao problematičan aco,sedi 1... slobodno mozes naftom da isperes,cak je i odlicno,jer i podmazuje kolko tolko, s toim da posle dva puta menjas ulje,mada je najlepse rastaviti sto vise,bar delke sve koje mozes lagano da skines. i sve lepo pobrisati oprati.. nekad su se agregati ispirali naftom,napunis upalis pustis malkoooo da radi,gasis ispustas sipas ulje....s tim sto ti neces litar da sipas nego bar 2.... pa sve lepo ispustis izduvas kompresorom sta mozes itd... Nekad su agregati bili jedno, danas su nesto drugo. Ja licno u svoj motor ne bi sipao naftu umesto ulja i da ga palim, nesto sumnjam da ce pumpa za ulje uspeti da napravi sa naftom koja je mnogo redja od ulja toliki pritisak da na lezajevim ostane mazajuci film, tj da ne dodje do dodira metal o metal. I zasto rizikovati kad postoje specijalizovana sredstva za to, koja su napravili mnogo pametniji od mene i od tebe. opet bre 1 iz poznavanja mehanike... aco taj suzuki nemaGLIKO lezajeve i to malo sto ce raditi ili eto ako ga stra neka izvergla..nemoze da mu osteti radilicu jer mu je lezaj radilice toliko KRUPAN da verujem da i bez ulja moze da izdrzi bez muke koji minut da mu nista nefali...niti neki deo agregata,niti ce ga on terati niti zavijati u crveno...na kraj krajeva neka ga izvergla...kad su kecevi fice triletonci mogli to da izdrze moze i japansko cudo tehnike... opel rekord dizel na pr,zna da napuni karter sa po 10tak litra nafte kad mu crkne bos pumpa ,pa nijedan nije prolupao,inace kod tog opela semering bos pumpe stoji odozdole gde se umace pumpa u blok,kao kod benzinca razvodnik i sipa li sipa u karter,pa se svi dovuku i odvuku i tako do majstora a i duze..a nije jedini primer auta sa tim problemom,uzmi stare suzukije i kawe,napune karter sa po 8 do 10 litra benzina pa nijedan nije prolupao..naravno na vreme vidjeno ugaseno.... eto ako ga stra,nek izvergla bez svecice efekat je skoro pa isti a nista nemoze da fali,s tim da mora da dva puta menja ulje... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6429 Napisano April 2, 2015 Enduraš, 6393 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Ja ne kazem da ce da mu zariba motor, nego da ce nepotrebno da ga haba, sto ce reci veca steta nego korist. Ja sam jedan svoj motor upalio i ostavio da radi par minuta bez ulja (zaboravio da sipam) i nista mu nije bilo, sto nikako ne znaci da moze da radi bez ulja. A to sto opisujes su kvarovi, ako se otkriju na vreme nece da naprave veliku stetu, ovde je u pitanju to sto ce covek svesno da sipa naftu umesto ulja. Nego da ne mlatimo praznu slamu, nek sipa u motor svako ono sta mu je po volji, aj u zdravlje 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dzonsBL 21 Napisano April 3, 2015 U prolazu, 79 postova Lokacija: Banja Luka Motocikl: Suzuki DR BIG 750S Prijavi odgovor kao problematičan Mislio sam prvo da naspem nafte u mašinu i da ne palim, nego da provrtim onako ručno, u drugoj turi da možda pomješam naftu i ulje i upalim, poslije toga ubacim čisto ulje jer je pomješao ulje i benzin i radio, i ništa nije bilo, sumnjam da će nafta napraviti kakvu štetu ipak je taj dizel koliko toliko masan i dobro čisti, nisam uspio ali preko vikenda sigurno ću da odradim ipak je to motor star 26 godina Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pronto 6799 Napisano April 3, 2015 Ne silazi, 6591 postova Lokacija: Vrmdža, Sokobanja Motocikl: konzerviran Prijavi odgovor kao problematičan Ja mislim da nemas apsulutno nista od toga. Prvo. Rucno okretanje ili kako rece busilicom (nije to bre motorna testera) ne proizvodi dovoljno obrtaja da pumpa napravi dovoljno pritiska da gurne bilo sta u sistem. Drugo. Pa postoji majku mu i filter, koji nebi trebalo da dozvoli da bilo sta od toga u sistem udje. Trece Ako se dogodilo to sto se dogodilo, znaci da je motor izuzetno odrzavan pa ce mu jedno prskanje naftom biti dovoljno da proradi kao sat...!?!?! Cetvrto Znam da je muka i nema se para, ali to motori neznaju, nego im treba dati sta im treba. Ako to neko nije u stanju, bolje da ga parkira. Nemoze se doveka seci uvo da bi se dupe okrpilo. Mozes, i svi drugi, da se ljutis koliko hoces. Moj komentar jes' pun jeda, ali je najmanje tu da te vredja ili naljuti. Drumovi su nam puni kojekakvih sklepanih klobusina, pa ako mozes lepo to rasturi i napravi kao covek. Ako ne...zelim ti svu srecu u radu i da ti naum uspe, premda sam izuzetno protiv toga. 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dzonsBL 21 Napisano April 5, 2015 U prolazu, 79 postova Lokacija: Banja Luka Motocikl: Suzuki DR BIG 750S Prijavi odgovor kao problematičan Ja mislim da nemas apsulutno nista od toga. Prvo. Rucno okretanje ili kako rece busilicom (nije to bre motorna testera) ne proizvodi dovoljno obrtaja da pumpa napravi dovoljno pritiska da gurne bilo sta u sistem. Drugo. Pa postoji majku mu i filter, koji nebi trebalo da dozvoli da bilo sta od toga u sistem udje. Trece Ako se dogodilo to sto se dogodilo, znaci da je motor izuzetno odrzavan pa ce mu jedno prskanje naftom biti dovoljno da proradi kao sat...!?!?! Cetvrto Znam da je muka i nema se para, ali to motori neznaju, nego im treba dati sta im treba. Ako to neko nije u stanju, bolje da ga parkira. Nemoze se doveka seci uvo da bi se dupe okrpilo. Mozes, i svi drugi, da se ljutis koliko hoces. Moj komentar jes' pun jeda, ali je najmanje tu da te vredja ili naljuti. Drumovi su nam puni kojekakvih sklepanih klobusina, pa ako mozes lepo to rasturi i napravi kao covek. Ako ne...zelim ti svu srecu u radu i da ti naum uspe, premda sam izuzetno protiv toga. Sve je to divno i krasno, kod nas a vjerovatno u većini mjesta u nema pravog majstora koji će ti reći šta i kako nego da uzme pare i teraj dok može a onda pa znaš... i slično...., jer motor je bio kod majstora i poslije toga počeo da škgulja i grebe, naravno poslije mnogo pokušaja da se to reklamira nije uspjelo, znači bačene pare i vrijeme a i uspio se desiti drugi kvar. Ja sam odlučio da to sam pogledam i dignosticiram kvar kao što sam i utvrdio, najvjerovatnije da koliko sam ja laički mogao da vidim da nije bio u fazi i naravno da će neki dio da se potroši. Riješiću ću ja to sam jer ni jedan problem nije ne riješiv možemo mi pričati da su to krševi i krntije ali iste takve motore u identičnom stanju sam viđao u Njemačkoj da ljudi još uvjek voze i naravno čak sam i viđao da voze MZ-ove 250 jest da su full restaurirani ali idu. Kupujem samo orginalne dijelove, baš sam prije par dana zamjenio lanac bregaste i kupio sam Morse lanac ležajevi KoYo i slično jer dok sam nešto ne napraviš niko to neće tako uraditi. MsM motor je ispravan samo treba malo ispiranje mašine, ne mislim da je nafta magija koja će to sve da popravi Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4198 Napisano April 7, 2015 Ne silazi, 6564 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Ja mislim da nemas apsulutno nista od toga. Prvo. Rucno okretanje ili kako rece busilicom (nije to bre motorna testera) ne proizvodi dovoljno obrtaja da pumpa napravi dovoljno pritiska da gurne bilo sta u sistem. Drugo. Pa postoji majku mu i filter, koji nebi trebalo da dozvoli da bilo sta od toga u sistem udje. Trece Ako se dogodilo to sto se dogodilo, znaci da je motor izuzetno odrzavan pa ce mu jedno prskanje naftom biti dovoljno da proradi kao sat...!?!?! Cetvrto Znam da je muka i nema se para, ali to motori neznaju, nego im treba dati sta im treba. Ako to neko nije u stanju, bolje da ga parkira. Nemoze se doveka seci uvo da bi se dupe okrpilo. Mozes, i svi drugi, da se ljutis koliko hoces. Moj komentar jes' pun jeda, ali je najmanje tu da te vredja ili naljuti. Drumovi su nam puni kojekakvih sklepanih klobusina, pa ako mozes lepo to rasturi i napravi kao covek. Ako ne...zelim ti svu srecu u radu i da ti naum uspe, premda sam izuzetno protiv toga. Tako je, s tim da na tržištu ima jeftinih i nedovoljno kvalitetnih filtera koji nemaju sposobnost filtracije kako treba. Eurodizel nije više masan kao nekadašnji D2, petrolej po radnjama je verovatno ED sa dodatim rastvaračima a i pravi je dosta postan. Eventualno 1/3 nafte u ulje, ali pošto ima opiljaka bez ručnog čiščenja je uvek rizik da nešto ostane, a što se tiče kolko tolko normalno prihvatljivog ispiranja http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/88425-zamena-ulja-u-agregatu/?p=1418855#entry1418855 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dzonsBL 21 Napisano April 9, 2015 U prolazu, 79 postova Lokacija: Banja Luka Motocikl: Suzuki DR BIG 750S Prijavi odgovor kao problematičan Ostajem ja pri nafti, pomješam je s uljem i eto, 2-3 zamjene ulja i doooobbbbro Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Savan 8689 Napisano April 9, 2015 Drug član, 4503 postova Lokacija: Rotterdam, the Netherlands Motocikl: Triumph Daytona 955i SE Prijavi odgovor kao problematičan Ulje za automatske menjače. Atf. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dzonsBL 21 Napisano April 15, 2015 U prolazu, 79 postova Lokacija: Banja Luka Motocikl: Suzuki DR BIG 750S Prijavi odgovor kao problematičan Ulje za automatske menjače. Atf. zeza ili ozbiljno ??? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dzonsBL 21 Napisano April 19, 2015 U prolazu, 79 postova Lokacija: Banja Luka Motocikl: Suzuki DR BIG 750S Prijavi odgovor kao problematičan Isprao mašinu onako bez paljenja, uzaslo je mnogo mulja i opiljci su bili na filteru nadam se da neće biti veče štete, sad ostaje još malo da vozim na ovom ulju i da promjenim to uskoro. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Savan 8689 Napisano April 20, 2015 Drug član, 4503 postova Lokacija: Rotterdam, the Netherlands Motocikl: Triumph Daytona 955i SE Prijavi odgovor kao problematičan Ne zeza, ozbiljno. Dodas mozda jedan deo ATF-a na 4-5 delova ulja. Pustis 15tak minuta da odradi motor u mestu i menjas ulje. Znaci bez opterecivanja. Za stare dizel motore mozes da dodas atf i u gorivo da ispere dizne i pumpu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...