Jump to content

Moto Zajednica

On vozio brzo, a oni kao mutavi rešili da pređu ulicu?!

Recommended Posts

• Non stop u gradu, 188 postova
  • Motocikl: Transalp XLV 600

Pozdrav Rolle, eto, tema jeste i treba da postane vec istorija, a ako se nesto moze nauciti iz nje, tim bolje, bitno da su akteri ove nesrece dobro. No, eto, dozvoli, samo par stvari da istaknem, sto i jeste sutina mog pisanja, a ti si mi dao slagvort.

- Motociklista nije udario pesake na prelazu, vec je pre toga pao, dakle vec doziveo nesrecu i sigurno nije pao jer uziva u tome, pesaci su dodatan minus u celoj nesreci jer je bajker primarno stradao. Ovde se islo po liniji manjeg otpora tj. cim se culo da su na pesackom zena i deca, a ovamo bajker, odma' su svi bolecivi, razumem, ali malo manje emocija, a vise razuma je uvek bolje, cak i u ljubavi :jee:

-Takodje, ova tema je pokazala 2 bitna problema u nasem drustvu: 1. Generalizacija; 2. Lazno moralisanje. Kod prvog je problem generalno mediji i ljudi koji ne vole detalje, cinjenice nego je lakse, zarad mase, odmah konstruisati neku standardno hipoteticku situaciju "Motociklista pokosio pesake zbog divljanja", a posto smo mi, motociklisti, u manjini u odnosu na sklopocije na 4 tocka, onda je to odlican povod da svi lece frustracije protiv nas i time podignu komentarisanje, citanje clanka, popularnost teksta, prodaju i sl.
Kod drugih je problem sto svi staju pred pesacki, svi voze 45km/h u gradu i parkiraju motor pored autobusa da pomognu baki sa pijace. Poenta je u onome "Bas mene briga, on nije prilagodio brzinu situaciji" i sl. Zao mi je sto nema doticnog da isprica ono sto je i meni, poenta je, covek je vozio, a nije gurao motor, jer kao sto kolega Rolle rece, nema tu mesta za brzu voznju, covek je vozio taman kako treba i stao bi da nije upao u krater koji nije obelezen. Gle cuda, taj krater se zakrpio odmah sutradan ujutru. Pa kako? A pre toga 3 nedelje otvoren. Dakle, nemar, bahatost dok se nesto ne dogodi.

Jednostavno ovo je situacija na koju se ne moze uticati, vozac je doziveo nesrecu, nazalost motor je kasnije udario ljude na pesackom. Svi su na gubitku i, u najgorem slucaju za bajkera, svi su podjednako krivi - on, pesaci koji se na nesemaforizovanim prelazima moraju bolje uveriti, saobracajna signalizacija i resenja za taj potez i putari.

Pozdrav i u pocetku sezone zelim svima lepu i ugodnu voznju :):takoje:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1190 postova

e, vukita, vukita... dakle, generalizacija i lazno moralisanje (tvoje je pravo?) dva su bitna problema u ovom drustvu.

ok, posto si mene prozvao da lazno moralisem, da vidimo: je li kolega vozio motor s one strane pune linije? je li vozio prebrzo da izbegne ili zaustavi se ispred te rupe? konacno, je li time ugrozio ne samo sebe nego pesake na prelazu? ako jeste, jeste i jeste - kriv je. nije kriv pesak, alo!!! sta je tu (lazno) moralisanje? to sto konstatujem da je kriv ako se desilo onako kako se po svemu sudeci desilo, a da istovremeno preticem kolonu preko pune i vozim brze od 45 na sat? vidis, (lazno ili, zapravo bilo kakvo moralisanje) bilo bi kada bi mi se desilo tako nesto, a da onda krenem da trazim krivce svuda sa strane (sto ovaj decko izgleda ni ne radi, nego radis ti). 

apropo (laznog - objasni nekom prilikom kakvo je pravo) moralisanja, kada sam pao, sopstvenoj gluposti zahvaljujuci, drugarica koja je bila sa mnom je slomila ruku. samim tim popio sam krivicnu prijavu. prepao sam se, ali sam na sudu ispricao kako je bilo. osudjen sam bio, zasluzeno. o tome sam pisao ovde negde, sa sve opisom sopstvene gluposti - tako da barem mozes da mi skines etiketu (laznog) moraliste, ako sam vec i sebe samog opleo. a? molim te?

elem, nije mi bio potreban, niti ikome (stvarno) moralnom treba neko poput tebe, da ga brani od sopstvene gluposti i gresaka. mozda nam treba neko da nas ili nasu decu brani od tudjih gresaka, pa ako vec imas potrebu da budes aktivista i (pravi) moralista, budi to za pravu  stvar. 

a ako ti smeta generalizacija, odnosno uopstavanje, zasto onda generalizujes o "vecini u sklopocijama na 4 tocka" sto ratuju sa teskim frustracijama pa ih lece na tebi, jadnom? otkud ti ideja da mediji ne vole detalje? pogle bilo koje novine, pune su svakakvih detalja, o ubistvima, idolima i talentima, cecinim silikonima, o cemu god hoces... aaaaa, osim o onome o cemu ti smatras da treba da pisu onako kako si ti zamislio. kakva generalizacija! srecomn, imas rubriku pisma citalaca, pa im objasni, detaljno, u sitna crevca, kako to da je bajker tu primarna zrtva. evo, i ja cu sa zanimanjem da procitam. samo, molim te, nemoj da dozvolis da strast govori, nego mozak: kada budes objasnjavao, pozovi se na zakon, odnosno odredbe kojima ce kolega da se oslobodi krivice pred sudom, pa mu tako ucini uslugu.

postovanom bajkeru sto je pao zelim: da se ta zena i deca potpuno i brzo oporave; da se on potpuno i brzo oporavi; da dobro prodje na sudu: ja sam za slican faul, doduse pre dosta godina (bice 20 u avgustu) godina, popio novcanu kaznu od 800 maraka u dinarskoj protivvrednosti, da se isplati u nekoliko rata. dva odlaska advokatu, dok ga nisam otkacio, kostala su 400 maraka, i da nastavi srecno i zadovoljno da vozi bez ikakvih problema. za to ima mnogo vise izgleda ako se greska prihvati.

a sad ocekujem vukitin elaborat (samo, seti se: zakon, ne galama!)

;-) 

• Drug član, 4503 postova
  • Motocikl: Triumph Daytona 955i SE
elem, nije mi bio potreban, niti ikome (stvarno) moralnom treba neko poput tebe, da ga brani od sopstvene gluposti i gresaka. mozda nam treba neko da nas ili nasu decu brani od tudjih gresaka,
I da počnemo biti što pre odgovorni tj da se ponašamo odgovorno . :)

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja