Jump to content

Moto Zajednica

Grejanje akumulatora

Recommended Posts

• U prolazu, 14 postova
  • Motocikl: Yamaha Majesty DX 250

Pozdrav kolege. Imam problem, da li akumulator moze da se greje malo ili mora ostati totalno hladan tokom voznje? Inace, puni oko 14,5 sto nije bas u granicama normale, ali nemoguce da je zbog tako male razlike? Ili gresim?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 2775 postova
  • Motocikl: SV 650S, Simson SR50, Cagiva Mito, CBF1000

14,5 je mnogo ako je na leru, šta se desi kad se podigne br obrtaja? Trebalo bi da spusti malo, ali ako podiže onda je definitivno do reglera.

Meni kad je zveknuo punio je na malo vecim obrtajima oko 19V i pokrivio mi je akumulator jako brzo. Bio sam na putu pa nisam mogao da skontam šta se dešava, samo na kopaoniku nije hteo da zavergla... Kad sam pogledao aku, sve mi je bilo jasno!

• Podržavam 1

• Zainteresovan, 503 postova

Aku mora da poveća temperaturu tokom ciklusa punjenje / pražnjenje. Temperatura mora da se poveća možda, recimo 5, 10 stepeni ali ništa preko toga. Trebalo bi maksimalno da bude mlak na dodir.

Napon punjenja je odgovarajući i tačno tamo gde treba da bude.

Ako je akumulator vruć vruć znači da kroz aku prolazi jako velika količina struje, koja nije odgovarajuća njegovoj nazivnoj snazi i struji; ili je unutrašnji otpor akumulatora povećan i zbog tog otpora se dodatno greje.

u slučaju 1, trebalo bi da kada ovaj aku pandrkne zbog zloupotrebljavanja promeniš akumulatorom veće nazivne struje kratkog spoja (pazi ne kapaciteta, već struje kratkog spoja). Nastavak ovog problema je slučaj dva, tj povećanje unutrašnjeg otpora.

a u slučaju 2, akumulator je pred crkavanje i velika je vjerovatnoća da će mu ova godina biti krajnja :)

Ljudi, potpuno je pogrešna permisa da kada je motor na leru, napon punjenja mora da bude nizak. Ako vam se prilikom povećanja broja obrtaja poveća napon punjenja, regler je neispravan. Regler napolje mora da da potpuno ravan izlazni napon, i struju po potrebama sistema vozila.

Ako opteretite sam alternator prevelikim potrošačima, Alternator mora bukvalno da obori broj obrtaja agregata.

U slučaju da to nije slučaj, regler je neispravan.

• Svrati ponekad, 483 postova
  • Motocikl: HONDA CB 750 boul d"or, free-style

Akumulator moze biti mlak, ali vruc nikako. Na kraju visa temperatura izaziva isparavanje vode iz elektrolita i propadanje baterije. idealno punjenje je priblizno od 13,8-14,2v i ne sme varirati na leru,vecem gasu, sa potrosacima, ili bez njih. Sve to regulise regler (podesivac) kako sama rec kaze. Sve vece varijacije izazivaju havarije baterije i motora, pogotovu ako ima kompjuter

• Podržavam 1

Čak je jako pogrešno zameniti akumulator samo za paljenje i nazad vratiti stari. Problem je u tome što, ako skinete akumulator, a regler nije ispravan, napon u instalaciji može da skoči jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaako mnogo.

Imao sam lični primjer na automobilu gdje je regler u nekom momentu dizao napon na 50V a struju na preko 100A, jer se u jednom momentu dešavalo da se mehanički prespoji regler i bukvalno isključi njegovo delovanje.

Sreća moja što sam tada na automobilu imao neki žestoki akumulator i inžinjera elektronike koji zna da razmišlja pa smo "veoma lako" posle bukvalno 40 dana traganja pronašli da je neki "stručnjak" sklonio izolator izmedju poklopca ležaja osovine alternatora i mase reglera.

U tom slučaju se gasila funkcija reglera (koja u slučaju automobila povećava pobudu rotora, i time povećava napon i struju koja se generiše na statoru.)

Znači pazite oko tih stvari! Jako je opasno i zajebano posebno što aku može da eksplodira...

• Drug član, 1693 postova
  • Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic

Akumulator moze biti mlak, ali vruc nikako. Na kraju visa temperatura izaziva isparavanje vode iz elektrolita i propadanje baterije. idealno punjenje je priblizno od 13,8-14,2v i ne sme varirati na leru,vecem gasu, sa potrosacima, ili bez njih. Sve to regulise regler (podesivac) kako sama rec kaze. Sve vece varijacije izazivaju havarije baterije i motora, pogotovu ako ima kompjuter

idealno punjenje je do 14,5 V, ako smem da napomenem.....sve preko toga nije OK....

• Podržavam 1

• U prolazu, 14 postova
  • Motocikl: Yamaha Majesty DX 250

Acu je kupljen pre par dana, a stari sam sprzio kucnim punjacem od 20A posle punjenja od 5 sati. Posao na duzi put i bukvalno se kuvao unutra, poceo da svira i da se topi. Sreca da sam stao, inace... Napon je isti i na leru i pod gasem, a masina je Majesty. Nije mlak, vruc je, ali moze da se drzi ruka na njemu. Hvala na odgovorima, bitno mi je samo da se vratim kuci be problema. :/

neodgovarajući režimi rada za dotični aku.

Proveri struju punjenja i pražnjenja dok je na motoru.

Aku ne puni većom strujom od 1/10 nazivnog kapaciteta (znači 10Ah - 1A 14h punjenja)osim ako nije naznačeno da trpi brzo punjenje.

U toku rada motora struja iz ili ka akumulatoru nikada ne bi smela da ti bude dugotrajno veća od od 1/10 kapaciteta.

Podji kod nekog pravog majstora, ne divljaka kojima šent služi da vide "ako ugreje i drugu žicu, ok je", priključite šent u kolo i merite struju par minuta dok motor radi. Tada ćete doći do zaključka šta se dešava u el. kolu i tačno znati šta nije odgovarajuće ili neispravno.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja