Jump to content

Moto Zajednica

Alkohol i voznja

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 160 postova

@ Savan

Ne govori se ovde o svesti pojedinaca jer je nesigurno na to se oslanjati, vec o zakonskim proposima koji uredjuju pojedinu materiju.

Znaci, kako to da u pojedinim evropskim (kao i vanevropskim) drzavama koje inace imaju jako rigorozne sankcije za saobracajne prekrsaje, postoji manja ili veca tolerancija na alkohol koja negde ide i do 0,8 primila a najcesce se krece od 0,3 do 0,5 proimila?

Sigurno to nije u tim zemljama uradjeno tako ni proizvoljno ni slucajno, vec se dobro promislilo i naslo resenje koje daje najoptimalnije rezultate.

A posebno je smesno da na primer ja i drugar sednemo da rucamo i uz rucak popijemo po pivo, krenemo sa parkinga, ja autom a on motorom, na izlasku sa parkinga nas zaustavi policija i prilikom merenja utvrdi da obojica imalo po 0,2 primila alkohola u krvi, ali po zakonu ja sam trezven vozac a njemu pisu prijavu kao pijancu u saobracaju...

Ako vec kod nas zakonodavac smatra da i 0,3 primila smanjuje koncentraciju, vecu opasnost po ostale ucesnike u saobracaju predstavlja vozac vozila od 1500 kg nego vozac vozila od 200 kg.

• Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Šumadinac, 1581 postova
  • Motocikl: Yamaha xj 900S Diversion

Uvek aktuelna tema koja je malo zamrla ...

Kad je reč o vožnji motora, bar ja alkohol eliminišem 100%. Viđam ovako i po kafićima, skupovima i po slikama sa foruma, ... kako se motoriste hrabro hvataju/hvatate alkohola i to ne samo recimo jedno malo pivce za žeđ (kod mene čak ni to ne dolazi u obzir al ajde) nego više njih.

Neću da lažem, da kad idemo negde kolima na neko slavlje, izlazak, .. da ne popijem i ja po pivo ili čašu vina, ali u vezi refleksa i funkcionisanja celog tela, koje na motoru radi mnogo mnogo više nego u autu, sto posto sam ubeđen, da refleksi konkretno padnu i da je mogućnost kakvog ozbiljnog sranja konkretno veća.

Samo primer, popiješ dva piva i autom nalećeš na rupu u drumu ... već može sve da ti postaje malo "ravno" i ti pičiš preko rupe i nikome ništa. Popiješ dva piva i motorom nalećeš na rupu u drumu ... već može sve da ti postaje malo "ravno" a ti ne možeš tek tako da pičiš preko rupe i nikome ništa nego mora u zadnjem momentu da je izbegavaš, a to ne mora više da bude nevin manevar nego je potrebno već više koncentracije, fizičkog angažmana a bogami i sreće, ... Naravno i tu iskustva igraju veliku ulogu ali ipak drage kolege ... nemojte zbog alkohola da budete u situaciji, da nikad više nećete moći u zdravlju stati na noge ili sebe pogledati u ogledalo, jer ste možda napravili neko sranje na drumu i neko zbog toga izgubi život.

Ako već mora da bude sranje, nek to bude zbog toga što vam žena uleće dok ste vi na švalerki. Makar i pijani ;)

Nek vam je sa srećom  :takoje:

Ćale

Slažem se sa Ćaletom i siguran sam da su refleksi mnogo bitniji na motoru, nego u autu. I da budem jasan, volim domaću radžu i volim uz dobro društvo da se opustim, ali kada su slave i slično, mene i suprugu vozi sin, ili idem taksijem. Dogodi mi se da kad malo popijem povezem auto, ali retko i tada vozim pravo penzionerski. Kad vozim motor, ne popjjem ni bezalkoholno pivo (bljak) i ne pada mi na pamet. Ne kažem da nisam u mlađim danima, ali sam posle svake takve vožnje uvek prekorevao sebe, jer sam kasnije shvatao koliko sam rizikovao, analizirajući takvu vožnju. Imamo dovoljno neprijatelja u nepažljivim vozačima, da ne moramo da pojačavamo rizik. 

• Podržavam 2

• Ne silazi, 1816 postova
  • Motocikl: mali strom

Moje misljenje o tome zasto je u uredjenim zemljama dozvoljena neka tolerancija na alkohol ali i na jos neka ogranicenja,za razliku od nas gde pokusavaju da uvedu nultu toletanciju, je zbog toga sto smo za razliku od njih veoma skloni zloupotrebi istih.Nas moraju da debelo dovedu u red, pa da nam tek onda dozvole neki nivo tolerancije.Strancu ce se mozda nekad desiti da malo popije pa da vozi,ali nasi ljudi ce stalno da budu na gornjoj granici.Zao mi je sto ovako govorim o svom narodu, ali ja to tako vidim

• Podržavam 1

@ Sumadinac

Naprotiv, refleksi su mnogo vazniji kod vozaca automobila nego kod vozaca motora, zato sto vozac auta neadekvatnom reakcijom moze da tesko povredi ili cak i ubije motociklistu, sto se u obrnutom slucaju ne bi moglo reci.

Isto kao sto je pripiti vozac kamiona veca opasnost u saobracaju od pripitog vozasa auta.

• Šumadinac, 1581 postova
  • Motocikl: Yamaha xj 900S Diversion

U tom smislu, da. Ja sam mislio na bezbednost vozača i mogućnost da napravi grešku. U tom smislu, kako si ti naveo, apsolutno si u pravu.

Da, to sam mislio, tj. kolika moze da bude cena greske jednog a kolika drugog u odnosu na ostale ucesnike u saobracaju.

I ta zakonska odredba po kojoj je vozac motora posle jednog piva pijan a vozac auta posle istog tog piva je pred zakonom trezan, cak i kada skrivi udes, nije nista drugo nego jos jedna u nizu diskriminacija mptociklista.

Ili niko ne sme da pije dok vozi, ili svi mogu do 0,3 primila.

• Drug član, 2234 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS ADV 2013

Sad se postavlja i pitanje zasto je u mnogim zamljama koje su u svakom pogledu mnogo uredjenije od nase zemlje, dozvoljen odredjeni procenat alkohola prilikom voznje?

Tako je neko pomenuo da je u Holandiji ta granica na oko dva piva. I da li onda izvuci zakljucak da je nas zakonodavac pametan a npr. holandski zakonodavac lud?

Zakljucak je da je tamo mnogo jaci lobi proizvodjaca alkohola    :lol:  

Generalno zalazem se za 0,00 promila prilikom disanja. Tacka.

Kada bi mi neko pijan udario i tesko povredio ili ubio suprugu ili dete, ubio bi ga mirne savesti, bez obzira da li je to uradio kamionom, avionom, motorom ili biciklom.

• Podržavam 1

• Zainteresovan, 969 postova
  • Motocikl: Suzuki DL650 V-Strom

Naprotiv, refleksi su mnogo vazniji kod vozaca automobila nego kod vozaca motora, zato sto vozac auta neadekvatnom reakcijom moze da tesko povredi ili cak i ubije motociklistu, sto se u obrnutom slucaju ne bi moglo reci.

Nije ti dobra matematika. Vozač automobila ima daleko manju verovatnoću da uopšte sretne motociklistu, nego što motociklista ima da sretne automobil i lošom reakcijom ubije sebe, ređe druge.

Bilo kako bilo, naučno je dokazano da alkohol u svakoj meri negativno utiče na postupke vozača. Sad, na svakom od nas je da napravi prag procene. Lično, dozvolim sebi da malo popijem pa vozim auto uz pojačan oprez, ali za motor sam to jednom probao i rekao ne više. Nije to to, jer osećam da nisam 100% svoj.

Ne shvatam tu tvoju matematiku.

Uopste nije bitno ko je koga sreo, da li pripiti vozac auta motociklistu ili trezni motociklista pripitog vozaca auta, bitno je da su se sreli i da ce mogociklista da izvuce deblji kraj, a da pri tome vozac auta nece biti odgovoran i za cinjenicu za sto je imao 0,3 primila.

A jos je besmislenija zakonska odredba da bi u medjusobnom udesu u kome oba vozaca imaju do 0,3 promila, samo vozac motocikla odgovarao jos i za voznju u alkoholisanom stanju.

I slazem se da je naucno dokazano da alkohol negativno utice na reakcije vozaca. Ali, zasto je onda zakonodavac kod nas dozvolio vozacima automobila da popiju jedno do dva pica dok voze?

• Ne silazi, 1816 postova
  • Motocikl: mali strom

Ne shvatam tu tvoju matematiku.

Uopste nije bitno ko je koga sreo, da li pripiti vozac auta motociklistu ili trezni motociklista pripitog vozaca auta, bitno je da su se sreli i da ce mogociklista da izvuce deblji kraj, a da pri tome vozac auta nece biti odgovoran i za cinjenicu za sto je imao 0,3 primila.

A jos je besmislenija zakonska odredba da bi u medjusobnom udesu u kome oba vozaca imaju do 0,3 promila, samo vozac motocikla odgovarao jos i za voznju u alkoholisanom stanju.

To isto vazi i za udes izmedju auta i autobusa gde vozac autobusa ne sme da ima alkohola u sebi

Tacno, to samo govori u prilog tome da je besmisleno sto zakon dozvoljava samo vozacima automobila da piju (do odredjene mere) dok voze.

• Zainteresovan, 969 postova
  • Motocikl: Suzuki DL650 V-Strom

Vozač autobusa spada u profesionalne vozače, a kad vozi povereno mu je npr. 50 života. Da pišem zakon, a i kad se vozim autobusom ne bih baš da "majstor" prethodno sabije 2 piva ili više, po svojoj slobodnoj proceni.

• Podržavam 2

Po toj logici, zakonodavac je vozacu putnickog auta dozvolio da sabije pivo ili dva, zato sto u autu vozi samo cetvoro (u nekim slucajevima do osmoro) ljudi.

• Drug član, 1395 postova
  • Motocikl: SMC 300

Kad se degustira alkohol, a posle se vozi, nisu samo refleksi dovedeni u pitanje. Tada velika vecina "opijenih" se osokoli , izvlaci vise od masine..

Poznata je ona krilatica naseg naroda, da pijan bolje vozi..

Zna se kako se to moze  zavrsiti. Treba neko da sacuva druge ucesnike u saobracaju, pa i same vozace od njih samih.

Sto se tice moto skupova, i lokanja alkohola tamo, sve je to ok, ali ne posle za volan. Mada ako se dobro potegne, ni sutra do 17:00h nisi svoj, ali bar se vise trudis i pazljivije vozis.

Po nasem zakonu, takodje odgovara i onaj ko nudi alkohol vozacu, a svestan je da ce ovaj otici posle toga sedeci za volanom.

Posto je to tesko dokazati, a ni vozaci uhvaceni sa promilima, ili u udesu nece teretiti organizatora ili onog ko im je sipao pice, nadlezni ne rade nista po tom pitanju, ili ih mrzi, ili vide da nema svrhe u preventivnim akcijama, niti akcijama na terenu.

Mada kada bi dobili naredbu od pretpostavljenih, videli bi se rezultati akcija. Barem u budzetu :)

Tako  dolazimo opet do stanja u nasem drustvu da "riba smrdi od glave" , a da je ta glava sastavljena od repa, tj. od ovih sto se laktaju i uspeju.

Tako da dolazimo do konstatacije da je "Kakav narod takva vlast"..

Tako da dodjemo do zakljucka da nam nema spasa, ukoliko mi svesni zajedno ne dignemo glasa  :)

Barem ovde na forumu, ili u razgovoru treba podici nivo svesti o zloupotrebi alkohola u saobracaju, hrabro osuditi i nepoznate i poznate, koji misle i rade drukcije, mozda jednog dana nesto i promenimo.

• Podržavam 1

• Zainteresovan, 460 postova
  • Motocikl: kawasaki zephyr 550

mislim da u ovoj temi ne bi trebalo spominjati zakonodavca, a evo i zbog cega. zakonom su propisane pozeljne norme ponasanja, sto ce reci da je propisano da moze da se vozi sa 2 promila alkohola u krvi, ali da nije  obaveza da vozac mora imati 2 promila alkohola u krvi. ako smo svesni loseg uticaja alkohola i sta sve moze prouzrokovati, da li nam je (posle nezeljenog dogadjaja) kriv zakonodavac ili mi sami?

ako smo vec svesna bica i znamo da zbog konzumiranja alkohola mozemo imati problema (u najboljem slucaju) odnosno nositi nekoga na dusi (u najgorem slucaju), da li treba rizikovati i sedati za volan ili na motor?

ekolozi kazu "misli globalno, deluj lokalno" i to je sustine promene stanja ili svesti. dzaba sto smo svesni posledica i sankcija ako i dalje "bolje vozimo posle dve casice". nema ovde potrebe za dizanjem glasa, vec samo da se pridrzavamo onog sto zagovaramo i da tu svest sirimo oko sebe. i to je to...

dok ne shvatimo kako voznja i alkohol ne idu zajedno, nece nam pomoci ni najbolji zakon na svetu ni mnostvo policije.

• Podržavam 2

• Drug član, 3827 postova
  • Motocikl: Honda VFR750 RC36

Mislim da je glavno pitanje u tome što izdvajaju vozače automobila iz te kategorije 00 promila... Zašto su oni pošteđeni te sankcije?

A onaj ko hoće da pije i da vozi, njemu sigurno nije važna ni kazna, ni promili, ni kategorija...takvi vozači se ne obaziru na to...

• Drug član, 4503 postova
  • Motocikl: Triumph Daytona 955i SE

Pa nije valjda to jedno pivo toliko bitno? Ja volim da popijem hladno pivo ali nikad ne bi pravio dramu od toga da zakon to zabrani.

Ali dobro je ovo.. Priča se o tome :)

Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

• Podržavam 1

• Pana, 534 postova
  • Motocikl: Yamaha XV535

- Prema  statističkim podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, ( jedne od predhodnih godine) evidentirano je 27.417 saobraćajnih nezgoda, od kojih je u 1.641 vozač bio u alkoholisanom stanju.  

Znači : 25.776 saobraćajnih nezgoda je bilo sa učesnicima u nealkoholisanom stanju, 94%

Pa dobro trezvenjaci , sklonite se sa puteva .  Pobićete nas !

• Podržavam 3

• Rossista originale, 1063 postova
  • Motocikl: Kawasaki ZX-9R C1

Mislim da je bezveze pricati o tome koliko je promila ok. Nije ok piti i voziti, pa makar to bilo i jedno pivo. Ako je vec spalo na to jedno pivo, onda mozes popiti sok umesto toga. Brate parkiraj u garazu, okaci kljuceve o klin, pa lepo popij koliko hoces.

Kao i kod jurcanja motorom, za sve postoji i mesto i vreme. I ovako je dovoljno sto smo na iglama kad god udjemo u saobracaj, 10 ociju otvorimo da nas ne zvekne neki klipan koji nece da gleda u retrovizor. Fali samo jos da sporije reagujem i ne obracam paznju toliko (sto alkohol cini i u manjim kolicinama) pa onda mogu u tri lepe....

Takodje mi je glupo sto postoji ta "podela" na nas i na automobiliste, sto se tice kolicine alkohola u krvi. Neka bude isto za sve ili nikako. Ljudi ginu i na 2 i na 4 tocka, zakon bi trebao biti isti za sve.

• Podržavam 3

• Ne silazi, 6084 postova
  • Motocikl: GS1250Adv curi ulje na semering

Pa nije valjda to jedno pivo toliko bitno? Ja volim da popijem hladno pivo ali nikad ne bi pravio dramu od toga da zakon to zabrani.

Ali dobro je ovo.. Priča se o tome :)

Meni je na primer jako bitno to jedno kada znam da mogu popiti. 

• Podržavam 1

• Drug član, 4503 postova
  • Motocikl: Triumph Daytona 955i SE

Svestan si naravno da i to jedno pivo ne ide u prilog vozackim sposobnostima a samim tim bezbednosti uopsteno? Cak naprotiv..da ne popijes ni to jedno pivo samo ide ti u korist :)

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja