Jump to content

Moto Zajednica

Agion Oros 2014

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 152 postova
  • Motocikl: Varadero

Bog je odredio da na ovom putesestviju svi imamo svoju ulogu. Ipak,u ime svih nas,zahvaljujem Goranu Tijanicu. On radi u nasoj svetinji,Ostrogu,i tokom puta nam je otvorio vrata u svim svetinjama gdje smo bili. Zaista,ovaj put bez njega bi nam bio umnogome nezanimljiviji. A probio je sve rokove za prijavu za put. Dakle,sa ove okuke krecemo se spustati prema carskom Prizrenu. Prije toga,namjerni smo svratiti u manastir Svetih Arhangela. y5uzehyp.jpg8eqa3egu.jpg6avaba8y.jpg Evo,pili smo i vodu braco! 9y2y8a2y.jpga3emu2uq.jpg Dolazimo do manastira. Popricasmo sa policajcem koji je tu dezuran. Sami osjecaj prisustva uniformisanog lica ispred svetinje mijenja osjecanja. Ne plasim se za svoju bezbjednost,nego mi zao...zao mi svega. Tuzan i pretuzan ulazim u nas dom,jer je svaka crkva moj dom. Docekuje nas iguman,i prica nam...prica nam,a mi cutimo. Prica nam o 2004-oj. Kao da je 1999-ta zaboravljena. Prica nam o prethodnom igumanu,vjecni mu pokoj i slava,kojeg su zvijeri otele i iskidale na komade. Prica nam kako je sakupljao njegovo tijelo da bi ga sahranio. Prica nam o grozotama rata i užasu mira.Mi slusamo,nemocni,nijemi...Boze,kad li cemo okajati grijehe nase? a9atany9.jpgzupyqude.jpgypupuraj.jpg Onda je iguman zvao Zorana koji ce nas cekati u Prizren i sprovesti do crkve Svetog Djordja i Ljeviske.A ko ne zna,Ljeviska je,mučenica,ona crkve sa koje su bijesni psi slomili i bacili krst 2004-te. Sigurno vam je ta slika pred ocima.Zoran je pravoslavac koji zivi u Prizrenu od ukupno njih 18. Osamnaest. Od 180 000 hiljada stanovnika. Kazem pravoslavac,jer ovdje preataje granica izmedju nacije i vjere pravoslavne.Ceka nas mlad momak,lijep...vedar. Penje se na Acov motor i vodi nas prizrenskom kaldrmom. Zivalj nas gleda sa blagom nevjericom. Ajde da je par motora razumjeli bi...ali 12 motora...i to idemo u crkvu! Kako to... Zoran nas dovede do parkinga,odmah do crkve. Sat 1 euro. Ostavljamo motore i nalazimo se sa svestenikom. Ulazimo u crkvu,vidi se da je skoro renovirana.Otac nam pokazuje fotografije oskrnavljene i ranjene pravoslavne bogomolje. Prica nam,kako njega i popadiju provociraju...ja ga gledam i vidim ljudsku gromadu u sasvim obicnom covjeku. Vidim hrabrost neopisivu,vidim zivu vjeru u Boga. deza5aza.jpgguqasanu.jpgnu8eta6u.jpge7equ7ur.jpgebyqage2.jpg Pozdravljamo se sa svestenikom,Zoran insistira da popijemo pice...veoma rado bih,vise zbog pogleda nekih kvazi sportskih tipova,i stajemo par minuta metar ispred baste lokala koji je uz ogradu crkve...na zalost,zaista smo morali ici u Veliku Hocu na konak,kod domacina Petrovica,u vinariju PETROVIC. Vlasnik parkinga nije htio da naplati,kaze: "BOG JE TO PLATIO." Platio ,naplatio i preplatio. Svratice ON ponovo,sigurno je! Ljubimo se sa Zoranom kao sa bratom rodjenim,i krecemo. Stizemo na odrediste pred samo vece. Stajemo kod crkve,zdravimo se sa domacinima i protom. e2agugyq.jpgqyzusesy.jpg Prije par dana sam saznao da je ovaj svestenik zasluzan sto je sada na teritoriji Hoce oko 650 pravoslavaca. On je zadrzao narod,on ih je organizovao za borbu. Kaze nam da je tu nekada bilo 360 crkava. Velika Hoca je bila vinarija cara Dusana,sada Decani imaju imanje i vinograde. ume8u9y6.jpg Svestenik koji brine o vinogradu nas docekuje,smjestamo motore i probamo cuvena vina. pamyja6a.jpgyzupy4ar.jpg Smjestamo se u sobe,i idemo na domacinski docek. Osjecamo se kao kod najrodjenijih. Moram naglasiti da se najvise sa Kosovom odusevio Mika Mracevic a cini mi se najvise potresao Milan Ivanovic. Poslije vecere,neko dohvati one gusle,pocesmo od Milosa i Murata... Dogovorismo se da ujutru idemo na sluzbu u Decane i da se tamo pricestimo.... Sve se covjek bruka sa covjekom.

• Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Пријатељ, 365 postova
  • Motocikl: XT 1200 super tenere

Sve se čovek bruka sa čovjekom,ponavljam tebe i Njegoša.

Ovo je nešto što zadire u dušu.Hvala ti brate što me vrati u krajeve koji su za mene nešto sasvim posebno.

Divno si ovo prezentovao.Od Boga ti zdravlja!

Pozdravismo se sa Velikom Hočom i domaćinima. Daće dragi Bog, gledaćemo se.

a7ezyzup.jpg

Ranim jutrom hitamo ka Dečanima. Upada mi u oči veliki broj djece. Kolone, kolone... Žure u škole, žure da ih što prije nauče zakonu topuza. Mika i ja vozimo blizu da bi mogli ponesto iskomentarisati. Kao, na primjer, livadu punu BOŽUROVA. Istovremeno smo se pogledali i uzviknuli: BOŽUROVI!

Primičemo se Dečanima, a put se dijeli na dvije ulice: MANASTIRI I UCK. Slučajnosti li klete?!? Barikade, put izlokan, bunkeri. Prije ravno 25 godina sam bio na ovom mjestu sa ocem. Sjećam se šume i hlada, sjećam se da sam, iako dijete od 9 godina, shvatio važnost i veličinu Dečana... Jesmo li u ratnoj zoni?

Ostavljamo motore, dajemo pasoše italijanskom vojniku i ulazimo. Cio put do sada stavljam po strani. Odjednom.

Kontrast na koji naidjosmo unutar zidina ostavlja bez daha. Spoljašna strana mi liči na podviznika, izmučenog tijela i trošene odjeće, a ovo unutra na čistotu njegove duše utemeljenu u vjeri.

a5u6esu9.jpg

u4enegaq.jpg

e8ehureg.jpg

yhy5ejah.jpg

Liturgija, hrana duše. Pričestili smo se, a onda smo pozvani na doručak. Desilo se da smo došli na slavu desne crkve u manastiru. Slučajnost?

agubyquv.jpga6u5e3yz.jpg

Poslije toga, odlazimo kod Svetog Kralja. Čusmo divnu priču o gradjenju, uredjivanju, odbrani i životu Dečana i na kraju bismo nagradjeni čašću da pristupimo Svecu i da osjetimo blagodatni miris svetih mošti.

zypereru.jpg

a6yny6yh.jpg

zuzetuga.jpg

rypavyju.jpg

egudesym.jpg

vysa4yme.jpg

a3uva2eq.jpg

y6y8ata8.jpg

debuheju.jpg

9anurabu.jpg

eqyju3y3.jpg

Primljeni u gostoprimnicu, počašćeni kafom i rakijom, popričasmo sa sveštenicima o svemu. Nerado krećemo kući, ostali bismo rado još dugo,dugo...

Brzo dolazimo do granice, policajac me zamoli da čuje motor. Pitam ga: "Jesi li siguran?" Rekao mi je Milan koji je bio iza mene da je bio oduševljen, što se ne bi moglo reći za čičicu koji je izašao iz auta da se buni jer "motori idu preko reda". Otvorena Yoshimura iz Bandita 1200. Stari, ne sećam te se.

Pravimo pauzu u Beranama, Žariću i BigRider-u, osvježavamo se i jurnusmo kući! Ju-rnu-smo!!!

Pred ulazak u Podgoricu su nas čekali Perić i Miki sa motorima, pa Perić ne bješe lijen nego nas opra u one dvije krivine poslije Smokovca, sa sve Yoshimurama, Tdm-ovima,GS-ovima... Omaleni 640 SMC život dade zamalo,ali nestade!

Svraćamo prvo kod naseg brata Djoka Dedića, vlasnika AC servisa, čovjeka najvećeg srca, koji nažalost nije mogao sa nama ovog puta. Uručujemo mu poklone, iako je redovan gost u Hilandaru.

5ezu5ehu.jpg

ysusy8ap.jpg

Krajnja tačka je Hram, odakle smo i krenuli. Ulazimo i zahvaljujemo što smo zdravo stigli, što nas je Bog sastavio i sačuvao. Članovi kluba koji nisu mogli sa nama su nas sačekali kod Hrama, "ruke sire u lica se ljube,za junačko pitaju se zdravlje" !

teba7aje.jpg

8y6amy4a.jpg

3eby3epe.jpg

Hvala vam što ste čitali ovaj putopis. Hvala vam na riječima podrške i kritikama. Hvala ljudima koji su nam pomogli na bilo koji način. Ne zaboravite : ČAŠĆU JEDNI DRUGE VEĆIM ČINIMO.

Živjeli mi i od Boga vam svako dobro.

P.S. Oprostite mi na pravopisnim i gramatickim greškama.

Sve se covjek bruka sa covjekom.

• Podržavam 1

• Пријатељ, 365 postova
  • Motocikl: XT 1200 super tenere

Zaista vam svaka čast! Da Bog da se uvek okupljali uz razvijenu najlepšu,najdivniju,najpoštovaniju,zastavu koju razviste.

Stvarno ste sve ovo lepo i dostojanstveno učinili.

Od Boga vam zdravlja! Da ne ponavljam,što ovih dana inače činim Sve se čovjek.........

Od sutra ponavljam Čašću jedni druge većim činimo.

Hvala ti brate!

• Zainteresovan, 707 postova
  • Motocikl: uvijek prljava Honda xr650r

Bravo brato

Ja sam najmanji i najgori clan MK Podgorica ali sam ipak ponosni clan

Eo je jos jedna Sve se bruka clan sa clanom

Moram dodati jednu sitnicu. Imena ljudi sa slike ispod Šar-planine:

1.Ratko Vukčević MT 01

2.Goran Tijanic TDM 900

3.Mika Mračević GS 1200

4.Pedja Petrovic Versys 650

5.Milan Ivanovic GSA 1200

6.Vlado Kovačević Vstrom 650

7.Bole Lagator XT600

8.Sinisa Bota VN900

9.Žan Mrdovic Caponord 1200

10.Aco Culibrk CBR 1000F

11.Slavko Pejovic TDM 900

12. Željko Vukčević Bandit 1200

Ostali putnici neka mi ne zamjere. Mi smo, ipak, gazili Kosovom.

Sve se covjek bruka sa covjekom.

• Drug član, 1073 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adventure 2014 - Touratech oprema full + F650GS Dakar

Braćo............. šta ja mogu sada da napišem.........sta?

Mogu da vam kažem da sam gledajući ove fotografije i čitajući vaš veseo i iskren tekst ....... uživao.

Istina je i da su mi suze navrle na oči kada sam video kako su flaše vode poređane u obliku srca pred slanje u Srbiju kao pomoć nastradalima od poplava.........hvala vam za ljudskost koju nosite u sebi.

Veoma sam ponosan što sam se upoznao proletos sa nekolicinom od vas, ovom prilikom vas bratski pozdravljam.

Željka sam imao priliku da vidim u prošlu nedelju u Herceg Novom što me je jako obradovalo.......

Od srca vas pozdravljam,

Bog vam dao zdravlja.........

Vaš brat,

Zoran Mihajlović - "Marokanac"

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja