Sveti Atila 623 Napisano Jul 6, 2014 Svrati ponekad, 320 postova Lokacija: Zemun / Žarkovo Motocikl: Versys 650 Prijavi odgovor kao problematičan predeli na pamiru izgledaju kao da je u pitanju mars, a ne zemlja. čitam ovo već mesec dana i oduševljavam se svakog dana nakon što se probudim. svaka čast vama dvojici, ali onaj par biciklista sa kučetom na vrhu prevoja mi je utisak dana. voleo bi da pročitam njihov izveštaj na njihovom forumu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alp 2247 Napisano Jul 6, 2014 Drug član, 1030 postova Lokacija: Svud po malo.. Motocikl: Brdo i šuma.. Prijavi odgovor kao problematičan Evo kako to izgleda na biciklama: http://blog.b92.net/text/3562/Mirpa%20Tebra%200820./ predeli na pamiru izgledaju kao da je u pitanju mars, a ne zemlja. čitam ovo već mesec dana i oduševljavam se svakog dana nakon što se probudim. svaka čast vama dvojici, ali onaj par biciklista sa kučetom na vrhu prevoja mi je utisak dana. voleo bi da pročitam njihov izveštaj na njihovom forumu. 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
avtomoto 35 Napisano Jul 7, 2014 U prolazu, 6 postova Lokacija: Prebold Motocikl: GS Prijavi odgovor kao problematičan Šteta što se nismo sreli . . . :-( lp avtomoto 7 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Usamljeni jahač 1089 Napisano Jul 7, 2014 REW/Hit The Road, 502 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R 1250 GSA Prijavi odgovor kao problematičan Avtomoto, sve čestitke na prolazu kroz tunel užasa Prava šteta što niste sreli naše drugare. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Usamljeni jahač 1089 Napisano Jul 7, 2014 REW/Hit The Road, 502 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R 1250 GSA Prijavi odgovor kao problematičan Kada ste u Beogradu ? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ZmajZZ 11 Napisano Jul 7, 2014 U prolazu, 5 postova Lokacija: Cacak Prijavi odgovor kao problematičan Svaka vam cast i nek' vas sreca prati! Zivite san! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
severian 17674 Napisano Jul 7, 2014 Integrisan, 8365 postova Prijavi odgovor kao problematičan Avtomoto, šteta zaista! Braća Slovenci u ovim daljinama, pa to bi mi bilo kao da smo sreli rod rođeni. Zaželi se čovek ovih slovenskih jezika... A nema nam više Ljussa, ostao u Kirgistanu... 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
avtomoto 35 Napisano Jul 7, 2014 U prolazu, 6 postova Lokacija: Prebold Motocikl: GS Prijavi odgovor kao problematičan Res škoda, da se nismo srečali. :-( Moj timing v tek krajih je bil: Hiva UZ 6-7. 6 Samarkand UZ 8-9. 6. Dushanbe TJ 10. 6. Khorog TJ 11. 6, Murgob TJ 12-13. 6 Prelaz AkBaital TJ 14. 6. Oš KG 14. 6. Aral KZ 17-18. 6 Grozni, Beslan 22. 6. Leta 2010 na poti do Vladivostoka sem se za 2 dni zgrešil z Blazom (MNE) Put oko sveta v Krasnojarskem. Tudi z vami 2014 sem se zrešil le za kakšen dan . . . ???? Imeli smo skoraj isti "problem" na tem prehodu vode in ceste. V Aralu smo spali v istem hotelu pri železniški postaji :-) Srečno vrnitev. p.s. Se moramo enkrat srečati, da se pogovorimo o turi. :-)) 8 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
severian 17674 Napisano Jul 7, 2014 Integrisan, 8365 postova Prijavi odgovor kao problematičan Slažem se, sledeći put pravimo reprezentaciju slovenskih zemalja . Promašili smo se za oko 10-15 dana, ovoga puta. Lep pozdrav in srečno! 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
avtomoto 35 Napisano Jul 7, 2014 U prolazu, 6 postova Lokacija: Prebold Motocikl: GS Prijavi odgovor kao problematičan 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mostarac 5075 Napisano Jul 8, 2014 Drug član, 1869 postova Lokacija: Mostar-Nevesinje-Novi Sad - Minhen Prijavi odgovor kao problematičan E, svaka vam čast ! Još Mars niste osvojili... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 5999 Napisano Jul 8, 2014 Svakom po zasluzi, 12426 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan Ćuti druže, čuće te a onda smo nagrabusili da im pomognemo da se i Marsa dočepaju Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Urban Cruiser 1184 Napisano Jul 8, 2014 Ponosni BJB Redar, 1217 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Vespa ET4 150 (16. dvotočkaš) Prijavi odgovor kao problematičan 1404812339[/url]' post='1654261']Ćuti druže, čuće te a onda smo nagrabusili da im pomognemo da se i Marsa dočepaju Nije BMW bas toliko napredna kompanija. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sale11351 131 Napisano Jul 9, 2014 Svrati ponekad, 240 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Crveni...opet!!! Prijavi odgovor kao problematičan E, svaka vam čast ! Još Mars niste osvojili... Provalio si sledeću destinaciju a držali su plan u strogoj tajnosti... ;) 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Šarba 1048 Napisano Jul 9, 2014 Zainteresovan, 805 postova Lokacija: Bg Motocikl: ktm Prijavi odgovor kao problematičan Vi bas uzivate! Sve najbolje drugari Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
severian 17674 Napisano Jul 9, 2014 Integrisan, 8365 postova Prijavi odgovor kao problematičan *** U Ošu i Džalal-Abadu provodimo sledeća četiri dana. Još dok smo bili u Uzbekistanu, na njegovu inicijativu, stupili smo u kontakt sa tada još uvek samo virtuelnim poznanikom, Ljubišom. Naš čovek, koji u Kirgistanu, u gradu čudnog imena: Džalal-Abadu, radi za veliku međunarodnu organizaciju. Ponudio nam je, a mi u veselju prihvatili, da u prolazu kroz Kirgistan budemo njegovi gosti. Kasniji događaji, komplikacije oko prolaza kroz Pamir i ona nezgodna, tvrda blokada puta od strane Ata-Žurt partije južno od Oša, učinili su da često budemo na vezi, da nam prenosi najnovije vesti i zajedno sa nama bira alternativne puteve. Da se raspituje kod svojih kolega dugo i predano za proverene informacije i da nam ih potom dostavlja. Sve to učinilo je da ono jutro u Ošu, kada i fizički, u stvarnosti, upoznajemo Ljubišu, ja imam snažan osećaj da čoveka već dugo znam. Uostalom, razmenili smo onoliko elektornske pošte. No, Ljubiša ne dolazi sam. Sa njim je i Sintija, Latvijka po mestu stanovanja, a polu Gruzinka po krvi, tu činjenicu, a ova mnogo objašnjava, doznaćemo o njoj tek kasnije. Sintija razume srpski jezik, makar dovoljno dobro, možemo dakle opušteno da ćaskamo na srpskom lišeni one specifične griže savesti kada znate da vas neko u društvu ne razume. Maternji jezik u tuđini uvek mi prija. *** Prvo smo posetili jedan fensi bazen, eto, već to mi je prijalo jako. Onda je Ljubiša organizovao ispijanje kafice sa njegovim kolegama, solidan espresso u Kirgistanu, to ne može biti loše. A gde je espresso, tu je i pizza, sve bolje i bolje. Na tom mestu upoznajemo, pored ostalih Ljussovih kolega i Dušana, još jednog našeg čoveka i sjajnog tipa, ispostaviće se i mog komšiju sa Novog Beograda. Naravno, gde su domaćini dva Srbina, čak i kada je to u Ošu, južnom Kirgistanu, ne postoji verovatnoća da kao gost platite račun. Sintija, Dušan i Ljubiša su proveli ceo dan sa nama i na tome im hvala! Prvo nam je Sintija ne fenomenalan način pokazala bazar, znam da su svi osim mene uvenuli tih dva sata, šta da se radi, ja volim takva mesta, a Sintija izgleda voli da ih predstavlja. Onda smo kupili nož, tačnije pet noževa nas četvoro, od kovača koji ih kuje tu, na pijaci. Smešno je bilo gledati razočarenje na njegovom licu i pored dobrog pazara. U trenutku kada je čuo da noževe nećemo koristiti za komadanje ovčetine, ne – ni za govedinu, da čak ni nekom piletu neće biti sudnja kamdžija, već da ih kupujemo kao suvenir - pogledao nas je nekim urnebesno zabavnim pogledom, mešavinom iznenađenja i jetkog, specifičnog prezira. Nekako je još najbolje prihvatio da se odvoji od dva komada koje je uzela Sintija, ni ona neće čerečiti meso, vegetarijanka je, ali je izgleda i komadanje cvekle i zelene salate časnija sudbina za jedan kirgiski nož, nego da bude okačen o zid u kojekakvoj sobi ovih uvrnutih zapadnjaka. Posle smo išli u kanjon reke Ak-Bure, ah kakvo mesto (!), pa kod Sintije na uzbečki bostan, onda nam se pridružila Kristin (Nemica udata za Avganistanca, pa da ne znate ništa drugo o njoj, zar već to ne zvuči sjajno?). Šetali smo svi zajedno, onako kao mala ekskurzija, noću po Sulejman planini, najvećoj znamenitosti Oša (Sintija je opet bila vodič, a za kukanje oko kilometraže i umora bili su zaduženi Mimi i Dušan!). Ovu savršenu noć okončali smo na ponoćnoj večeri u tom internacionalnom društvu, u sred Oša, među lokalnim ljudima koji su gledali svetsko prvenstvo u fudbalu. Ništa lepše nego kada vreme koje imate podelite sa toliko različitih ljudi, sa različitih krajeva sveta. Bilo mi je lepo. *** Na ovom mestu neću i ne mogu da pišem o onom drugom, realnom Ošu. Gradu gde je još 2010. godine bilo četiri stotine mrtvih, u etničkim sukobima između Kirgiza i Uzbeka. Neću da pričam o položaju žena u južnom Kirgistanu, o krađama devojaka, o korupciji u društvu. To je neka druga, ozbiljna tema. Za nas je Oš bio mesto odmora i u našoj intimnoj geografiji, ostao mi je u sećanju kao veselo i šareno mesto. Kada ga ljudi tako oboje - i najstrašnije mesto, sa tamnim avetima ispod pločnika kojim gazite, sa potocima krvi i patnjom onoliko nedužnih, odjednom postaje mesto smeha i šale. Ne znam da li su toga svesni, ali Sintija i Kristin, Dušan i Ljubiša, jako su dobri ambasadori Oša. I sami stranci, i sami sa željom da ih tamo prihvate i da obave svoj posao, na najlepši način čine čast gradu u kome žive i ljudima među kojim žive. Mada, nisam sasvim siguran da im je to jasno, da su se neprimetno od stranaca premetnuli u gotovo domaće… *** Još dva dana u Džalal-Abadu, kod Ljubiše, još dva dana druženja i odmora! Iako, došli smo na jednu noć, brz predah, ali zna čovek da pritisne sve dugmiće i da nas zainteresuje. Ostadosmo duplo duže. Kasnimo već, produžili smo put na nekoliko mesta do sada, ali ne mari da dodamo još jedan dan. Ne, kada je razlog pravi. A, evo ga i razlog: izlet na osamdeset kilometara udaljene planine. Aha, zvuči prozaično, slažem se. Vožnja na te vodapade, prskanje ispod istih, stari ruski UAZ koji nas ljulja dok Mimi brine da se ne prevrnemo, drvored oraha (ne zezam vas, pravi drvored oraha uz put, dugačak više kilometara!), pivo, mnogo piva, svako veče, sve je to bilo sjajno zezanje i pravo uživanje. No, pamtiću možda najviše i najjače roštilj koji smo pravili, na obali perfektne planinske reke, na engleski kratkoj, mekoj zelenoj travi. Drva za potpalu tražim na sprudovima, preskačući rukavce reke. Mimi raspaljuje vatru i peče dimljenu piletinu (a Mimi je pravi majstor roštilja, inače!). Ljubiša pravi salatu i odnegde, kako i gde je to stvorio ne znam, vadi parče, pazi sad, parče slanine!!! A toga nema baš u ovim krajevima. Ljuks, što bi rekli braća Rusi! Osećao sam se kao da sam u svojoj kući, ta četiri dana. Ljubiša nam je darovao odmor koji nam je trebao, kada nam je trebao! Čili i čisti, servisirani, veseli, petog dana krećemo za Biškek. Prestonicu Kirgistana. 7 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
severian 17674 Napisano Jul 9, 2014 Integrisan, 8365 postova Prijavi odgovor kao problematičan *** Put od Džalal-Abada do Biškeka verovatno je najlepši deo Kirgistana. Tačnije, drugi deo puta, deonica koja počinje od velikog veštačkog jezera gde smo napravili pauzu za ručak (Toktogul rezervoar, na reci Narin). Prvi deo ovog pravca neodoljivo podseća na ibarski put u Srbiji. Gradovi naslagani jedan na drugi, kao domine, život na putu, gužva i prašina. Od polovine deonice, sve se menja. Planinske reke, zelenilo, ponovo se penjemo na tri hiljade metara visine, jurte i stada, lepota gde god da zabludi pogled. Uživamo u toj premiji! Ovo je jedna od onih deonica koje treba prevesti bar jednom u životu, savršen moto put u svakom pogledu. *** Šezdeset kilometara pre nego ćemo stići u Biškek, silazimo sa planina i uključujemo se na glavnu (staru sovjetsku) magistralu. Onu istu koja od Šimkenta i Taraza u Kazahstanu, vodi kroz Biškek u Almati. Zatvorili smo veliki krug po centralnoj Aziji, više hiljada kilometara po srcu azijskog kontinenta, kroz sve te planine i visine. I evo nas, vratili smo se na svega tri stotine (pišljivih!) kilometara od Šimkenta, od koga smo pre mnogo dana u poduhvat krenuli. Da, zatvorili smo dugačak, značajan krug. I osećali smo se trijumfalno! *** Biškek je veliki grad. Srce Kirgistana u svakom pogledu. Grad urbanih, modernih ljudi, u kome, za razliku od juga zemlje, ni u tragovima ne možete primetiti da se radi o glavnom gradu jedne islamske zemlje, u sred velikog ramazanskog posta. Ljudi su slobodno obučeni, naročito devojke. Uopšte, moda se ne razlikuje ni po čemu od bilo kog evropskog grada. Navike ljudi još manje. Tako mi bar sve deluje, dok šetamo kroz grad i iznenađeno se osvrćemo okolo. Biškek je i jeftin grad. Čak i za naše prilike, čak i za naš budžet. Još nešto zapažamo: Kirgistan, a naročito Biškek, najslobodnije je mesto centralne Azije. Niko se ne osvrće na snimanja, još manje nam ista zabranjuje, uopšte, nema nelogičnih zabrana, prisustvo policije je manje primetno i nekako lakše nego u okolnim državama. Čak je i izbor tipova automobila na ulicama nekako divergentniji, slobodniji, prosto ličniji. Sve nam to prija i u Biškeku uživamo puna tri dana! *** Najednom shvatamo da imamo dan viška. Nema svrhe da žurimo u Almati za vikend, ambasada Mongolije u kojoj treba da apliciramo za vizu preko vikenda ne radi. Odlično! Imamo sjajan izgovor da odemo na Issyk-kul. Najveće izletište Kirgistana, slano jezero na 1.600m visine, njihovo more, najbolje koje imaju. Za vikend nas eno tamo! 10 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mimi Vinča 2864 Napisano Jul 9, 2014 Hit the Road, 1415 postova Lokacija: vinca, beograd Motocikl: BMW R1200GSA Prijavi odgovor kao problematičan Nasi domacini u Oshu Ljubisa i Mimi Ljubisa, Sintija i Severian na bazaru Prici nikad kraja, Dusan, Mimi i Ljubisa Ljubisa (na BJB forumu ljusso) Kanjon reke Ak-Bure Sintija, Ljubisa i Dusan Dusan Dal' na glavu, il' na noge??? Srbi u Kirgistanu (Mimi, Ljubisa, Severian, Dusan) Druzenje kod Sintije u dvoristu Osh nocu 13 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mimi Vinča 2864 Napisano Jul 9, 2014 Hit the Road, 1415 postova Lokacija: vinca, beograd Motocikl: BMW R1200GSA Prijavi odgovor kao problematičan Dzalal-Abad, vecernje druzenje uz pivo Drvored oraha Zadnji kilometri ka vodopadima, trauma u ruskom Gaz-u Ja se vracam peske Pod vodopadom Rostiljanje u blizini vodopada 12 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Creative biker 1453 Napisano Jul 9, 2014 Zainteresovan, 880 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R 1200 GS ADV LC Prijavi odgovor kao problematičan Sve lepse od lepseg! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mimi Vinča 2864 Napisano Jul 9, 2014 Hit the Road, 1415 postova Lokacija: vinca, beograd Motocikl: BMW R1200GSA Prijavi odgovor kao problematičan Vestacko jezero na reci Narin Na putu ka Biskeku, izmedju dva planinska prevoja visine oko 3200m, prostire se spektakularna visoravan duzine blizu 100km, a na visini oko 2400m. Raj za oci i za dusu! 9 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mimi Vinča 2864 Napisano Jul 9, 2014 Hit the Road, 1415 postova Lokacija: vinca, beograd Motocikl: BMW R1200GSA Prijavi odgovor kao problematičan Trg u Biskeku Spomenik Lenjinu Pravoslavna crkva Avenija sa pogledom na planine Biskek je prepun parkova Zgrada teatra Zeleznicka stanica 11 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Skittles 4192 Napisano Jul 9, 2014 Nemanja Stojanović, 1413 postova Lokacija: Beograd Motocikl: CF RedBull 450 MT Prijavi odgovor kao problematičan Zaslužen odmor. Drago mi je da sve ide ovako dobro Lepo pisanje, za očekivati, ali i lepe fotografije. Ona sa 4 konja priča priču. Kako se snalazite za prebacivanje i struju generalno? U Džalal-Abadu je rajski, ali jel bilo gusto u nekom trenutku? Nadam se da nije mnogo propušteno zbog tako nekih situacija. Šteta za aveniju u Biškeku sa "pogledom" na planine. Izgleda kao lepa pozadina na desktopu koju su napali neki virusi. Kako ljudi ne vide da to nije mesto za bilborde? Da li vam nedostaje već malo Beograd ili mislite da produžite dalje, pa kući preko Kanade 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
severian 17674 Napisano Jul 10, 2014 Integrisan, 8365 postova Prijavi odgovor kao problematičan Za struju nema problema, osim što je na Pamiru bilo snalaženje, ali to je bilo očekivano i normalno. Imamo dosta baterija . Dugo smo već na putu, Beograd već nedostaje. Kući ima hiljadu problema, a mi smo daleko i ne možemo da ih rešavamo. To je cena ovakvog putovanja... Opet ulazimo u pojačanu etapu, imamo oko 2300km koje ćemo izvesti u sledećih nekoliko (4-6) dana do Mongolije. Dosta smo se odmarali, u prethodnih desetak dana prešli smo ukupno ispod 1500km . PS: inače, avenija sa pogledom na planine u Biškeku zove se "Prospekt Mira". Takve su SVE ulice, koje se pružaju u pravcu sever-jug. Biškek je direktno ispod Ala-too planina (obronci Tian-Shan lanca) i to daje gradu spektakularnu pozadinu kada se pogleda sa severa na jug! 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
maski 1033 Napisano Jul 10, 2014 chef, 1843 postova Lokacija: na proplanku Prijavi odgovor kao problematičan slažem se za bilborde ... nus proizvodi civilizovanosti su odvratni. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...