Castrol 2 Napisano Mart 11, 2014 U prolazu, 57 postova Motocikl: Mackica Prijavi odgovor kao problematičan Pozz,interesuje me po cemu bi trebalo da znam da li mi je labav lanac na motoru,Pocetnik sam pa nisam bas upucen u to. Na forumu nisam nasao nista sto bi mi odgovaralo. Ako moze neko da objasni ili da postavi to objasnjeno kroz slike bio bih veoma zahvalan. Yamaha thundercat je motor u pitanju. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dzony93 368 Napisano Mart 11, 2014 Drug član, 1489 postova Lokacija: Nis Motocikl: Yamaha FZ1-SA Prijavi odgovor kao problematičan Pozz,interesuje me po cemu bi trebalo da znam da li mi je labav lanac na motoru,Pocetnik sam pa nisam bas upucen u to. Na forumu nisam nasao nista sto bi mi odgovaralo. Ako moze neko da objasni ili da postavi to objasnjeno kroz slike bio bih veoma zahvalan. Yamaha thundercat je motor u pitanju. Evo pojednostavljeno : Prvo stavis motor na copavu Drugo, pridjes lancu Trece lociras sredinu lanca odokativno onako Cetvrto uhvatis ga rukom ( mislim lanac ) Peto pocnes da ga pomeras gore dole, slobodno bi trebalo da se pomera oko 2-2.5 cm. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Castrol 2 Napisano Mart 11, 2014 U prolazu, 57 postova Motocikl: Mackica Prijavi odgovor kao problematičan Kada ga pomerim gore vec dotaknem ram motora. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Castrol 2 Napisano Mart 11, 2014 U prolazu, 57 postova Motocikl: Mackica Prijavi odgovor kao problematičan A jel moze da se vidi po razmaku izmedju rama i lanca kada normalno stoji na stopi Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Limeni 103 Napisano Mart 11, 2014 Svrati ponekad, 354 postova Lokacija: DOBANOVCI Motocikl: RSV 1000,R6,Fiat 126-GSXR1100r,CBR1000 streetfight,GSXR1100R.GPZ600R Prijavi odgovor kao problematičan sredina donjeg lanca kad mrdas rukom gore dole treba da mrda 2-2,5cm ako imas vise od toga pogledaj na srafu zadnjeg tocka treba da ima nesto sto se spanuje-vuce osovinu tocka prema tablici ,ako ti je i to do kraja e onda bacaj taj lanac ako nije do kraja popusti malo tocak i polako ga naspanuj i obavezno ove strane osovine moraju biti isto pomerene msm da imas obelezene crte ili neke znakove...i ne zatezi ga vise od 2-2.5cm da ima pomeranje...nadam se da si shvatio sta sam napisao Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
tibor 475 Napisano Mart 12, 2014 Zainteresovan, 643 postova Lokacija: Temerin Motocikl: TDM 850, DKW RT175 Prijavi odgovor kao problematičan cini mi se da neko rece da ima modela motora gde se treba sesti na motor pa onda gledati taj hod lanca od 2-2,5cm Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nenad.yzf 117 Napisano Mart 12, 2014 Svrati ponekad, 120 postova Lokacija: Sabac,beograd Motocikl: yamaha 600 r thundercat Prijavi odgovor kao problematičan Ja imam isto thundercat i stelujem zategnutost sam. Nisam majstor tako da mozda neko moze bolje objasniti ali evo mojeg iskustva sa zatezanjem lanca. Prvo podignem motor na napravljeni nosac. Vrtis zadnji tocak i na sredini lanca izmedju zupcanika trazis mesto gde je lanac najistegnutiji, jer lanac cesto nije istegnut podjednako na celoj svojoj duzini. Istegnutnost proveravas tako, da gde je hod kada ga pomeras gore dole najveci na tom delu je najistegnutiji. Taj hod bi po nekim preporukama trebao da bude 3 cm.Pri merenju tog hoda se javlja problem jer pri pomeranju lanca na gore on udara u viljusku. Tako da taj hod moras da podesis da pomeranje lanca na dole bude bar 2cm. Kada se podesi da ukupan hod bude 3 cm i nakon toga sedne na motor lanac bude prenategnut. Ja radim tako sto zategnem da ukupan hod gore dole bude veci od 3cm kada je motor na stenderu. Kada zavrsim zatezanje i spustim motor sa stendera sednem na motor ili nadjem nekog iste tezine ili tezeg pa proverim kolika je onda zategnutost lanca(tada gledam da hod gore dole bude 3cm). Racunaj da imas i saputnika na motoru a lanac nevalja da bude prenategnut. Ukoliko nisam zadovoljan kako je podesen sve ispocetka. Nisam ti objasnjavao postupak samog zatezanja lanca tj. popustanje centralnog safa,zatezanje na klizacu, poravnjavanje markera na viljusci jer koliko sam shvatio pitanje je bilo koliki hod treba da bude gore dole i dali je normalno da kada je na stenderu prilikom merenja tog hoda lanac udara u viljusku. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nenad.yzf 117 Napisano Mart 12, 2014 Svrati ponekad, 120 postova Lokacija: Sabac,beograd Motocikl: yamaha 600 r thundercat Prijavi odgovor kao problematičan Sad vidim da pitanje nije bilo kako se steluje nego dali je previse istegnut. Necu brisati prethodni post mozda pomogne. Ukoliko nema vise mesta za zatezanje a lanac ima veci hod od 3cm kada je vozac na motoru onda je istegnut i vreme mu je za zamenu. Takodje probaj da na sredini zadnjeg zupcanika povuces lanac tj. odvojis ga od zupcanika. Ukoliko se lanac toliko odvoji da prelazi 2/3 zuba previse je labav. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Castrol 2 Napisano Mart 12, 2014 U prolazu, 57 postova Motocikl: Mackica Prijavi odgovor kao problematičan Nov je i lanac i lancanici,pa ne verujem da je za menjanje Ne,ne super sto si napisao barem da znam za ubuduce.hvala Malopre sam gledao lanac kako lanac ulazi ka lancaniku pozadi od dole istegnut je za zub i po sto nije strasno sto se tice lanca gore dole malkice vise od 3cm mada pricao sam ja sa majstorom on je rekao da nije strasno malo bi trebalo da se dotegne mada to je bilo pre 4 meseca Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ivan88 855 Napisano Mart 12, 2014 Ludi kompjuteraš, 729 postova Lokacija: Subotica Motocikl: Honda CBR250R 2011 Prijavi odgovor kao problematičan Obavezno pre zatezanja operi lanac sa nekim odmascivacem. Ako imas o ring lanac onda moras da pazis sa cim peres zbog tih gumica a ako imas obican onda mozes sa bilo cim (ja koristim sprej za odmascivanje kocnica skida sve). Sacekaj da malo deluje, dobro prebrisi krpom, skini svu prljavstinu. Tada uzmi malo spreja za lanac i podmazi. Ne moras puno, samo toliko da se lanac opusti i namesti. Tek tada mozes da vidis koliko je tacno otegnut. Ako ga zatezes pre ciscenja i mazanja moze biti da kad ga nakon zatezanja ocistis i podmazes moras ponovo da zatezes. Nakon zatezanja dobro podmazi sa sprejom za lanac i teraj. Ovo sve je najbolje raditi nakon voznje kada je lanac vruc. Ostavis ga da odstoji tokom noci, sutra nece nista da prska nigde. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ivan88 855 Napisano Mart 12, 2014 Ludi kompjuteraš, 729 postova Lokacija: Subotica Motocikl: Honda CBR250R 2011 Prijavi odgovor kao problematičan Za sve ovo moras imati centralni stender na motoru ili da kupis stender. Imas ljude na forumu koji proizvode stendere relativno povoljno, a mozes i da kupis u radnji. Mazanje lanca na metar (copava, malo prsnes pa pomeris motor pa tako) je samo u slucaju kranje nuzde kada ne moze nikako drugacije (na putu na primer a nemas centralni). Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Castrol 2 Napisano Mart 13, 2014 U prolazu, 57 postova Motocikl: Mackica Prijavi odgovor kao problematičan Ma ne bih ja to nista cackao posto imam svog majstora,ali je dalje od mene pa sad nemam racuna da odem samo zbog lanca pa onda da bude jeste nije,lakse mi ovako na izgled na ocenim ili kako to vec ide.sto se tice voznje u voznji se ne cuje Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ivan88 855 Napisano Mart 13, 2014 Ludi kompjuteraš, 729 postova Lokacija: Subotica Motocikl: Honda CBR250R 2011 Prijavi odgovor kao problematičan Odrzavanje lanca spada pod osnovnu brigu o motoru. Kad tad ce morati da naucis da ga cistis i podmazujes a i zategnes ponekad ako zelis da se navozas. Neodrzavan lanac mnogo brze propada, isteze se, greje se nenormalno, moze da pukne u toku voznje, spadne (desilo mi se par puta dok nisam poceo da vodim brigu o lancu, veruj nije zanimljivo), moze da se zaplete u tocak a onda si naebo ko mali zuti. Pravilno odrzavan lanac omogucava bolji prenos snage, laksi i bolji rad menjaca, nema lupkanja i vibracija i znak je bajkera koji vodi racuna o svom ljubimcu. Zamisli sretnes bajkera na semaforu a na motoru lanac napola zardjan. Sve ti jasno koliko je sati. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Castrol 2 Napisano Mart 13, 2014 U prolazu, 57 postova Motocikl: Mackica Prijavi odgovor kao problematičan Odrzavanje lanca spada pod osnovnu brigu o motoru. Kad tad ce morati da naucis da ga cistis i podmazujes a i zategnes ponekad ako zelis da se navozas. Neodrzavan lanac mnogo brze propada, isteze se, greje se nenormalno, moze da pukne u toku voznje, spadne (desilo mi se par puta dok nisam poceo da vodim brigu o lancu, veruj nije zanimljivo), moze da se zaplete u tocak a onda si naebo ko mali zuti. Pravilno odrzavan lanac omogucava bolji prenos snage, laksi i bolji rad menjaca, nema lupkanja i vibracija i znak je bajkera koji vodi racuna o svom ljubimcu. Zamisli sretnes bajkera na semaforu a na motoru lanac napola zardjan. Sve ti jasno koliko je sati. Naucio sam ja da podmazem i ocistim pedantan sam,ali posto je novi lanac i lancanik majstor mi je rekao da nije bilo potrebe da ga tada dotezujem.znam i koliko traje i sve.lanac je ogledalo bajkera Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...