Jump to content

Moto Zajednica

Osica

Recommended Posts

  • Zainteresovan, 617 postova
  • Lokacija: Obrenovac
  • Motocikl: Yamaha SR250 Honda NTV650

Danas vrućina, ja odkopčao malo okovratnik na letnjoj jakni i skrenuo malo ka placu, u brdašca. U jednom me trenu nešto pecnu za vrat, osetim da sam presreo nekog tvrdog insekta. Kud sam se i raskopčavao... Posle jedno minut pecnu me nešto za grudi. Pomislim kamenčić, bem ti meš jaknu. Nije prošlo četri-pet minuta, penjem se uz malo jaču uzbrdicu, osetim da me nešto zapeče na leđima, pa još jednom! Skontam kolko ima sati, uletela mi osica pod majicu! Gledam gde da stanem pored puta, jarak odmah tu, ono još jednom za leđa. Ja već u panici stajem, gsaim motor i ostavljam ga u brzini. Krećem da skidam redom: rukavice, naočare, kaciga, jakna... opet me ćapilo, bacam sve sa strane i skidam i majicu, tresem. Sve vreme ne silazim sa motora jer je put uzan, prometan, ako ga oslonim na ćopavu pokupiće ga kombajn neki.

Izlazi sa trema obližwe kuće čovek, gleda me u čudu polugolog kako se lupam majicom po leđima. Kažem mu šta je, on me opet podozrivo gleda, ko zna šta misli. Posle sam se, za svaki slučaj, do grla zakopčao, spustio vizir, pa nastavio. Slika ispod je posle jedno sat vremena, kad sa stigao kući. Žena mi dala neku mazalicu koju je dovukla iz Kine,original kinesko, i sve mi nestalo za malo više od sata.

Bem ti osice...

post-9104-0-43321700-1467332630.jpg

  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1175 postova
  • Lokacija: S. Venac - Beograd
  • Motocikl: Maca

Uf mene je na Tasosu u voznji na nekih 60 km/h osa pogodila direktno u usnu. Dobro se nisam razbio...a ostatak letovanja sam proveo kao Stalonetov dvojnik.  :lol3:

A pre mesec dana ogromni insekt je uspe da mi upadne direktno u majicu kroz rupu od 2-3cm otkopcane kragne jakne, Marfi je cudo.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1146 postova
  • Lokacija: Sr.Mitrovica
  • Motocikl: Honda Africa CRF 1000

U full opremi mi se uvukla pcela i ujela me izmedju rukavice i jakne na raskrsnici u Novom Pazaru da ne verujes.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Enduraš, 6299 postova
  • Lokacija: Paracin
  • Motocikl: CRF300L

Od kad sam otkrio da sam alergican (umalo nisam umro, doziveo anafilakticki sok) na ujed osica, uvek vozim maksimalno zakopcan, potkapa ili marama na vratu uvucena ispod kragne, rukavice uvek. I tako prosle godine krenem na voznju, zaboravim potkapu i pomislim ma nece valjda, mrzi me da se vracam kuci. Nije proslo 15 minuta, ujede me osica za vrat. Marfi ne spava... Trk u prvu kucu pored puta, objasnim situaciju, ljudi me prime, izvadim medicinu i sam sebi krknem dve inekcije. Posle me covek odvezao do hitne za svaki slucaj, ali je bilo sve u redu, inekcije odradile svoje. 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ja sam FAP mašina, 746 postova
  • Lokacija: Leskovac, Srbija
  • Motocikl: apn 6 i Transalp

Idem ja juce sa posla, vrucina ubija, ja podigo vizir a spustio naocare, kad mi ulete nesto u kacigu, osa, pcela sta je ne znam, samo se je nabila ispod brade i tu me bocnu, brzo stajem skidam kacigu, do kuce kad sam otisao vec sam se naduo kao zaba, i danas ko me sve vidi misli da je zub pa sam se ovako naduo, vise ne dizem vizir.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 246 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Yamaha XJ600 Diversion

Meni je uletela u šorc, ni sam ne znam kako me nije izujedala, samo sam ustao i posle par sekundi je ispala napolje.Ne moram da naglasim da sam se usrao...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6285 postova
  • Lokacija: Meljak
  • Motocikl: XT600E 3TB ADV edition,KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition

Urbazona znam da ima u svakoj farbari  :)  , nego pitam za Lemod. Državne apoteke ili koji lanac privatnih?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Lord Sidious Tamni, 4841 postova

Meni je uletala pod jaknu, no bigi, izujeda malo, izderes se pod kacigom i vozi misko. :D

Setala se po rubu od kacige, unutra naravno. Stanem, otvorim vizir, polako skinem kacigu i pustim je bez grke, sto se kaze.

Ali kad mi je uletila u nos (pcela) kroz 1 cm otvoren vizir... e to je vec bio sex izvaditi je u rukavicama :D...

Nista neobicno, s obzirom da su mi nozdrve vece od rupa za ventilaciju kacige, koje su inace pune osa. :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 305 postova
  • Lokacija: Blizu granice!
  • Motocikl: KLE 500

 Imao sam neprijatno iskustvo pre nekoliko dana baš sa alergijskom reakcijom pa se intenzivno interesujem za neku vrstu apoteke koje ću morati da nosim stalno sa sobom. Ono što sam dobio kao preporuku od lekara specijaliste urgentne medicine jeste da se prvo daje Synopen i Ranisan a zatim Dexason

( lemod-urbazon). Adrenalin se koristi  tek ako nema nekih poboljšanja ali u razblaženju i to 1ml adrenalina+9ml aqua destilata znači da je neophodan špric od 10 ml. Daje se tako razblažen POSTEPENO prvo 2ml pa se sačeka i kasnije ako treba po 1ml. Vrlo je bitno postepeno davanje jer jako brzo diže pritisak.

Kako alergijska reakcija podrazumeva naglo oslobađanje histamina u krvotok ono što svako može da se učini u situaciji kada je unesrećeni počeo da oseća probleme a nema niko pomenute medikamente kraj sebe jeste konzumacija Koka kole, Pepsija ili kisele vode da podigne što više krvni pritisak i naravno upućivanje u zdravstvenu ustanovu. Auto transfuzija je takođe u igri što podrazumeva podizanje ruku i nogu unesrećenog ali to je samo privremeno rešenje na putu do hitne službe.

Saznao sam i za ovo https://www.epipen.com/, adrenalin u obliku penkala kojim se unesrećeni sam ubode. Osoba koja ovo sredstvo (adrenalin) nosi stalno sa sobom mi je prenela info da ga nabavlja u Americi i da je veliki problem što traje oko 18 meseci a košta oko 150 $.

Primećujem u poslednjih par godina da je sve veći broj osoba osetljivih na polen i ubode insekata tako da nije loše imati u kući nešto od pomenutog za sebe ili nekog svog. Ajd uzdravlje!

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6285 postova
  • Lokacija: Meljak
  • Motocikl: XT600E 3TB ADV edition,KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition

Koliko znam Lemod Solu i Urbazon je jedno isto.. Kao i Dexason :) :)

Sve su to kortikosteroidi..

Zahvaljujem :takoje:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 638 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Yamaha FZ6S na drumu, Suzuki GSX750F u srcu

Situacija koja se svima nama desila, ali  koju olako shvatamo, a može da bude veoma opasna.

 

Ono što je bitno da se te alergije stiču u toku života, preko noći, što znači da je neko imao 10 uboda i nije mu bilo ništa, a 11 može da dobije napad koji u krajnjem ishodu može da bude ...

 

Znači kategorija nisam alergičan nije nikakva garancija.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 305 postova
  • Lokacija: Blizu granice!
  • Motocikl: KLE 500

  Pronašao sam pomenuti Epipen u Austriji po ceni od 60 eura što je znatno povoljnije nego što sam imao u predhodnoj ponudi. Možda je takva cena jer mu je rok do 06.2017, ko će ga znati. Ajd uzdravlje, nadam se da nikom neće trebati.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1552 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Kawasaki Versys 1000 Grand Tourer

U nedelju krenem malo da se vozim sa namerom da obiđem i, za Novosađane, jedno od kultnih mesta za vožnju u okolini NS tzv. Beočinac. Usput, manje-više, naletim na pokojeg insekta ali ne nešto mnogo kako zna da ih bude (valjda je bila vrućina pa ne lete - u podne). Napravim krug preko F. gore i u povratku, na Mišeluku, uleti mi osa pod kacigu i ubode me, srećom, samo jednom pre nego što je našla izlaz. Tu iza uveta, pa prema kosmatom delu glave... Malo sam samo usporio dok razmišljam šta mi je činiti...

Sad digresija: bilo je to davnih devedesetih, kada sam sa prijateljima i bivšom ženom letovao u Budvi. Toga dana išli smo na Trsteno, malu plažu "s onu stranu" od mnogo poznatijeg Jaza. Te godine radio se prilazni put do Budve, onaj betonirani polu-tunel, podvožnjak ili kako već da ga nazovem, kada se iz pravca Jaza ide ka Budvi. Obustave saobraćaja su trajale od X sati do Y (ne sećam se koliko), samo znam da su trajale satima. Ko je hteo do Budve - morao je preko brda (mislim da je tamo sada ona diskoteka Hills, ili kako se već zove). Da ne dužim, ujede ti osa moju bivšu ispod nadlaktice... Nije to njoj bio prvi slučaj da je ubode osa/pčela ali je ovaj put počela da oseća promene, i to za nekoliko minuta - počela je da otiče, da se izobličava u licu! Videvši da je djavo odneo šalu, ubacim je brzo u kola i pravac u Budvu - srećom, baš u tom momentu se završavala "restrikcija" pa je moglo da se vozi najbržim i najbližim putem tj. pored mora. Upalio sam 4 žmigavca, svirao, jurio i stigao do budvanskog DZdravlja. Ona je već počinjala da krklja i da se guši. Uletim sa njom unutra, sestre se unervozile, dežurni lekar se takođe uzmuvao, nešto mi nažvrljao na papiru, uz reči "trči do bilo koje apoteke i kupi ovaj lek - nemamo ga trenutno". Mislim da je bio adrenalin, nisam siguran. Ja izleteo uspaničen na ulicu, sa sve papučama na nogama, ne znam na koju stranu da krenem! Bila vrućina pa nema ni mnogo prolaznika po ulici da pitam. Nekako mi objasniše gde je najbliža apoteka, ja odjurim, razgrnem tamo ljude koji čekaju u redu i zgrabim lek, pa trk nazad u Dom zdravlja koliko me noge nose.... To je bilo negde oko ručka, što bi se reklo, ona je u DZ ostala da spava i dodje sebi, skoro do uveče. Srećom, sve se dobro završilo ali da sam se us..o - jesam! Od tada nigde na letovanje nije išla bez kompleta za pomoć/samopomoć u ovakvim slučajevima.

E sad, poučen ovim i ovakvim iskustvom, mada uopšte nisam neki paničar, odlučih da se spustim niz Most slobode u grad i odem do DZ na Limanu III, tu je i hitna pomoć ako zatreba. Na sreću - ništo od reakcije....sačekao sam na parkingu ispred DZ jedno 15-20 minuta, i odvezao se - kući.

Da ne dužim više - ono što gore Max80 kaže: nikada se ne zna kada će organizam odreagovati alergijski, i u kom stepenu će se reakcija javiti, pa ne bi bilo zgoreg, kada se ide na neki dalji put (npr. letovanje) imati sa sobom priručnu apoteku sa neophodnim medikamentima: antihistaminicima, kortikosteroidima, pa i adrenalinskom inekcijom. Naravno, ovakvi lekovi se moraju koristiti samo na propisan način, i samo u slučajevima kada nismo u mogućnosti da stignemo do najbliže zdravstve ustanove, a alergijska reakcija je krenula. Ja sam za medicinu laik, pa se ipak ograđujem u tom smislu, a ako ima neko od kolega lekara sigurno će ovo na temu "samopomoći" bolje elaborirati.

Evo i jedan članak - napisao ga je lekar koji je ujedno i pčelar, na tu temu:

http://pusombor.info/%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D0%BE%D0%B4-%D0%BF%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%B5/

 

PS: nadam se da link funkcioniše...

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • -+-, 1005 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Yamaha ♥

Ja uvek sa sobom nosim presing ili xyzal. I pre par nedelja mi ulete u rukav i izujeda me a sve zalihe koje nosim sam popio pre toga dok je cvetala lipa...

 

Srecom reakcije nije bilo, osim sto mi se nadula podlaktica..

Izujedala tj izbola me neka braon osica, nesto izmedju ose i pcele...

Drugar je to zabelezio kamerom paa evo da podelim a da kazem da sam obnovio zalihe lekova

 

http://youtu.be/dCMmikVuJrU

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 791 postova
  • Lokacija: Beograd, Palilula
  • Motocikl: Honda CBR1000RR 2005, Honda CBR600F4 1999, KTM 950SMR 2007

Od dva susreta koja sam imao jedan je bio da mi se uvukla u kacigu, ali srecom uvek nosim rukavice pa sam je brzo izvukao, sam sam sebe iznenadio kvalitetnom reakcijom.

Drugi put je bio da sam osetio bol malo iznad stomaka na desnoj strani. Pomislio sam da me neka veca buba udarila ili mozda kamencic. Kroz 20 sekundi bol je postao toliko jak da sam morao da stanem. Ispostavilo se da me ujela pcela za desnu bradavicu i tu ostavila zaoku. Iscupao sam je i vratio se kuci iako sam planirao lepu voznju taj dan. To se kasnije pokazalo kao pametna odluka jer mi je malo bilo muka i vrtelo se u glavi.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1064 postova
  • Lokacija: Beograd- Cerak
  • Motocikl: Tracer MT09

Jednom mi je osa kroz blago otvoren vizir uletela u kacigu, a srećom imam flip up kacigu pa sam mogao brzo da reagujem i odmah je otvorim i to u  vožnji pri 90km/h. Nije stigla da me bocne. Drugi put me je nešto ujelo za vrat u toku vožnje, pa ko za inat nigde uz put nema kafane, da uzmem i stavim led, tako da sam vozio do kuće pola sata. Odmah stavio led i blago crvenilo i otok zaustavljen i prošao. Kao dete sam bio alargičan na ujed pčele ili ose, ali ko će ga znati sad kakva je situacija.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja