Jump to content

Moto Zajednica

Interkom za dzabe

Recommended Posts

• Ne silazi, 6281 postova
  • Motocikl: Africa Twin CRF1000

Pre koju godinu smo počeli da se igramo sa PMR radio stanicama koje koristimo za vezu između 2 motora. Sve ove radio stanice imaju VOX mod koji je upotrebljiv samo i isključivo sa kacigom na glavi i unutar prostorije ;) Na iole većim brzinama (kao što reče Arakis), usled okolnih šumova, predaja ostaje stalno uključena. Ne znam koliko kvalitetno može to da se isfiltrira sa 2 mikrofona i diferencijalnim pojačalom, kada šumovi u 2 postavljena mikrofona nisu isti. Onaj preko koga govoriš, mora svakako biti blizu usta, a onaj drugi (da ne bi hvatao i glas) bi trebalo da je van kacige. Samim tim, uhvaćeni šumovi i buka od vetra će se drastično razlikovati na ta 2 mikrofona.

Zato mislim da je poprilično neizvodljivo napraviti bilo kakvu upotrebljivu verziju komunikacije sa VOX aktivacijom. Ono što smo mi ugradili je mikro prekidač koji je montiran na guvernalu i lako je dostupan levim palcem u vožnji.

E sad, naša varijanta prenos svih signala sa radio stanice i tastera koji su na motoru radi žično i to je ono što mi generalno najviše i smeta u celoj varijanti. Ne jednom sam zaboravio da se "otkačim", pa krenuo od motora. Pogađate, rezultat su iskidane žice.

Ovo rešenje sa radio stanicama je perfektno, još samo kada bi nekako rešili da postoji FM primo-predajnik i na kacigi i na motoru. Ali opet je problem budževina od primo-predajnika i baterije na kacigi. Znam, mogu ne litijumske, tanke i lagane pa da se nekako to nabudži na kacigu... ;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Kurblaj Khan, 3245 postova
  • Motocikl: motor, da

Pre koju godinu smo počeli da se igramo sa PMR radio stanicama koje koristimo za vezu između 2 motora. Sve ove radio stanice imaju VOX mod koji je upotrebljiv samo i isključivo sa kacigom na glavi i unutar prostorije ;) Na iole većim brzinama (kao što reče Arakis), usled okolnih šumova, predaja ostaje stalno uključena. Ne znam koliko kvalitetno može to da se isfiltrira sa 2 mikrofona i diferencijalnim pojačalom, kada šumovi u 2 postavljena mikrofona nisu isti. Onaj preko koga govoriš, mora svakako biti blizu usta, a onaj drugi (da ne bi hvatao i glas) bi trebalo da je van kacige. Samim tim, uhvaćeni šumovi i buka od vetra će se drastično razlikovati na ta 2 mikrofona.

Zato mislim da je poprilično neizvodljivo napraviti bilo kakvu upotrebljivu verziju komunikacije sa VOX aktivacijom. Ono što smo mi ugradili je mikro prekidač koji je montiran na guvernalu i lako je dostupan levim palcem u vožnji.

E sad, naša varijanta prenos svih signala sa radio stanice i tastera koji su na motoru radi žično i to je ono što mi generalno najviše i smeta u celoj varijanti. Ne jednom sam zaboravio da se "otkačim", pa krenuo od motora. Pogađate, rezultat su iskidane žice.

Ovo rešenje sa radio stanicama je perfektno, još samo kada bi nekako rešili da postoji FM primo-predajnik i na kacigi i na motoru. Ali opet je problem budževina od primo-predajnika i baterije na kacigi. Znam, mogu ne litijumske, tanke i lagane pa da se nekako to nabudži na kacigu... ;)

Kad si tako pametan...sto jos uvek vozis AT :nanana:

• Ludi kompjuteraš, 729 postova
  • Motocikl: Honda CBR250R 2011

Nemam prilike da testiram jer mi zena nesto strajkuje nece na motor da se vozi..probao bih prvo najjednostavnije resenje a to je sundjer na mikrofon da eliminise vetar koliko toliko pa da vidim kako radi.

• Svakom po zasluzi, 12422 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

...E sad, naša varijanta prenos svih signala sa radio stanice i tastera koji su na motoru radi žično i to je ono što mi generalno najviše i smeta u celoj varijanti. Ne jednom sam zaboravio da se "otkačim", pa krenuo od motora. Pogađate, rezultat su iskidane žice.

Ima rešenje i za to :) BT interkom na kacigi i BT uređaj negde na guvernali koji će se spojiti sa PMR-om (slušalica na BT sa mikrofonom PMR i zvučnik PMR sa mikrofonom BT-a). PTT taster ostaje na svom mestu - na guvernalu i ide direktno u PMR. Jedino bi se trebalo poigrati sa prilagođenjem impedanse i nivoa signala,,,

Naravno, najveći problem su....baterije u BT na kacigi i onom drugom BT na motoru :) izneverićete sigurno kada ti najviše trebaju.

Davno su pametni ljudi rekli: " Nemere to brez kabla..." :)

• Ne silazi, 6281 postova
  • Motocikl: Africa Twin CRF1000

Čika Rajko, ma MERE bez kabla, 100%, samo treba da se nekako nađe načina :)

BT na kacigi sam po sebi ima bateriju dovoljnog kapaciteta za više sati rada. A onaj BT na motoru može da radi i direktno sa instalacije...

Na kraju krajeva, ni dodatna baterija na kacigu ne bi bio neki "neznamtinijakakav" problem ;)

• ..., 2427 postova
  • Motocikl: Honda VFR 800 Vtec

I od zime 2013 niko ništa ?

Јел ми верујеш да сам пре неки дан нашао тему опет, скинуо апликацију код мене и девојке на телефоне, испробали слушалице да ли сметају унутар кациге, дошли до закључка да не сметају и да се чује. Е сад, утисци из вожње ће бити за који дан. :)

• Svrati ponekad, 159 postova
  • Motocikl: Kymco Xciting 250

I od zime 2013 niko ništa ?

Јел ми верујеш да сам пре неки дан нашао тему опет, скинуо апликацију код мене и девојке на телефоне, испробали слушалице да ли сметају унутар кациге, дошли до закључка да не сметају и да се чује. Е сад, утисци из вожње ће бити за који дан. :)

Drug sta bi sa utiscima iz voznje? Koja aplikacija je u pitanju?

• ..., 2427 postova
  • Motocikl: Honda VFR 800 Vtec

Апликација са почетка теме, линк је окачио Иван.

Десило се то смо повезали уређаје, навукли кациге са слушалицама, пробали набрзину, сели на мотор и једноставно тишина. Није више било преноса.

И од тад није била ни једна ван локална вожња у двоје да би се *ебавао са слушалицама. У сваком случају, покушаћу опет првом приликом.

Ja bih jako voleo da isprobam ali mi zena nije htela na motor a sad pogotovo nece zbog bebe..jedino da nadjem neku mladu i zgodnu zeljnu avanture da posadim (na motor) pa da probavamo :D :D

Alternativni plan neko iz Subotice ili okoline da se javi za vikend pa da naidje motorom pa da probavamo, odmah mozemo i domet da izmerimo kad su dva motora. Imam slusalice standardne sto dolaze uz telefon, stavim malo sundjera na mikrofon, pa da vidimo kako radi.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja