Jump to content

Moto Zajednica

Transalp Zbice zadnjeg tocka

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 227 postova

Pozdrav ljudi, opet ja,

posle jucerasnjeg povratka iz CG i tamosnjeg penjtranja po kamenolomima (tamo gde bi i koze nogu polomile) primetim da je na mojoj kamili malo zadnji tocak povukao. I kao najpaetniji na svetu pokusam sam da ga centriram i polomim jednu zbicu dole kod navoja. E posto sutra moram opet na put zanima me dal' smeta ako je jedna zbica na zadnjem tocku izvan funkcije? Tj. dal' nesto moze da se desi ako motor bude pretovaren???

Hvala....

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 48 postova
  • Motocikl: Yamaha xt125x

Meni kad je pukla prva posle 5 dana je pukla jos jedna pored a posle te jos jedna isto pored samo sa druge strane, valjda je bilo preveliko opterecenje kad nema jedne pa popucale.

Meni kad je pukla prva posle 5 dana je pukla jos jedna pored a posle te jos jedna isto pored samo sa druge strane, valjda je bilo preveliko opterecenje kad nema jedne pa popucale.

Jel' isti motor bio u pitanju ili je bilo nesto drugo?

• čeka dobru titulu, 1375 postova
  • Motocikl: KTM 390 ADV, VF 750 SABRE

Za utehu tebi, ali nikako nije savet: već dve godine vozim bez jedne žbice sa prednjeg točka i ništa se ne primećuje u vožnji niti su druge okolne popustile. Ponovo da naglasim, ne preporučujem tako nešto, ali me mrzi da skidam točak, bar do (skorašnje) zamene guma.

• U prolazu, 48 postova
  • Motocikl: Yamaha xt125x

Jel' isti motor bio u pitanju ili je bilo nesto drugo?

U pitanju je yamaha xt ali ja mislim da to sve radi na isti fazon

• Ne silazi, 6559 postova
  • Motocikl: đački pešački

Pozdrav ljudi, opet ja,

posle jucerasnjeg povratka iz CG i tamosnjeg penjtranja po kamenolomima (tamo gde bi i koze nogu polomile) primetim da je na mojoj kamili malo zadnji tocak povukao. I kao najpaetniji na svetu pokusam sam da ga centriram i polomim jednu zbicu dole kod navoja. E posto sutra moram opet na put zanima me dal' smeta ako je jedna zbica na zadnjem tocku izvan funkcije? Tj. dal' nesto moze da se desi ako motor bude pretovaren???

Hvala....

Ima tu i tamo nekih mojih pisanja oko žićanog točka gde sam ukazao na moguće posledice upravo kako se vama desilo. Ukratko, razlog je neadekvatno podešen odnosno zapušten-ne servisiran točak, "stručno centriranje" i uglavnom prelabave žice jer je uvreženo pogrešno mišljenje da enduro točak i treba da bude mekan. Sve žice moraju da nose jednako a to je moguće samo ako je točak tačno upravljen. Poremaćajem osnovne geometrije nosivost na jednom broju žica opada i prenosi se sve više na neki drugi broj i onda dolazi do preoterećenja, trajnog zakrivljena obruča, istezanja navoja, krivljenja i pucanja više žbica.

@Vuče, imao si sreće, da si bio u nekoj ekstremnoj vožnji i da se baksuzno namestilo, popucale bi ti odmah jedna za drugom i verovatno bi bio katapultiran.

@Tiran, sasvim sigurno imaš još žica koje su sada preopterećene i pred mogućim pucanjem, imaš Vukovo iskustvo. Statičko opterećenje velikim tovarom nije samo po sebi problematično već udarac u rupu ili ulegnuće taočkom na kritično-prenapeto mesto i tad dolazi do problema. Točak se ne ispravlja žicama, centriranje žargonski.

Preko fabričkog podatka o maksimalno dozvoljenom bacanju obruč više nije za upotrebu, odnosno dolazi do trajne deformacije zbog prekoračenja plastičnosti materijala, jednostavno se neće povratiti kad se otpuste sve žice i skroz pogrešno i pogubno je ispravljati ga preko njih a to se masovno radi po praksi iz bicikl točka. Na oko je to moguće uradi, ono, +++/---, točak samo izgleda kako srcu milo a u stvari ne valja ništa i u eksploataciji dolazi do iznetih iskustava.

Pojedini točkovi mogu da izdrže vožnju i bez po neke žice, BMW X se ne remeti bez 6 žica,( samo kad je tačno podešen), al to ne znači da tako može i treba, to je tek da se dogega do kuće, zato je to i velika prednost žičanog točka.

• Podržavam 2

• Ne silazi, 5900 postova
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Ako ćeš se već voziti neko vreme sa puknutom žbicom, moraš biti pažljiv jer zadnji točak trpi veće opterećenje jer se snaga motora prenosi na njega. Takođe, tu puknutu žbicu ili izvadi iz točka ili je nekako pričvrsti za drugu žbicu da ne bi počela da ispada u toku vožnje pa da bude svašta ( uleti u lanac il nešto drugo ) .

Evo stigoh u Austriju sa pretovarenim motorom i bez te jedne zbice, kada sam stigao na pumpi sam opet sve pregledao, ostale su i dalje kao i pre samo ta jedna stoji kako stoji.

Mislim da se mi gore nismo dobro razumeli, meni jeste felna malo pobegla, ali to je bilo +-1,5mm od najvise do najnize tacke, a ta zbica sto je pukla, ona nije pukla zato sto je bila prenapregnuta, vec je bila zapekla u navoju i tada sam je ja otkinuo kada sam je probao dotezati( da ispravim taj 1,5 - 2mm odnos na felni) , da sam imao i malo mozga nisam trebao nista ni da diram.

U svakom slucaju u Ponedeljak palim u hondin servis i kupicz par zbica pa neka se nadje, kako sam nasao na netu cena po komadu je oko 5,40€, i nadam se da ce tu biti uracunat i navoj koji ide kroz sam obruc.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja