Jump to content

Moto Zajednica

Preticanje na auto-putu

Recommended Posts

• Drug član, 2861 postova
  • Motocikl: strom 650

A sad jedno kulturolosko pitanje? Kojom trakom ti vozis motor auto putem.Levom ili desnom?Ako vozis levom onda neko i treba da te ocetka da se naucis redu da se na auto putu vozi desnom trakom ,a obilazi levom.

Jako volim te sto voze 150 i misle da su najbrzi i da ne treba da se oni sklone nekom ko ide brze ,a uvek ima brzi

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 508 postova
  • Motocikl: Honda Magna vf 750C

Zar se ne pretice samo kada je bezbedno preticati, naravno u levoj traci koja i sluzi za preticanje ? I mladji motoristi citaju ove teme, pa bi valjalo da se pripazi sa savetima, neko moze pogresno protumaciti misljenja ljudi sa foruma kao pravila saobracaja u stvarnom zivotu a to nekad moze da kosta. Leva traka na auto putu sluzi samo za preticanje, a ukoliko ga nije bezbedno odraditi jer je neko vozilo vec u levoj traci (cest slucaj, losa saobracajna kultura) - treba sacekati da se sporije vozilo skloni iz leve trake i oslobodi je. Nije pametno ici paralelno sa automobilom u istoj traci nigde, pa ni na auto putu, to je recept za nesrecu. Dovoljno je da covek koji je mozda i svesno pustio motoristu da ga obidje (sa leve ili desne strane) proba da izbegne neki krsh ili rupu koji se nadju na putu i to je to...

P.S.

Preteche me kolega sa postom :) kolegin "P.S.S" prekrsaj bi se tretirao kao nasilnicka voznja po ZOBSu

Tako je, majstore! :takoje::Citajuci postove pre ovog tvog, pomislio sam da sam na forumu samoubica!? :lud::Katastrofalna saobracajna ne pismenost!

• Podržavam 3

• Bivši baksuz :), 599 postova
  • Motocikl: Yamaha FZS600 Fazer

Tako je, majstore! :takoje::Citajuci postove pre ovog tvog, pomislio sam da sam na forumu samoubica!? :lud::Katastrofalna saobracajna ne pismenost!

Nepridržavanje pravila i nepismenost nisu iste stvari... Prema zakonu o bezbednosti saobraćaja:

- Zabranjeno je da se jednom trakom kreću uporedo dva vozila.

- Zabranjeno je preticati kolonu vozila.

- Zabranjeno je preticati vozilo sa desne strane.

Na osnovu gore navedenog, filtriranje je zabranjeno, bilo da vozila stoje ili se kreću.

- Zabranjeno je koristiti levu, brzu traku na auto-putu sem za preticanje.

- Zabranjeno je na deonici auto-puta kroz Beograd ići brzinom većom od 80 km/h.

- Prekršaj je prestrojiti se iz jedne trake u drugu bez pokazivača pravca.

...

Kršenje bilo koje od ovih odredbi pre svega dovodi u potencijalnu opasnost po život samog prekršioca (pogotovo ako je isti motociklista), pa tek onda povlači sa sobom pravne posledice.

Ali, lično ja koji živim na Zrenjaninskom putu i svakodnevno okusim špic na njemu, na Beogradskim mostovima, na auto putu, na Bulevarima... Sam svestan da svaki dan stavljam glavu u torbu. Meni motocikl služi kao jedino prevozno sredstvo. I naučio sam da se saživim sa njim.

- Da li svakog dana činim prekršaje? DA.

- Da li sam svestan potencijalnih negativnih posledica? ITEKAKO.

- Da li ikoga ohrabrujem da vozi kako ja vozim? NE.

Koliko god ovo što ću reći licemerno zvučalo... Ja zaista vozim bez problema u svojim prekršajima, i osećam se sigurno, dok vozači automobila ne prave prekršaje, i dok mi je njihovo ponašanje predvidivo. Ukoliko bih da vozim po propisu, kupio bih auto i išao u koloni. BIlo bi mi jeftinije, manje opasno i ležernije.

Ali ne želim. Želim da svuda stignem onih famoznih 5 MINUTA RANIJE, sa nadom da mi tih pet minuta neće biti poslednji.

Stoga, još jednom apelujem na mlade vozače sa nedovoljno iskustva da ne uzimaju moje mišljenje zdravo za gotovo, niti kao neko pravilo koga bi trebalo da se pridržavaju. Svako treba da vozi U SVOJOJ ZONI KOMFORA (citiram Severiana). Ukoliko vam vožnja nije komforna, promenite nešto u njoj. I gledajte da što manje kršite zakon, jer, koliko god imao nebuloznih članova, ipak je njime ustrojen saobraćaj na javnim putevima. Čuvajte se, jer vas niko drugi neće čuvati.

• Podržavam 3

• Zainteresovan, 527 postova
  • Motocikl: Yamaha mt 09 Tracer,Suzuki SV 650 N,Piaggio Liberty 125

Kolega Dejan Neskovic objasnio sve...!!!

I na auto putu i na putevima ostalih kategorija NIKADA, ali NIKADA ne preticem sa desne strane, vozaci nemaju naviku da prate desni retrovizor,i takvo preticanje je ruski rulet po mom misljenju....

Znaci za konkretan slucaj(preticanje na auto-putu), samo leva traka i to tek kada vidim da se auto skoro u potpunosti pomerio u desnu traku,a posle naravno voznja desnom trakom.....

Sto se tice "VOZNJE U SVOJOJ ZONI KOMFORA", ne znam da li sam negde procitao i urezao u svojoj glavi neku kompletniju ili pametniju pouku o voznji..Severian svaka cast.....Uvek se ovoga setim kad vozim,i svoju voznju oblikujem tako da se uvek osecam bezbedno i da znam svoje granice kao vozaca i granice mog motocikla....

• Podržavam 1

• Ponosni BJB Redar, 1217 postova
  • Motocikl: Vespa ET4 150 (16. dvotočkaš)

Pored vec pomenutog citata Severiana dodao bih jos nesto i time mislim da se zaokruzuje celina u savetima koje mladim i novim vozacima treba dati: vozite predvidljivo!

• Ludi kompjuteraš, 729 postova
  • Motocikl: Honda CBR250R 2011

Mislis ono malo levo pa desno hopa cupa? 1nanana.gif Najezim se kad vidim neka preticanja u gradu od strane kolega mada moram da priznam da ni sam nisam cvecka uvek1zvizduk.gif sto vise prema propisima, improvizacija samo kada sam ubedjen da poznajem sve faktore i mogu predvideti situaciju pre nego sto se desi.

• Nadrkani komšija, 1231 postova
  • Motocikl: Bandit 1200S

Ja obožavam kada me neko pretiče sa desne strane, a naročito kada se krećem levom trakom po auto putu! A, tek slalom izmedju vozila... Kada budeš shvatio i ostali koji tako voze da to nije ni malo normalno, biće kasno...

http://www.assureurs-prevention.fr/sites/media/ap/motoprev/motoprev.htm

Odgledao i ne mogu da ne primetim nekoliko stvari.

Krenuću s kraja:

-u poslednjem klipu se baca krivica na motociklistu jer je obilazio kamion pre pešačkog. Da li je kamion smeo tu da se parkira?! Potpuno idiotski klip;

-u petom klipu - klasično oduzimanje prednosti i to preko pune linije. Ali opet bacanje krivice na motor jer je (po njima) išao nedozvoljenom brzinom;

-u četvrtom klipu prestrojavanje automobila je početo kada je motor već bio u krajnjoj levoj traci i vozač kola je "dao" migavac kada je već započeo prestrojavanje;

-u u prvom klipu klasična priča "nisam te video" ili još gori bezobrazluk "ja sam jači - ti prikoči" ali opet sa svaljivanjem dela krivice na motor jer je išao brže od dozvoljenog.

• Zainteresovan, 517 postova
  • Motocikl: KTM 1290 Super Adventure

Ja obožavam kada me neko pretiče sa desne strane, a naročito kada se krećem levom trakom po auto putu! A, tek slalom izmedju vozila... Kada budeš shvatio i ostali koji tako voze da to nije ni malo normalno, biće kasno...

Odlicna simulacija, mnogima bi trebala da posluzi za nauk

• Tutti Frutti, 668 postova
  • Motocikl: Pojela Maca

Krenuću s kraja:

-u poslednjem klipu se baca krivica na motociklistu jer je obilazio kamion pre pešačkog. Da li je kamion smeo tu da se parkira?! Potpuno idiotski klip;

-u petom klipu - klasično oduzimanje prednosti i to preko pune linije. Ali opet bacanje krivice na motor jer je (po njima) išao nedozvoljenom brzinom;

-u četvrtom klipu prestrojavanje automobila je početo kada je motor već bio u krajnjoj levoj traci i vozač kola je "dao" migavac kada je već započeo prestrojavanje;

-u u prvom klipu klasična priča "nisam te video" ili još gori bezobrazluk "ja sam jači - ti prikoči" ali opet sa svaljivanjem dela krivice na motor jer je išao brže od dozvoljenog.

mislim da si promasio poentu vezanu za simulaciju

nije bitno ko je kome oduzeo prvenstvo,ko je dao a ko ne migavac,na koga se svaljuje krivica

vec ovo su neke od cescih scenarija u filmu Auto VS Motor,a zna se ko plati ceh uvek na kraju tog filma,nazalost ali surova realnost

• Podržavam 2

• Lord Sidious Tamni, 4841 postova

...

(1) - Zabranjeno je da se jednom trakom kreću uporedo dva vozila.

(2) - Zabranjeno je preticati kolonu vozila.

(3) - Zabranjeno je preticati vozilo sa desne strane.

(4) Na osnovu gore navedenog, filtriranje je zabranjeno, bilo da vozila stoje ili se kreću.

...

A gdje su ti brojevi clanova?

Za (1) nikad nisam ni cuo, a za (2) sam cuo ali je prosto nevjerovatan, da ne kazem debilan (pogotovo na autoputu).

(3) je logican, ali mi nije zapeo za oko dok sam browsao po ZOBS-u, bas mi je nekako falio... :)

(4) je (valjda) tvoja neka konstatacija, koja ne vazi za nas ostale. :)

Daklem, daj da vidimo gdje si ti to sve procitao i kakav je kontext oko svega toga.

@TS

Drug ti je pglu.

Pretice se s lijeve strane, osim u posebnim situacijama gdje svi sledeci uslovi moraju da budu ispunjeni:

- nece da se skloni bar 15 sekundi a ima gdje

- to te iritira

- ima extra prostora desno za eventualnu bjezaniju

- nema murije da evidentira desno preticanje kao takvo...:)

A gdje su ti brojevi clanova?

Za (1) nikad nisam ni cuo, a za (2) sam cuo ali je prosto nevjerovatan, da ne kazem debilan (pogotovo na autoputu).

(3) je logican, ali mi nije zapeo za oko dok sam browsao po ZOBS-u, bas mi je nekako falio... :)

(4) je (valjda) tvoja neka konstatacija, koja ne vazi za nas ostale. :)

Daklem, daj da vidimo gdje si ti to sve procitao i kakav je kontext oko svega toga.

Poštovani gosp. Mile, s obzirom da sam za vreme provedeno na forumu stekao izuzetno poštovanje prema Vašim stavovima i razmišljanjima, a kako sam mlad, i nisam lenj, postupio sam kako ste zahtevali u kritici.

(1) - Zabranjeno je da se jednom trakom kreću uporedo dva vozila.

(moje slobodno tumačenje sledećeg člana)

Члан 7.

10) коловоз је део пута намењен првенствено за кретање возила,

11) коловозна трака је уздужни део коловоза намењен за саобраћај возила у једном смеру,

12) саобраћајна трака је обележени уздужни део коловозне траке намењен за саобраћај једне колоне возила,

(2) - Zabranjeno je preticati kolonu vozila.

Члан 55.

Возач не сме возилом да врши претицање или обилажење:

1) колоне возила,

Doduše, za ovaj član ima nekoliko olakšavajućih, ali i otežavajućih okolnosti.

Ovo su olakšavajuće, ali, na žalost, ni jedna se ne odnosi na auto put:

Члан 53.

На путу на коме постоје најмање две саобраћајне траке намењене засаобраћај возила у истом смеру, на коме су колоне возила, брже кретање возила у једној траци од кретања возила у другој траци не сматра се претицањем.

На путу у насељу на коме постоје најмање две саобраћајне траке намењенеза саобраћај возила у истом смеру, пролажење са десне стране возила које се не креће крајњом десном саобраћајном траком, не сматра се претицањем.

Ovo su otežavajuće:

Члан 55.

Возач не сме возилом да врши претицање или обилажење:

5) ако по извршеном претицању или обилажењу не би могао да се врати у саобраћајну траку којом се кретао пре тога без ометања или угрожавања осталих учесника у саобраћају,

Члан 56.

После претицања или обилажења возач је дужан да се, без ометања или угрожавања осталих учесника у саобраћају, врати у саобраћајну траку којом се кретао пре тога.

(3) - Zabranjeno je preticati vozilo sa desne strane.

(moje slobodno tumačenje sledećeg člana)

Члан 53.

Претицање и обилажење врши се са леве стране возила које се претиче.

(4) Na osnovu gore navedenog, filtriranje je zabranjeno, bilo da vozila stoje ili se kreću.

Bili ste u pravu, ovo je moja konstatacija, nastala korelisanjem između ovih članova zakona i toga na koji se način ja krećem u procesu filtracije između vozila.

Dobra stvar u celoj priči je ta da na vašu konstataciju da je stav (2) debilan, pogotovo na auto-putu, postoji član koji kaže sledeće:

Члан 104.

На аутопуту и мотопуту са више саобраћајних трака намењених кретањувозила у једном смеру, возач моторног возила мора се кретати крајњом десном саобраћајном траком, осим ако није заузета возилима која се крећу у колони, као и приликомпретицања.

Samim tim, ukoliko postoji kolona u "sporoj" traci, dozvoljeno je koristiti "brzu" traku.

• Podržavam 1

• Nadrkani komšija, 1231 postova
  • Motocikl: Bandit 1200S

nije bitno ko je kome oduzeo prvenstvo,ko je dao a ko ne migavac,na koga se svaljuje krivica

vec ovo su neke od cescih scenarija u filmu Auto VS Motor,a zna se ko plati ceh uvek na kraju tog filma,nazalost ali surova realnost

Svako ima pravo da tumači kako mu volja. Tako i ja.

Znam da uvek (ili skoro uvek) plate ceh ljudi na motoru. Na to me ne treba podsećati. Samo mi smeta što se svugde provlači krivica motocikliste za sve što se desi. Pa makar i simuliranim brzinomerom koji pokazuje nekakvu nedozvoljenu brzinu.

• Lord Sidious Tamni, 4841 postova

Hvala kolega na iscrpnim citatima, ali ZOBS (Srbije) koji imam na hardu jer neke stvari nisam mogao da vjerujem pa sam ga zato skinuo, je jednostavno nevjerovatan.

Sto se tice definicije saobracajne trake, to ne implicira da ne smijes voziti 2 vozila jedno pored drugog u istoj.

Primjera radi, bicikl je isto vozilo, pa ne smije vise od 1 metar od ivice. A to je da bi ga lakse zaobisli, a i on njih (kad stoje).. haha.

Evo npr. clan 55 kaze da kolonu ne smijes zaobilaziti samo ako se krece. Cim stane smijes cak i preko pune ako se mozes sigurno vratiti (a na motoru to uvijek mozes osim ako je kolona na nekoj kozijoj stazi). :)

evo clan 55 (pa kome treba nek uveca):

Član 55.

Preticanje ili obilaženje vozač sme da vrši samo ako time ne ometa normalno

kretanje vozila koja dolaze iz suprotnog smera kada na putu ima dovoljno prostora za

bezbedno izvođenje tih radnji.

Vozač ne sme da vrši preticanje ili obilaženje kada time može ugroziti druge

učesnike u saobraćaju.

Vozač ne sme vozilom da započne preticanje ili obilaženje:

1) kolone vozila,

2) ako je vozač koji se kreće iza njega otpočeo preticanje ili obilaženje,

3) ako je vozač ispred njega na istoj saobraćajnoj traci dao znak za

preticanje ili obilaženje,

4) ako bi time ugrozio bezbednost saobraćaja ili ometao saobraćaj iz

suprotnog smera,

5) ako po izvršenom preticanju ili obilaženju ne bi mogao da se vrati u

saobraćajnu traku kojom se kretao pre toga bez ometanja ili ugrožavanja

ostalih učesnika u saobraćaju,

6) zaustavnom trakom,

7) na početku prevoja, na prevoju, ispred i u nepreglednoj krivini, osim na

kolovozu sa najmanje dve saobraćajne trake za kretanje vozila u istom

smeru,

8) u tunelu, osim u tunelu sa najmanje dve saobraćajne trake za kretanje

vozila u istom smeru,

9) vozila koje se približava pešačkom prelazu ili ga prelazi,

10) vozila koje se zaustavilo i zaustavlja radi propuštanja pešaka na

pešačkom prelazu,

11) na prelazu puta preko železničke ili tramvajske pruge,

12) kolone vozila pod pratnjom,

13) saobraćajnom trakom za spora vozila,

14) na mestu gde je to zabranjeno saobraćajnom signalizacijom,

15) na način da prelazi vozilom preko neisprekidane uzdužne linije pri čemu

koristi saobraćajnu traku namenjenu za kretanje vozila iz suprotnog

smera.

Obilaženje zaustavljene kolone na putu je zabranjeno ako se vozač nakon

obilaženja ne bi mogao bezbedno uključiti na saobraćajnu traku namenjenu kretanju

vozila u smeru u kome se on kreće.

Izuzetno, obilaženje u slučaju iz stava 3. tačka 15) ovog člana je dozvoljeno,

pod uslovima iz stava 1. ovog člana.

Vozač koji pretiče dužan je da svoje vozilo drži na potrebnom rastojanju i

odstojanju od vozila koje pretiče, tako da ga ne ometa niti ugrožava druge u

saobraćaju.

A onda imamo i 57, koji je sastavio neko na gljivama:

Član 57.

Vozač ne sme da pretiče drugo vozilo neposredno ispred raskrsnice ili na

raskrsnici koja nije sa kružnim tokom saobraćaja.

Neposredno ispred raskrsnice i na raskrsnici vozač u slučaju kada se kreće

putem sa prvenstvom prolaza, sme da pretiče:

1) vozilo koje skreće u levo, a pretiče se sa desne strane,

2) vozilo koje skreće u desno, ali da pri tom svojim vozilom ne prelazi na deo

kolovoza namenjen za saobraćaj vozila iz suprotnog smera,

3) vozilo koje se kreće na putu sa prvenstvom prolaza,

4) vozilo koje se kreće raskrsnicom na kojoj je saobraćaj regulisan

svetlosnim saobraćajnim znakovima ili znacima koje daje policijski

službenik,

5) bicikl, moped ili motocikl.

Pitanje za mozak koji je sastavio clan 57: koji je konkretan primjer kad ne sme da pretice (cime pocinje clan)? :stabre:

• Drug član, 467 postova
  • Motocikl: V2- americki

Pa tema je u poslednih 10-ak postova totalno .... :neznam: Nije covek postavio pitanje o pravilima vec o praksi sto je potpuno drugi svemir :care:, al cu ipak da je pregledavam sa vremena na vreme da se podsetim pravila :Mina:

• Ponosni BJB Redar, 1217 postova
  • Motocikl: Vespa ET4 150 (16. dvotočkaš)

Neko ne zna da cita ili ne razume napisano pa su verovatno potrebni tumaci. U svakom slucaju, bez obzira sto se praksa razlikuje od zakona, kao takav on je napisan iz bezbednosnih razloga i sigurno da je svako ne postovanje velikim delom uzrok nesreca. Svako od nas ima pravo da bira kako ce da vozi i u kojoj meri ce postovati saobracajna pravila ali treba imati uvek na umu da se ta mogucnost izbora odnosi na sve ucesnike u saobracaju! Ko razume, shvatice!

• Podržavam 1

• VKV skupljač puževa, 219 postova
  • Motocikl: TRABAKULA

Ljudi, pustite zakon... Kada bi svi vozili po zakonu, nikada ne bi bilo udesa! One klipove nisam postavio da bi ste tumačili ko je u pravu i ko je kriv, nego za one koji to nisu doživeli da vide kako izgleda! Bolje na videu, nego na svojoj koži! Nije bitno šta i kako slovo zakona kaže, kada idiot sa 150 počne da se provlači izmedju vozila na auto putu, a naročito sa desne strane! Kako to da mu ovde niko nije objasnio da auto put služi da se stigne od jednog do drugog grada, a staza za trkanje! Naročito je zanimljiv komentar "neće da mi se skloni iz leve trake"... Batice, uključi mozak dok je vreme!!!

• Podržavam 2

@bambi:

Druze, uz sve duzno postovanje, koristis neprimerene izraze i bez potrebe vredjas.

Zakon je poceo da se pominje sa mojim postom, i tada samo u svrhu ilustracije, odn. da pokazem da ima nas koji smo ga svesni, nismo idioti, ali ga se, na svoju odgovornost, ne pridrzavamo.

Za razliku od ulica, gde su trake otprilike za 20% sire od sirine putnickog vozila, na auto putu, u jednoj traci, gotovo da mogu da idu dva vozila uporedo. Samim tim, nema tu nekog narocitog provlacenja.

Niko se ne trka, niti auto put tome sluzi, ali daje mogucnost da ides brzinom koja ti odgovara. Pogotovo sto je meni suludo da na auto putu idem u koloni, jer pre svega, to ne radim ni u gradskoj voznji, a, na svoj nacin, i to ume biti izuzetno opasno.

• Svrati ponekad, 192 postova
  • Motocikl: Hyosung GV 650 EFI 2010

Zakoni ne bi postojali ni bili potrebni da su svi pametni. Pošto nisu svi pametni (nego manjina), zakoni su neophodni i postoje (ne znači i da su svi dobri).

Prema tome: ako si pametan, proceni situaciju, koristi znanje, iskustvo, pamet, nekada možeš malo da izvrdaš i posledica neće biti. Ako nisi pametan, drži se strogo propisa i opet pazi.

E, ostaje jedino da utvrdiš da li si pametan ili nisi :aha:;):D:zdravo:

• Drug član, 1190 postova

http://www.assureurs...ev/motoprev.htm

Krenuću s kraja:

Bingo! Francuski ne citam, ali ponudjena objasnjenja uzroka udesa shvatam - nije sudjenje u pitanju, nego analiza najcesih scenarija saobracajnih udesa u koijma ucestvuju motori. Konacni cilj: izbeci udes pazljivim citanjem barem standardnih pretnji: previda, skracenja vremena za reakciju prebrzom voznjom itd.

Apropo ove rasprave: jasno je da je je preticanje sa desne strane i zabranjeno (onaj pametni kolega lupa nevidjeno snazzno) i da je ruski rulet. Jasno je i da je preticanje sa leve dozvoljeno i bezbedno tek kada je ta traka ispraznjena. Znamo i da je na tom delu puta brzina ogranicena na iritirajucih 80 km/h - ali svi znamo i da ako svi budu vozili 80 km/h tu udesa nikad nece biti.

Propisi su dosadni, u Srbiji cesto i arhaicni i prilicno neprilagodjeni evropskom standardu, ali ipak sluze da se minimalizuje rizik. Svi se kockamo kada ih krsimo i tu nema nikakve rasprave.

Da ne ispadne da serem sa nekog uzvisenog mesta - krsim ih i ja, ali barem znam da sam time izgubio najmanje deo prava da upirem prstom u druge ako mi se nesto desi.

• Podržavam 1

• Drug član, 1855 postova
  • Motocikl: Triumph Tiger 1050, Medlay 150

...

E, ostaje jedino da utvrdiš da li si pametan ili nisi :aha:;):D:zdravo:

Fora je u tome sto za ovo treba dosta pameti da bi se utvrdilo kako odgovara realnosti. :D

Znaš kako se kaže, "kad je Bog delio pamet, niko se nije bunio". :takoje:

• Zainteresovan, 823 postova
  • Motocikl: CBF1000FA

Zar se ne pretice samo kada je bezbedno preticati, naravno u levoj traci koja i sluzi za preticanje ? I mladji motoristi citaju ove teme, pa bi valjalo da se pripazi sa savetima, neko moze pogresno protumaciti misljenja ljudi sa foruma kao pravila saobracaja u stvarnom zivotu a to nekad moze da kosta. Leva traka na auto putu sluzi samo za preticanje, a ukoliko ga nije bezbedno odraditi jer je neko vozilo vec u levoj traci (cest slucaj, losa saobracajna kultura) - treba sacekati da se sporije vozilo skloni iz leve trake i oslobodi je. Nije pametno ici paralelno sa automobilom u istoj traci nigde, pa ni na auto putu, to je recept za nesrecu. Dovoljno je da covek koji je mozda i svesno pustio motoristu da ga obidje (sa leve ili desne strane) proba da izbegne neki krsh ili rupu koji se nadju na putu i to je to...

P.S.

Preteche me kolega sa postom kolegin "P.S.S" prekrsaj bi se tretirao kao nasilnicka voznja po ZOBSu

Predlazem adminu da izbrise sve postove nakon onog prvog koji otvara temu, ostavi samo ovaj post XXXL-a kao odgovor i zakljuca je. Cinjenica je da se razglaba o tome kako najbolje uciniti tezak saobracajni prekrsaj, pa se jos daju i preporuke :stabre:

Nije bitno da li i koliko cesto mi to kao pojedinci u praksi radimo, svako je (nadam se) svestan rizika... ali na ovaj nacin diskutovati na forumu koji tezi da bude edukativan nije u redu. Mozda preimenovati temu u: "Kako ne preticati bezbedno (na autoputu)" :takoje:

Promenio član unas
  • Podržavam 2

• Drug član, 1190 postova

P.S.

Preteche me kolega sa postom kolegin "P.S.S" prekrsaj bi se tretirao kao nasilnicka voznja po ZOBSu

Predlazem adminu da izbrise sve postove nakon onog prvog koji otvara temu, ostavi samo ovaj post XXXL-a kao odgovor i zakljuca je. Cinjenica je da se razglaba o tome kako najbolje uciniti tezak saobracajni prekrsaj, pa se jos daju i preporuke :stabre:

Nije bitno da li i koliko cesto mi to kao pojedinci u praksi radimo, svako je (nadam se) svestan rizika... ali na ovaj nacin diskutovati na forumu koji tezi da bude edukativan nije u redu. Mozda preimenovati temu u: "Kako ne preticati bezbedno (na autoputu)" :takoje:

shit, shit, sheeet! 1lol.gif

• Zainteresovan, 532 postova
  • Motocikl: Ducati 748 S

Ljudi, pustite zakon... Kada bi svi vozili po zakonu, nikada ne bi bilo udesa! One klipove nisam postavio da bi ste tumačili ko je u pravu i ko je kriv, nego za one koji to nisu doživeli da vide kako izgleda! Bolje na videu, nego na svojoj koži! Nije bitno šta i kako slovo zakona kaže, kada idiot sa 150 počne da se provlači izmedju vozila na auto putu, a naročito sa desne strane! Kako to da mu ovde niko nije objasnio da auto put služi da se stigne od jednog do drugog grada, a staza za trkanje! Naročito je zanimljiv komentar "neće da mi se skloni iz leve trake"... Batice, uključi mozak dok je vreme!!!

Ako postoje 2 trake za saobracaj u jednom smeru , i ako se kreces levom trakom brze od vozila koje se krece sporije od tebe ( isto u levoj traci ) , to vozilo je duzno da te propusti ( tj. da se ako moze skloni u desnu traku ) , bar po zakonu , ko ne veruje neka proveri. Ali ko to radi , ljudi misle samo na sebe , a zabole ih za druge. Jos mnogo ljudi sa motorima hoce da se trka , pa ako imas neki slabiji motor ( kao ja ) i pocnes da pretices , oni namerno ubrzavaju jos i napale se . Tad stanem ( usporim ) neka ide budala bolje nego da me udari i sl.

• VKV skupljač puževa, 219 postova
  • Motocikl: TRABAKULA

A šta ako ja pretičem nekoga ko vozi srednjom trakom 100 na sat, a ja levom 120, zašto moram odmah da se sklonim nekome ko pokušava da me momentalno obidje sa 150? Valjda može da sačeka da završim, a ne da mi luduje sa desne strane kada pokušavam da se vratim u srednju traku...

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja