cezarpa 11692 Napisano Maj 21 Ne silazi, 2587 postova Lokacija: pvo Motocikl: Benelli,gy6 125 Prijavi odgovor kao problematičan Bacio je kosku,a posle? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krokodilo 3120 Napisano Maj 22 Ne silazi, 5202 postova Prijavi odgovor kao problematičan Уље је било добро својевремено док сам имао могучност да радим са њим. Сада не знам искрено, сигурно је добро али дали је боље од Силколена или не, не бих знао.Sent from my SM-G998B using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
balinjera 241 Napisano Maj 22 Svrati ponekad, 121 postova Prijavi odgovor kao problematičan Samo da prijavim da sam promijenio misljenje o intervalu zamjene u mom slucaju, posto vozim cijelu godinu - mijenjacu ulje dva puta godisnje, pred ljeto 15w50 a pred zimu 10w40. Uzeo sam Silkolene polusintetiku za slijedece dvije izmjene, a dogodine cu probat mineralno. Inace do sad sa Motulom 5100 10w40 nisam imao nikakvih problema, mijenjam cisto iskustva radi. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krokodilo 3120 Napisano Maj 22 Ne silazi, 5202 postova Prijavi odgovor kao problematičan Moze mesanje svega i 5 10 15 20 30 40 50 60 bez problema... da ima problema - ne postoje dokazi. Isto kao i teorija proizvođača, da ulje staro godinu dana ne valja. To mu dodje kao Jelen, Zaječarsko, Staropramen, Peja, Nikšičko Amstel... Уље почиње реално да стари кад доџе у контакт са металним деловима у агрегату. У доброј амбалажи може да буде употребљиво од 3 до 5 година пре но што се отвори. Валволин има такву рецептуру и тврди да протрисањем амбслаже уталожени % адитива лако се поново промеша са остатком уља.Sent from my SM-G998B using Tapatalk 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Jozza 390 Napisano Maj 22 Zainteresovan, 888 postova Lokacija: Surčin Motocikl: Kymco Agility 16+ 200i Prijavi odgovor kao problematičan Уље почиње реално да стари кад доџе у контакт са металним деловима у агрегату. У доброј амбалажи може да буде употребљиво од 3 до 5 година пре но што се отвори. Валволин има такву рецептуру и тврди да протрисањем амбслаже уталожени % адитива лако се поново промеша са остатком уља.Sent from my SM-G998B using TapatalkUlje najviše stari od sagorevanja benzina. Stvara se sumporasta kiselina, a ulje je neutrališe (otud onaj visoki TBN u starijim uljima).Послато са M2007J3SG помоћу Тапатока Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Jozza 390 Napisano Maj 22 Zainteresovan, 888 postova Lokacija: Surčin Motocikl: Kymco Agility 16+ 200i Prijavi odgovor kao problematičan Samo da prijavim da sam promijenio misljenje o intervalu zamjene u mom slucaju, posto vozim cijelu godinu - mijenjacu ulje dva puta godisnje, pred ljeto 15w50 a pred zimu 10w40. Uzeo sam Silkolene polusintetiku za slijedece dvije izmjene, a dogodine cu probat mineralno. Inace do sad sa Motulom 5100 10w40 nisam imao nikakvih problema, mijenjam cisto iskustva radi. A zašto mineralka? Mislim nemam ništa protiv, ali uglavnom pored kvalitetnih polusintetika nema potrebe ići "s konja na magarca"Послато са M2007J3SG помоћу Тапатока Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
balinjera 241 Napisano Maj 22 Svrati ponekad, 121 postova Prijavi odgovor kao problematičan @Jozza Do nedavno sam izmjenu ulja prepustao mehanicarima, nisam imao ni alata ni prostora a ni volje s time se zamarat - uglavnom su lijevali sto imali, najcesce Motulovu polusintetiku koja bi mi bila ok za cijelu godinu - nisam nikad imao problema. Medjutim, od lani sam poceo sam odrzavati motor pa me sad zanima kakvo ulje izlazi nakon ispusta te kako se motor ponasa sa razlicitim uljima - jasno da mineralno zaostaje za polu i full sintetikom, ali obzirom da mi je polusintetika bila ok na godisnjoj razini (ne vozim agresivno niti se V2 motor vrti u visoke okretaje) ne vidim zasto mi mineralno ne bi bilo ok na polugodisnjoj izmjeni - ako ne budem zadovoljan - lako se vratim na polusintetiku. A da ne govorim o pravilnom zagrijavanju agregata voznjom da staro ulje pokupi sve iz kartera prije ispustanja - o tome mogu samo sanjat kod mehanicara. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 14440 Napisano Maj 22 Integrisan, 7823 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Ja ne znam koji put... Kupiš neko ulje koje evo provereno vozimo godinama... Silkolene, Motul, Mannol, sipaj i nakrivi kapu. 1 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
JoeD 626 Napisano Maj 22 Zainteresovan, 596 postova Lokacija: Niš Motocikl: Honda VFR800 FI Prijavi odgovor kao problematičan 1 hour ago, balinjera said: @Jozza Do nedavno sam izmjenu ulja prepustao mehanicarima, nisam imao ni alata ni prostora a ni volje s time se zamarat - uglavnom su lijevali sto imali, najcesce Motulovu polusintetiku koja bi mi bila ok za cijelu godinu - nisam nikad imao problema. Medjutim, od lani sam poceo sam odrzavati motor pa me sad zanima kakvo ulje izlazi nakon ispusta te kako se motor ponasa sa razlicitim uljima - jasno da mineralno zaostaje za polu i full sintetikom, ali obzirom da mi je polusintetika bila ok na godisnjoj razini (ne vozim agresivno niti se V2 motor vrti u visoke okretaje) ne vidim zasto mi mineralno ne bi bilo ok na polugodisnjoj izmjeni - ako ne budem zadovoljan - lako se vratim na polusintetiku. A da ne govorim o pravilnom zagrijavanju agregata voznjom da staro ulje pokupi sve iz kartera prije ispustanja - o tome mogu samo sanjat kod mehanicara. jeste, Samo pitanje koliko je pristupacno da na nekom zagrejanom motoru promenis ulje a da se ne izgoris. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
cezarpa 11692 Napisano Maj 23 Ne silazi, 2587 postova Lokacija: pvo Motocikl: Benelli,gy6 125 Prijavi odgovor kao problematičan Kad dovezes motor on ima neku temperaturu.Skroz ladan je samo ako stoji preko noci. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
AndjeoPakla 3945 Napisano Maj 23 Drug član, 457 postova Lokacija: Petrovac na Mlavi Motocikl: CBR 900RR Prijavi odgovor kao problematičan Pre 8 sati, JoeD je napisao: jeste, Samo pitanje koliko je pristupacno da na nekom zagrejanom motoru promenis ulje a da se ne izgoris. Nećeš. Čak i kad je motor u punoj radnoj temperaturi. Kod mene je filter ulja sa prednje strane, odmah iza grana, i menjam ga tako što provlačim ruku između njih. Sačekaš koji minut, one se brzo ohlade. Mašina bude vruća, kao i ulje, ali nije to temperatura koja će te povrediti. Jednostavno pipneš pa proceniš. A i ako bude mlako ocediće se svakako. Još jedan trik da izađe što više ulja. Kod mene je čep za ispuštanje skroz u zadnjem delu kartera, ka zadnjem točku, i to sa leve strane. Kad ispuštam popnem prednji točak na neko uzvišenje od 10-ak cm, ili ako je teren pod nagibom onda ne mora. Onda kad je već ceđenje pri kraju oborim motor još malo u levu stranu i zadržim neko vreme i tako izađe još malo ulja. Možda ovo i nije potrebno, ali nije bolest sve što boli 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krokodilo 3120 Napisano Maj 23 Ne silazi, 5202 postova Prijavi odgovor kao problematičan Nećeš. Čak i kad je motor u punoj radnoj temperaturi. Kod mene je filter ulja sa prednje strane, odmah iza grana, i menjam ga tako što provlačim ruku između njih. Sačekaš koji minut, one se brzo ohlade. Mašina bude vruća, kao i ulje, ali nije to temperatura koja će te povrediti. Jednostavno pipneš pa proceniš. A i ako bude mlako ocediće se svakako. Još jedan trik da izađe što više ulja. Kod mene je čep za ispuštanje skroz u zadnjem delu kartera, ka zadnjem točku, i to sa leve strane. Kad ispuštam popnem prednji točak na neko uzvišenje od 10-ak cm, ili ako je teren pod nagibom onda ne mora. Onda kad je već ceđenje pri kraju oborim motor još malo u levu stranu i zadržim neko vreme i tako izađe još malo ulja. Možda ovo i nije potrebno, ali nije bolest sve što boli Извуко си се у задњи цитатSent from my SM-G998B using Tapatalk 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...