Jump to content

Moto Zajednica

Koje ulje sipate u vas motor?

Recommended Posts

• Zainteresovan, 708 postova
  • Motocikl: SV650A

Nije , uvek, subjektivno. Pogotovo kad sa novim nece iz druge u prvu, a sa drugim uljem te odusevi kako to ide lepo.

Promenio član Petre
  • Sviđa mi se 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 2371 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere

Ali ima tu i ona caka - mi uvek menjamo izrabljeno ulje, pa prelazimo na neko novo.
Pošteno bi bilo, ako hoćemo da poredimo osećaj, da zamenimo ulje posle par stotina km nekim drugim, kao što radi Neša :)
Ovako, kad ti pređeš 5 - 10 hiljada, i da sipaš isto to ulje, novo - mora biti razlike na menjaču i u radu na bolje.

Promenio član živke

• Ne silazi, 4180 postova
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300

Uvek se primeti kad se promeni i sipa novo ulje. Čak i na skuteru, koji nema menjač, prvo vreme se baš oseti kako je agregat mirniji, samo prede što bi se reklo... Problem je kako objasniti kako neko ceni da mu je ovo ulje bolje nego neko drugo, a na istom modelu motora, a neko se kune da mu je baš to drugo super, a ono prvo bzvz?

Različiti su ljudi, različiti imaju percepciju, Nekome se sviđa klank zvuk, neko je ubeđen da je klink bolji :) Neko ima jači i nervozniji stisak, neko mlitav... mali milion variabli ima.

I opet da kažem, samo slepi test ima smisla - menjaš x puta, a drugi ti sipa da ne znaš šta je. Pa pišeš utiske i vodiš statistiku. Ako se potrefi da si baš dobro ocenio i pogodio da ti baš to konkretno ulje x dobro i odgovara, onda si pobedio :) 

• Ne silazi, 5158 postova
Ali ima tu i ona caka - mi uvek menjamo izrabljeno ulje, pa prelazimo na neko novo.
Pošteno bi bilo, ako hoćemo da poredimo osećaj, da zamenimo ulje posle par stotina km nekim drugim, kao što radi Neša
Ovako, kad ti pređeš 5 - 10 hiljada, i da sipaš isto to ulje, novo - mora biti razlike na menjaču i u radu na bolje.
Да али 75 - 140 а не 75 - 90

Sent from my SM-G998B using Tapatalk

• Zainteresovan, 881 postova
  • Motocikl: Kymco Agility 16+ 200i

Jel' mora 140-ka? Ja to nigde nisam sipao. Čak forsiram ređa ulja, sem ako diferencijal zuji

Послато са M2007J3SG помоћу Тапатока

@Krokodilo pojasni, ne razumem post ?
Ако је возио ту градацију, нека промени бренд али са истом градацијом. Ако очекује да че бити мање клинг или кланг са 90 уместо са 140, зезнуо се. Осим ако дечко експериметише, онда се одмах искључујем из дискусије.

• Sviđa mi se 1

• Zainteresovan, 881 postova
  • Motocikl: Kymco Agility 16+ 200i
Ако је возио ту градацију, нека промени бренд али са истом градацијом. Ако очекује да че бити мање клинг или кланг са 90 уместо са 140, зезнуо се. Осим ако дечко експериметише, онда се одмах искључујем из дискусије.

A na to si mislio! Tako je, veća gradacija ubija zvukove, ali ne znači i da je uvek bolja. Mada i u okviru iste gradacije ima primera gde je neko ulje na samoj granici viskoziteta, ka većem ili ka manjem viskozitetu. Najbolji primer su recimo 4T ulja Mobil 1 10w40 i Shell ultra 10w40, gde se razlikuju dosta u viskozitetu a oba pripadaju 10w40 grupi

A na to si mislio! Tako je, veća gradacija ubija zvukove, ali ne znači i da je uvek bolja. Mada i u okviru iste gradacije ima primera gde je neko ulje na samoj granici viskoziteta, ka većem ili ka manjem viskozitetu. Najbolji primer su recimo 4T ulja Mobil 1 10w40 i Shell ultra 10w40, gde se razlikuju dosta u viskozitetu a oba pripadaju 10w40 grupi

Таква је разлика измеџу Моторекса и Репсола била, била до пред неко време.

• Svrati ponekad, 314 postova
  • Motocikl: Bandit 400, Transalp 600

Sta vi radite sa reslovima ulja?

Imam Mannol, Motul, Eni, Motorex... Neke cak i cijele boce od 1l u gradaciji 10w40. Kad se sve sabere 3-4 l. Moze li se to gdje iskoristiti, nesto mo zao da idu u kantu

Za motornu testeru rijetko, za male 4t agregate pretpostavljam da nije adekvatno...

• Vozim motor, nisam BAJKER, 2648 postova
  • Motocikl: Kawasaki Ninja ZZR1400 '09 ABS aka Black Widow (i crn zadnji lancanik)
pre 17 minuta, boky327 je napisao:

Sta vi radite sa reslovima ulja?

Imam Mannol, Motul, Eni, Motorex... Neke cak i cijele boce od 1l u gradaciji 10w40. Kad se sve sabere 3-4 l. Moze li se to gdje iskoristiti, nesto mo zao da idu u kantu

Za motornu testeru rijetko, za male 4t agregate pretpostavljam da nije adekvatno...

Pomesaj sve to i imas za servis, nece nista da mu fali...😁

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Andragog, 5172 postova
  • Motocikl: BMW K25 HONDA PD05 KTM RFS

Moze mesanje svega i 5 10 15 20 30 40 50 60 bez problema... da ima problema - ne postoje dokazi.  Isto kao i teorija proizvođača, da ulje staro godinu dana ne valja. :oda2:

To mu dodje kao Jelen, Zaječarsko, Staropramen, Peja, Nikšičko Amstel... 😆

• Sviđa mi se 1

Ja bar po pitanju piva nisam izbirljiv, sto bi i motor bio za ulje😁

@BokyBoyE o tome i nisam razmisljao, taman bih to mogao da iskoristim, bar da isperem agregat na kratko.

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 2

• Vozim motor, nisam BAJKER, 2648 postova
  • Motocikl: Kawasaki Ninja ZZR1400 '09 ABS aka Black Widow (i crn zadnji lancanik)
pre 5 minuta, boky327 je napisao:

Ja bar po pitanju piva nisam izbirljiv, sto bi i motor bio za ulje😁

@BokyBoyE o tome i nisam razmisljao, taman bih to mogao da iskoristim, bar da isperem agregat na kratko.

Sto na kratko, sve su to nova i kompatibilna ulja, isteraj ceo interval slobodno.👍

P.S. Daj navedi tacno sta imas od viskoziteta i koliko, da izracunamo kad smuckas sve sta dobijes 😁

Promenio član BokyBoy

Nisam u radionici ali pokusacu iz glave.

Mannol 7812 1.4L, Motorex 0.6L, Motul 5100 0.6L i trebalo bi da jos negdje imam Eni oko 0.5L

Svi su gradacije 10w40, polusintetika, JASO MA/MA2.

A imam i od juce svjezeg Eneos-a.

A tek preradjenog sto imam. Samo od juce iz 2 auta i transalpa 12L. Ukupno sigurno 40-50l. S njega tek ne znam sta cu. Moracu zaci po servisima da vidim da li ga ko reciklira ili se grije na njega.

• Sviđa mi se 1
  • Haha 1

• Svrati ponekad, 385 postova
  • Motocikl: Sprint Prince 125

Jutros hladno 6-7C radio trecu i ispoljila se "mana" eneos 15 50 ulja. Startujem motor, dok navucem kacigu, potkapu, rukavice, spustio sauh, krenem prva, u drugu, tvrdo- nece. Aj opet, upadne jedva. Posle nastavim za u trecu isto, drugi pokusaj upada. Vozim tako 3 km, pri brzini 45-50km/h, hladno. Stanem na lezeci, jedan, drugi, verovatno se zagrejalo ulje, sve kao po loju. Sa motulom 10 40 prethodnim, pri 4-5C jutarnja, malo teze je radio, isto dok se zagreje, ali uvek upadao.
Ide leto, vrucine, valjda necu da imam problem kad budu vise jutarnje temperatur, i da ce da se "razbije" do jeseni...
Sta mislite o tome- ocigledno da mora da se saceka dobrih 10ak minuta da poradi da se ugreje. da li ne steti to. Da li na sledecem servisu da vratim 10 40, ili 10 50?
Napominjem da sam stavio gusce uslje zbog "klangaranja" menjaca iz prve u drugu i redje iz druge u trecu, koje je to smanjilo za 30-40%.

Sent from my 2201117PG using Tapatalk

• Sviđa mi se 1

• Svrati ponekad, 210 postova
  • Motocikl: Yamaha xsr 125

@Juanja sam navikao kod automobila da kada upalim sacekam 10 sekundi I krecem,Tako radim I sa motorom,ne cekam da se ugreje.kod mene dok je bio yamalube imao sam isto taj Klang efekt,sa silkolene ponekad imam taj efekt Ali dosta manje,kada se zagreje Malo menjac ide kao u puter sto ranije nije bio slucaj.

• Sviđa mi se 1

Jutros hladno 6-7C radio trecu i ispoljila se "mana" eneos 15 50 ulja. Startujem motor, dok navucem kacigu, potkapu, rukavice, spustio sauh, krenem prva, u drugu, tvrdo- nece. Aj opet, upadne jedva. Posle nastavim za u trecu isto, drugi pokusaj upada. Vozim tako 3 km, pri brzini 45-50km/h, hladno. Stanem na lezeci, jedan, drugi, verovatno se zagrejalo ulje, sve kao po loju. Sa motulom 10 40 prethodnim, pri 4-5C jutarnja, malo teze je radio, isto dok se zagreje, ali uvek upadao.
Ide leto, vrucine, valjda necu da imam problem kad budu vise jutarnje temperatur, i da ce da se "razbije" do jeseni...
Sta mislite o tome- ocigledno da mora da se saceka dobrih 10ak minuta da poradi da se ugreje. da li ne steti to. Da li na sledecem servisu da vratim 10 40, ili 10 50?
Napominjem da sam stavio gusce uslje zbog "klangaranja" menjaca iz prve u drugu i redje iz druge u trecu, koje je to smanjilo za 30-40%.

Извини што се мешам као џокер у покер, подижеш горњу границу за вручину, доњу не дираш. Значи треба ти стабилније уље за високе температуре, за ниске остајеш на 10. Значи 10 - 50/10 - 60.
На крају крајева имаш и Силколенов 5 - 40, на 1000 RR се одлично показао.

• Sviđa mi se 2

• Svrati ponekad, 385 postova
  • Motocikl: Sprint Prince 125

Hvala. Sta da radim- da li da zamenim odmah novo ulje, ili da teram leto, sta predlazete (da li moze da sjebe nesto)?
Evo sad isto uradio startovao na 21C napolju normalno radi.

Znaci zgadi mi se i zzr i ulje i menjac.

• Integrisan, 5848 postova
  • Motocikl: Suzuki GSR600
26 minutes ago, Juan said:

Nikada nisam imao problem sa 15-50 i najvise sam vozio sa tom gradacijom. Bice da je do motora.

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Zainteresovan, 430 postova
  • Motocikl: Adventure sports 750

Nikada nisam krenuo u voznju a da motor bar 2 minuta nisam ugrejao u mestu. Pre kretanja par puta stisnuti kvačilo... prvih 3-4 km motor i menjac se nisu ugrejali.... pipni rukom deklu kod kvacila. Barem da je topla , pa onda gledaj jel radi lepo, i tek tada ako nije po tvom ukusu razmisljaj da menjas ulje. Moje skromno misljenje...

• Sviđa mi se 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja