Jump to content

Moto Zajednica

Koje ulje sipate u vas motor?

Recommended Posts

• Drug član, 1103 postova
  • Motocikl: CRF 1000 Africa Twin sd06

Motor je zdrav,tek razradjen 30kkm:). Malo me zbunilo to sto 7100 nije bilo nikako u ponudi a nisam ni nesto hteo da eksperimentisem sa nekom drugom gradacijom jer mnogo lepo radi motor i menjac sa 10W30. U varadera sipao 10w50 i radi kao svajcarac a menjac kao bmw vazdusara,ne znas da li si ubacio u brzinu. 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Никад не једи жути снег!, 714 postova
  • Motocikl: Јаворка (ФЈР 1300)

Морам да питам и овде, потррбно ми је стручно мишљење. Купим данас уље за кардан:
ffbd55b80de22cf187d564c42fafe96b.jpg

и код куће погледам а оно:
9a85714457786d0d8273fc7459aeac6b.jpg

?!? ШКК? Није само за VMAX и FJR?!?

Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk

• Zainteresovan, 848 postova
  • Motocikl: Kymco Agility 16+ 200i

Moguće je da zahteva GL-4. Za takve situacije moguće je koristiti univerzalna ulja, kao npr Total Traxium Dual 9FE, koje podržava GL-4, GL-5 i MT-1 zahteve

Послато са M2007J3SG помоћу Тапатока

• Sviđa mi se 1

• Integrisan, 9453 postova
  • Motocikl: ---Honda---

Ima Yamalube namensko ulje za fjr (od '09) i vmax, drugi paket aditiva, termo stabilnije, bla, bla...

Sent from my iPhone using Tapatalk

• Sviđa mi se 2

• Zainteresovan, 159 postova
  • Motocikl: Kawasaki vulcan 1500

Pozdrav forumaši! Posle 3500km pređenih od servisa primetio sam da na mom Vepriću svaki put kada ga vozim po gradu ili konstantno po nekim usponima (valjda se motor ugreje i viskoznost ulja popusti) bude dosta grublji menjač. Dok se toliko ne ugreje sve fercera kao Švajcarski sat. Sipano je motorex ulje u gradaciji 10w40 od kolege @sasa ns 1 ulje je super ali za moj Vtwin izgleda treba neka druga gradacija pošto se oni fino greju a pogotovo onaj drugi cilindar, sa potrošnjom ulja nemam problema, samo sa menjačem. Pomislio sam da mi je menjač pri kraju ali drugar koji vozi Suzuki intruder 1500cc ima isti problem sa istom gradacijom ulja. Razmišljao sam o gradaciji 15w50 i setio se saveta kolege @BokyBoy koji me je posavetovao da odma uzmem 15w50, izgleda je bio upravu. Hvala ime moje :takoje: Pošto ne planiram da izdvajam veliku količinu novca za neka svemirska ulja i cene zaintereovalo me je ulje Mannol powerbike 15w50, gde ga je najbolje kupiti tj. gde je pouzdano kupiti ga, iskustva...pitanje za sve forumaše a i za jednog mannol fun-a i iskusnog kolegu @N.F.S. Hvala unapred! 

• Sviđa mi se 1

Ma ne favorizujem ja mannol (sada sam evo na motorex-u :D ) nego je ulje u u cbf1000 stvarno lepo radilo, covek je u Grckoj trenutno (mozda se vratio, pitacu bas) ulje u agregatu je mannol plus njihov ester aditiv.

Naruci druze iz Centar S radnje (uzmi i aditiv ester).

Oznaka za ulje je 7812 (trazi gustinu koju zelis), oznaka za aditiv je 9929 (koliko ulja ide kod tebe? Ako je oko 4L sipas celu kanticu i 3.5L )

Centar S

011 3970 350

• Hvala 1

Hvala kolega @N.F.S. Gledao sam već sajt Centar S ali ulje za 4-takt motocikle u gradaciji 15w50 je oznaka 7832 i po nazivu je powerbike. Ulje za 4-takt motocikle u gradaciji 10w40 je oznaka koju si pomenuo 7812 i po nazivu je motorbike. Po spec. u moj motor ide 3,1l kad se menja i filter ulja ili 2,9l ako se ne menja filter. Da li taj aditiv ide i u to ulje na koje planiram da pređem tj. mannol powerbike 15w50 oznaka 7832?

• U prolazu, 56 postova
  • Motocikl: XVS 950A
On 8. 7. 2023. at 12:33, Hertzeg je napisao:

Pozdrav forumaši! Posle 3500km pređenih od servisa primetio sam da na mom Vepriću svaki put kada ga vozim po gradu ili konstantno po nekim usponima (valjda se motor ugreje i viskoznost ulja popusti) bude dosta grublji menjač. Dok se toliko ne ugreje sve fercera kao Švajcarski sat. Sipano je motorex ulje u gradaciji 10w40 od kolege @sasa ns 1 ulje je super ali za moj Vtwin izgleda treba neka druga gradacija pošto se oni fino greju a pogotovo onaj drugi cilindar, sa potrošnjom ulja nemam problema, samo sa menjačem. Pomislio sam da mi je menjač pri kraju ali drugar koji vozi Suzuki intruder 1500cc ima isti problem sa istom gradacijom ulja. Razmišljao sam o gradaciji 15w50 i setio se saveta kolege @BokyBoy koji me je posavetovao da odma uzmem 15w50, izgleda je bio upravu. Hvala ime moje :takoje: Pošto ne planiram da izdvajam veliku količinu novca za neka svemirska ulja i cene zaintereovalo me je ulje Mannol powerbike 15w50, gde ga je najbolje kupiti tj. gde je pouzdano kupiti ga, iskustva...pitanje za sve forumaše a i za jednog mannol fun-a i iskusnog kolegu @N.F.S. Hvala unapred! 

Kupio sam u  "Centar S" ovo ulje po ceni od 581,00 RSD, početkom aprila.

Posle prošlonedeljne provozane ture po Velebitu i Gorskom kotaru malo je reći da sam prezadovoljan. 

Motor, hladan, topao, radi odlično.

Menjač.., kao u maslac.

Prošle godine sam koristio Silkolene Pro 4, no ako se uvoznik ne uskopiči, nastavljam sa Mannol-om.

mannol.jpg

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

• Vozim motor, nisam BAJKER, 2312 postova
  • Motocikl: Kawasaki Ninja ZZR1400 '09 ABS aka Black Widow
pre 8 minuta, croser je napisao:

mannol.jpg

@Hertzeg druze, pravo ulje za Veprića... Ima samo da viče Grok! Grok! :jee:

• Haha 1

• Braveheart, 700 postova
  • Motocikl: BMW S1000xr, Piaggio Madley 150.

Ranije sam sipao motorex u fazera, sad sam presao na Addinol i evo vec drugi mali servis sipam u Bmw.a i bas sam prezadovoljan, 1L-1200 din. ( uvoznici nalaze se na Banovom Brdu.)

Drugar ga sipa u k1600 gt, ranije do mora litar ulja mu je gutao, sa ovim uljem jedva nesto malo. 

Jel ima jos neko iskustva sa ovim uljem ?

image.jpeg.72f2e67a6d98cd9c33a55edaf2eaa912.jpeg

Promenio član Biker Boy

Pre 12 sati, BokyBoy je napisao:

@Hertzeg druze, pravo ulje za Veprića... Ima samo da viče Grok! Grok! :jee:

Naručio danas kantu od 4l i onaj 9929 ester aditiv. Kad budem stigao da uradim servis i da pređem neki km javljam utiske. 

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 4759 postova

Немојте заобилазити и полусинтетику од Манола, одлично уље. Манол много пажње улаже у полусинтетик варијанте, и то допунски иде у прилог гласинама да је под овим именом "баџетни Кастрол" у питању.

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

• Zainteresovan, 427 postova
  • Motocikl: CBR 900RR

Kad se već diskutuje o Mannolu Powerbike sintetičkom ulju, pretpostavljam da bi i za moj motor bio dobar izbor, pa čisto da se konsultujem sa iskusnijima. Honda cbr900rr 97. godište, prešla stotinak hiljada km i radi kao sat. Poslednjih 13 godina joj sipam polusintetiku Motul 5100 15w-50 i nemam zamerki, ali eto promenio bih jer Motul počeo da me nervira zbog pomalo bezobraznih cena. Doduše, izgleda da je to kod nas aktuelno, ja ga već par godina kupujem na amazon.de gde je cena za 4L oko 33-34e sa dostavom u Austriju (drugar mi donese ovde), dok je kod nas cena skoro pa duplo veća. 

Gradaciju bih i dalje zadržao 15w-50. Da li je takođe preporuka da se doda i ovaj ester aditiv, i zašto se on dodaje ako pomenuto ulje po specifikaciji već sadrži ester?

Krokodilo spominje i polusintetiku, da li i to eventualno treba uzmem u obzir ili je bolje rešenje full sintetika (s obzirom da je konstrukcija agregata od pre tri decenije)?

Vidim da ima i plastičnih i metalnih pakovanja, pretpostavljam da nema nikakve razlike među njima, ili?

Pre 1 sat, Krokodilo je napisao:

Немојте заобилазити и полусинтетику од Манола, одлично уље. Манол много пажње улаже у полусинтетик варијанте, и то допунски иде у прилог гласинама да је под овим именом "баџетни Кастрол" у питању.

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

Hvala za info. Probaćemo sad sa ovim powerbike 15w50 fully sinthetic + ester aditiv pa ćemo videti. Ako bude to TO ne menjam :D kupio malopre i mann filter. Javljam utiske svakako. 

• Zainteresovan, 427 postova
  • Motocikl: CBR 900RR
51 minutes ago, Krokodilo said:

То је та полусинтетикаemoji41.png9cca10e6df7ceacf0205a0f293c1ac84.jpg

U centar-S je pakovanje druge boje, i imaju ga u gradaciji 10w40. Moguće da je promenjena ambalaža.

MN7202-1A.jpg

Čekam da se @N.F.S. oglasi i da blagoslov za jedno od ova dva koje bi bilo prikladnije za moju makinu :)

Pre 2 sati, AndjeoPakla je napisao:

Poslednjih 13 godina joj sipam polusintetiku Motul 5100 15w-50

Ono sto ti agregat odrzava tolike godine (i kilometre!)  u top formi ne menjaj! Moja neka logika... Ali ako se za Mannol odlucis ipak, sintetiku sipaj.

Ovaj "aditiv" i nije aditiv vec pola litra ulja pete bazne grupe, viskoznosti je negde oko 5w30 (takvu sam info nasao, multigradno) znaci da ce u nekom procentu i smanjiti viskoznost ulja u koje se sipa.

• Podržavam 2

• Vozim motor, nisam BAJKER, 2312 postova
  • Motocikl: Kawasaki Ninja ZZR1400 '09 ABS aka Black Widow
Pre 1 sat, N.F.S. je napisao:

Ono sto ti agregat odrzava tolike godine (i kilometre!)  u top formi ne menjaj! Moja neka logika... Ali ako se za Mannol odlucis ipak, sintetiku sipaj.

Ovaj "aditiv" i nije aditiv vec pola litra ulja pete bazne grupe, viskoznosti je negde oko 5w30 (takvu sam info nasao, multigradno) znaci da ce u nekom procentu i smanjiti viskoznost ulja u koje se sipa.

...nesto razmisljam...a sta bi bilo kada bi sipao samo cist aditiv...osam pakovanja po pola litra...:hej:

Interval zamene- 100.000 km...:jee:

• Haha 2

• Zainteresovan, 848 postova
  • Motocikl: Kymco Agility 16+ 200i
5 hours ago, BokyBoy said:

...nesto razmisljam...a sta bi bilo kada bi sipao samo cist aditiv...osam pakovanja po pola litra...:hej:

Interval zamene- 100.000 km...:jee:

Taj aditiv je mešavina baznog ulja i pete grupe. Fale deterdženti, poboljšavači viskoziteta, itd. Dakle kao dodatak oplemenjuje motorno ulje, ali mu fali svašta nešto da samostalno vrši ulogu motornog ulja.

• Hvala 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja