milomir22 3551 Napisano April 26, 2023 Malinar u pokusaju, 1697 postova Lokacija: Kg Motocikl: triumph tiger 1050 Prijavi odgovor kao problematičan 1 hour ago, N.F.S. said: Negde na pocetku ove teme su moji postovi gde u CBR1000F sipam iskljucivo auto ulja, presao sam njome preko 100K kilometara, moze i tako znaci A kvačilo nije proklizavalo? Pošto kontam da je to jedina razlika izmedju auto i moto ulja, kod motora se lamele kupaju u istom ulju koje ide i kroz agregat. Za sve ostalo nas motocikliste bespotrebno deru. 1 hour ago, Krokodilo said: Та рага ако му уље није по чефу прво сјебе брегасте а деси се и да попусти на карике. Прво тречи па после и четврти цилиндар. Možda sa nekom drugom gradacijom, sa 10-40, uz svo dužno poštovanje, jer si majstor i verovatno znaš bolje od mene, teško. Da je tako, moj motor bi se već raspao (oko 55 000 km sam prešao sve sa 10-40), mnogo puta usijan do maksimuma, jedino što sam primetio je da menjač radi grublje i tvrdje kada je izduv narandžaste boje, motor čangrlja kao i uvek. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 21685 Napisano April 26, 2023 Integrisan, 9456 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Mislis da bih ga sipao a da je lamela klizala Cbr je radio i danas radi kao satic, okrenuo tri puta sat... Vozen na tim uljima a sam agregat je dosta "finije" konstruisan od onoga u startom banditu.Niko ovde ne kaze da ce preminuti od tanjeg ulja vec da mu vise odgovara nesto viskoznije. Sent from my EML-L09 using Tapatalk 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krokodilo 2663 Napisano April 26, 2023 Drug član, 4768 postova Prijavi odgovor kao problematičan Дај боже да ти је мотор још 100 година у топ стање, а моје скромно искуство је баш то. Једина "слаба тачка" тог агрегата су брегасте. Задњи којег сам радио је користио Кастрол строго 10 - 40, ајде да кажемо да је код нас Кастрол сумњивог порекла.Sent from my SM-N960F using Tapatalk 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 21685 Napisano April 26, 2023 Integrisan, 9456 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Neka shvati kako ko hoce, bandit ce raditi sta god da se u njega sipa.Da zazmuris i uhvatis ulje sa police, ono ce prevazilaziti specifikaciju onog fabricki propisanog. Sent from my EML-L09 using Tapatalk 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BokyBoy 16359 Napisano April 26, 2023 Vozim motor, nisam BAJKER, 2312 postova Lokacija: BGD-LHS Motocikl: Kawasaki Ninja ZZR1400 '09 ABS aka Black Widow Prijavi odgovor kao problematičan pre 2 minuta, N.F.S. je napisao: Neka shvati kako ko hoce, bandit ce raditi sta god da se u njega sipa. Da zazmuris i uhvatis ulje sa police, ono ce prevazilaziti specifikaciju onog fabricki propisanog. Gledao sam negde kada likovi iz motora istoce ulje i sipaju kanticu WD40...radi masina, samo sapuce... 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
JoeD 591 Napisano April 26, 2023 Zainteresovan, 561 postova Lokacija: Niš Motocikl: Honda VFR800 FI Prijavi odgovor kao problematičan 30 minutes ago, milomir22 said: A kvačilo nije proklizavalo? Pošto kontam da je to jedina razlika izmedju auto i moto ulja, kod motora se lamele kupaju u istom ulju koje ide i kroz agregat. Za sve ostalo nas motocikliste bespotrebno deru. Možda sa nekom drugom gradacijom, sa 10-40, uz svo dužno poštovanje, jer si majstor i verovatno znaš bolje od mene, teško. Da je tako, moj motor bi se već raspao (oko 55 000 km sam prešao sve sa 10-40), mnogo puta usijan do maksimuma, jedino što sam primetio je da menjač radi grublje i tvrdje kada je izduv narandžaste boje, motor čangrlja kao i uvek. Auto ulja starije generacije nemaju problema sa lamelama. Generalno moto ulja su par generacija iza auto ulja, mnogo vece zahteve ima ulje u nekom turbodizelu starom 20 godina nego u motociklu iz 2023. Osim ako nije neka idiotska konstrukcija pa zahteva specijalna ulja da bi pokrili promasaj u dizajnu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krokodilo 2663 Napisano April 26, 2023 Drug član, 4768 postova Prijavi odgovor kao problematičan Auto ulja starije generacije nemaju problema sa lamelama. Generalno moto ulja su par generacija iza auto ulja, mnogo vece zahteve ima ulje u nekom turbodizelu starom 20 godina nego u motociklu iz 2023. Osim ako nije neka idiotska konstrukcija pa zahteva specijalna ulja da bi pokrili promasaj u dizajnu. Јесте, мото уља су иза ауто уља и највечи кочничар развоја је мокро квачило и проклизавање ламела. Мото уља су веома ближа уљима за дизел агрегате, спаја их проблем ЧИШЧЕЊЕ. Модерна бензиска уља имају адитиве које обраде металне површине да би више задржавале мокро стање. Код дизела би ово значило да че и прљавштина остати залепљена на унутрашњост па зато то кочи њихов развој до нивоа бензиских уља. Сречом дизел врти мање а и само гориво и његова масноча чува део горњег построја агрегата. Значи један нормални дизелски 10 - 40 полу или фул синтетик има да легне моторциклу ко будали самар(што би реко NFS).Sent from my SM-N960F using Tapatalk 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 21685 Napisano April 26, 2023 Integrisan, 9456 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Lupanje samara budali je zadovoljstvo za oboje (Budali terapija, pruzaocu rekreacija ) 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krokodilo 2663 Napisano April 26, 2023 Drug član, 4768 postova Prijavi odgovor kao problematičan Око идиотске конструкције би најближе био агрегат Харлија у који се баш препоручује малте не "топљена маст". Мото Гуци фалконе 500 исто спада у ту вречу и још неке друге агрегате и склопове да не вреџам садSent from my SM-N960F using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
JoeD 591 Napisano April 26, 2023 Zainteresovan, 561 postova Lokacija: Niš Motocikl: Honda VFR800 FI Prijavi odgovor kao problematičan Falcone je izasao 1950 godine a i tad je bio zastareli koncept A i njemu mislim da je max br obrtaja 4500 Dizeli se brze vrte. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krokodilo 2663 Napisano April 26, 2023 Drug član, 4768 postova Prijavi odgovor kao problematičan Falcone je izasao 1950 godine a i tad je bio zastareli koncept A i njemu mislim da je max br obrtaja 4500 Dizeli se brze vrte. Имао сам три комада, и поправљао много. Знам их у душиSent from my SM-N960F using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krokodilo 2663 Napisano April 26, 2023 Drug član, 4768 postova Prijavi odgovor kao problematičan СечањаSent from my SM-N960F using Tapatalk 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
JoeD 591 Napisano April 26, 2023 (promenjeno) Zainteresovan, 561 postova Lokacija: Niš Motocikl: Honda VFR800 FI Prijavi odgovor kao problematičan Ovde su ih vozili dosta kad sam bio mladji. Mogli da se kupe na vojnim otpadima. Naravno, vecna bila iskasapljena i prepravljena u neke copere. Promenio April 26, 2023 član JoeD Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krokodilo 2663 Napisano April 26, 2023 Drug član, 4768 postova Prijavi odgovor kao problematičan Ово је био најлошији примерак, мада и јефтино купљен. Чак и њихов мењач је могао да буде мек али све пада у воду кад се усија. Да не офујем темуSent from my SM-N960F using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BokyBoy 16359 Napisano April 26, 2023 (promenjeno) Vozim motor, nisam BAJKER, 2312 postova Lokacija: BGD-LHS Motocikl: Kawasaki Ninja ZZR1400 '09 ABS aka Black Widow Prijavi odgovor kao problematičan Secam se vojnih, u njih su sipali Modricu za auto, ne secam se koju... koje je to djubre od motora...a sto je teeezaaak za guranje mamu mu, sto puta sam ga gurao po Beranovcu na +30C... Promenio April 26, 2023 član BokyBoy 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krokodilo 2663 Napisano April 26, 2023 Drug član, 4768 postova Prijavi odgovor kao problematičan Secam se vojnih, u njih su sipali Modricu za auto, ne secam se koju... koje je to djubre od motora...a sto je teeezaaak za guranje mamu mu, sto puta sam ga gurao po Beranovcu na +30C... <_>Служио си војну полицију, мада мислим да си млаџи?Sent from my SM-N960F using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BokyBoy 16359 Napisano April 26, 2023 (promenjeno) Vozim motor, nisam BAJKER, 2312 postova Lokacija: BGD-LHS Motocikl: Kawasaki Ninja ZZR1400 '09 ABS aka Black Widow Prijavi odgovor kao problematičan pre 38 minuta, Krokodilo je napisao: Служио си војну полицију, мада мислим да си млаџи? Sent from my SM-N960F using Tapatalk Da,da...91-ve, obuka u Kraljevu, Ribnica pa posle Nis, Bubanj. Dogodine 50 leta. Promenio April 26, 2023 član BokyBoy 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krokodilo 2663 Napisano April 26, 2023 Drug član, 4768 postova Prijavi odgovor kao problematičan Da,da...91-ve, obuka u Kraljevu, Ribnica pa posle Nis, Bubanj.Они су имали и Фалконе и V35, 35ца је била друга прича.Sent from my SM-N960F using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BokyBoy 16359 Napisano April 26, 2023 (promenjeno) Vozim motor, nisam BAJKER, 2312 postova Lokacija: BGD-LHS Motocikl: Kawasaki Ninja ZZR1400 '09 ABS aka Black Widow Prijavi odgovor kao problematičan pre 14 minuta, Krokodilo je napisao: Они су имали и Фалконе и V35, 35ца је била друга прича. Da, na Falkoncima je krenula obuka, vise smo ih gurali nego vozili, posle na V35 pesma... Pred kraj se pojavilo par komada R45 i R65, cak i neki r65 gs i Kađive. Promenio April 26, 2023 član BokyBoy 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
misa-pei 6034 Napisano April 26, 2023 Drug član, 3010 postova Lokacija: Beograd, Tresnja Motocikl: CBR 1000F - Bedevija Prijavi odgovor kao problematičan Vožen od -10 do +40. Shell žuto auto ulje. Nikad se nije pregrejao, nikad nije stao (ajd, dobro... jednom mi je procureo rezervoar, pukla sajla kvačila i raspao se nov lanac. U jednom danu. Ljilja je peglala zavese na Vidovdan). Za 11 godina, tri Falkonca, štucnuli nisu. Istini za volju, prvo sam ih sređivao, pa onda vozio. A Lj. i ja kad sednemo, pregazimo dozvoljenu nosivost svakog motora Prešli boga oca kilometara, peli se na čuke po zemljanim putevima, terali 120 auto putem. Uh, kako bih voleo da ga još uvek imam. Za paradu i uživanje. 8 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Darko Mihajlovic 4456 Napisano April 26, 2023 Drug član, 1443 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki GTR 1400 Prijavi odgovor kao problematičan On 26. 2. 2023. at 13:35, Kawazzr500 je napisao: Prvi put radim servis na Kawasaki zzr500cc, 92'godiste. Pre mene ne znam sta je sipano. Pa sam odlucio da mu sipam polusinteriku Ipone 15w50. Nadam se da je ok za tako star motor. Na satu 57800km. Staro je istoceno i poprilicno gusto i crno. Evo slika ispod. moj motor tacno 25 godina mladji od tvog , a imamo isto na satu. FA-SCI-NA-NTNO !! 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
DonToni 553 Napisano April 26, 2023 Zainteresovan, 617 postova Lokacija: Surčin Motocikl: GSF 1200 S Prijavi odgovor kao problematičan On 14. 4. 2023. at 22:05, Krokodilo je napisao: Ја са Модричом имам одлично искуство. Sent from my SM-N960F using Tapatalk 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Andrej_Hotstepper 7169 Napisano April 26, 2023 Drug član, 2995 postova Lokacija: NS Motocikl: Versys 650 Kiklop Prijavi odgovor kao problematičan 4 hours ago, misa-pei said: Vožen od -10 do +40. Shell žuto auto ulje. Nikad se nije pregrejao, nikad nije stao (ajd, dobro... jednom mi je procureo rezervoar, pukla sajla kvačila i raspao se nov lanac. U jednom danu. Ljilja je peglala zavese na Vidovdan). Suzeeeee Za sve je žena uvek kriva! 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krokodilo 2663 Napisano April 26, 2023 Drug član, 4768 postova Prijavi odgovor kao problematičan Vožen od -10 do +40. Shell žuto auto ulje. Nikad se nije pregrejao, nikad nije stao (ajd, dobro... jednom mi je procureo rezervoar, pukla sajla kvačila i raspao se nov lanac. U jednom danu. Ljilja je peglala zavese na Vidovdan). Za 11 godina, tri Falkonca, štucnuli nisu. Istini za volju, prvo sam ih sređivao, pa onda vozio. A Lj. i ja kad sednemo, pregazimo dozvoljenu nosivost svakog motora Prešli boga oca kilometara, peli se na čuke po zemljanim putevima, terali 120 auto putem. Uh, kako bih voleo da ga još uvek imam. Za paradu i uživanje.Да имали су потенцијал, те машине. Свашта сам им радио, олакшавао замајац, стављао BING уместо DELORTO, пасовао гумице на вентиле, алтернатор уместо динамо, друге бомбине.... Нервирао ме само груби мењач на вруче, на крају сам то најбоље решио моноградним Mobil sae 40. И богами био мењач у граници подносљивог. Не знам дали си осетио онај моменет на 120 па и више кад се цео мотор дизао и спуштао као да јашеш коња. Нормално ту брзину само на отворени пут јер кочење "само падобраном"Sent from my SM-N960F using Tapatalk 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
misa-pei 6034 Napisano April 26, 2023 Drug član, 3010 postova Lokacija: Beograd, Tresnja Motocikl: CBR 1000F - Bedevija Prijavi odgovor kao problematičan @Krokodilo Meni je menjač bio sasvim prihvatljiv. Problem je bio sa oprugom selektora, potrebom da se selektor preventivno ojača, sa federom kurble i španerom na strani lanca. Španer sam nešto iscrtao, napravio mi Bane (sad radi BMW) za drugog Falkonca a i trećeg, posle toga nisam imao nikakvih problema. Uspevao sam da dobacim do 140 na kratko (po cajgeru), ali nije to to. Kočnice... molitva i stiskanje ručice i pedale. Sa kramponkama koje je i vojska koristila, prolazio sam po stazama i bogazama (naše zemlje ponosne ) da se ne bi ni neki enduro postideo. Jedino, nizak klirens, plus opterećenje. Ali, ćufka uzbrdo/nizbdo, svejedno mu je :D. Baš bih ga rado ponovo posedoao, samo što su počeli da im lupaju cene kao da su prave dragocenosti. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...