Jump to content

Moto Zajednica

Koje ulje sipate u vas motor?

Recommended Posts

• Zainteresovan, 537 postova
  • Motocikl: 916 SPS; M900;A35 AML Racing

Jesam li nešto zaboravio?

prekrstiti se i reći Amiiin :takoje:

Znaš teško mi je i čitati, a kamoli pisati, svaka ti čast :zdravo:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Life Ain't A Fairytale, 239 postova
  • Motocikl: Cudni

Hvala na brzom odgovoru.

Motor je presao za sada 70k km. Primetio sam da nemci masovno koriste to ulje u tjunovanim boxerima pa rekoh da se raspitam o istom :). Planiram put od nekih 27k km sto ce biti ozbiljnije maltretiranje motora. Takodje ce jedan deo od oko 4000km biti offroada sa cestim kreni stani(BMW to ne voli i zna da se bas usija). Uz to ce motor biti pod ozbiljnim opterecenjem, cirka 550kg zive vage :), dve osobe sa svim sto je potrebno za prezivljavanje, duge svakodnevne voznje . Ideja mi je da izaberem sto kvalitetnije ulje(cena ne igra nikakvu ulogu) koje ce izdrzati torturu, moguce pregrevanje i maksimalno sacuvati agregat. Takodje mi je bitna potrosnja ulja jer sam primetio da sve ispod 20w50 voli da pijucka a ja sam limitiran sa mestom za pakovanje. Temperaturni raspon ce biti od 15-35 stepeni. Koje bi mi ulje Vi preporucili kad uzmete u obzir sve ove cinjenice.

Hvala jos jednom Vuk

• Zainteresovan, 627 postova
  • Motocikl: Kawasaki ZZR600E

Yamaha TR1 motorno ulje? Po manualu bi trebalo 20W40 SE koje je teško naći u ponudi. Adekvatna zamena?

Hvala unapred

?

Možda nisam dobro formulisao pitanje... u pitanju je motorcikl yamaha TR1 V1000 1981 godište, twin vazdušno hlađenje. Prema manualu preporučuje se ulje gradacije 10W-30 (ako spoljašnja temperatura ne prelazi 15C) i za toplija područja SAE 20W-40, koji nisam našao u ponudi.

Pa ako imate vremena i volje, zanima me Vaša preporuka za ulje :)

Sipaj mineralno ulje u taj motor obavezno,postoji u toj gradaciji...0takoje.gif

Slažem se. Imaš ... malo treba potražiti. Za to godište Optima SV ako ništa drugo (a i ne treba).

No, može i 20W-50 a tu ima boljih i veći je izbor. API SF/SG je optimalni nivo kvaliteta. Mislim, ne treba više od toga. Optima SV 20W-40 je najbliži fabričkoj preporuci sa API SF, što je opet za nivo više od SE. Inače se SF se pojavio 1980/81 ali je verovatno em motor bio konstruisan em takvih ulja nije bilo na tržištu.

hvala puno!

• Zainteresovan, 725 postova
  • Motocikl: Strom 650

Do sada sam sipao samo 300V, motor je prešao 24000 (Strom 650). Da li nastaviti sa istim ili preći na neko drugo ulje? Da li bi bilo dobro koristiti neko sredstvo za čišćenje motora i koje? Kako se to radi?

• Ne silazi, 6542 postova
  • Motocikl: đački pešački

Do sada sam sipao samo 300V, motor je prešao 24000 (Strom 650). Da li nastaviti sa istim ili preći na neko drugo ulje? Da li bi bilo dobro koristiti neko sredstvo za čišćenje motora i koje? Kako se to radi?

http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/88425-zamena-ulja-u-agregatu/page__p__1417737#entry1417737

• Svrati ponekad, 441 postova

Što je dobro - ne menjaj!

Posle 300V teško da baš treba ispirati motor.

Inače čitao sam "Đuntinu školu unutrašnjeg pranja (ispiranja, čišćenja) motora" ... nemam šta da dodam, osim da se obrati pažnja zašto je sve to rađeno (polovan motor neizvesne istorije zamene ulja) jer inače nije baš sve to neophodno. Doduše u par godina (3-5) može se uraditi kompletno ili skraćeno ali obavezno se obratite čoveku, prosto uživa u tome, a i ja sam prilikom čitanja teme.

• Podržavam 1

Hvala na brzom odgovoru.

Motor je presao za sada 70k km. Primetio sam da nemci masovno koriste to ulje u tjunovanim boxerima pa rekoh da se raspitam o istom :). Planiram put od nekih 27k km sto ce biti ozbiljnije maltretiranje motora. Takodje ce jedan deo od oko 4000km biti offroada sa cestim kreni stani(BMW to ne voli i zna da se bas usija). Uz to ce motor biti pod ozbiljnim opterecenjem, cirka 550kg zive vage :), dve osobe sa svim sto je potrebno za prezivljavanje, duge svakodnevne voznje . Ideja mi je da izaberem sto kvalitetnije ulje(cena ne igra nikakvu ulogu) koje ce izdrzati torturu, moguce pregrevanje i maksimalno sacuvati agregat. Takodje mi je bitna potrosnja ulja jer sam primetio da sve ispod 20w50 voli da pijucka a ja sam limitiran sa mestom za pakovanje. Temperaturni raspon ce biti od 15-35 stepeni. Koje bi mi ulje Vi preporucili kad uzmete u obzir sve ove cinjenice.

Hvala jos jednom Vuk

SILKOLENE COMP 4 20W-50.

(Ponesite i litru za dolivanje. Mislim da vam više neće trebati a ako baš zatreba dolijte 15W-50 sintetiku ili polusintetiku, bilo kog poznatog proizvođača.)

Srećan put !!

Jesam li nešto zaboravio?

prekrstiti se i reći Amiiin :takoje:

Znaš teško mi je i čitati, a kamoli pisati, svaka ti čast :zdravo:

Ovako nešto mora čoveku prijati. Iako ne pravim razliku između laika i znalca (profesionalca), Vi ste svakako iznad prosečan (profesionalac) pa ne mogu reći da sam ravnodušan.

Hvala puno!

1zdravo.gif

P.S. Pročitaj PP (stiže za koji minut).

• Ne silazi, 6542 postova
  • Motocikl: đački pešački

Što je dobro - ne menjaj!

Posle 300V teško da baš treba ispirati motor.

Inače čitao sam "Đuntinu školu unutrašnjeg pranja (ispiranja, čišćenja) motora" ... nemam šta da dodam, osim da se obrati pažnja zašto je sve to rađeno (polovan motor neizvesne istorije zamene ulja) jer inače nije baš sve to neophodno. Doduše u par godina (3-5) može se uraditi kompletno ili skraćeno ali obavezno se obratite čoveku, prosto uživa u tome, a i ja sam prilikom čitanja teme.

Puno znanja, ukazivanja na pravilano razmišljanje i naravno uživanja dugejem tebi a verujem i svi koji čitaju tvoja izlaganja.:care:

Kako smo već izašli iz striktnog okvira teme, zamena ulja se vrši i da bi se između ostalog izbacile raznorazne nečistoće i ostaci habanja, odnosno sklopovi sprali a to se ne postiže uvek prostom zamenom. Niksloter ima nov motorcikl koji je sad na nekoj kilometraži kad se otprilke završava period razrade i finog međusobnog poliranja sklopova. Najveće skidanje materijala je u prvih par stotina km i bez obzira na pojedine fabričke navode o razradi na stolu to se ne smatra završetkom pasivanja. Pri tim nekim intervalima nije potrebno koristiti "čistiole" već je sasvim dovoljno sa 1/2 radne zapremine ulja dodatno isprati agregat radom na leru desetak minuta što je ujedno i moja preporuka Nikoli i srećnicima koji mogu da priušte sebi novo.

• Zainteresovan, 725 postova
  • Motocikl: Strom 650

0takoje.gif

Nisam znao (ili obratio pažnju) da je nov motocikl.

I tako: postadosmo bolji, znači ne stojimo u mestu.

Koje Silikolene ulje biste mi preporučili?

• Drug član, 1693 postova
  • Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic

Poštovani expendable.

Interesuje me koje ulje bi prporučili za jednu "mladu babu" koja stoji u garaži i "odaziva" se na ime Yamaha XS1100, godište 1978. Mašina je vazdužno uljno hladena i "vrti" se negde do 10.000 obrtaja, mada ta lepotica nikad neče okusiti čari trkačkih staza, tako da če biti više rekreativno vožena.

Unapred zahvalan.

PS: Fabrika preporučuje (u servisnom manualu) 20W40 TIP SE iznad 5 stepeni.....

Da li bi bio dobar Bardahl XTM Syntronic 15W50 API SG,JASO MA ?

Bardahl XTM Syntronic 15W50 je O.K. ali nije baš idealan za tu mašinu.

Dolaze u obzir PS ulja 15W50 kao i mineralna 20W40 ili 20W-50.

Ipak najbolji izbor je (gore pominjani): Silkolene Comp 4 20W-50 "super" PS ulje od najstarijih do najnovijih motora.

0takoje.gif

Nisam znao (ili obratio pažnju) da je nov motocikl.

I tako: postadosmo bolji, znači ne stojimo u mestu.

Koje Silikolene ulje biste mi preporučili?

Silkolene Pro 4 Plus 10W-50.

• U prolazu, 42 postova

Postovani Expendable

Uzeo sam Yamahu xtz 660 a posto ne znam koje je ulje u njoj (dosla iz svajcarske) hteo bih da ga zamenim,pa bih sipao Castrol 10 w 40.To je ujedno i fabricka preporuka naravno oni preporucuju mineralno.Sta mi savetujete.

Unapred zahvalan

Postovani Expendable

Uzeo sam Yamahu xtz 660 a posto ne znam koje je ulje u njoj (dosla iz svajcarske) hteo bih da ga zamenim,pa bih sipao Castrol 10 w 40.To je ujedno i fabricka preporuka naravno oni preporucuju mineralno.Sta mi savetujete.

Unapred zahvalan

Za vašu Yamahu možete koristiti 10W-40, 15W-40, 20W-40 i 20w-50 ulja.

Najbolje 10W-40 PS ili 20W-40 mineralna.

Da ne idem u širinu. Rekli ste Castrol - O.K.

Izaberite jedno od sledeća dva:

1) Act>evo 10W-40 (PS ulje, Castrol nema 10W-40 mineralno ... nemaju ga ni drugi)

2) Act>evo 20W-40 mineralno, možda i bolje jedino nije za temperature ispod nule.

Pozdrav!

• U prolazu, 42 postova

Postovani Gospodine Expeddable

Zahvaljujem se na preciznom i brzom odgovoru.Da ne sirim pricu zbog mnogih "cinjenica" hocu da i u ovaj motor sipam samo Castro,l a kako nisam trenutno u Srbiji i ne znam sta je od Casrola prisutno, ova vasa preporuka mi je od vitalne vaznosti.

Jos jednom najlepse hvala .

Total Special 4T "na papiru" je O.K. ulje za vaš motor. Iskustva ... poželjna.

Trebalo bi da je (vrlo) dobro ulje. Mineralno ali solidno. Još bi bolje (iz iste kuće) bilo Elf Moto Cruse 20W-50 ali takvo nećete naći, bar ne kod nas (i u okolini).

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja