zika56 17320 Napisano Jun 16, 2013 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3691 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan Došlo vreme da se nabavi nešto kvalitetnije (neophodno za predstojeća ozbiljnija putovanja). Izbor se sveo na ova dva modela Canona (zato što Canone koristim već skoro četrdesetak godina (Pelix, AE1, A1, Eos 650, ...) i ne bih pod stare dane da menjam tabor. Znam da su S100 i SX 260 za prilično različite namene (a S100 je do pre neki dan bio i priiiiilično skuplji), ali je sada cena izjednačena, pa sam u dilemi (mada mislim da će da "legne" jedan S100). Dakle aparat mi treba uglavnom za kvalitetnije "beleženje" detalja sa putovanja, pa mi treba kvalitetan i pouzdan aparat, skromnih dimenzija, sa kvalitetnim sočivom, ...... . Na stranu S 100 je veći senzor, širi otvor blende, veće "kreativne" mogućnosti, ..., a na stranu SX 260 dosta veći "zum". Ono što ne znam kakva je pouzdanost i mehanička "izdržljivost" aparata, odnosno od koga mogu da očekujem duži "životni" vek. Za S100 sam našao zamerku u komentarima da je baterija loša (mali kapacitet snimaka). Inače smatram da je jedini ozbiljan aparat neki DSLR, ali su potpuno nepraktični za nošenje i korišćenje na putovanjima ili tokom vožnje motora. Dakle isključivo izbor između S100 i SX 260! Ima li neko iskustva sa ovim aparatima saznanja koja bi mi pomogla u izboru? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 17320 Napisano Jun 18, 2013 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3691 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan Auuuuu, ni jednog odgovora!? Ja juče naručio S100 i očekujem isporuku svakog momenta! Utisci i fotografije biće prisutni na ovim stranicama nakon "testiranja". Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ZEMZEM 2612 Napisano Jun 18, 2013 ODUSTO OD DIJETE, 2655 postova Lokacija: ZEMUN Motocikl: GSX650F & NMAX155 Prijavi odgovor kao problematičan Meni je S100 bio vodeći u prvobitnoj kombinaciji ali mi žena odobrila malo veći džeparac pa sam prešao na potragu za malo skupljim modelima. Po meni ,onoliko koliko se razumem i šta pišu o njemu extra za te pare Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 17320 Napisano Jun 18, 2013 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3691 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan Meni je S100 bio vodeći u prvobitnoj kombinaciji ali mi žena odobrila malo veći džeparac pa sam prešao na potragu za malo skupljim modelima. Po meni ,onoliko koliko se razumem i šta pišu o njemu extra za te pare Canon S100 stigao danas i već njime "ispucano" dvestotinak probnih snimaka (u svakojakim uslovima). Rezultati odlični. Par uočenih nedostataka: baterija kratko traje, aparat se u radu prilično zagreje, a od "ergonomije" u ovom slučaju nema ni e. Telo je jednostavno suviše tanko i malo za nekog ko ima malo "ozbiljniju" šaku i jedini način koji omugućuje da vam aparat ispadne iz ruke tokom korišćenja je da "remenom" uvek bude privezan za ručni zglob. Ostali utisci i fotografije slede. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 17320 Napisano Jun 26, 2013 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3691 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan Canon S100 kod mene već osam dana, "ispucano" sa njim skoro četristo fotografija i prilično isproban u različitim uslovima. Aparat uglavnom ispunjava moje potebe, mada imam i nekih zamerki. Osnovna zamerka je svakako kapacitet baterije. Ja sam uspevao da sa jednim punjenjem napravim svega 50-80 snimaka?! Jeste tu bilo i "prelistavanja" snimljenih fotografija i povremena upotreba blica (oko 20-25%), ali nije korišćen GPS i i nije bilo video zapisa. Dakle katastrofa od baterije! Možda bi moglo prilikom fotografisanja isključivo pri dnevnom svetlu i bez mnogo zumiranja i pregleda fotografija (takoreći u "laboratorijskim uslovima") i da se napravi 200 snimaka kako (tvrdi proizvođač), ali ......!? Što se mene tiče kupujem još dve baterije. Druga zamerka je na "ergonomiju" aparata. Jednostavno ne postoji nikakav "oslonac" za prste kada aparatom fotografišemo. A posebna je priča smeštaj blica, koji "iskače" upravo na poziciji gde se normalno nalazi kažiprst leve ruke. Inače su komande na aparau prilično logično postavljene, rukovanje je lagano i "intuitivno". Za par sati korišćenja na aparatu se već sve upozna. Na mom primerku sam primetio blago zamućenje u uglovima (posebno donjem levom) u situaciji kada koristim "zum" na 120mm, a predmet fotografisanja je relativno blizu (1-1,5m). Ovo ne smeta mnogo, ali sam uočio! Takođe i "izoštravanje" u mraku (ukoliko su objekti blizu objektiva ume da "brljavi" po malo). Ni kvalitet fotografije na većim ISO vrednostima nije baš u skladu sa onim što navodi proizvođač. Ostalo je odlično: Zasićenje boja, oštrina, kontrast, dinamički "raspon", .......! Izvršeno istovremeno-paralelno fotografisanje nekih scena i objekata (u različitim svetlosnim uslovima i sa različitim parametrima) ovim aparatom (Canon S-100), aparatom Canon sx-240 i novomPraktikom od moje supruge (takođe od 12Mp i 5x zumom) i svi rezultati pokazuju da je S100 superioran po kvalitetu fotografija u svim uslovima. A poređenje sa Praktikom je bilo po malo i smešno. Nisam koristio i isprobao funkciju GPS-a, ni video snimke nisam uspevao da prebacim i pregledam na računar (kao što nisam uspeo da na računar instaliram ni softver koji sam dobio uz aparat). Verovatno mi je računar star, spor i slab. Dakle ja sam za sada uglavnom zadovoljan. Kupujem još dve baterije i jednu memorijsku kartici od 16Gb (ova u aparatu je 8Gb). Evo i par fotografija "napravljenih" novim aparatom. 5 x zum 5x zum + 4x dig Bez blica sa "oskudnim" osvetljajem Makro zum x5 Kiša Penzioner Ovako je nekada izgledala osnovna oprema (fale još objektivi, torbica, baterije, filmovi, filtri, "kišobrani", ...). (Za prosečnu opremu trebalo 3.000-5.000 maraka). (Powered by frubar.net) Fotografije su bez bilo kakve "obrade". Dakle direktno "ispod čekića". Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Skittles 4221 Napisano Jun 26, 2013 Nemanja Stojanović, 1421 postova Lokacija: Beograd Motocikl: CF RedBull 450 MT Prijavi odgovor kao problematičan mali savet, digitalni "zum" zapravo nije nikakav zum već marketing obmana. primetićete da su te fotografije manje po dimenzijama, a to je jedino šta aparat i odradi - iseče ih. što se tiče baterije, uvek ekran najviše troši. čestitam i srećno sa aparatom! 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Goshke 2786 Napisano Jun 26, 2013 Enduro maniac, 1754 postova Lokacija: Beograd/Krupanj Motocikl: Yamaha XT660R Prijavi odgovor kao problematičan Sve ti rece skittles. Kvalitet fotografije je dobar za tu klasu aparata. Nek te lepo sluzi Inace, jedno pitanje, da li mozda prodajes ovu 50mm f1.8? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 17320 Napisano Jun 26, 2013 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3691 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan mali savet, digitalni "zum" zapravo nije nikakav zum već marketing obmana. primetićete da su te fotografije manje po dimenzijama, a to je jedino šta aparat i odradi - iseče ih. što se tiče baterije, uvek ekran najviše troši. čestitam i srećno sa aparatom! Potpuno mi je jasno po kom sistemu funkcioniše digitalni "zum" i ovu opciju u praksi ne koristim. Ovog puta sam pravio probe da vidim na šta to liči "sirovo" odnosno koliko je fotografija "degradirana". A upravo sam iz razloga štednje podesio da se LCD "gasi" nakon 10 sekundi. I hvala na lepim željama za uspešno korišćenje aparata. Goshke Postavljeno Danas, 22:17 PM Sve ti rece skittles. Kvalitet fotografije je dobar za tu klasu aparata. Nek te lepo sluzi Inace, jedno pitanje, da li mozda prodajes ovu 50mm f1.8? Hvala na lepim željama. Ovaj objektiv ne prodajem jer bi mi aparat bez njega ostao potpuno "go" i neupotrebljiv, (a nikad se ne zna .......... )! Imao sam i objektiv Canon 28-105 (plaćen ko da je od suvog zlata) i njega sam pre par godina "pozajmio" prijatelju koji ga koristi na digitalnom EOS-u (mislim da je D40). Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...