Jump to content

Moto Zajednica

Menjanje plocica - uspesno (?)

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 178 postova
  • Motocikl: Kymco Super 9

Promenio sam plocice posto su stare gotovo dosle do metala. Stari vlasnik je bio prilicno nemaran.

Elem, zadnji tocak se posle promene lepo okrece, kao i pre, nigde ne blokira. Prednji je dosta stegnut iako sam lepo uvukao cilindar na kljestima pre postavljanja plocica. Nadrukao sam kocnicu. Nisam ga vozio jos uvek, samo sam rukom probao da ga okrecem i treba malo vise snage, kada ga zavrtim, jedva predje osminu kruga ako i toliko. Da li treba da malo legnu u voznji? Plasim se da ne pregreju i da se napravi neka steta, nesreca... ili je to normalno dok sve ne legne na svoje mesto?

Hvala!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• дипл.инж.саобраћаја, 157 postova
  • Motocikl: R 1150 GS

grejace se i ubrzano habati i disk i plocice, takvo teze okretanje nije normalno, normalno je samo lagano sustanje kada okrenes tocak ...

• Самарићанин, 794 postova
  • Motocikl: коњусина с педес' коњића

Možda i da proveriš po nekom manualu koja debljina ferode treba da bude, pa da uporediš sa debljinom ferode na pločicama koje si stavio. :neznam:

• Drug član, 2782 postova
  • Motocikl: SV 650S, Simson SR50, Cagiva Mito, CBF1000

Da li si iz nekog razloga skidao i tocak?

1.Ako jesi, treba proveriti da li su prednje vile "naspanovane".

2. Ako ulje u kocnicama nije menjano odavno, to treba svakako uraditi (nemarni prethodni vlasnik), ume da pravi problem!!

3. Klipovi bi trebali lako da ulaze i da mogu da se vrate rukom.

4. Sama kljesta treba takodje lako da se krecu u klizacima

5.Vazduh u sistemu ( resice se kad se uradi posao pod stavkom 2)

Mislim da je otprilike to to, ako se setim sta jos moze da pravi problem, dopisacu...

Pozdrav i srecno!

Jesam, skidao sam tocak pre nekoliko dana da bih promenio gumu ali sam tek danas menjao plocice jer su mi stigle juce. Ulje nisam menjao i planiram vrlo uskoro. Klipove sam morao da ubacim papagajkama, nisu bas lako ulazili..

Kako da nacentriram prednji tocak?

Dok su bile stare plocice, imalo je mesta da se koriguje. Moze a ne mora da bude ovo, ali uradi sledece:

Popusti one vijke koji stoje horizontalno u osi motora ( mislim da je inbus 6, nisam siguran) pa zakoracis motor i malo sabijas prednju viljusku gore- dole, da stapovi legnu kako njima odgovara, pa onda stegnes inbus/e.

Znaci poenta je da se prvo pritegne osovina tocka, pa kad je ona pritegnuta, malo sabijas i popustas viljusku, da se rastereti, a tek onda pritezanje vijaka koji osiguravaju osovinu i drze stapove pritegnute za osovinu.

Nadam se da sam bio iole jasan...

I da: definitivno bi trebalo i izvaditi klipove, ocistiti njih i gumice i kanale za gumice, pa sve sklopiti da ide lagano. ( gumice naravno menjati ako su lose, mada retko stradaju)

Pozdrav

Kapiram, sve smo to uradili ali nisam jahao motor pa onda pritezao. To mi nije palo napamet... sutra cu to odraditi sa prijateljem, rastavicemo i kljesta, ocisticemo cilindar, klipove, vidimo da li je negde nesto zapuseno itd. Malo je pustio tecnosti za kocnice gore na kutijici iznad rucice.

Dakle, opustimo sigurnosne srafove, malo zajasem motor pa onda dotegnem sigurnosne.

Hvala vam svima, javljam sta smo uradili :)

• Uvek moze bolje., 614 postova
  • Motocikl: Kawasaki ZX6R

Mislim da ste samo zaboravili jedno zlatno pravilo, koje ljudi u Srbiji praktikuju, kada su plocice pri kraju... A to je dosipavanje ulja u bocicu, jer kocnica omeksa, kada su kocnice pri kraju... tako da dosipaju da opet bude tvrdja kocnica. I zbog toga klipovi su se tesko vracali, i kada su nove plocice legle, sada zbog viska ulja ih drzi pritisnute.

Ja sam imo isti problem, dok nisam izvadio malo ulja iz bocice, popusti pritisak u kocnicama, i sve radilo kao sto treba :)

Ahaaaa, OK, kapiram, logicno je. Da izvadim tecnost iz posude za ulje ili iz bocice na volanu? Ako je ovo drugo, kako to da odradim kolega?

PS Gagi znamo se sa foruma skuteri.org, tu sam bio dok nisam presao na Kawu :) Pozdrav za skuterase :)

Inace, plocice su toliko bile istrosene da je ostao mozda dve desetine milimetra, skoro pa sam vozio na metalu ... uzas.

• Svrati ponekad, 120 postova
  • Motocikl: Hornet 600, TRK 251

Meni je sličan problem napravio pinjon, verovali ili ne. Toliko je bio zaprljan da je stvarao baš osetan otpor pri okretanju rukom. To je doduše bilo posle zime provedene u garaži, ali jbg, parkiran je u istu kao ispravan ;) . Očistio, oprao, podmazao i sad radi kao violina. Glupost koja me koštala vremena dok sam provalio šta je i novih gumica koje ipak nisam morao da menjam ali neka, ne smeta. Ne mora da znači da je to kod tebe problem, ali skini čeljusti pa probaj da zavrtiš točak trebalo bi da se okreće lagano bez otpora. Ako je tako, onda napadaj kočnice

Da, to sam odmah uradio. Skinuo celjusti i tocak se lepo vrteo ali cim stavim, blokada. Sutra generalno cistim ceo kocioni sistem, i napred i nazad. DOT4, pogledao malo youtube kako se ispumpava vazduh, a klipove cu kod prijatelja mehanicara da podmazem, tj. zajedno cemo raditi. Samo da zavrsim pre polufinala Djokovic - Nadal :)

• U prolazu, 97 postova
  • Motocikl: Suzuki GSX 750 Inazuma

Mislim da ste samo zaboravili jedno zlatno pravilo, koje ljudi u Srbiji praktikuju, kada su plocice pri kraju... A to je dosipavanje ulja u bocicu, jer kocnica omeksa, kada su kocnice pri kraju... tako da dosipaju da opet bude tvrdja kocnica. I zbog toga klipovi su se tesko vracali, i kada su nove plocice legle, sada zbog viska ulja ih drzi pritisnute.

Ja sam imo isti problem, dok nisam izvadio malo ulja iz bocice, popusti pritisak u kocnicama, i sve radilo kao sto treba :)

Pretece me kolega. Smem da se kladim u gajbu piva da je ovo u pitanju, batali ostale radove, odvadi malo ulja, pa probaj, garantujem da je to. Naravno, nije lose ni ocistitti, oprati,podmazati itd.

Evo ovako, odradili smo servis kljesta. Klipovi su bili u svinjcu, zapekli. Sve oprali, ocetkali, podmazali mascu za kocnice i sada je extra, samo onaj blagi zvuk sistanja plocica :)

Kociona tecnost je bila toliko prljava da je bila tamno braon-crvene boje. U kutijici za tecnost se vratio talog djubreta koji sam ocistio cetkicom za likovno. Ipak, moguce da je negde popustila neka gumica na glavnom kocionom pa bi i to trebalo promeniti nekad. Jesu li to univerzalne gumice koje mogu kupiti u bilo kojoj bolje opremljenoj radnji ili mora bas za taj model ???

PS, danas ili sutra pada servis zadnjih kljesta i promena ulja sve tuto-kompleto :)

• Svrati ponekad, 120 postova
  • Motocikl: Hornet 600, TRK 251

Moraćeš da tražiš baš za tvoj motor, ne postoje univerzalne gumice. Ako se ne snađeš ovde, moja preporuka je wemoto.com ja sam kupio tamo, stiže za dve nedelje i čini mi se da su korektne cene. Nije loše sve to izmenjati mada ako ti je kočnica dobra, nema curenja ili propadanja ručice onda nemaš potrebe za tim

Hm.... Higum Zrenjanin radi gumice, i to po mizernoj ceni a kvalitetne. Pitanje je samo da li imaju takve, moras naci koje dimenzje ti trebaju.

I tipa, moras da kupis 5 ili 10 kom, a ne jednu, i to te kosta 200-300 dinara.

Firma je HigumM cini mi se, puno ime.

Ako se ne snadjes, pusti PP da iskopam br. telefona.

Hvala na odgovorima!

To sam pitao jer kada drukam kocnicu, izlece mi mali vodoskok kocione tecnosti iz malih dizni u posudici, ne znam da li je to normalno...

• Ne silazi, 6591 postova
  • Motocikl: konzerviran

to je sve ok...tecnost da nije preko max, zatvaraj i teraj. Prvo polako da plocice legnu, a posle ces i sam da primetis da bolje ujedaju.

• Zainteresovan, 447 postova
  • Motocikl: BMW S1000R '15

Ljudi napravio sam sranje, pa da vidim gde sam pogrešio jer mi stvarno nije jasno.

Kupio sam za ćaletovu Yamahu FZ6 disk pločice (EBC polu sinter) za sva tri diska.

Odlučio se i uzeo da ih sam menjam pošto volim da sređujem i čačkam oko motora. Promenu pločica sam počeo od prednjeg desnog diska, skinuo klešta, skinuo stare istrošene pločice, četkicom za zube, toplom vodom i Break Cleaner-om detaljno i pedantno sredio i očistio klešta sa unutrašnje strane, klipove takođe dobro očistio, uglancao, probao par puta klipovi pod pritiskom ruke ulazili u ležiste bez ikakvih šrafcigera, polugi itd. Baš se potrudio, verujem da ni jedan majstor se ne bi onoliko zamlaćivao, gubio vreme i tako pedantno odradio običnu zamenu pločica. Namontiram dalje nove pločice bez ikakvih problema, nabacim ih na disk, probam na štenderu pločice lepo nalegle, lepo zaustavljaju disk na stisak kočnice, nema čudnih zvukova, ma sve kako treba. Krenem drugu (prednju levu) stranu da radim, apsolutno sve kao na desnoj strani i taman kad sam bio negde pred kraj čišćenja i došao skoro do trenutka da ubacim nove pločice pođem da prstom uguram jedan klip (pošto mi je bio znatno više izašao od drugog) i kako sam rukom (najnormalnijim pritiskom bez ikakve prekomerne sile) stiskao taj klip ka unutra drugi mi verovatno pod pritiskom ulja izleti, tačnije malo se nakrivi i iscuri mi ulje pored klipa koji se nakrivio i pošao da ispadne. Brzo rukom vratim onaj klip nazad i provalim da mi je istekla relativno mala količina kočione tečnosti, ali sam iz nekog razloga totalno izgubio prednju kočnicu koja je sada postala meka i bez očigledno dovoljno pritiska ulja da pomeri ova dva klipa koja sam sada vratio skroz unutra. 

Ovako laički bez nekog velikog majstorskog znanja bih rekao da mi je verovatno ušao vazduh u sistem i sada zbog toga nemam prednju kočnicu? Ozračivanjem iste bih pretpostavljam dobio nazad kočnicu? Ali sam zbunjen, gde sam se zajebao, šta sam pogrešno uradio što je dovelo do toga da se jedan od dva klipa "nakrivi" i ispadne? Baš sam se skenjao jer sam se potrudio maksimalno da odradim pedantno i detaljno. Ispada da sam izbacio stare pločice, nabacio nove, butnuo to nazad kao većina ljudi i majstora bez ikakvog čeprkanja i čišćenja verovatno ne bih ništa sjebao :jok:

• Drug član, 2063 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere
4 minutes ago, SkoMy said:

Ispada da sam izbacio stare pločice, nabacio nove, butnuo to nazad kao većina ljudi i majstora bez ikakvog čeprkanja i čišćenja verovatno ne bih ništa sjebao :jok:

Haha, jao koliko li sam puta i sam to pomislio :) ( možda ti je lakše da znaš da nisi jedini )

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja