Shesti 3 Napisano Decembar 27, 2007 Zainteresovan, 599 postova Lokacija: Auckland, New Zealand Motocikl: nema Prijavi odgovor kao problematičan Pa nije nosenje kacige samo stvar licne odgovornosti, kao sto neko rece, upadne ti nesto u oko, zazmuris na kratko, i eto belaja...ugrozis nekog drugog... I nije sto skuplja kaciga - manji rizik...testovi su pokazali da obicna kaciga od ABS-a stiti glavu cak u nekim slucajevima i bolje od recimo fiberglas varijanti...znaci sasvim je dovoljno da je kaciga sertifikovana za upotrebu po evropskim normama (ECE 05) da bi bila dovoljno sigurna... Ja licno sam protiv svake upotrebe kacige koja nije full face ili cross...zamislite da u dzet kacigi poljubite asfalt frontalno...mislim da je vec neko slao slike nekog lika bez zuba kome je pri takvom padu pukla flip-up kaciga i unakazila mu facu i zube... Znaci, Full Face kaciga, za leto moze motocross (mnogo veci protok vazduha), i to je to...a modu ostavite za manekene...oprema se nosi zbog sigurnosti... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sith 66 Napisano Decembar 27, 2007 Svrati ponekad, 334 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: power of dreams Prijavi odgovor kao problematičan Ma ove kacige treba zabraniti pod hitno! Ja sam imao ovakvu jednu pre par godina dok sam skuter vozio. Kupih je zbog leta, rekoh ajde da mi ne bude vrucina, elem, stanem ispred trafike da kupim cigare i skinem ovo cudo sa glave i stavim na sediste. Nekako ona sklizne sa sedista i padne na ulicu i raspadne se na dva dela! Posle pogledam i vidim da je ona upravo i napravljena od dva komada koja su nekako zalepljena! Nisam mogao da verujem! 'ladno sam stavio zivot na kocku! Posle sam kupio Nolan i nikada mi vise ono cudo od kacige nije ni palo na pamet! Pozdrav Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
K_A_W_A 948 Napisano Decembar 27, 2007 Drug član, 1187 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Yamaha FAZER 8 - Race Blue 2014 Prijavi odgovor kao problematičan Opet iste teme. Drugari, ja mislim da je to stvar licnog ponasanja u saobracaju. Pa ne mozemo mi nekom nesto zabraniti da radi ili da nosi. Ako zakon to nije odredio. PA vecina nas je vozaca i u kolima. PA koliko se nas vezuje, a koliko ne? Isto tako kad se neko neveze u kolima, neko ga malo lupi kolima, on nezgodno udari glavom o volan, sajbnu ili stub i pogine. I sad je kriv taj vozac sto ga je ubio. Pa tako i ovo. Nek nosi ko sta hoce ili nek nenosi. Sve je stvar vozacke kulture i mozga. Svako nek razmislja o svojoj glavi. Mi ne mozemo nekog vaspitavati. A to dali nesto treba zabraniti ne zavisi od nas. Uvek ce biti problema u saobracaju. To je tako od uvek i mi tu nemozemo nista. Cim si seo na motor ili u kola, vec si preuzeo neki rizik. Pamet u glavu... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
rboban 1043 Napisano Decembar 27, 2007 Drug član, 3009 postova Lokacija: Obrenovac Motocikl: FleXeR Prijavi odgovor kao problematičan Opet iste teme. Drugari, ja mislim da je to stvar licnog ponasanja u saobracaju. Pa ne mozemo mi nekom nesto zabraniti da radi ili da nosi. Ako zakon to nije odredio. PA vecina nas je vozaca i u kolima. PA koliko se nas vezuje, a koliko ne? Isto tako kad se neko neveze u kolima, neko ga malo lupi kolima, on nezgodno udari glavom o volan, sajbnu ili stub i pogine. I sad je kriv taj vozac sto ga je ubio. Pa tako i ovo. Nek nosi ko sta hoce ili nek nenosi. Sve je stvar vozacke kulture i mozga. Svako nek razmislja o svojoj glavi. Mi ne mozemo nekog vaspitavati. A to dali nesto treba zabraniti ne zavisi od nas. Uvek ce biti problema u saobracaju. To je tako od uvek i mi tu nemozemo nista. Cim si seo na motor ili u kola, vec si preuzeo neki rizik. Pamet u glavu... Nisam mislio na nosenje ili ne nosenje. Smatram da zakonom mora bit obaveza da kaciga ima ECE, i da samo takve mogu biti u prodaji i u upotrebi. Kao sto svako vozilo ima atest da bi bilo u upotrebi tako smatram i kaciga, mislim da nije problem ako SL zatrazi ti je skines pokazes ECE certifikat u kacigi i to je to. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
redoran 73 Napisano Decembar 27, 2007 Svrati ponekad, 426 postova Lokacija: Beograd/Surcin Motocikl: Suzuki SV650S Prijavi odgovor kao problematičan ili uzmes kacigu za boarding i naocare i pichi :) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ninja66 2889 Napisano Decembar 27, 2007 Drug član, 2783 postova Lokacija: Sr.Mitrovica Motocikl: FJR 1300 , TTR 600 / SM Prijavi odgovor kao problematičan To stoji inace Louis nebi prodavao pod motoopremu. Ali ima naznaceno da nema ECE-norme. Sad bas gledam. Meni kaciga sluzi vise kao tempomat.Ako je ne vezem spada preko 60 km/h, a vezana preko 100. Tako da vozim kao .... kad je nosim. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ninja66 2889 Napisano Decembar 27, 2007 Drug član, 2783 postova Lokacija: Sr.Mitrovica Motocikl: FJR 1300 , TTR 600 / SM Prijavi odgovor kao problematičan ove kacige su homologirana za cestu i to u cijeloj Evropi i cani mi se u SAD. Zalosno je sto zakone pisu oni koji nemaju praksu a za njih je kaciga gaciga,kakva god da je i sumnjam da ce ih zabraniti Letos u Splitu nam je domacin rekao da panduri najcesce naplate kaznu kad nosis poklopac za glavu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Plavuša 0 Napisano Decembar 27, 2007 U prolazu, 60 postova Lokacija: Umag Prijavi odgovor kao problematičan ja osobno nosim takvu "kacigicu" što se vidi i na slici, vjerujem da ne služi svrsi čuvanja glave nego za ne platit kaznu ( kod nas 700 kn, cca.95 eura) ali slažem se sa gremlinom, upotreba kacige je lična stvar! Ali i normalno da neću tu tavicu stavit na glavu pa raspilit 200 na sat! Za vožnju po gradu, do 40 km/h po ljetnim vručinama je idealna!!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
crnamrlja 22 Napisano Decembar 27, 2007 Zainteresovan, 755 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Multistrada 950S Prijavi odgovor kao problematičan ja sam za svoju prvu uzeo AGV GT open flip-up kacigu, i rekao bih da se radi o osrednjoj kacigi to sto se tice mene, ali bedaci me sto ljudi sa kojima se druzim kupuju jet kacige gledajuci kako im koja stoji i da li ide uz motor[!?] a ne koja koliko zastite pruza.... fashion victims....[pu, pu, pu] Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gremlin 24 Napisano Decembar 27, 2007 Drug član, 2143 postova Prijavi odgovor kao problematičan ja osobno nosim takvu "kacigicu" što se vidi i na slici, vjerujem da ne služi svrsi čuvanja glave nego za ne platit kaznu ( kod nas 700 kn, cca.95 eura) ali slažem se sa gremlinom, upotreba kacige je lična stvar! Ali i normalno da neću tu tavicu stavit na glavu pa raspilit 200 na sat! Za vožnju po gradu, do 40 km/h po ljetnim vručinama je idealna!!! Ma sve je to lepo, ali ja sam najvise "incidentnih"situacija imao bas po gradu, pri nekim brzinama cak i ispod 40 kmh, sto sporije to opasnije da ne verujete. Cim izadjes iz grada, vece su brzine a samim tim i sanse i da se "pobegne" i da se izbegne, ali u gradu je ko na ratistu...svako gleda da te ubije... Na primer srusi me taksista dok krecem sa semafora iz srednje trake, on skrene levo kroz mene i kaze "nije me video"...sa 187 cm i 120+ kg...srecom isao sam toliko sporo da sam umesto pod autobus u levoj traci, pao na njegovu Hondu i napravio mu stete jedno 300-400 eura...Malko sam izgrebao kacigu, i pokrivio polugu nozne kocnice.... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Electrokid 1 Napisano Decembar 28, 2007 Svrati ponekad, 385 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam imao taj "noksir",i cuvam ga kao uspomenu.Dok sam prelazio preko brankovog mosta spala mi sa glave i raspala se. Tako da nije ni za bicikli a kamoli za noksir,sigurno bi procurela........... ;D ;D ;D ;D. Kad se setim posle sve koje sam vozio sa tom kacigom kosa mi se digne na glavi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
paperinos 1204 Napisano Decembar 28, 2007 Drug član, 203 postova Lokacija: Patkovgrad Motocikl: Yamaha Virago Prijavi odgovor kao problematičan Pa te male kacige su ono cisto da imas nesto na glavi umesto kacketa. Ja je nosim samo u gradu ono kad kuliram od kafica do kafica. Inace za put imam pravu kacigu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motoholic 2334 Napisano Decembar 29, 2007 ¡Siempre adelante!, 2188 postova Lokacija: Kalifornija Motocikl: BMW F650GS... Harley-Davidson Nightster Prijavi odgovor kao problematičan Te "kacige" treba zabraniti a one koji ih prodaju strpati u zatvor. Stvar nije u ličnom izboru, nego što mnogi ljudi koji kupe to govno žive u zabludi da im pruža nekakvu zaštitu, a u stvari ne pruža ama baš nikakvu. Srećom, neki su to otkrili na vreme, a neki će na žalost otkriti prekasno. Što se mene tiče, full-face kaciga je jedina opcija; nikakve jet, flip-up ili ostale gluposti. Ili nosi ljudsku kacigu ili nemoj da nosiš nikakvu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Evil_Zo 9 Napisano Decembar 29, 2007 U potrzi za performansama..., 3388 postova Lokacija: Chemnitz / Beograd / Herceg Novi Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE Prijavi odgovor kao problematičan Ljetos su mi na ulazu u HR skidali kacigu sa glave da vide da li imam sertifikat ECE 22.05 Potpuno ispravno, mislim da to treba raditi stalno po ulicama i problem ce biti rijesen. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gaya 5 Napisano Decembar 29, 2007 Svrati ponekad, 139 postova Lokacija: Beograd, Cukaricka padina Prijavi odgovor kao problematičan Nek svako nosi sta hoce , ako nema svest o tome sta predstavlja kaciga i koja je njena uloga. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
rboban 1043 Napisano Decembar 29, 2007 Drug član, 3009 postova Lokacija: Obrenovac Motocikl: FleXeR Prijavi odgovor kao problematičan Treba i tehnicki i osiguranje UKINUTI, ko nema svest sta je neispravno vozilo i osiguranje ne treba da ga placa... ;D ;D ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gremlin 24 Napisano Decembar 29, 2007 Drug član, 2143 postova Prijavi odgovor kao problematičan Nek svako nosi sta hoce , ako nema svest o tome sta predstavlja kaciga i koja je njena uloga. Ne treba svako da nosi sta hoce, nego sta mu zakon bude nalagao. Represija (posebno finansijska) pojacava osecaj svesti za postovanje zakona, i kao takva postoji svuda u svetu. Nisu se oni na zapadu rodili "svesni" a mi "nesvesni". Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dexterr 1973 Napisano Decembar 30, 2007 Aktivirao se na času, 3281 postova Lokacija: Suburbia, blok 45 Motocikl: Tamić XL-1000V Prijavi odgovor kao problematičan Ako sami sebi pameti ne daju, ne možemo im pomoći ni mi, ni zakoni. JESAM za uvodjenje i propisa i homologacija i kategorija... SVEGA! Pa polako...A da su nokširi SMEŠNI - JESU!!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PROFILER 76 Napisano Januar 8, 2008 Zainteresovan, 655 postova Lokacija: Srbija Prijavi odgovor kao problematičan Nek svako nosi sta hoce , ako nema svest o tome sta predstavlja kaciga i koja je njena uloga. Ne treba svako da nosi sta hoce, nego sta mu zakon bude nalagao. Represija (posebno finansijska) pojacava osecaj svesti za postovanje zakona, i kao takva postoji svuda u svetu. Nisu se oni na zapadu rodili "svesni" a mi "nesvesni". Za ovo si u pravu, a do tada... pa brate svako zna koliko mu glava znaci, ako je to 20 eura onda nek bude tako Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...