bogdan 144 Napisano Jul 10, 2010 Zainteresovan, 763 postova Lokacija: Donji Milanovac Prijavi odgovor kao problematičan lorde , postavljanjem sredine rupe zvona na taj gornji senzor uboli ste bas bas rano paljenje , zato se motor tako ponasa , bude lepo za voznju ali unistavajuce za masinu , moras ga pomeriti maaalo unapred , zakretanjem zvona u smeru okretanja radilice, probaj ovako. Postavi klip skroz u gornju mrtvu tacku i namesti da senzor bude na sredini rupe vidi kako ce da radi i neka ti to bude reper za dalje podesavanje , znaci klip SKROZ gore i zakretanjem zvonceta nadji najbolji polozaj.Kad nadjes dobar polozaj , relativno miran rad u leru , dobro povlacenje i maksimala , tu ga fiksiraj. Nadji par sirokih a tankih sajbni i malo super lepka i ne bi trebalo da sepomera. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1391 Napisano Jul 10, 2010 Ne silazi, 6311 postova Lokacija: Meljak Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan Pokusavali smo danas celo popodne raznorazne polozaje i zvona i klipa...i nista. U najboljem slucaju radi onako kako sam opisao u predhodnom postu. Takodje smo primetili i da leva ne opaljuje svaki put, ko zna kako radi, ne greje se jednako. Sutra cemo mozda probati sa platinama pa da vidimo... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gorancha 49 Napisano Jul 10, 2010 Svrati ponekad, 223 postova Lokacija: KN13DN Prijavi odgovor kao problematičan Ako neko ima spaljeno Joskino paljenje,voleo bih da mi posalje,imam neke ideje kako da se preradi da menja stepen (ugao) pretpaljenja u odnosu na broj obrtaja...Naravno,ako se Joska ne ljuti zbog toga... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vuja 36 Napisano Jul 10, 2010 Drug član, 4879 postova Lokacija: Beograd - Karaburma Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251 Prijavi odgovor kao problematičan Ovo paljenje već ima promenljiv ugao predpaljenja. Što se tiče Joškinih inovacija i prerada zasnovanih na njegovim gotovim proizvodima to je najbolje da vidiš sa njim u direktnom kontaktu. Reci mu šta ti treba pa će ti napraviti, ja sam imao nekoliko različitih uređaja pa što i ti ne bi, može to. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PeterPan 357 Napisano Jul 10, 2010 ,, 1032 postova Prijavi odgovor kao problematičan Sa tim zvoncem varnicu dobijas na kraju rupe, tako da ga moras namestiti da 0,6 mm bude na tom mestu. Ocisti senzore pre montiranja zvonca a kasnije proveri da li imas varnice na obe svecice. Ako imas, onda mora da upali i da rade oba cilindra kao i ranije, naravno pod uslovom da je sve ostalo u redu na motoru. A to sto se jedan cilindar greje vise nego drugi moze da bude zbog svacega: neodgovarajuca smesa, fals vazduh, nejednako potroseni cilindri... Jesi cuo za foru kada je Jawa radila na jednom cilindru naizmenicno, u zavisnosti od toga da li je karburator bio nagnut na jednu odnosno na drugu stranu? Varnice je bilo, skoro pa je sve bilo u redu, i onda je provaljeno da vuce fals posle karburatora. Ovo za platine ti nije losa ideja. Bar ces imati cime da se zabavljas kada ne vozis: namestanje paljenja, ciscenje i cesta zamena platina (posto su bas loseg kvaliteta), podmazivanje brega... I da, sa platinama ti cilindri tek nece raditi ravnomerno. ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
joska 63 Napisano Jul 10, 2010 I=U/R, 2061 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Transalp `97 Prijavi odgovor kao problematičan Ako neko ima spaljeno Joskino paljenje,voleo bih da mi posalje,imam neke ideje kako da se preradi da menja stepen (ugao) pretpaljenja u odnosu na broj obrtaja...Naravno,ako se Joska ne ljuti zbog toga... Mislim da niko nema spaljen,a koja je to ideja za prepravku? Jer je to vec reseno da regulise ugao pretpaljenja,i to sa mikrokontrolerom. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
joska 63 Napisano Jul 10, 2010 I=U/R, 2061 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Transalp `97 Prijavi odgovor kao problematičan A polozaj zvona treba da je kao na donjoj slici.Na malim obrtajima opaljuje bas u tom polozaju,a na visim obrtajima na pocetku rupe,uzimajuci u obzir u kom pravcu se vrti radilica. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1391 Napisano Jul 10, 2010 Ne silazi, 6311 postova Lokacija: Meljak Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan Hvala Joska sto si se javio. Ako je kao na trecoj slici, sta jos propustamo, posto ne radi? Svecice, kablovi i bobine su provereni i u redu su. (Da stavimo sad sa strane to sto je levi cil. hladniji) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
joska 63 Napisano Jul 10, 2010 I=U/R, 2061 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Transalp `97 Prijavi odgovor kao problematičan Ne znam,to bih trebao da vidim.Ovako napamet ne mogu da dam dijagnozu.Tako treba da radi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1391 Napisano Jul 10, 2010 Ne silazi, 6311 postova Lokacija: Meljak Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan Kako da se organizujemo da to pregledas? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
joska 63 Napisano Jul 10, 2010 I=U/R, 2061 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Transalp `97 Prijavi odgovor kao problematičan Sada nazalost nikako,jer odlazim na godisnji.Nema me do 1-og avgusta. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1391 Napisano Jul 10, 2010 Ne silazi, 6311 postova Lokacija: Meljak Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan U redu. Ako za tri nedelje nesto ne resimo mi ovde, cujemo se pa da ti to vidis. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1391 Napisano Jul 10, 2010 Ne silazi, 6311 postova Lokacija: Meljak Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan Za svaki slucaj, ovako treba da bude namesteno (crvena strelica je smer okretanja radilice) , kad je desni klip 0.6mm pre GMT? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
joska 63 Napisano Jul 10, 2010 I=U/R, 2061 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Transalp `97 Prijavi odgovor kao problematičan Bas tako.To je pravilan polozaj. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gorancha 49 Napisano Jul 11, 2010 Svrati ponekad, 223 postova Lokacija: KN13DN Prijavi odgovor kao problematičan Ako neko ima spaljeno Joskino paljenje,voleo bih da mi posalje,imam neke ideje kako da se preradi da menja stepen (ugao) pretpaljenja u odnosu na broj obrtaja...Naravno,ako se Joska ne ljuti zbog toga... Mislim da niko nema spaljen,a koja je to ideja za prepravku? Jer je to vec reseno da regulise ugao pretpaljenja,i to sa mikrokontrolerom. Poz,Joska,izgleda da nisam imao pravu info.U sustini,i ja sam hteo nesto sa mc..Zato mi treba pouzdana i u praksi proverena sema za bazni deo,a ostalo je vec zanimacija... ;)Nesto sam razmisljao da to ne bude linearna promena ugla vec da ide po nekoj krivoj koja bi se mogla,od slucaja do slucaja, menjati u unapred zadatim i bezbednim granicama... Poz... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
markomdm 0 Napisano Jul 11, 2010 U prolazu, 87 postova Lokacija: Donja Mutnica-Paraćin Motocikl: Jawa 250 Custom Prijavi odgovor kao problematičan Ovo je zanimljivo.... http://www.jawamaniacs.e-blog.cz/tunning Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Šumi Zmajček 1289 Napisano Jul 11, 2010 MZ Rider, 4141 postova Lokacija: Arilje - Zemun Motocikl: Piaggio liberty 125, Honda XRV 750 RD07a Prijavi odgovor kao problematičan Krim Transilvanija, 2008 godine : http://picasaweb.google.com/jacu.frankensztajn/WwwJaczZaPlKrymTransylwania2008MotocyklemJawa_jacuFrankensztajn_1# ;D http://picasaweb.google.com/jacu.frankensztajn/WwwJaczZaPlKrymTransylwania2008MotocyklemJawa_jacuFrankensztajn_2# ;D http://picasaweb.google.com/jacu.frankensztajn/WwwJaczZaPlKrymTransylwania2008MotocyklemJawa_jacuFrankensztajn_3 :o zavidim mu... : Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bogdan 144 Napisano Jul 11, 2010 Zainteresovan, 763 postova Lokacija: Donji Milanovac Prijavi odgovor kao problematičan Lordobl.... ako nameravas da vratis platine , evo ti jednog skolskog opisa stelovanja , daklem dva cilindra i svaki ima svoj sistem paljenja , platine kondenzator i bobinu. Oboje platina se nalze na okretnoj ploci cijim se zakretanjem moguce promeniti momenat okidanja varnice s tim da jedne platine imaju i jos dodatne mogucnosti za pomeranje. Razlog tome je da se bolcne u velikim pesnicama klipnjaca trebaju nalaziti na 180 stepeni ALI to nije uvek tako e time se to kompenzuje. Kod jave kao i kod vecine dvotaktnih motora pretpaljenje je fiksno , odnosno nema promene momenta u radu. Velicine vezane za paljenje se obicno izrazavaju u mimimetrima pre GMT ( gornje mrtve tacke ) ili u stepenima pre GMT kao i milimetrima razmaka platinskih dugmadi kada je klip u GMT.Kod razlicitih modela mtora velicina u milimetrima pre GMT je drugacija u zavisnosti od hoda klipa ali je u stepenima pre GMT slicna i krece se oko dvadesetak stepeni pre GMT. Momenat predpaljenja se meri ili komparaterom za hod klipa ili uglomerom za zakretanje radilice. Preduslovi za podesavanje su ciste i ravne kontaktne povrsine platina , dobar breg i da nema lufta u lezajevima radilice. Od alata trebaju probna lampa ili neki unimer kao i merni listic ( spijun , ali moze i od oka ) PODESAVANJE Srafovi koji drze okretnu plocu ( anker platna ) postaviti negde na sredinu onih kanala kroz koje sraf klizi kada se ploca zakrece , dovesti desni klip u GMT i podesiti platine za taj cilindar ( one koje su fiksne na ploci ) da razmak izmedju dugmadi bude 0.35 mm ( spijunom ili od oka ) , isto uraditi i za levi cil. i za druge platine ( one sa dodatnim pomeranjem ). Povezati probnu lampu na platine desnog cilindra tako da u trenutku otvaranja platina lampa zasvetli. Zakrenuti radilicu suprotno od smera okretanja za 21 stepen ( ili 3 mm klipa unazad ) i to je trenutak kada se platine odvoje , lampa treba da zasvetli ( momenat okidanja varnice ) a to se podesava zakretanjem ploce platina. Zakrenuti onda radilicu za 180 stepeni da levi klip dodje u istu poziciju ( 21 stepen pre GMT ili 3 mm ...) i proveriti / podesiti druge platine koje imaju dodatno podesavanje. I to je sve ;D Kad jednom pravilno podesis okretnu plocu , svako naredno podesavanje se svodi na dovodjenje klipa u GMT i merenje razmaka platina spijunom , prosto. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PeterPan 357 Napisano Jul 11, 2010 ,, 1032 postova Prijavi odgovor kao problematičan Svaka cast na trudu i opisu! Pre namestis, nego objasnis. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sicko87 18 Napisano Jul 11, 2010 U prolazu, 74 postova Prijavi odgovor kao problematičan Danas sam se malo vozio po selu i odjednom menjac poce da se ponasa kao da je slomljen neki zupcanik - kad ubacim u trecu cas zakaci cas ne a kad "promasi" obavezno zakrci.Bio sam gotovo siguran da je puko neki zupcanik pa kad naidje mesto bez zubaca onda preskoci.Posto sam rasturio masinu na pola proverio sam i video da su zupcanici celi i neosteceni.Nisu mnogo ni izglodani.Viljuske nisu krive. Imam utisak da je duza osovina menjaca,tj. ona na kojoj ide korpa malo vise pribijena prema levom bloku pa da zupcanici nemaju bas dobar "kontakt" i moguce da zbog toga preskace. Voleo bih ako neko ima iskustva da mi objasni kako da podesim koliko treba velika osovina da udje u levi blok i dali ima smisla to podesavati kada ce nakon stezanja korpe kvacila korpa verovatno da navuce tu osovinu do kraja poput radapcigera??? Citao sam negde po forumu uputstvo koje je Petar Pan pisao mada mi ovo oko zazora izmedju zupcanika nije bas jasno - kako da stelujem taj razmak? Takodje sam citao da moze biti do ostecenog lezaja na desnoj strani (3205) ali taj lager je dobar,nema zazor.Hvala unapred na pomoci svima. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1391 Napisano Jul 12, 2010 Ne silazi, 6311 postova Lokacija: Meljak Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan Samo da javnem, danima vec pokusavamo da podesimo paljenje i da danas nisam prelemio konektor na senzorima, jos toliko bismo merkali ;D > Danas, iz PRVE - po Joskinom savetu, ubodoh podesavanje i sredih paljenje :o Ali, mehanickim komparaterom podesiti 1/10 deo milimetra bez strob-lampe, 'iz lakta' , prvi put sam radim to, bez blokatora klipa i sl. :o Istina, promasio sam za od prilike +0.05 do 0.1mm ali RADI ;D Sad ostaju finese, kao sto su prigusivaci i nesto malo oko karburatora... jer se nesto gusi na niskim sad. Nije kao pre neki dan, da nema snage, ima je ali se gusi nesto. Idemo dalje... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1391 Napisano Jul 12, 2010 Ne silazi, 6311 postova Lokacija: Meljak Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan Svecice su nove novcate, BRISK NY15C, na slici presle oko 2 kilometra. Da li ovo izgleda OK ? Ako je boja dobra, znaci da paljenje jos bolje treba da podesim ..? Jos se desava, da i kad je vruc motor, moram da palim sa sauhom inace jako tesko sastavlja obrtaje... Da li da cackam karburator ili paljenje? Savet za dalje ? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
joska 63 Napisano Jul 12, 2010 I=U/R, 2061 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Transalp `97 Prijavi odgovor kao problematičan Da si pogresio i vise,ne bi ni osetio.Nije toliko primetno. Ipak,drago mi je da si pronasao kvar,pa ne moram ja da trazim ;D A sada odoh,pa se vidimo za 2-3 nedelje ponovo! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1391 Napisano Jul 12, 2010 Ne silazi, 6311 postova Lokacija: Meljak Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav i lepo se odmori ! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sicko87 18 Napisano Jul 12, 2010 U prolazu, 74 postova Prijavi odgovor kao problematičan Danas sam se malo vozio po selu i odjednom menjac poce da se ponasa kao da je slomljen neki zupcanik - kad ubacim u trecu cas zakaci cas ne a kad "promasi" obavezno zakrci.Bio sam gotovo siguran da je puko neki zupcanik pa kad naidje mesto bez zubaca onda preskoci.Posto sam rasturio masinu na pola proverio sam i video da su zupcanici celi i neosteceni.Nisu mnogo ni izglodani.Viljuske nisu krive. Imam utisak da je duza osovina menjaca,tj. ona na kojoj ide korpa malo vise pribijena prema levom bloku pa da zupcanici nemaju bas dobar "kontakt" i moguce da zbog toga preskace. Voleo bih ako neko ima iskustva da mi objasni kako da podesim koliko treba velika osovina da udje u levi blok i dali ima smisla to podesavati kada ce nakon stezanja korpe kvacila korpa verovatno da navuce tu osovinu do kraja poput radapcigera??? Citao sam negde po forumu uputstvo koje je Petar Pan pisao mada mi ovo oko zazora izmedju zupcanika nije bas jasno - kako da stelujem taj razmak? Takodje sam citao da moze biti do ostecenog lezaja na desnoj strani (3205) ali taj lager je dobar,nema zazor.Hvala unapred na pomoci svima. Jel ima neko neki savet u vezi mog pitanja? Hvala unapred. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...