Jump to content

Moto Zajednica

Alat

Recommended Posts

• Zainteresovan, 599 postova
  • Motocikl: nema

E..da..to bi i mene interesovalo...koliko onih "pajsera" treba da se zameni guma (pretpostavljam 2 :D ) i koliki minimum moraju da budu (ovo me zanima posto imam unutrasnju, pa ce verovatno doci do toga (pre ili kasnije) da guma ode, a vulkanizera ni od korova...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 2247 postova
  • Motocikl: Triumph Tiger 800xc

E..da..to bi i mene interesovalo...koliko onih "pajsera" treba da se zameni guma (pretpostavljam 2 :D ) i koliki minimum moraju da budu (ovo me zanima posto imam unutrasnju, pa ce verovatno doci do toga (pre ili kasnije) da guma ode, a vulkanizera ni od korova...

Ja sam uspevao da uradim sa dva pajsera.

E sad morao sam da napravim jedan dodatni alat od drveta koji izgleda kao klin ali je zapravo tupa i pomalo obla površina sa obe strane i koju stavim izmedju gume i felne a zatim bijem čekićem dok se ne odlepi.

• Zainteresovan, 599 postova
  • Motocikl: nema

Hmmm...a kako to uraditi "u prirodi" :) ...improvizovati neki alat tesanjem nozem od drveta...a umesto cekica pretpostavljam da moze kamen... :D

• Drug član, 1520 postova
  • Motocikl: KTM 990 Adventure, KTM Lc4 Adventure-R 640

Hmmm...a kako to uraditi "u prirodi" :) ...improvizovati neki alat tesanjem nozem od drveta...a umesto cekica pretpostavljam da moze kamen... :D

http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_smf&Itemid=53&topic=9886.0

Pogledaj ovu temu. Ima puno korisnog o zameni guma.

• Svrati ponekad, 216 postova
  • Motocikl: Yamaha XV535 Virago

merac kompresije se moze kupiti na najlonu u novom sadu,nemacki,cena oko 20e.okrugli je sa crevom i jednim adapterom.

posto je to uglavnom za auto,trebalo bi napraviti jos par adaptera posto nisu sve svecice istog precnika.

kod nekih motora postoje matice za zavtanje glave motora,koje se zavrcu pomocu kljuca imbusa.to je bio slucaj na mojoj fzr 1000 yamahi,kojoj sam uspeo progvintati leziste za kljuc imbus.sta dalje?odem na najlon,covek prodaje razne kljuceve,uglavnom marka force,trazim savet,sta da radim?kljuc imbus je bio 6-setougaoni,kaze tip uzmi imbus 8-12-ougaoni.kaze:ako ga  neostetis,kada odvrnes donesi ga nazad i vracam ti pare.kakvo vracanje,samo da ja odvrnem maticu.dodjem kuci,nemoze kljuc da prodje kroz poklopac glave-kod njega je glava sastavljena iz dva dela,zato kazem poklopac glave,da ne misli neko da je onaj klasican poklopac,zato sto je samo telo kljuca malo veci precnik od tela kljuca s kojim se odvce matica.odem kod strugara,on uzeo da kucka po kljucu:ne znam da li cu ja ovo moci?

stavlja na strug,i svega je skinuo koliko je trebalo negde oko 1mm,3-4 puta je skidao noz da ostri,da bi skinuo to malo sa kljuca.od tada kupujem samo marku force.

za neke matice koje se stezu na vecu kilazu,kupim kaljene gedore-mat crne boje.

ja licno najvise od alata koristim najmanju racnu i male gedore koje idu za nju,one duguljaste.mislim da je 3/8.komplet malih gedora force od oko 4.5-14=1000 dinara.malo para,a puno posla rade.

jednom sam kupio imbus sa gedorom marka unior-bar je tako pisalo na njemu,znaci ne mora da znaci da jeste pravi unior,i krenem da odvrnem maticu na glavi-uvio se ko kifla,i ostetio mi maticu-pocinje zurka:)

jako je lepo kada covek ima i prednji i zadnji stender,ne samo kada se nesto radi oko motora,nego mi je nekako bilo lepo videti motor koji je parkiran kako stoji na njima-kao da kulira.a,pogotovo dobro dodje prednji kada se menjaju semerinzi prednje viljuske,da lepo mogu stapovi da se izvuku,i sve ide ko podmazano,bez muke.

probacu da ubacim sliku prednjeg stendera sto sam pravio za sebe,i uz njega imam i jedno 11 adaptera posto nije kod svakog motora ista rupa u sredini ripa gde se on zabada.

mislim da je dosta od mene.

post-468-12878992744774_thumb.jpg

post-468-12878992745193_thumb.jpg

• Drug član, 2110 postova
  • Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N

Barkocis, jel' bi ti bio problem da kad nadjes vremena napravis skicu tog prednjeg stendera, sa dimenzijama? Imam neke 'cevove', pa da u slobodno vreme i ja napravim jedan...

• Svrati ponekad, 216 postova
  • Motocikl: Yamaha XV535 Virago

evo nekako napravih skicu!jedino sto bi ja mozda promenio,a to je da bi drugi put bar malo za nijansu napravio siri da bude ono bas stabilan.jeste stabilan i ovako,ali koji cenat vise jos stabilniji.i ,mozda bi jos malo povisio donji deo stendera da bi mu stavio jos jednu rupu prema gore da moze i 19 cola.gornji i donji deo stendera povezuju sraf 10-ka.ja sam stavio sa spoljne strane sraf,onda dolazi jedna veca platna koja se stavi izmedju gornjeg i donjeg dela stendera da se nebi grebali jedan o drugi,znaci donji deo,pa platna,pa gornji deo,pa jos jedna platna,i na kraju matica.tri rupe koje se nalaze na donjem delu stendera sam napravio za razlicite colaze tocka.tako je npr:1 rupa od gore za 18 cola,rupa u sredini za 17,a najdonja rupa za 16 cola.ulosci koji se postavljaju u gornji deo stendera,a koji ulaze u vilu sa donje strane,su razlicitih dimenzija.ja sam napravio oko 11 komada.dimenzije sada neznam napamet,a stavio sam te uloske da stoje u ulju da nebi rdjali.ako ima u luisu ovih prednji stendera tamo bi se mogle videti dimenzije ulozaka koje su najzastupljenije.cevi sam inace stavio 25x25,jedino je rukohvat 20x20.tockovi stoje na osovini od srafa,koji je privaren za cev.od najdonje  tacke tocka do najdonje tacke stendera sam ostavio 7mm.znaci od cevi sa donje strane stendera,do betona bi bilo svega 7mm.mozda je nesto trebalo jos bolje izvesti,ako neko zna sta,moze ostaviti ovde savet,mozda nekome posluzi.

post-468-12878992934308_thumb.jpg

post-468-12878992934548_thumb.jpg

post-468-12878992934875_thumb.jpg

• Drug član, 1261 postova

Rico smatram za najnizi rang alata sa kojim moze nesto da se radi,naravno postoji koliko hoces alata losijeg od njega.

Alat je dosta krt ili tvrd nema doze uvijanja pa dolazi do pucanja vilastih i okastih kljuceva za gedore ne znam.

Proxon mi je hvalio neki lik iz Ns-a koji ga i prodaje ako nekom treba broj tel. potrazicu  imam negde upisan.

Skidam kapu za dozivotnu garanciju na adekvatno koriscenje HAZET,GEDORA . . .ili dok ga neko ne pozajmi.

ocigledno da nisi kupio dobar rico alat,alat je extra dobar,inace imam i unior i hazetov alat,profisionalni sam mehanicar i mogu da kazem da je rico extra,nijedan njihov kljuc mi nije puko niti se iskrivio,,imam radnika koji nije uspeo ni jedan da polomi do sad,,a planiram da kupim komplet ricovih kljuceva jer su odnos cene i kvaliteta vise nego dobri,,doduse ja uzimam rico profesional,,a ne obican,,i ako se neko profi bavi mehanikom slobodno neka kupi rico prof,jer ga i u nemackoj imas kao profi alat ,pogotovu imaju dobre viljuskasto okaste kljuceve,gedore su im izuzetno jake,unior mi je dosta slabiji i nekvalitetniji u gedorama,,bar se meni tako pokazalo u zadnjih 5 god kolko koristim rico,,tko da za rico prof imam samo hvale i bolji je od uniora  ;D ;D ;D

i naravno da napomenem nista bez dobrog cekica

Sa kolegom se potpuno slazem. Posedujem alate svih svetskih priznatih marki, ali se svi oni postepeno habaju i zahtevaju zamenu. Ja licno preferiram nov alat u odnosu na firmiran star 20 godina. Evo juce mi je pukao t kljuc posle 10 godina arcenja, a placen je 10 maraka, neka firma Izeltas, a gedorin t kljuc mi je puko na popustanju nekog dekla na novom gsxr u 1990, a bio je skoro nov i placen 25 maraka. Posto na motorciklu nepostoje (skoro) sile stezanja preko 10 Nm, nije potreban alat bas vrhunskog kvaliteta, ali bi ga valjalo cesce menjati.

Kilo kljuc preporucujem najskuplji,Gedore, Britool, Hazet, ili sl, jer to stedi direkno para, a ja moj svake godine zimi bazdarim.

Od cekica preporucujem mali za male probleme,a veliki za velike probleme, ako bas nije poslusan pomaze i sekac, Mada u poslednje vreme pokusavam da se pravim fin,ali ne ide.Slomio sam dva radapcigerai tukao tri sata po nekom viragu, a magnet je spao sam od sebe preko noci. O(.k. malo mu je pomogao i radapciger koji sam ostavio nategnut.

• :), 5945 postova
  • Motocikl: Bicikl

evo i dizalice iz metroa,,jako korisna stvar,ima i tockice ispod pa je moguce i sa skinutim tockovima rolati motor po garazi,

• :), 5945 postova
  • Motocikl: Bicikl

Steta sto ove dizalice vise nema u Metrou...

ima ima.....pre 20tak dana kupljena u kg u u metrou...doduse mozda sad vise nema......uzeli smo dve poslednje.........

ima i u luisu....

• Zainteresovan, 528 postova

Ima u Novom Sadu sam ja video pre para dana.

Posto??

Nisam siguran al mislim da nije bio vise od 5 mozda 6000din, sve mi se vrzma po glavi da je bio 4500din.

• Teoreticar ..., 12115 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Ima u Novom Sadu sam ja video pre para dana.

Posto??

Nisam siguran al mislim da nije bio vise od 5 mozda 6000din, sve mi se vrzma po glavi da je bio 4500din.

Pokusaj sutra da saznas, pa javi ovde. Zainteresovan sam za jedan komad. Ako je 4500 uzimaj o'ma pa cemo se naci i izvrsiti razmenu :)

• XL, 460 postova
  • Motocikl: BMW F800GS, HONDA SH125i

Феноменалан алат за вађење лежајева точка.

http://4strokes.com/reviews/pitposse/wbremover/

Уз мало вештине и друга стругара, по сличицама можете и сами направити један за своје потребе...  ;)

• Drug član, 1359 postova

od alata ako kupujete na buvljaku imate i YATO spada u klasu profesionalnih alata radi ga iata firma TOYA koja ima alte u tri grupe najniza TOYA srednja VOREL i profesionalni YATO . inace je firma iz poljske sa mesanim vrastama vlasnika i razlicitim zemljama proizvodnje . podelili su alat prema kvalitetu tako da koliko para toliko i muzike .

• Zainteresovan, 760 postova

Preporucujem TOPEX  vrlo kvalitetan amaterski alat a cena ...  smesna , triput bolji od alata na kome pise UNIOR  ( extra ;D ;D) prvi komplet TOPEX inbusa koristim vec  dve godine ( profesionalno) povremeno skratim vrh za par milimetara i  vozi misko

• Nadrkani komšija, 1231 postova
  • Motocikl: Bandit 1200S

Kao što svi znamo, ne može da se majstoriše bez alata.

Zato ja danas prinovih jedan komplet.

Torx nasadni ključevi (gedore), torx imbusi i torx nasadni imbusi.

Sve to 1990,00 domaćih.

post-4952-12879022223396_thumb.jpg

post-4952-12879022224093_thumb.jpg

• Drug član, 2143 postova

Lepo izgleda, samo me brine kvalitet...sto se tiche alata - ako ne znas sta je dobro, kupi ono sto je skupo i neces pogresiti. Ja imam gomilu UNIOR-ovog alata koji je kvalitetan i traje godinama, najbolji odnos cena-kvalitet.

;D ;D ;D

• Nadrkani komšija, 1231 postova
  • Motocikl: Bandit 1200S

Ovaj je LUX, prodaje se u Woby haus-u, Pevecu i na još nekim mestima. Kupovao sam i pre neke njihove stvari i imam utisak da su za tu cenu OK. Mislim za hobi majstorisanje. Juče sam imao prilike da probam neke ključeve na kolima i ne čini mi se da su za dve upotrebe.  :)

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja