Jump to content

Moto Zajednica

ko je ovde lud...

Recommended Posts

• Drug Član, 38 postova
  • Motocikl: Kawa ER-6n

Nije mi jasno ko je lud u ovoj zemlji. Prodavci svih vrsta robe, sa bezobrazno visokim cenama, ili kupci koji (svesno ili nesvesno, svejedno) dozvoljavaju da im ovi prvi skidaju kožu sa leđa, i to sa sve osmehom na licu, uz zadovoljstvo i sreću po izlasku iz prodavnice.

Okej, kapiram da za neke osnovne životne potrebe čovek ne može da kalkuliše sa cenama jer nema drugog izbora, ali mi nije jasna sledeća situacija:

Canon EOS 650D u kitu sa 18-135mm IS, u Srbiji košta 153.000,00 RSD iliti 1.366 EUR.

U Sloveniji je cifra 999 EUR, i to bez povraćaja poreza od 20%, što prostim računom rezultira 832,5 EUR, odnosno 534 evra manje nego u beogradskim prodavnicama.

Pa se vraćam na pitanje iz naslova teme, ko je BRE ovde lud...

post-1293-0-21689700-1363178676_thumb.jpg

post-1293-0-61248000-1363178686_thumb.jpg

• Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 394 postova
  • Motocikl: Honda Hornet 600 / Honda Silver Wing 400

Znam koja je ovo radnja iz Srbije, sto si okacio sliku i znam da vise kod njih nista necu da kupim, em sto su skupi em sto im je roba nekvalitetna. Nisam imao nijedno pozitivno iskustvo sa kupovinom kod njih. Odsad sve sto mogu da nabavim preko, kod nas necu da uzimam. Tako sam skoro uzeo jedan volan, kod ovih prvih je oko 180e, ja nasao coveka koji mi je uvezao potpuno nov, sa garancijom i svime, za 140e. Jbg, oni misle da na jednom artiklu imaju ogromnu zaradu, pa ne moze tako...

• Drug Član, 38 postova

Mišo, i u Sloveniji prodavci žive od marže a država od poreza, pa je maloprodajna cena za 360 evra niža nego u Srbiji...

• Svrati ponekad, 335 postova
  • Motocikl: Suzuki GSXR 750 K9

Pa dobro bre ljudi sta se vi bunite...

Jos su vam dali popust sa 160.989,00rsd na 152.940,00rsd tj imate ustedu od 8.049,00rsd (vidi sliku) i vi se bunite.... :lol::lol::lol:

E Srbijo, Srbijo!

• Podržavam 1

• Drug član, 894 postova
  • Motocikl: Kawasaki Versys 650 '10; Kawasaki KZ 440 LTD '82 & '83

Nadji negde u Srbiji jeftinije i imas jos 20% popusta, lepo pise na flajeru. :aha:

• Drug član, 3046 postova
  • Motocikl: CBR 1000F - Bedevija

Mišo, i u Sloveniji prodavci žive od marže a država od poreza, pa je maloprodajna cena za 360 evra niža nego u Srbiji...

Nemoj pogrešno da me shvatiš da opravdavam lopurde. Ali: čisto sumnjam da oni nabavljaju direktno od fabrike, već kupuju u recimo, Sloveniji, na komad, dva. Nemaju popust na količinu, jer je bedna. Kad ga prenese ovamo, mora da se pokrije papirima, carina+ porez+ marža+gladne oči - povraćaj na granici. :moto3:

Naravno da se najviše isplati da se čovek provoza do Slovenije i da ga tamo pazari i protera kroz carinu kao svoj stari aparat ili da se uštekuje negde.

• Svrati ponekad, 134 postova
  • Motocikl: Tražim

Pa nije sve baš tako jednostavno. Za početak uzmeš cenu poslovnog prostora, dodaš struju i ostale režije pa onda dodaš milion gluposti pod šifrom koje plaćaš državi, radnike (koliko god bedno da ih platiš), pa onda iskalkulišeš koliko robe mora da prodaš i po kojoj ceni da bi na kraju meseca imao zaradu. Naravno ne pričamo o zaradi (čistoj, koja ostaje vlasniku) od sto-dvesta evra, jer za te pare može da radi i koješta drugo i da se ne cima sa privatnim preduzetništvom.

Na pitanja tipa gde se nabavlja roba i pod kojim uslovima mogu samo da zamislim odgovor.

Sam si rekao da se ne radi o osnovnim životnim potrebama pa se postavlja pitanje koliko komada mesečno se proda, koliko ima prodavaca te robe i opet se vraćamo na pitanje koliko treba da proda aparata po slovenačkim cenama da bi opstao i zaradio.

Nisu prodavci toliko alavi koliko smo mi kao društvo siromašni.

• Podržavam 3

• Drug član, 1180 postova
  • Motocikl: Suzuki SV 650 N
  • chef, 1843 postova

ja više u segedinu ne kupujem ništa. afa pokupiš tek drugi put kad odeš (u roku od 60 dana). znači bg-segedin-bg pa opet bg-segedin-bg... uračunaj gorivo i žuljanje dupeta i smaranje na granici i doći ćeš do zaključka da za iste pare bolje da neko naše dete jede kolače a ne da punimo madžarsku p... rasicu kasicu....

• Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovori..., 3301 postova

Pa nije sve baš tako jednostavno. Za početak uzmeš cenu poslovnog prostora, dodaš struju i ostale režije pa onda dodaš milion gluposti pod šifrom koje plaćaš državi, radnike (koliko god bedno da ih platiš), pa onda iskalkulišeš koliko robe mora da prodaš i po kojoj ceni da bi na kraju meseca imao zaradu. Naravno ne pričamo o zaradi (čistoj, koja ostaje vlasniku) od sto-dvesta evra, jer za te pare može da radi i koješta drugo i da se ne cima sa privatnim preduzetništvom.

Na pitanja tipa gde se nabavlja roba i pod kojim uslovima mogu samo da zamislim odgovor.

Sam si rekao da se ne radi o osnovnim životnim potrebama pa se postavlja pitanje koliko komada mesečno se proda, koliko ima prodavaca te robe i opet se vraćamo na pitanje koliko treba da proda aparata po slovenačkim cenama da bi opstao i zaradio.

Nisu prodavci toliko alavi koliko smo mi kao društvo siromašni.

Ne vidjoh da u Sloveniji ove fotoaparate ( ili bilo sta drugo )prodaju na kartonskim kutijama na ulici po sistemu uzmi i ostavi novac....I tamo su poslovni prostori, radnici,davanja drzavi i zarada trgovca, pa jos i standard veci,a cijena niza...A sto kazes da smo siromasno drustvo to stoji, ali ja ne idem u kafanu ili bilo gdje drugo, ako nemam da si platim pice ili sta kupim, vec sjedim kod kuce. ;)

• Podržavam 5

ja više u segedinu ne kupujem ništa. afa pokupiš tek drugi put kad odeš (u roku od 60 dana). znači bg-segedin-bg pa opet bg-segedin-bg... uračunaj gorivo i žuljanje dupeta i smaranje na granici i doći ćeš do zaključka da za iste pare bolje da neko naše dete jede kolače a ne da punimo madžarsku p... rasicu kasicu....

Slažem se da je smaranje na granici ukoliko želiš da overiš AFU. Ali i da odustaneš od AFE, opet je cena fotoaparata 950 eura a kod nas 1366 eura. Pa neka i potroši 50 eura na put. Ostaje 366 eura razlike. Za te pare će mnogi jesti kolače koje će platiti kupac.

Stvarno je prevelika razlika u ceni, eto, to me čudi.

Pa da. Evo i ovo je kod nas :

EOS 650D + EF-S 18-135mm F/3.5-5.6 IS + SD 16GB CLASS 10 ULTRA + LP-E8 TITAN #20295 + dSLR Digicase torba #2390L + LCD Zaštitna folija 3.0

Komplet sadrži:

Canon EF-S 18-135mm F/3.5-5.6 IS

Sandisk SD 16GB CLASS 10 ULTRA

Phottix LP-E8 TITAN #20295

I-Case dSLR Digicase torba #2390L

SDV LCD Zaštitna folija 3.0

Cena kompleta5: 1020 EUR

• Drug član, 1693 postova
  • Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic

Nije mi jasno ko je lud u ovoj zemlji. Prodavci svih vrsta robe, sa bezobrazno visokim cenama, ili kupci koji (svesno ili nesvesno, svejedno) dozvoljavaju da im ovi prvi skidaju kožu sa leđa, i to sa sve osmehom na licu, uz zadovoljstvo i sreću po izlasku iz prodavnice.

Okej, kapiram da za neke osnovne životne potrebe čovek ne može da kalkuliše sa cenama jer nema drugog izbora, ali mi nije jasna sledeća situacija:

Canon EOS 650D u kitu sa 18-135mm IS, u Srbiji košta 153.000,00 RSD iliti 1.366 EUR.

U Sloveniji je cifra 999 EUR, i to bez povraćaja poreza od 20%, što prostim računom rezultira 832,5 EUR, odnosno 534 evra manje nego u beogradskim prodavnicama.

Pa se vraćam na pitanje iz naslova teme, ko je BRE ovde lud...

evo ti UŠTEDA u SLO...., ali nema "ljutiš".....0namigivanje.gif

• chef, 1843 postova

uvek može da se izgugla jeftinija ponuda. itsvet, i dobiješ spisak radnji koji imaju artikal koji te interesuje sa sve cenama. pa još plus što možeš da se raspitaš i dobiješ info za sve one koji nemaju radnju a prodaju novu robu sa garancijom...

• Drug Član, 38 postova

Nego, dok smo još u priči, šta bi vi iskusni pro, polu-pro, amateri-entuzijasti i ostali fotografi uzeli u tom cenovnom rangu?

Stvorili se uslovi da sebi ispunim davnašnju želju i svaki savet je dobrodošao.

• Zainteresovan, 621 postova
  • Motocikl: Yamaha SR250 Honda NTV650

Не разумем се баш толико у апарате, али мислим да се уклапа у ову тему (ко је овде луд?): Пре пар месеци сам морао да се фоткам код фотографа, и одем у једну малу радњу у центру Београда. Девојка која тамо ради ме фоткала са Leica M9 апаратом. Мене изненади избор фотоапарата, замолим је да га узмем у руку, она ми да. Мало прочаврљамо и питам је дал са њим још нешто раде, она каже јок, служи нам овде за фоткање у радњи. Претпоставио сам да је скупљи од Nikon, Canon еквивалената па сам је питао како су баш тај одабрали, а она каже - мени је баш слатко овако старински изгледао, па га је газда купио.

Тек јуче сам на овом линку видео цену: 5500 евра са попустом (6800 eвра са објективом)!

Ко бре купује ''сладак'' апарат за те паре?

http://www.fotodiskont.rs/proizvodi/leica-m9-1687.html

• Drug Član, 38 postova

Ma može i jeftinije da se nađe na oglasima, sa sumnjivim poreklom i garancijom, a i pitanje da li je zaista 'novo, neotpakovano':

post-1293-0-41943200-1363344248_thumb.jpg

Ali nije u tome poenta mog nezadovoljstva i ove teme. Foto oprema, kao i sva ostala tehnika, dolazi u maloprodajne radnje od zvaničnih zastupnika. I Canon i Nikon su zvanično prisutni u Srbiji, a prodavac u Nikonovoj radnji mi savetuje da odem preko grane i uštedim 200-300 evra na jebenom D5200 aparatu. Neću da ulazim u to ko je bezobrazno skup i uračunava nenormalnu maržu, veleprodavac ili maloprodavac, ali činjenica je da se ne isplati apsolutno ništa kupovati u radnjama u Srbiji, ako ne moraš.

Na žalost, izgleda da samo na oglasima možeš da nađeš trgovce koji kapiraju da veći obrt robe stvara veći kapital, ali imaju nedovoljno preduzetničkog duha da prošire poslovanje. A u tome ih još i dodatno sputava i sama država, sa svojim nepopulističkim propisima i dažbinama.

Dok to dođe na svoje mesto, svi mi koji radije idemo preko grane u nabavku razvijaćemo tuđe ekonomije...

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja