Jump to content

Moto Zajednica

MZ Mehanika

Recommended Posts

• Zainteresovan, 639 postova
  • Motocikl: mz es 175/2 bmw r1200 c indipendet

ima na internet da se kupi komplet cilindar sa klipomi bolcna i lezaj , ali da ja posaljem moj cilindar, to kosta 93 evrica, a ako ne posaljem cilindar 193evra, nego video sam kod tebe lezajeve za radilicu orginalne, kako li imaju oznaku da narucim za moj krs jer bi trebao da ga sad rasturim i sredim

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 97 postova
  • Motocikl: MZ 125

Zdravo društvo , ja sam Miladin iz Bijeljine imam MZ 125 pa bih vas pitao dali mogu prednji amortizeri da se napune uljem pošto mi štosuju. Pozdrav.

• Zainteresovan, 819 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250

Pozdrav Miladine, mogu da se pune a kako se to radi naci ces u ovoj temi ( popravke i stelovanja) samo se malo potrudi, i skini MZ MANUAL (uputstvo za upotrebu i odrzavanje) trebace ti i za ubuduce.

• U prolazu, 97 postova

Hvala na obavještenju pokušat ću da pronađem. Pošto mi je motor poplavila Drina sada mi se čuju bočni ležaji na radilici, znali neko gdje bih mogao naći ležaje i po kojoj cijeni.

• Ne silazi, 5900 postova
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

ima na internet da se kupi komplet cilindar sa klipomi bolcna i lezaj , ali da ja posaljem moj cilindar, to kosta 93 evrica, a ako ne posaljem cilindar 193evra, nego video sam kod tebe lezajeve za radilicu orginalne, kako li imaju oznaku da narucim za moj krs jer bi trebao da ga sad rasturim i sredim

Lezajeve " originalne " kod mene nisi video, jer originalne je pravila fabrika " DKF " - koja sad postoji pod nekim drugim imenom. Pre ces ti naci originalne u Austriji, nego ovde kod nas. Oznala lezaja je : 6305 C3f ( 25 * 62 * 17 ) TGL 2981. To je lezaj sa plasticnim kavezom za kuglice - manje bucan .

Sto se tice semeringa za radilicu, moras prvo da rasturis motor, pa da tyrazis nove. Kod nekih " ES - ova " su semerinzi normalni, a kod nekih tipova su u nekim limenim kucistima .

@ - Miladin, Sto se tice lezajeva, ima ih raznih. Najbitnije ti je da ih nabavis u kvalitetu C - 4 ili eventualno C - 3 . Treba ti jedan lezaj 6304 i dva lezaja 6204. Potrazi lezajeve sa plasticnim kavezom za kuglice, jer ako imaju metalni kavez, masina se dosta cuje . Kad vec menjas lezajeve - stavi i nove semeringe - nisu skupiu .

Sto se cene lezajeva tice - i one su razne - zxavisi gde kupujes.

• U prolazu, 97 postova

Lezajeve " originalne " kod mene nisi video, jer originalne je pravila fabrika " DKF " - koja sad postoji pod nekim drugim imenom. Pre ces ti naci originalne u Austriji, nego ovde kod nas. Oznala lezaja je : 6305 C3f ( 25 * 62 * 17 ) TGL 2981. To je lezaj sa plasticnim kavezom za kuglice - manje bucan .

Sto se tice semeringa za radilicu, moras prvo da rasturis motor, pa da tyrazis nove. Kod nekih " ES - ova " su semerinzi normalni, a kod nekih tipova su u nekim limenim kucistima .

@ - Miladin, Sto se tice lezajeva, ima ih raznih. Najbitnije ti je da ih nabavis u kvalitetu C - 4 ili eventualno C - 3 . Treba ti jedan lezaj 6304 i dva lezaja 6204. Potrazi lezajeve sa plasticnim kavezom za kuglice, jer ako imaju metalni kavez, masina se dosta cuje . Kad vec menjas lezajeve - stavi i nove semeringe - nisu skupiu .

Sto se cene lezajeva tice - i one su razne - zxavisi gde kupujes.

Kako da znam dali je c4 ili c3, znači ima ih 3 komada , kod mene su ležaji 40 eura samo nisam pitao dali je to jedan ili svi što bi bilo logičnije, a šta je sa centralnog ležaja, mada nisam siguran da je otišao pošto nemogu da čujem da lupa samo uji mašina.

Miladine, na radilicu ti idu tri lezaja sa jedne strane jedan 6304 i sa druge strane dva 6204 sve to imas lepo navedeno u MZ MANUALU skini ga i prostudiraj od korica do korica. To ti je biblija za tvoj,nas,motor! :zdravo:

• Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Kako da znam dali je c4 ili c3, znači ima ih 3 komada , kod mene su ležaji 40 eura samo nisam pitao dali je to jedan ili svi što bi bilo logičnije, a šta je sa centralnog ležaja, mada nisam siguran da je otišao pošto nemogu da čujem da lupa samo uji mašina.

Kako da znas ?

- Pa lepo, trazis od prodavca lezaj koji te treba u kvalitetu C 4 ili C 3 . Kad ti donese, pogledas na kutiji, a i na samom lezaju mora imati te oznake

img0080.jpg

" Centralni lezaj " ti je lezaj u klipnjaci, i on se kupuje zajedno sa klipnjacom .

• U prolazu, 97 postova

Kako da znas ?

- Pa lepo, trazis od prodavca lezaj koji te treba u kvalitetu C 4 ili C 3 . Kad ti donese, pogledas na kutiji, a i na samom lezaju mora imati te oznake

img0080.jpg

" Centralni lezaj " ti je lezaj u klipnjaci, i on se kupuje zajedno sa klipnjacom .

Jeli ovaj ležaj na klipnjači donji isti kao ostali kugličasti ili je kao u tomosa igličasti.

• Zainteresovan, 978 postova
  • Motocikl: MZ 175/1 ES , MZ 250 ETS ,ETZ 250 , 2 komada trkacka MZ-a (u pripremi), KTM LC4 , MZ 660 Mastif

Taj lezaj (u donjoj pesnici) , naravno je iglicasti , a moze se i posebno dobiti . Samo , pitanje je promeniti samo njega !

Ako je on propao , ostetio je (bar malo) i samu klipnjacu ! pa zamena nece biti bas dugog veka . Ali , ipak : da , moze !

• U prolazu, 97 postova

Taj lezaj (u donjoj pesnici) , naravno je iglicasti , a moze se i posebno dobiti . Samo , pitanje je promeniti samo njega !

Ako je on propao , ostetio je (bar malo) i samu klipnjacu ! pa zamena nece biti bas dugog veka . Ali , ipak : da , moze !

Znači da bi bilo pametno zamijeniti sva tri ležaja + klipnjača sa svojim ležajima. Možeš li mi reći koliko u Srbiji odprilike košta sve ovo u kommpletu. Nije mi jasan taj treći ležaj na radilici, znam da obično budu dva a gdje stoji taj treći.

Na radilici nema tri lezaja.

Opet kazem procitaj manual !

Kada menjas klipnjacu uz nju ide sve sto je za to potrebno a to znaci i taj lezaj.

Molim te ne komplikuj stvari ako si nekad video klipnjacu od APN-a takva je slicna i za MZ samo veca ::)

Ono sto ti trebas da pronadjes je dobar majstor koji ce sve to da uradi umesto tebe.

Majstora dobrih, ma sta dobrih odlicnih, imas i ovde na forumu. Izaberi jednog pa se dogovori sa covekom .Ako vec neces da citas i malo udjes u problematiku oko principa rada i rezervnih delova a ti onda nadji nekoga ko to zna.

• U prolazu, 97 postova

Na radilici nema tri lezaja.

Opet kazem procitaj manual !

Kada menjas klipnjacu uz nju ide sve sto je za to potrebno a to znaci i taj lezaj.

Molim te ne komplikuj stvari ako si nekad video klipnjacu od APN-a takva je slicna i za MZ samo veca ::)

Ono sto ti trebas da pronadjes je dobar majstor koji ce sve to da uradi umesto tebe.

Majstora dobrih, ma sta dobrih odlicnih, imas i ovde na forumu. Izaberi jednog pa se dogovori sa covekom .Ako vec neces da citas i malo udjes u problematiku oko principa rada i rezervnih delova a ti onda nadji nekoga ko to zna.

Nije mi to problem zamijeniti rastavljao sam u detalje skoro sve tomosove motore i opremao sam ih, jedino nisam mijenjao klipnjače jer nemam alat za to. Neki motori imaju tri ležaja kao što je tomos zaljevak , treći mu je prema pumpi, pa i automatik ima treći ležaj na desnom deklu. Zato ja i pitam gdje mu stoji treći ležaj jer je neko gore napisao da imaju tri. Nisam još rastavio mašinu zato se i raspitujem koliko ima ležajeva i koja je cijena da bih skratio vrijeme zamjene pošto mi motor treba svaki dan.

Miladine, lepo ti je Kataran rekao da pogledas u radnu knjigu ( manuel ), pa ce ti biti sve jasnije. Kod MZ-a ETZ 125/150 na radilicu dolaze tri lezaja. dva manja sa leve strane radilice, i jedan veci sa desne strane. Ova dva su stavljena zato sto sa te strane stoji lancanik kojim se preko lanca prenosi snaga na kvacilo, pa je ta strana radilice opterecenija ( sa desne strane je samo rptor alternatora ). Evo ti slika pa studiraj :

3.gif

Sada mi je sve jasno, nego ne rekošte vi meni koliko koštaju približno ta tri ležaje i komplet klipnjača.

Klipnjaca ti je 20 evra. Lezajevi - kako gde, u zavisnosti od marke, prodavnice i kvaliteta. Na pijaci mozes da kupis lezaj i za 100 dinara, al obican i trajace ti u najboljem slucaju nedelju dana. Ovi u kvalitetu C4 i C3 ( sad sam ja na moj motor stavio jedan 6304 C4 i dva 6204 C3 sa plasticnim vodjicama kuglica ) bi trebalo da su do 1500 din po komadu. Kataklinger je tu negde pisao da je nasao te lezajeve u radnji u Kragujevcu za 2000 din/komad ( samo mislim da je on nasao lezajeve za MZ 250 ). Ja ove lezajeve sto sam stavio na moj motor - sam nabavio jos ranije i nisam ih nista platio jer je u pitanju bila neka zamena . . .

Pogledaj po radnjama kod tebe da li ima i koliko kostaju. Ako hoces, mogu ti i ja ovde nabaviti, al ce te to izaci skuplje jer - Klipnjacu i ja moram da narucim, pa ce biti njena cena + postarina do mene, lezajeve mogu da nadjem u N. Sadu i onda sve to treba tebi da saljem u Bijeljinu. E to slanje u Bosnu il Hrvatsku ( slao sam delove i tamo ) izgleda ovako: Ti meni posaljes novac po autobusu i tom prilikom treba da castis sofera sa oko 5 evra. Posle ti ja posaljem delove opet po autobusu, pa opet treba da castis sofera sa 5 - 10 evra, pa ti racunaj. A da ne pominjem gubljenje vremena dok se ceka autobus, SMS poruke - dok ti meni javis kad stize bus i ja tebi posle. Sve u svemu, poraste ti cena delova za jos 20 - tak evra. Zato pogledaj prvo dal ima kod tebe, a ako nema onda trazi nekog ko stalno dolazi u N. Sad, jer ti je to jeftinija varijanta od slanja po autobusu .

• U prolazu, 97 postova

Sada mi je sve jasno, nego ne rekošte vi meni koliko koštaju približno ta tri ležaje i komplet klipnjača.

Klipnjaca ti je 20 evra. Lezajevi - kako gde, u zavisnosti od marke, prodavnice i kvaliteta. Na pijaci mozes da kupis lezaj i za 100 dinara, al obican i trajace ti u najboljem slucaju nedelju dana. Ovi u kvalitetu C4 i C3 ( sad sam ja na moj motor stavio jedan 6304 C4 i dva 6204 C3 sa plasticnim vodjicama kuglica ) bi trebalo da su do 1500 din po komadu. Kataklinger je tu negde pisao da je nasao te lezajeve u radnji u Kragujevcu za 2000 din/komad ( samo mislim da je on nasao lezajeve za MZ 250 ). Ja ove lezajeve sto sam stavio na moj motor - sam nabavio jos ranije i nisam ih nista platio jer je u pitanju bila neka zamena . . .

Pogledaj po radnjama kod tebe da li ima i koliko kostaju. Ako hoces, mogu ti i ja ovde nabaviti, al ce te to izaci skuplje jer - Klipnjacu i ja moram da narucim, pa ce biti njena cena + postarina do mene, lezajeve mogu da nadjem u N. Sadu i onda sve to treba tebi da saljem u Bijeljinu. E to slanje u Bosnu il Hrvatsku ( slao sam delove i tamo ) izgleda ovako: Ti meni posaljes novac po autobusu i tom prilikom treba da castis sofera sa oko 5 evra. Posle ti ja posaljem delove opet po autobusu, pa opet treba da castis sofera sa 5 - 10 evra, pa ti racunaj. A da ne pominjem gubljenje vremena dok se ceka autobus, SMS poruke - dok ti meni javis kad stize bus i ja tebi posle. Sve u svemu, poraste ti cena delova za jos 20 - tak evra. Zato pogledaj prvo dal ima kod tebe, a ako nema onda trazi nekog ko stalno dolazi u N. Sad, jer ti je to jeftinija varijanta od slanja po autobusu .

Klipnjača kod mene je 40 eura + montaža na radilicu 15 eura. Ležaja ima u SKF radnji približnog broja klase C3 oni su oko 11-12 eura komad. Samo da još provjerim dali imaju baš ove brojeve. Kod vas je klipnjača jeftinija. Posle podne ću da provjerim u Živinicama ima servis motora i ima sve za MZ.

@c - Miladin - Montaza klipnjace na radilicu i ovde kod mene je 15 - 20 evra ( kako gde ). Lezajevi mogu da se stave i C4 kvaliteta, ali je bitno da budu sa plasticnim kavezom za kuglice, jer ako stavis sa metalnim, motor jako zveci .

• Motocikl: MZ 175/1 ES , MZ 250 ETS ,ETZ 250 , 2 komada trkacka MZ-a (u pripremi), KTM LC4 , MZ 660 Mastif

@c - Miladin - Montaza klipnjace na radilicu i ovde kod mene je 15 - 20 evra ( kako gde ). Lezajevi mogu da se stave i C4 kvaliteta, ali je bitno da budu sa plasticnim kavezom za kuglice, jer ako stavis sa metalnim, motor jako zveci .

Vecini ljudi vise znaci zveckanje u dzepu , zvuci neutralisu jedan drugog ! :moto3:

Salu na stranu , nije to bas zveckanje . Prije je sum . A realno i nije tako neizdrziv , osim ako je vozac perfekcionista .

Bitno da lezaj ima toleranciju na toplotnu sredinu , tj. da ima oznaku "C" , bar C3 ako ne C4 t9

Mogu ponuditi te 6305 u C3 varijanti , nove ali sa metalnom vodjicom kuglica (kavezom) ali i taj C3f ali polovne u jako dobrom stanju , jos iz vremena DDR-a . Mozda bi moglo da se dobije i novo samo u danasnje vreme se to zove T9 ( kada je sa plasticnom vodjicom kuglica

• Zainteresovan, 639 postova
  • Motocikl: mz es 175/2 bmw r1200 c indipendet

trebao bih da cilindar odnesem da se prosiri pa me interesuje koliko stotih treba da se ostavi vise u odnosu na klip, trenutno imam klip kojeg sam merio mojim sublerom iznosi 68,80 a cilindar ima ravno 69, 00 to je 2 stota vozio sam ga i ide dobro nije se zaglavio. pitanje dali je to dovoljno tolerancije ili treba vise . posto ja trebam da busim dva cilindra pa bih morao tacno da kazem koliko zelim da to bude buseno, takvi su ti nemci moras sve da im kazes tacno,

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja