Jump to content

Moto Zajednica

Novom ponosnom vlasniku Honde CM 125 potreban savet

Recommended Posts

• U prolazu, 17 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 125,HONDA CM 125

Pozdrav svima od novog vlasnika ove Honde CM 125

post-22783-0-31746000-1360414937_thumb.jpg

Pre tri dana sam kupio ovaj motocikl i dosao sa njime sretno na svoj salas nakon 60-ak km voznje od mesta kupovine.Motorce radi kao svajcaski sat sto bi se reklo ali...sutradan prilikom pokusaja palenja na hladno(prvo paljenje) pravio je cudan zvuk kao da na moment nesto malo zariba tj. proizvede neki karakteristican zvuk da je tesko opisati recima,zato bi ovim putem molio poznavaoce i vlasnike ovog motora da mi kazu sta bi to moglo biti,da napomenem da kada se motor zagreje tih problema nema,pali ko mina na prvi kratki dodir start dugmeta bez ikakvog stranog zvuka.Danas sam isto otkrio da je sajla od kvacila iskrzana kod dela gde izlazi iz rucice,rekao bi po svojoj slobodnoj proceni da je vise od 1/3 sajle osteceno tj. 1/3 od snopa zicica sajle je jednostavno unisteno.Ovo nisam mogao videti ni osetiti prilikom kupovine jer je kvacilo funkcionisalo a bila je i gumena zastita preko sajle tako da je ovo bilo takoreci nevidljivo.Moje pitanje u vezi ovog je gde se moze nabaviti nova sajla i kolika je otprilike cena za nju.Inace kvacilo hvata isto previsoko,pokusao sam nastelovati ali nije bilo neke vece promene tako da sumnjam da su mozda lamele,vlasnik mi je inace rekao da je on tako sebi nastelovao kvacilo i da cu ja sam sebi moci podesiti kako hocu.Za ovo bi isto molio savet,gde kupiti lamele kolika je cena orjentaciono.I jos nesto,sediste kod ove Honde jeste da izgleda udobno,veliko je ipak malo tvrdo jer nakon ovih 60-ak km voznje vec je pocela malo zadnjica da zulja i zato dali neko zna koje udobnije sediste mozda na njega ugraditi tj. koje bi mu odgovaralo.

Za sve ovo unapred Hvala!!!

Dule

• Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Hronični Motociklopata, 7315 postova
  • Motocikl: Freza 600 Blue Thunder

Onaj zvuk "zaribavanja" , moze da bude da je akumulator slabiji pa ta mu treba trenutak da uhvati zalet, pa onda zavergla i upali (posto kazes da se posle ne desava kad je ugrejan), ili eventualno pregledati anlaser.

Ako kvacilo hvata, bilo visoko ili nisko, onda znaci da hvata-da su dobre lamele, inace nebi hvatalo nikako, a tebi je verovatno istegnuta sajla (posto je ispucana) pa ti se to desava.

Sajla original ti je oko 15-ak eura u "Louis" katalogu, mada mozda moze i da se ukombinuje od neceg drugog za manje para(MZ, Tomos...)

Cestitam na kupovini i da se puno navozas :takoje:

• Drug član, 1710 postova

Sa takvom sajlom nema sanse da znas kakve su ti lamele mada su verovatno dobre, dok ne zamenis sajlu i ne proveris stanje akumulatora ne rasturaj nista oko masine (lamela, alnasera itd).

• U prolazu, 17 postova

Hvala Bajkerima na odgovorima

Potrudicu se da sto pre nabavim sajlu a o rezultatu cu obavestiti.Sto se tice akumulatora on je oke,iako da napomenem prijasnji vlasnik ga nije skidao sa motora(tako kaze) tokom ovih zimskih dana pa se pitam kako je moguce da jos funkcionise nakon toliko hladnih dana no vazno je da motorce prede.Jos nesto ako mi neko moze kazati u vezi goriva a to je sedece,dali je potrebno dodavati neki aditiv gorivu u smislu olova jer neki kazu da je za ove motore potrebno dodavati aditiv za olovo a neki kazu ne,e sada ako neko ima licnog iskustva sa ovim tj. neki motocikl starije generacije koji je po specifikaciji onih godina upotrebljavao super (recimo) ili neko slicno gorivo tih vremena a posto supera skoro da vise nema morao je preci na tzv. (danasnji) bezolovni,znam da je mnogo polemika bilo oko ove tematike ali ipak rado bi poslusao savet.

Hvala i pozdrav sa salasa

• Drug član, 3087 postova

Можда би се изненадио када би упоредио неке делове, каква је та поменута сајла, са ЦМ-а и нпр. "Спринт Принца".

pa ako nije skidao akumulator s motora, (osim ako motor stoji u grejanoj garazi, mada i onda treba da se dopuni) onda je sigurno pri kraju, obavezno ga skini i napuni.

a za gorivo nebrini, samo sipaj i vozi, svari Honda svakakvo djubre od benzina i ide, a gorivo nam je lose, to stoji, ali tu svakako nista nemozemo da uradimo

• hoochie coochie man, 1239 postova
  • Motocikl: Harley Davidson Road King Classic '07 & Honda CB750K '81

Taj zvuk prilikom paljenja moze da bude i freilauf.

Ako krene da zavergla, pa provrti freilauf.. onda se zaustavi i tom prilikom proizvodi neobican zvuk, kao neko krljanje. Ako zvuk dolazi sa leve strane, to je to 100%

• U prolazu, 17 postova

Hmmm :stabre: znaci ja sam imao sasvim pogresnu predstavu do sada sto se freilaufa tice.Ako moze neko detaljnije objasnjenje u vezi ovoga i eventualno kako se isto moze otkloniti,sanirati i dali je isto pogubno za masinu.U svakom slucaju prvo cekam da pronadjem sajlu i napunim akumulator, a ona ideja od Zorge-ta isto dolazi u obzir ,ukoliko su sajle slicne tj da jedna nije kraca ili sl. Nekako mi se cini da je za MZ-a bilo mnogo vise izbora delova jer evo vec dva dana svrljam po netu a delova bogamo malo,vrlooo malo i starih i novih.Ove nase tzv. moto kuce i kucice nude uglavnom kacige,auspuhe,ulja,maziva,kozmetiku,odecu,obucu,svecice,torbe i to je to :neznam:..Ako neko zna adresu za delove bio bih zahvalan :care:.

Veliki Pozdrav!!!

• hoochie coochie man, 1239 postova
  • Motocikl: Harley Davidson Road King Classic '07 & Honda CB750K '81

Jel ovako neki zvuk?

Ako jeste, to je freilauf, tj. starter clutch.

Nije problem resiti to. Imas da kupis setove za reparaciju (opruge i valjke). Problem je sto nisu bas jeftini. Za moj CB750K '81 su kostali negde oko 50e 3 valjka i 3 opruge. Jos jedan problem je sto nisu istog kvaliteta kao oni koje ugradi fabrika - losiji su, ali resice problem svakako :) Kad zamenih njih, motor ce lakse paliti i nece biti tog zvuka krljanja... :takoje:

• U prolazu, 17 postova

Sergio hvala mnogo na trudu ali mislim da to nije taj zvuk,nemam mogucnosti da ga snimim i posaljem ali nije ovako krljanje nego samo na moment napravi zvuk koji vise lici na neku sirenu unutar motora,dakle kratko i prodorno,sumnjam i na anlaser ali cudno mi je to sto kada se motor ugreje ovoga vise nema,pali ko mina onda bez ikakvog popratnog ili stranog zvuka..Ove nedelje cu resiti sajlu,akumulator je spreman napunjen,proveren pa cu vas obavestiti o svemu, HVALA DRUGARI.Nego opet ja o sedistu,jel zna neko koje bi mu neko udobnije odgovaralo bez mnogo prepravki ii koje ulje bi bilo najbolje za njega.

• U prolazu, 17 postova

Gospodo,drugovi Bajkeri

Hvala jos jedanputa, kvacilo sada funkcionise a i nastelovao sam visinu hvatanja tako da je za sada kvacilo OK :takoje: e sada onaj zvuk pri prvom hladnom jutarnjem paljenju ostaje i dalje ali kao sto rece motorce radi pa kada dodju malo lepsi dani odo ja sa njim kod nekog majstora.Jos da resim sediste (ali to polako) i eto uzivanja.

Sretnu voznju zeli vam Dule :zdravo:.

P.S.

Jos samo ako neko zna za neku adresu gde bi mogao naci delove(polovne ili nove) za nedajboze ako nesto ode.

• Ne silazi, 6285 postova
  • Motocikl: XT600E 3TB ADV edition,KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition

Gospodo,drugovi Bajkeri

Hvala jos jedanputa, kvacilo sada funkcionise a i nastelovao sam visinu hvatanja tako da je za sada kvacilo OK :takoje: e sada onaj zvuk pri prvom hladnom jutarnjem paljenju ostaje i dalje ali kao sto rece motorce radi pa kada dodju malo lepsi dani odo ja sa njim kod nekog majstora.Jos da resim sediste (ali to polako) i eto uzivanja.

Sretnu voznju zeli vam Dule :zdravo:.

P.S.

Jos samo ako neko zna za neku adresu gde bi mogao naci delove(polovne ili nove) za nedajboze ako nesto ode.

http://honda-superdr...s.com/index.cgi

Dole u Tech Zone imaš podforum 125 kubika

• Drug član, 1404 postova
  • Motocikl: Moto Guzzi Nuovo Falcone 500

Za sediste sacekaj,vozi se par meseci pa ces sigurno da se naviknes,steta je dirati originalno sediste.Jedan drugar u Jagodini ima takav motor,sta je sve on prosao sa tim motorom i gde sve nije bio,evo vidjam ga svaki dan se vozi i preko zime,cudo od masine.

• Svrati ponekad, 370 postova
  • Motocikl: HONDA CB250, HONDA CB360,MZ es 175/1 1966, Triumph Thunderbird 900 Classic

Imao sam HONDU CM250c.... koja se od tvoje razlikuje samo po zapremini agregata....

Ram , ogibljenje i sve drugo je potpuno isto......

Sediste na tvom motorciklu je jedno od najudobnih koje uopste postoji...

Problem koji sada imis je stvar prilagodjavanja..... Nista ne dirati na orginalnom sedistu...

to je moje misljenje i savet............

Moj ti je savet redovna zamena kvalitetnog ulja na 5000km , uvek pre voznje malo zagrejati motor,

2-3 minuta ... taman dok stavis kacigu ,,rukavice .....

Normalno , ne treba da ocekujes chudo od 12ks, ali to je pouzdan motorcikl i moze Ti doneti puno

zadovoljstva u opustenoj voznji. Ja se nesecam da sam imao problema sa anlaserom , tako da ti nemogu pomoci savetom.

post-3859-0-68425900-1361193702_thumb.jpg

post-3859-0-38214700-1361193718_thumb.jpg

post-3859-0-30269500-1361193737_thumb.jpg

• U prolazu, 17 postova

E pa drugari opet svima veliko hvala na savetima.

Sediste ipak necu menjati kao sto sam rekao jer verovatno je to stvar prilagodjavanja ,navikavanja probacu barem ove sezone da ga vozim ovako.Lepo je cuti samo reci pohvale o ovom motoru to znaci da se nisam presao u kupovini istog, nego nesto me ipak malo muci,ponekad u ulju se oseti miris benzina,nekada slabije nekada jace a ponekad se skoro ne oseca iako makina radi ko zver bez problema,samo prede.Koje ulje bi za njega bilo najbolje i sta upotrebiti za poliranje .

Nego MIHO ovaj od 250 je zaista skoro isti ko ovaj moj, eeee to nisam znao jedino je ovaj od 250 ccm bolje uglancan.

POZDRAV!!!

:moto3:

ako ti se oseti ulje na benzin, moguce da te zezaju karburatori tj. slavina, pusta ti malo goriva u cilindre pa to sidje skroz dole pa se oseca,

ulje koristi 10w40 i nema da brines

evo link iz "Louis" kataloga

Honda CM 125

pa ako ti treba nesto mozes da narucis preko Bere sa foruma

• Drug član, 1710 postova

Proveravaj nivo ulja, ako primetis da se povecava nemoj da vozis jer ti je karb propustio benz u ulje sto i nije toliko strasno, bez panike i ako se desi samo nemoj da vozis dok ne sredis karb i zamenis ulje.

• U prolazu, 69 postova
  • Motocikl: Honda Cm 125 Custom

Pozdrav cika Dule, imam istu kao tvoju Hondu, cak su nam i koferi isti ;) , motorce je odlicno, veoma mali potrosac a pritom ide solidno, Slobodno je ponekad ''ozezi'' na ravnom putu da izbaci gar, proveravaj redovno nivo ulja u motoru jer su to ipak motori u godinama, ponekad sipaj gorivo i vozi.. :takoje: a za sediste ne brini, navici ces se veoma brzo.

Srecno i pozdrav

:zdravo:

• U prolazu, 17 postova

Svi ovi saveti i iskustva mi mnogo koriste drugari,lepo je znati da ima ljudi koji hoce da pomognu,dolazi evo i lepse vreme pa ce biti i prilike da se svrati do Tavankuta mozda, jer od septembra prosle godine se bajkeri okupljaju nekada i 2 puta mesecno kod nas u Tavankutu gde uvek bude dobrog pasulja,riblje corbe a i pljeskavica.........,uglavnom dolaze bajkeri iz Subotice i okoline ali svako ko zeli i ima barem makinu od 1ks je dobro dosao.Sto se tice ulja 10W40 njega koristim i za auto i to ELF-ovo 10W40 dakle i za motorce moze to isto.Inace tablicu i saobracajnu sam vratio bivsem vlasniku i prekosutra dobijam papire za novu registraciju na moje ime pa ce biti vozikanja i uzivanja ma radujem se kao da mi je 18 godina :jee:.

A bice malo i '' ozezi'' ali samo malo.

Pozdrav sa salasa!

• U prolazu, 4 postova

pozdrav drugari! hteo bih da kupim hondu CM 125, mnogo mi se svidja ali mi se ne svidja to sto ima dobos na prednjem tocku i sto mu je tu i sajla od kilometar sata. hteo bih da prodam moj skuter keeway hurricane koji je 70 kubika a vodi se kao 49 i da dodam malo para i da kupim hondu. moje prvo pitanje je ima li ko da proda ili da zameni za moj skuter? a drugo da li je neko prepravljao prednji tocak na tom motoru sa dobosa na disk i da li je to moguce nekao? i vase misljenje o ovom 1moto3.gif. pozdrav!!!!

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja