Jump to content

Moto Zajednica

Canon 500 D - iskustva

Recommended Posts

• Drug član, 1030 postova
  • Motocikl: APRILIA Caponord & Transalp 1999

Ja imao 550d i prezadovoljan.Tj.nema mu premca i sa dobrim objektivom sisa i profi aparate.Uporedivali smo nekoliko puta sa profi aparatima i odkida ih ko od sale.To je u stvari profi masima smeatena u amatersko kuciste.Neznam koja je razlika u ceni ali ako mozes da se istegnes za 550 bices prezadovoljan.Moj projatelj ima 500 i znam da ima podosta razlike e sad koje zaboravio sam jer sam moj aparat bukvalno nov prodao jer nisam mogo da ga secam sa sobom.Trenutno pozajmljujem od drugara g10 koji je dosta manji a pravi neverovatne slike.

Ako mogu nekako drugacije da ti pomognem ili nesto konkretno da pitam prijatelja javi.

Pozdrav!!!!!

• Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 857 postova
  • Motocikl: KTM 1190 ADV R ROTTWEILER

Skoro svaki DSLR sa odličnim objektivom je bolji od profi serije sa lošim objektivom.

500D i 550D su jako slični. Nema velike razlike. Između 400D i 500D ima dosta razlike.

http://snapsort.com/compare/Canon_EOS_500D-vs-Canon_EOS_550D

Dražo koji si objektiv koristio na 550D?

Koristio sam rvo onaj njegov iz kita a posle kupio Tamrona 18-270 ali mu je trebalo mnogo svetlosti da napravi dobru fotografiju pa sam ga onda prodao . Posle sam koristio prijateljev neki iz l serije i znam da je pravio slike babaroga .

E da neznam sta vi smatrate profesionalnim aparatima ali stvari na provereno stoje ovako . Prijatelj se bavi profesionalno fotografijom i prodao je 550 a sada posle nekoliko promenjenih doso do 5d . Posto ima vise iskustva jer je iso na bolje tj.po ceni i speifikacija ali u stvarnosti to i nije tako . Na primer 550 mnogo bolje pravi slike od nikona d90 ili od canon 50 d . Samo sto su ovi malo kobajagi profesionalni .

Po meni za profesionalne aparate je bitno fulframe senzor i jos podosta ali ovaj 550 d mnogo bolje pravi slike od dosta profesionalnih . Uporedjivano je sa jednim istim objektivom . Jer nemamo sta zimi da radimo pa da man prodje vreme .

Prednost 550d je sto radi savrseno kad je svetlo smanjeno . Znaci uvece pridvece unutra je savrsen . I ako mu se iso poveca to ne utice toliko na sliku u odnosu na druge modele .

Moj je predlog 550 jedino neznam kolika je razlika u ceni .

• Enduro maniac, 1754 postova
  • Motocikl: Yamaha XT660R

Koliko pametnih jbt... Zna se ko i zasto koristi trocifreno a ko dvocifreno i jednocifreno telo. Ako si amater nije ti toliko bitna ergonomija, pouzdanost u radu, bolje smestene komande, statusni ekran uzmi trocifreno telo. Ako ces da drzis aparat ceo dan u ruci (+blic) dvocifreno telo je zakon. Naravno mozes da stavis buster na 500d, i to nije lose resenje....

Kakve slike pravi? Ne pravi on nego ti, i to fotografije.

Gledaj da uzmes 550D. Ali ako vec imas povoljan 500d, uzmi.

Ako imas izbora uzmi losije telo a bolji objektiv a ne obrnuto. Za stock ga ne koristis pa ti megapikseli i ne trebaju. Bolje uzmi 450d i neki L objentiv (npr 17-40 f4L) nego 550D i npr 18-135.

• Podržavam 3

Koliko pametnih jbt... Zna se ko i zasto koristi trocifreno a ko dvocifreno i jednocifreno telo. Ako si amater nije ti toliko bitna ergonomija, pouzdanost u radu, bolje smestene komande, statusni ekran uzmi trocifreno telo. Ako ces da drzis aparat ceo dan u ruci (+blic) dvocifreno telo je zakon. Naravno mozes da stavis buster na 500d, i to nije lose resenje....

Kakve slike pravi? Ne pravi on nego ti, i to fotografije.

Gledaj da uzmes 550D. Ali ako vec imas povoljan 500d, uzmi.

Ako imas izbora uzmi losije telo a bolji objektiv a ne obrnuto. Za stock ga ne koristis pa ti megapikseli i ne trebaju. Bolje uzmi 450d i neki L objentiv (npr 17-40 f4L) nego 550D i npr 18-135.

Bravo druze i ti si se upisao upravo u te pametne . Svaka cast .

• Podržavam 2

Izvinjavam se ako sam zvucao grubo, nije mi bila namera nikog da uvredim, samo ne volim kad neko pocne price o profesionaliznmu i o tome ciji je veci.

Ajde samo Draza da mi kaze kako 550d "pravi bolje slike" od 50D i povlacim sve sto sam rekao? Probao si oba pa znas ili sta? Evo ja hocu da predjem na 50D (ozbiljno), ali eto voleo bih da me ubedis da kupim 550D :)

• Podržavam 2

• Zainteresovan, 857 postova
  • Motocikl: KTM 1190 ADV R ROTTWEILER

Konstatacija samo, bez ljutnje.

50D je bolji od bilo kog xxxD, to je činjenica. E sad stvar je razmišljanja da li ćeš uzeti bolji aparat sa slabijim objektivom ili obrnuto. Ako planiraš da koristiš taj aparat par godina onda je bolje uzeti noviji i napredniji aparat a za L seriju štek pa za par meseci i to.

Pa evo ovko pravi bolje slike . Mislim da i jedan i drugi imaj isti senzor aps c cmos senzor tako da je kavitet senzora isti . 550 d ima 18 a ovaj 15 mega pixela .

Uproedjivali smo ovako ( a zasto smo to radili jer je prijatelj prodao 550 i kupio 50 jer se bavi rofesionalno fotografijom i zgodniji je i veci za slikanje i duze traje ) stavili smo oba na stalak i sa istim objektivom slikali . Slike su bolje na 550 . Prijatelj je odma prodao 50 dodao dosta para i kupio 5d .

E sada zasto je bolji 50d . Profesionalniji je , veci tj. odma je zgodniji i bolje stoji u ruci , ima svetliji i veci okular kroz koji se gleda pa je i zgodniji , brzi je tj. dosta brze radi . Ali sve ovo mislim da je coveku nebitno jer mislim da mu treba za putovanja i da zabelezi dobru fotografiju a i da aparat nije robustan i tezak . A ne za svadbe i veselja .

Ako je za profesionalnu upotrebu ona 50 ali ovako 550 je mnogo bolja kombinacija jer ja kad kupujem aparat gledam koji bolje pravi slike a ne koji ce da traje duze ili je veci da bi me neko smatrao boljim fotografom .

Opet iz iskustva i iz poredjenja 550 pravi lepse i kvalitetnije slike i NISTA VISE !!!!!! sto mislim da je njemu presudno za kupovinu .

http://www.dpreview.com/news/2008/8/26/canoneos50d

http://www.dpreview.com/reviews/canoneos550d

Verovatno ste pucali u JPG-u a ne u RAW-u, a JPG je kod trocifrenih (i uopste kod jeftinijih tela) dosta napucaniji, pa samim tim se cini da je kvalitet fotografije bolji.

Ne druze pucali smo u Raw-u i jpeg-u . Nego kako ces ti mene da ubedis da 50 d pravi bolje slike kad je i po specifikacijama i po pricama drugih ( guglaj malo po dizajn zoni ) losiji od 550 d . Bolji je samo sto je proesionalniji i duze traje .

Ajde reci ti to meni iz ako ne prakticnog ( iskustva kad vec nisi probao ) onda ovako iz specifikacija . Pa ako nadjes na jednu da je ovaj bolji sto donosi kvalitetu slike ubeio si me a i da nisi probao da uporedis fotografije .

Inace kad smo slikali i jpeg podesili smo i jedan i drugi da uopste ne koriguju sliku . Mislim na sharpe , boju i ostalo . Znaci interesuju nas pixeli i kvalitet tj. ostrina .

E sad sam se setio nesto .

Evo sajt na kome moze covek da uporedi dva fotoaparata pa da se vide slike i kvalitet iste . Slikano je isto u savrsenim uslvima .

http://www.dpreview.com/reviews/studio-compare#baseDir=%2Freviews_data&cameraDataSubdir=boxshot&indexFileName=boxshotindex.xml&presetsFileName=boxshotpresets.xml&showDescriptions=false&headerTitle=Studio%20scene&headerSubTitle=Standard%20studio%20scene%20comparison&masterCamera=canon_eos50d&masterSample=canoneos50d_iso100&slotsCount=4&slot0Camera=canon_eos50d&slot0Sample=canoneos50d_iso100&slot0DisableCameraSelection=true&slot0DisableSampleSelection=true&slot0LinkWithMaster=true&slot1Camera=canon_eos550d&slot1Sample=canon550d-iso100&x=0.8256442723074631&y=-0.8141203609964203

I sta sad ko bolje pravi slike 550 ili 50d . Postavio sam sliku na pero inace moze gore na originalnoj da se seta prozorce i da se vide druga mesta slike . Pokusajte sa svima i uporedite 550 videcete . Dugujete pice kad se vidimo .

Nisam ih bas uporedjivao, koristio i jedan i drugi ali u razlicito vreme i moj subjektivni osecaj je bio dosta bolji pri koriscenju 50D. Trazenje dlake u jajetu me ne zanima, jer ti garantujem da cu iz RAW-a da izvucem identicnu fotografiju iz oba tela (osim mpix kojih 550d ima vise). Jos jednom da napomenem, ne pravi aparat fotke nego ti! Sve ono sto ti uradis sa 550d ja cu da uradim sa 350d a neko ce obojicu da nas oduva sa krs kompaktom :) Ja hocu aparat sa kojim cu da radim ceo dan i sa kojim cu brzo da promenim parametre koji mi trebaju (wb, iso, fokus), i sto je najvaznije dva tockica jer me mnogo nervira drzanje Av dugmeta pri promeni blende, a i neprakticno je.

Da zavrsimo (unistili smo coveku temu nasim prepucavanjem), svako telo ima svoju namenu, tebi vise odgovara 550d jer imas vremena da namestis sve parametre, imas vise mpix, raznih scenskih modova ili sta god itd, itd.

Mene to uopste ne zanima, dovoljan mi je M i Av mod, i ja hocu tri stvari:

-dobru ergonomiju i brzinu menjanja parametara

-statusni LCD ekran

-trajnost i izdrzljivost (rad u losijim uslovima)

...sto 550d nema.

EDIT. Sad tek videh tvoj post, zagledaj se malo u exif od ove dve fotke i primetices nesto zanimljivo, a ja cu samo da ti kazem da isti objektiv nije isto ostar na razlicitom otvoru blende ;) Vidim da nesto nije uredu sa poredjenjem ovih fotki...

Sad te nista nisam razueo . Sta da pogledam stvarno ne razumem slikano je sa istim objektivom i sa istim podesavanjima .

Kazi gde i sta da vidim

Jdna fotografija na f9 a jedna na f7.1. Nije na obe autofokus. Objektiv ocigledno nije isto ostar na ove dve blende plus je u blagom defokusu. Razlicti senzori daju obicno razlicitu kolicinu detalja ali ne zamucuju fotografiju kao sto je to u ovom slucaju.

Inace dpreviw je poznat po namestanju rezultata testova, da napomenem, ali ne mora da znaci da je to uradjeno bas ovde.

KOd mene su oba na 7.1 neznam gde si video 9 otvor blende . Znam da nije ostar na svim pojima ali ovde kod mene je isto . Ajde i oni ako namestaju znam sta smo probali . Ali nije vise ni vazno . Ne mogu da nadjem te slike i ako ih nadjem neznam kako da ih postavim da vidis . Ista podesavanja sve isto i malo je kvalitet bolji na 550 .

E sad ko kome i sta to vec??????????

Pa sa ovog linka sto si ostavio, fotografije su na razlicitim blendama :) Nije ni bitno... Eto covek ce zakljuciti da je najbolje da odma' uzme 5d mkII i gotovo :)

• Svrati ponekad, 296 postova

Mene to uopste ne zanima, dovoljan mi je M i Av mod, i ja hocu tri stvari:

-dobru ergonomiju i brzinu menjanja parametara

-statusni LCD ekran

-trajnost i izdrzljivost (rad u losijim uslovima)

...sto 550d nema.

Potpisujem. Posedujem Rebel T2i (odnosno 550D).

Al' je za igranje i vezbanje, odlican.

Nego, ako znate da neko hoce da proda 18-55 (kit objektiv) za neku smesnu kintu, pisite. Kupio bih ga ja.

Nov ili dobro ocuvan.

Ovo se posebno na tebe Goshke odnosi, znam da spavas na oglasima! :D

Ne osporavam da je 550d jedan odlican aparat :) Moze se reci i da je dobro resenje za stock (dosta megapiksela za male pare) a obicno se koristi u studiju...

Ninja66- Ako ti je ok cena a pogotovo ako znas prodavca i znas kako ga je koristio ne vidim razlog da ga ne uzmes ;)

Kornish- Javljam kad naleti nesto jeftino :D

• U prolazu, 73 postova
  • Motocikl: TDM 900, Tomos T12

Aj sad da se ubacim i ja.

Pošto očekujem 600d da mi stigne iz Italije, kakav je on u odnosu na recimo 550 d koji mi je bio prva opcija?

Razlika izmedju 550d i 600d je samo u dve stvari:

1. 600d ima obrtni ekran za razliku od 550d

2. ima wireless kontrolu bliceva

I tu se sva razlika zavrsava. Senor im je isti, kao i procesor.

• Podržavam 2

• U prolazu, 88 postova
  • Motocikl: TA 94

Kornish, meni stiže za desetak dana 600d sa kit objektivom.

Čim stigne stavljam ga na prodaju ili menjam uz moju doplatu, za Tamron 18-200 za Canon.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja