Jump to content

Moto Zajednica

Poginuo motociklista u Paraćinu

Recommended Posts

• Ne silazi, 6619 postova
  • Motocikl: đački pešački

Kad neko ode s ovog sveta kad mu za to nije vreme jedina uteha mi je da Bog uzima Pravednike sebi pružajući im bolji svet.

Ne volim da učestvujem u smrtnim temama, na žalost "prepucavanje", analiza i lični stavovi mogu možda nekog da spasu nezgode. Sad već prošle godine je moto šampiona usmrtio komšija do po istom scenariju, preprošle sezone van svake logike između dva kioska isto ovako se isparkiro čova i oborio skuter na sreću bez posledica, tek se upalilo zeleno na raskrsnici. Podržavam Vitezov stav iako smo se vozali Prvog januara. Jednostavno, moramo biti što šire svesniji svih mogućih zamki bez iluzija o zakonu i verovanja da je neko obavezan da ga se pridržava ili da ga mi kao slabiji isterujemo, da se uzdamo u svoje veštine i izgovaramo hladnim asfaltom...

• Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 377 postova

Jebali vas baš motori u decembru mesecu!

smesno,za ovu recenicu dobije covek 7 pluseva. a ja kad napisem da se motori ne voze u decembru nazivaju me pozerom komentarisu nesto tipa `e moj bajkeru` i tako dalje.

• Podržavam 4

• Quid Quid latine dictum est altum viditur!, 957 postova
  • Motocikl: KTM 1190 ADV, Yamaha R1 RN22 Big Bang

I ja sam misljenja da se motor ne vozi zimi, ne zbog opasnosti vec zbog zdravlja, medjutim neki dan nisam mogao da odolim. E sad svi znamo kako obicno izgleda kratka voznja posle duze pauze, zagrejes motor pa pun gas, par krugova po kraju da smiris dusu. E kao sto su rekli hladan asfalt, hladne gume i usporeni refleksi su preduslov da se desi nesto lose, komsija koji isparkirava kola je samo potvrda marfijevog zakona, na zalost to je za ovog momka bilo kobno.

Crna hronika ne treba da sluzi samo za rip-ovanje vec i za razmenu misljenja i iznosenje cinjenica da bi oni koji citaju makar naslutili koliko smo ranjivi i koliko malo treba da izgubimo zivot.

• Ne silazi, 5900 postova
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Davno sam polagao vozački ispit, al pratim promene , izmene i slično. Kolko znam - nigde nije napisano kako " ne treba očekivati motociklistu u saobraćaju usred zime " . Na mojim putovanjima zimi po severnim zemljama u evropi sam viđao da se tamo motori voze zimi mnogo više nego ovde kod nas. Čak i prateća " moto industrija " na zapadu nudi mnogo opreme za zimsku vožnju. Tako da mi onaj komentar " ne očekuju nas u decembru " - više deluje kao neko pravdanje vozača automobila. Da mu je naišao Fap sa raonikom za sneg, pa upljeskao auto - da li bi se i tad moglo reći da " ga nije očekivao " ?

• Podržavam 11

• Drug član, 1715 postova

Mislim da bi ovu, kada je ovakva, temu trebalo zakljucati jer ovaj slucaj ovo ne zasluzuje...

Motor ne treba voziti zimi, cigarete izazivaju rak pluca, alkohol cirozu jetre, masna hrana dovodi do stvaranja holesterela i zakrcenja krvnih sudova... sta sve ne bi trebali da radimo pa opet to radimo iz ovog ili onog razloga, pustite ljudi to pametovanje sad...

• Podržavam 6

• Ne silazi, 6619 postova
  • Motocikl: đački pešački

On je Vitez a ti si zainteresovan :zdravo:

Djunta, oseca se uticaj prote Zarica na tvoje postove :takoje:

Tebe ne znam lično,( nadam se ne za večito), a Saleta sam upoznao tek nedavno, veruj mi, šmeker jednako kako i o tebi mislim bez obzira ... Kad pročitam da neko ko ovaj naš brat poogine, kao šampion Ratko, u cvatu mladosti i prepuni kvaliteta moram da se zapitam zašto. Nisam izražen vernik al jedino mi je pravedno objašnjenje da verujem u neku pravdu, Božju.

Ne bi više da pričam u posthumnoj temi o bilo čemu pa ni o bezbednosti, ako smo već zakasnili, ostavimo ga da počiva u večnom miru i poštedimo porodicu i prijatelje.

• Podržavam 2

• Svrati ponekad, 400 postova
  • Motocikl: Moto Guzzi Norge 1200 GT 8V, V 65 Florida, Malaguti Madison 3 250 ie Carbon Black Edition

Davno sam polagao vozački ispit, al pratim promene , izmene i slično. Kolko znam - nigde nije napisano kako " ne treba očekivati motociklistu u saobraćaju usred zime " . Na mojim putovanjima zimi po severnim zemljama u evropi sam viđao da se tamo motori voze zimi mnogo više nego ovde kod nas. Čak i prateća " moto industrija " na zapadu nudi mnogo opreme za zimsku vožnju. Tako da mi onaj komentar " ne očekuju nas u decembru " - više deluje kao neko pravdanje vozača automobila. Da mu je naišao Fap sa raonikom za sneg, pa upljeskao auto - da li bi se i tad moglo reći da " ga nije očekivao " ?

Tačno tako, kako je kolega Lisica napisao.

Ja, posle oktobra i kad je zima ne vozim ništa na 2 točka, čak ni biciklu. Motori i skuter lepo su pokriveni u garaži i čekaju na prolječe, na maj. Ali zato volim da skijam. I kod skijanja nisu dovoljne samo skije i pancerice, nego ti treba i odgovarajuča oprema, kao kod motora. Pored skija i pancerica trebaju ti i skijaške pantalone, jakna, đemper rukavice, naočale i naravno kaciga. Verujte mi bez toga je skijanje danas prosto nemoguče i isto tako opasno kao vožnja motora...

Sad, da je pokojni - nek počiva u miru - (verovatno velikom željom da se malo provoza) uz kacigu i ostalu opremu koristio i zimske gume, verovatno bi uspeo da se zaustavi ili ako ne, onda barem efikasnim kočenjem da ublaži samu jačinu udarca. Verovatnost, da bi ostao živ sa odgovarajučim zimskim pneumatikama je više puta veča nego sa letnim gumama, koje su - znamo svi - u ova doba opasne po život.

Što sam hteo da kažem?

Znam, da ima dosta kolega, koji če ipak voziti svoje motore i u zimskim uslovima, neki zbog narave posla, neki zbog toga što nemaju kola ili neku drugu alternativu, neki jednostavno zbog želje, da poteše i nahrane dušu. Svi vi, koji ste se našli u tome textu, stavite i na motore Z I M S K E G U M E.

Saučešče porodici i prijateljima.

• Podržavam 1

• Svrati ponekad, 278 postova
  • Motocikl: Honda Transalp XL 650

Mrzim da komentarišem crnu hroniku, ali ajde ...

Ok, ne piše u zakonu - ali ne možeš da sporiš činjenicu da:

- ljudi ne očekuju motore u decembru.

- da se gume i asfalt na 0 stepeni ne slažu baš najbolje

- ne videti motor, nije isto kao ne videti "FAP sa raonikom za sneg"

- kada bi svi vozili po zakonu (od motora do dampera) do udesa ne bi dolazilo, ali ne voze svi po zakonu (bahati ili se zamislili na koga da tipuju tiket - svejedno je)

Poenta cele ove moje priče je da treba 8 pari očiju, jedino to te vadi (koliko-toliko). Sve ostalo je pusta priča ... Mislim, rečenica "nije po zakonu" te ne vadi ni iz jedne situacije.

To da je taj sa kolima kriv - to je svima jasno, to ne sporim. Sa druge strane, šta dobijaš sa tim ako sporiš da "nije očekivao motor u decembu" (kao da je decembar sred sezone) ? Samo mi to nije jasno?

Nemoj pogrešno da shvatiš, i mene nervira taj univerzalni odgovor "nisam video" i "nisam očekivao", ali ako to ignorišeš jer "gde u zakonu piše da smeju da ne vide ili ne očekuju" - stavljaš glavu u torbu i tebi i svakome ko te posluša.

• Podržavam 4

• U prolazu, 37 postova
  • Motocikl: Trenutno nemam,ali se nadam da će biti jednog dana.

Pokoj duši ovog mladog momka, a porodici saučešće.

Ja možda nisam previše kompetentan da pričam o vožnji motocikla,jer sam bez iskustva. Ne mogu da računam iskustvo vožnju u mladosti nekog poni-ekspresa.Vozim automobil 25 godina.Iza mene su stotine i stotine hiljada kilometara pređenog puta.Bogu hvala, za ovaj staž nisam nikad imao ni jedan prekršaj ili kaznu.Možda je to nekom smešno,ali ja se time ponosim.Nagledao sam se svega i svačega,za taj period.Nisu neki bolji ili gori,već postoje savesni i nesavesni vozači.Voleo sam i ja kao mlađi malo da ludujem kolima, ali da nije bilo jedne opomene,neko će da se nasmeje,na ovu moju konstataciju,Božije opomene i vezanog pojasa,danas ne bi vam ovo pisao,ovaj potpisnik. Od tada vezujem pojas,čim sednem u kola, pa makar 10 m,prešao. Kad god sednem za volan,setim se saveta pokojnog oca, koji mi je ovako otprilike rekao: Vozi tako,da možeš mirno da spavaš,šta će ti kazna,kad neko,ne daj bože završi u kolicima ili na groblju.Ovog vozača golfa,mogu da osude na 200 godina, onaj mladi život, niko ne može da vrati sa groblja.Ovaj sajt treba da pročitaju svi,ama baš svi učesnici u saobraćaju, od bajkera, vozača na 4 točka,do pešaka.Svi smo mi u tom metežu i haosu,koji se zove saobraćaj.Ulazimo u taj haos, svi sa raznim mislima, ne razmišljajući, ko je pored nas.Kad god imam u svom okruženju bicikliste i motocikliste, moja opreznost, kao vozača kola, je trostruko veća.Na asfaltu ima svačega - peska,prašine,ulja,vlage,vode,izlizanih guma, a i raskalašnih bajkera.Zato i kažem,da ovaj sajt treba svi da čitaju,da se sva iskustva i mišljenja čuju, ne bi li svi bili malo više oprezniji.Pozdrav svima.Živeli i preživeli.

• Podržavam 8

Posto su neki komentari po meni bili neumesni i neprilicni ovoj temi (nezgodno mi je i da napisem ovo ali meni je ponesto zvucalo kao ..."Ako, tako mu i treba kada vozi zimi"...), bio sam slobodan da otvotim ovu temu

http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/88693-saveti-za-bezdednu-voznju-motora-u-toku-zime/

za strucnjake i nas koji to nismo...

• Princ Sherwood-a, 2447 postova

Druže, mnogo si drzak kad kažeš da je iko rekao "Ako, tako mu i treba". U najmanju ruku nije fer. To što si ti poznavao poginulog i što imaš ličnu bol zbog toga je tuga i prihvati moje saučešće ali nije u redu da na taj način bilo koga kvalifikuješ ovde. Ja sam prvi rekao "jebali vas motori u decembru" upravo jer sam ispizdeo jer je neko poginuo zbog "dva kruga oko kuće".

Takođe, ovo je tema crna hronika i njena glavna namena je upravo rasprava o uzrocima nesreća da bi svi mi mogli da izvučemo neku pouku iz toga. Čitulje su u "Politici"...

• Podržavam 5

• Svrati ponekad, 134 postova
  • Motocikl: Tražim

To da je taj sa kolima kriv - to je svima jasno, to ne sporim. Sa druge strane, šta dobijaš sa tim ako sporiš da "nije očekivao motor u decembu" (kao da je decembar sred sezone) ? Samo mi to nije jasno?

Šta on ima da očekuje ili ne očekuje? Kad bi jednom majmunu odrezali maksimalnu kaznu zbog udesa sa smrtnim ishodom, pa onda i drugom i trećem... možda bi ostali naučili da svih dvanaest meseci u godini treba da gledaju i paze, nebitno da li je u pitanju pešak, motorista, drugi automobil ili Fap.

• Podržavam 4

"Jebali vas baš motori u decembru mesecu!"

Reci to onima koji imaju vise zima provedenih na motoru nego ti, pa i ja, godina zivota... Ne vozi svako motor iskljucivo iz zadovoljstva (ne mislim na ovaj slucaj), nekome je to posao, potreba... Moj pokojni deda je 12 meseci godisnje putovao na posao sa T12, deo opreme mu je bio debeli sloj novina na grudima ispod jakne ali nije imao izbora tada u to vreme... Mozda je zato i ziveo samo 60 godina ali nije imao izbora...

Necu da se prepirem, ja imam prava da kazem sta mislim i kako mi sta zvuci a takodje svako ima prava da bira kada ce da vozi motor (sem ako mu to nije deo posla itd)... Seti se mucenog kurira koji je uleteo medju tezge, mislis da moze da bira posao sada u ovo vreme ako recimo pored svojih ima jos gladnih ustiju u porodici...

Da, da, najlakse je reci "jebali vas motori zimi, oni se voze leti, nasminkas se, bacis dzemperic preko ledja, ubujes brodarice i ides na pice sa ortacima iz kraja...."

• Podržavam 2

• BF3 killah, 301 postova
  • Motocikl: FZS 600

Pa jesi pročitao vest pre nego što si je iskopirao? Čovek pogibe u Paraćinu, ne u Jagodini

ako je to nešto najbitnije što si izvukao iz mog posta, svaka čast -.-

• Podržavam 1

• Ministar za Enduro, ratluk i ženske motore, 5393 postova
  • Motocikl: HTZ 750

Samim momentom kada smo seli na motor smo svesni da smo ugroženi. To je ista priča sa ljudima koji ne voze motore jel ih je strah i nas koji vozimo koje je isto strah ali je ljubav prema vožnji i životu veća od straha. Saučešće porodici i prijateljima i svaki put kada vidim ovakvu temu želudac mi se stegne u čvor. Da se ovo isto desilo preko leta našao bi se neko sa mišljenjem da nije prilagodio brzinu uslovima u saobraćaju tj. nije očekivao da komšija izleti na put kao da je u pitanju 24sata Lemana...

Ono što mi možemo da uradimo jeste da budemo ispravni u saobraćaju, da radimo na svom znanju i iskustvu vožnje i da dižemo svest ostalih učesnika u saobraćaju.

Oduzimanje prednosti, nagle promene pravca, skretanje bez migavaca su čini mi se glavni uzroci stradanja motociklista. Na tim "sitnicama" se mora insistirati... isto kao na nestajanje pešaku na pešačkom prelazu...

Što sam hteo da kažem?

Znam, da ima dosta kolega, koji če ipak voziti svoje motore i u zimskim uslovima, neki zbog narave posla, neki zbog toga što nemaju kola ili neku drugu alternativu, neki jednostavno zbog želje, da poteše i nahrane dušu. Svi vi, koji ste se našli u tome textu, stavite i na motore Z I M S K E G U M E.

Saučešče porodici i prijateljima.

Samo da napomenem da je Haidenau K60 zimska guma (M+S)

A tek ovo "Nije ocekivao motor u to vreme" mozda ima neki podsvesni uticaj ali recimo kod nas i u mnogim manjim mestima bicikl je osnovno prevozno sredstvo i zimi i leti, jednostavno vise ne moze da se vozi auto od biciklista jer nema staza pa ni trotoara. Vecina nije ni osvetljena a o fluo prslucima da ne govorim, da li ih treba gaziti jer im nije tu mesto zimi???

• Princ Sherwood-a, 2447 postova

Pa jesi pročitao vest pre nego što si je iskopirao? Čovek pogibe u Paraćinu, ne u Jagodini

ako je to nešto najbitnije što si izvukao iz mog posta, svaka čast -.-

Da, vrlo je bitno. Video sam pre tvog javljanja na forumu da je poginuo momak u Paraćinu. A onda se ti pojavljuješ na forumu da je poginuo neko i u Jagodini... 1hmm.gif

On je Vitez a ti si zainteresovan :zdravo:

Djunta, oseca se uticaj prote Zarica na tvoje postove :takoje:

gde Boga vide?

• Zainteresovan, 621 postova
  • Motocikl: Yamaha SR250 Honda NTV650

Возим стално два точка. Јуче сам ишао мотором до плаца и видим да ми се приближава таст који се са истога враћа колима. Аблендујем му, мимоилазимо се, и видим да уопште не гледа у мом правцу. Предвече, када сам се вратио кући питам га да ли ме је видео. Рекао ми је 'да је приметио мотор у задњи трен када смо се мимоилазили'. Можда и јесте, али само крајичком ока... а пут је би прав и празан, он је вози надоле, имао ме као на длану. Тако сам случајно тестирао колико смо видљиви. Мада, толико бих му био видљив и у јуну, лепо је време јуче било. Чувај се па ће те и Бог чувати. Зими возим опрезније, далеко опрезније него иначе, и избегавам снег и лед, тада је мотор у гаражи. Нема оправдања дал је неко очекивао мотор или није, у тих 7-8 метара ширине асфалта очекујем све живо, био на мотору или у колима. Покој души момку из Параћина, нису му живот узели ни мотор ни децембар него његов непажљив комшија, возач аутомобила.

• Podržavam 2

ne znam što se uopšte sporite oko ovoga. Ja sam dve zime vozio do nove godine i smatram da imam pravo da vozim zimi. Istina je da nas inače nepažljivi vozači automobila još manje vidi, i? ne treba sad prestati voziti po zimi uopšte, nego voziti sporije i opreznije... a što se tiče toga da nas ne očekuju, lepo reče kolega kad bi mu rebnuli maksimalnu kaznu za ubistvo coveka na najnezaštićenijem vidu prevoza, ZIMI, da vidiš kako će da otvore četvore oči...

• Podržavam 1

• Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3709 postova
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)

Od kada vozim ovog Transalpa (januar 2010) imao sam sa njim tri udesa (lakša)!

Prvi pad je usledio već nakon par dana po kupovini. Bio sam prinuđen da kočim, a temperatura bila oko minus osam stepeni i put zaleđen. Izbor je bio ili udar u auto ili pad u jarak? Izabrao sam jarak i dobro prošao.

Drugi pad bio je osmog marta 2011. god. Put suv, temperatura prilično ispod nule. Prilikom skretanja na raskrsnici (pri brzini od oko 20-25km/h) prednji točak jednostavno (iz čista mira) "otklizao" bočno i motor i ja poljubili asfalt (bez posledica).

Treći udes decembra 2011. god. Temperatura blizu nule, mokar kolovoz. Auto koji je išao pored mene, uđe u moju traku i malo me "odgurne" bočno i pobegne. Zadnji točak na motoru prokliza i ja opet "overim" asfalt. Naprsla kost na palcu ruke i nagnječen levi skočni zglob (tu me udario auto).

Dakle tri udesa i sva tri u zimskim uslovima!?

Inače motor vozim svakodnevno (auto več godinama i ne registrujem), ali je vožnja u zimskim uslovima zaista prilično opasnija nego inače. Kočenje, ubrzavanje, savladavanje oštrijih krivina, izbegavanje drugih učesnika koji pogreše, ....... , postaje u tim uslovima kockanje sa životom. Uostalom slična situacija važi i za upotrebu auta u zimskim uslovima.

Moj savet: Ako nemate preke potrebe da vozite zimi, nemojte ni da vozite. Takođe, ako nemate dovoljno živaca da "kilavite" prilikom vožnje motorom, ne sedajte zimi na motor.

• Podržavam 7

• Svrati ponekad, 278 postova
  • Motocikl: Honda Transalp XL 650

Šta on ima da očekuje ili ne očekuje? Kad bi jednom majmunu odrezali maksimalnu kaznu zbog udesa sa smrtnim ishodom, pa onda i drugom i trećem... možda bi ostali naučili da svih dvanaest meseci u godini treba da gledaju i paze, nebitno da li je u pitanju pešak, motorista, drugi automobil ili Fap.

OK i kada odrežu jedno 20-tak majmuna zbog kojih je jedno 20-tak motorciklista izgubilo glavu - šta onda ? Opet ostaje ono "treba ti 8 pari očiju", sem ako ne želiš biti br.21 u celoj priči.

Nemamo taj luksuz da pretpostavljamo da će nas ispoštovati, samo zato što je zakon u datom momentu na drumu na našoj strani. Ima i drugi nepisani "nisam te video zakon" , e taj zakon što je zajeban ...

• Podržavam 2

• Cool tip, 3036 postova
  • Motocikl: Xjr 1300 black lady

Evo pazljivo sam procitao temu od pocetka do kraja.Nije mi najjasnije oko cega treba da polemisemo.Niko nije naveo kojom se brzinom kretao mladic na motociklu.Izletanje komsije na asfalt mi je jasno,i veoma cesta pojava,narocito po selima,tako da je uvek treba ocekivati.Ako je on vozio u okviru ogranicenja,i imao opremu,onda je sve bozija stvar,ili ti sudbina.Desilo se,i nije bilo spasa.Ako je vozio brzo,a mi tu veoma bitnu informaciju nemamo,onda je i on krivac za sopstvenu zlu sudbinu.Ono sto je recimo kolega Zika naveo, mi se nimalo ne svidja,jer ako on kao iskusniji medju nama toliko pada,sta mi da ocekujemo.Ali ni kolega Zika nije naveo da li je bio na obicnim pneumaticima.Ja smatram da je totalno glupo da pitam da li neko stavlja zimske pneumatike...Sem kolega koji voze te vrste motocikala, koje imaju kramponke(mada i ti pneumatici mogu biti zimski i letnji)mislim da to nikada nikome i nije palo na pamet.A bogami mnogi se hvale svojim voznjicama po hladnom vremenu.Zakon takodje treba da propise obavezu koriscenja zimskih pneumatika,na motociklima kao i na automobilima...ako vec i nije.A da se nadovezem,i to sam primetio kod mnogih,ja recimo imam bridgestone pneumatike m/s ali sa pahuljom,dok je taj pneumatik sa samo oznakom m/s nepriznat zimi,i platicete kaznu kao i da vozite obicne letnje.JEDNOSTAVNO,MI NE STAVLJAMO ZIMSKE PNEUMATIKE NA NASE MOTOCIKLE I SKUTERE,i time dovodimo sami sebe u veliku opasnost.Ako imamo dobre pneumatike,dobru opremu,upaljene farove,a za zimu preporucujem i ugradnju dodatnih,voznju prilagodimo uslovima na putu,ne vidim da neko treba da mi komentarise o tome da li se zimi vozi ili ne.

• Podržavam 2

• Lord Sidious Tamni, 4841 postova

Mozda i nebi. Odnosno sigurno nebi, jer je to nemoguce.

Kako neko moze da nauci fiziku ako nekog drugog masno kazne za neki prekrsaj?

Osim toga, (svjesni) prekrsaji se rade u uvjerenju da je sve pod kontrolom i da se nece biti uhvacen, pa je visina kazne ustvari irelevantna.

Nesvjesni prekrsaji tek nemaju nikakvog dodira sa visinom kazne.

...

.JEDNOSTAVNO,MI NE STAVLJAMO ZIMSKE PNEUMATIKE NA NASE MOTOCIKLE I SKUTERE,i time dovodimo sami sebe u veliku opasnost.Ako imamo dobre pneumatike,dobru opremu,upaljene farove,a za zimu preporucujem i ugradnju dodatnih,voznju prilagodimo uslovima na putu,ne vidim da neko treba da mi komentarise o tome da li se zimi vozi ili ne.

Ja znam da postoje zimske gume za motore (doduse od nedavno, nekih par godina cini mi se), ali mi nije bas najjasnija njihova namjena, osim da se zacepi rupa na trzistu naravno.

Zimske gume imaju bolji grip na snijegu, a na motoru to ipak gubi smisao (osim mozda sa onim ekserima, ali to je opet nesto trece).

Na motoru, na snijegu spasa nema, a na asfaltu vrijedi isti princip kao i ljeti: sto mekse to bolji grip i krace traju.

Dakle kako nam to konkretno pomazu zimske gume na motoru? Sta konkretno dobijamo i kako?

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja