Jump to content

Moto Zajednica

Ogranicen uvoz motocikala do 6 godina starosti

Recommended Posts

• Drug član, 1465 postova

Pozdrav,

vidim, na forumu su se malko nickovi promenili, sadrzina vise-manje je ostala ista ili slicna.....

Portparoli vlada ili bezmudici, cim se pomene nekakav nivo svesti odmah nadjemo novi izraz za anatemisanje. Ni slucajno da se pokusa shvatiti sta pisu i Bojan i Smajser i ostali koji to shvataju, odmah po nekim etiketama.

Evo, ja sam video tih krseva i krsina iz Svajcarske i Nemacke. Primera radi, samnom je jednom prilikom isao i moj dobar drug DKK (nick na forumu) pa se i on mogao uveriti u tako nesto. Puno dvoriste i samo pristizu, modela koliko hoces, nesto u garazi (par komada), nesto pod nekim nadstresnicama a vecina na livadi nebetoniranoj iza savrsenog urbanijeg dela dvorista. Nista, ali bas nista sto bi ulilo poverenje da se uopste moze odvesto stotinjak kilometara pa da se dalje servisira....nista, ni skuteri, ni customi, ni trkalice, bas nista. Najverovatnije nesto moze ali nista bez znacajnog rizika.

I samo pristizu. Kamioni sa po desetak komada u turi, u jeku sezone svake nedelje cak. Tom prilikom, jedan jedini je bio u skroz pristojnom stanju (Hayabusa) dok za ostale nisam siguran da li se uopste i mogu svi upaliti (nekima, bdate, akomulator samo treba i tako to....)

Poneta price nije u tome da li toga ima preko, itekako ima. Nije poneta ni u njihovim propisima za registraciju jer je vecina davno bila registrovana zadnji put, mnogo toga na njima jedva ceka da otkaze kod prve ozbiljnije eksploatacije upravo usled dugog stajanja. Poenta price je u odnosu domaceg prosecnog kupca prema tim atributima uvezenog motocikla.

Zaista se vecina tih intervencija svodi na smirglanje svecica i neka prevezivanja zicama. Za motor koji ne premasuje 100 km/h jos bi se i nasla izvesna opravdanja ali za one koji to visestruko premasuju, opravdanja nema jer ne zavisi samo zivot vozaca od tih nedostataka "prevezanih" nekim stap-i-kanap kvazimehanicarskim carolijama, vec i sire od toga. Najmanje jos i suvozacev zivot zavisi od tih "snalazljivosti".

Prihvatanje pojma zamene dela od vitalnog znacaja a ne njegova reinkarnacija mehanicarsko-vudu tehnologijama bi bilo dovoljno za bezbednost. Tada bi se godiste motocikla kod nas izjednacilo sa godistem ekvivalenta u inostranstvu. Mislim da su "portparoli vlada" naveli bas one kljucne pretpostavke tipa gume i kocnice i niko nije pominjao nista sto nije presudno.

Prosto - stvar pocinje sa kupovinom na ivici budzeta ili cak preko nje, ne ostaje para nizasta sem za gorivo a ako nije u potpunosti ispravan taj motocikl, opisanim nacinom razmisljanja pomenute kategorije kupaca polovnjaka, zaista dobijamo izuzetnu opasnost na ulicama.

To je veliki greh napisati?

Odmah su to portparoli vlade, odmah je to trabunjanje itd.?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 599 postova
  • Motocikl: nema

Pozdrav,

vidim, na forumu su se malko nickovi promenili, sadrzina vise-manje je ostala ista ili slicna.....

Portparoli vlada ili bezmudici, cim se pomene nekakav nivo svesti odmah nadjemo novi izraz za anatemisanje. Ni slucajno da se pokusa shvatiti sta pisu i Bojan i Smajser i ostali koji to shvataju, odmah po nekim etiketama.

Evo, ja sam video tih krseva i krsina iz Svajcarske i Nemacke. Primera radi, samnom je jednom prilikom isao i moj dobar drug DKK (nick na forumu) pa se i on mogao uveriti u tako nesto. Puno dvoriste i samo pristizu, modela koliko hoces, nesto u garazi (par komada), nesto pod nekim nadstresnicama a vecina na livadi nebetoniranoj iza savrsenog urbanijeg dela dvorista. Nista, ali bas nista sto bi ulilo poverenje da se uopste moze odvesto stotinjak kilometara pa da se dalje servisira....nista, ni skuteri, ni customi, ni trkalice, bas nista. Najverovatnije nesto moze ali nista bez znacajnog rizika.

I samo pristizu. Kamioni sa po desetak komada u turi, u jeku sezone svake nedelje cak. Tom prilikom, jedan jedini je bio u skroz pristojnom stanju (Hayabusa) dok za ostale nisam siguran da li se uopste i mogu svi upaliti (nekima, bdate, akomulator samo treba i tako to....)

Poneta price nije u tome da li toga ima preko, itekako ima. Nije poneta ni u njihovim propisima za registraciju jer je vecina davno bila registrovana zadnji put, mnogo toga na njima jedva ceka da otkaze kod prve ozbiljnije eksploatacije upravo usled dugog stajanja. Poenta price je u odnosu domaceg prosecnog kupca prema tim atributima uvezenog motocikla.

Zaista se vecina tih intervencija svodi na smirglanje svecica i neka prevezivanja zicama. Za motor koji ne premasuje 100 km/h jos bi se i nasla izvesna opravdanja ali za one koji to visestruko premasuju, opravdanja nema jer ne zavisi samo zivot vozaca od tih nedostataka "prevezanih" nekim stap-i-kanap kvazimehanicarskim carolijama, vec i sire od toga. Najmanje jos i suvozacev zivot zavisi od tih "snalazljivosti".

Prihvatanje pojma zamene dela od vitalnog znacaja a ne njegova reinkarnacija mehanicarsko-vudu tehnologijama bi bilo dovoljno za bezbednost. Tada bi se godiste motocikla kod nas izjednacilo sa godistem ekvivalenta u inostranstvu. Mislim da su "portparoli vlada" naveli bas one kljucne pretpostavke tipa gume i kocnice i niko nije pominjao nista sto nije presudno.

Prosto - stvar pocinje sa kupovinom na ivici budzeta ili cak preko nje, ne ostaje para nizasta sem za gorivo a ako nije u potpunosti ispravan taj motocikl, opisanim nacinom razmisljanja pomenute kategorije kupaca polovnjaka, zaista dobijamo izuzetnu opasnost na ulicama.

To je veliki greh napisati?

Odmah su to portparoli vlade, odmah je to trabunjanje itd.?

Hoces da kazes da su vecina motora koji se dovode krsine? Ja i dalje tvrdim da se (evo u Beogradu) voze ok motori...i dalje tvrdim da ce polovnjak kupljen napolju biti bolji od onog ovde. I dalje tvrdim da ogranicavanje uvoza nema nikakve veze sa slobodom kupovine i izbora.

Te krsine koje ti pominjes niko ne bije po usima nekoga da kupi...a hvala bogu ima i onih koji to ne dovoze...moj je drugar za 1800e kupio kle-a u super stanju, sa novim gumama i lancanicima, novim plocicama, ispravnim kocnicama i uopste, skroz ispravan motor...i danas ga vozi. Evo ima ovde na forumu GordanMg...nisam primetio da se neko zali na njegove motore da su krsine.

Ne delim ja nikoga na Mudice i bezmudice...procitaj post, ili ceo thread, pa onda postuj. Kazem da se taj problem ne resava ogranicenjem uvoza...to je kao da imas posekotinu na nozi, a doktor ti kaze: "E, pa sa' cemo to brzinski da resimo...sestro, dajte testeru"...i odsece ti nogu...problem resen, posekotine nema...

I dalje tvrdim da se taj problem resava TEHNICKIM PREGLEDOM, SAOBRACAJNIM ZAKONIMA I NJIHOVIM DOSLEDNIM PRIMENJIVANJEM, a ne ogranicenjem uvoza.

Sto onda ne puste carinu i porez za vozila skroz, pa ce vozila biti jeftinija?! Bice vise uvoznika, opstace oni koji donose dobre i kvalitetne motore...trzisna konkurencija...toga kod nas nema...samo monopol...taman kad su stvari pocele da se odvijaju na bolje, ponovo zavrcu slavinu... Nemojte molim vas da mi pricate da drzava to radi zbog naroda...ova drzava ne radi nista zbog naroda  >:( .

Ti sto ti kazes da kupuju krsine, kupili bi jos vece krsine da nema uvoza (ove nase, domace krsine bi kupili...samo mnogo matorije i u losijem stanju.)...Znaci, motora od 1000-1500-2000e ce uvek biti...samo zavisi u kojem su stanju i koje godiste...uvozom se cena snizava, i za iste pare uvek dobijas vise...Kupovine na granici budzeta ce uvek biti...samo je pitanje sta ces ti nekome ponuditi da kupi za te pare....Sta sad, zakonom zabraniti svakome da kupi motor ko nema para za nov?!

Dakle, po milioniti put, sloboda izbora i trgovine, a oni kad rese druge stvari u zemlji, vozice ljudi i bolje motore (pri tome ne znaci da su ovi "uvozni" losi). Ovde nije pitanje kakvi su motori iz uvoza (a ja opet tvrdim da su bolji od domacih polovnjaka), vec da li je ogranicenje uvoza pravi nacin da se resi problem...ja mislim da nije, i zelim da zivim u slobodnoj zemlji...zasto neko u Nemackoj ne ogranici uvoz?! Zasto kod njih ljudi ne voze neispravne motorcikle? Zbog zakona i tehnickog pregleda, kupovne moci...

Po vama, najbolje bi bilo da se zabrani kupovina automobila, motorckikala i sve tehnicke robe svima sem onima koji imaju prihod veci od 100 000e ovde u Srbiji, i da to traje dok to svi ne postignu...

Zbog ljudi koji pravdaju ovakve postupke vlade ova zemlja i jeste ovakva...shvatam ja sta su oni hteli da kazu, ali opet kazem da to nije nacin da se to resi, vec samo instrument drzave i monopolista...

Pozdrav,

sve sto napises da ne delis na ove ili one, implicitni je nastavak kampanje kojom deo foruma pokusava da nametne svoj licni sistem vrednosti na racun bezbednosti u saobracaju ili nekih drugih socijalnih imperativa (recimo odnos prema zakonu itd.). Zajednicki faktor za sve takve pojave na forumu je etiketiranje onih koji iznose i argumentuju drugaciji stav, zato sam i postavio znak jednakosti izmedju etikete bezmudica i etikete portparola vlade jer je to u potpuno istu svtrhu upotrebljen jadan izgovor za argument. Nema potrebe izlaziti iz konteksta te sveobuhvatnosti samo zato sto nisu obe etikete stavljene u jednom postu ili temi.

Ja ne tvrdim niti u jednom delu svog posta da je u pitanju vecina, krsevi ili ne, nebitno koja je to vecina. Za takvu tvrdnju bih morao pregledati ogromnu vecinu svih uvezenih primeraka sto samnom nije slucaj. Naprotiv, samo tvrdim da ja JESAM video te pomenute krseve, obzirom da si u svom prethodnom postu odgovorio u jednom delu Bojanu ovako:

Ja sam video dosta uvezenih motora ovde, i jos ne videh te, kako ti kazes, "krsine".

Eto, ja ih jesam video i to poprilicne gomile. Nasuprot tome, ja se druzim i sa uvoznicima koji itekako biraju i dovoze tehnicki veoma probrane i ispravne motore a to ce reci da ja itekako priznajem sarolikost trzista po ovom pitanju.

Ono sto ja vidim da se ovde pokusava objasniti jeste da je dozvoljeni uvoz dovljno nekontrolisan da ostavlja na savest nesavesnima da za relativno skromne budzete payare opasne i tehnicki poluispravne motore jer nemaju para za bolje, a akad se tome pridoda tehnicka i saobracajna kultura kod nas o kojoj smo pisali u smislu argumentacije, onda dolazimo do idealne tempirane bombe na dva tocka pustene regularno u saobracaj.

Cak je i uvoz automobila poostren nedozvoljavanjem uvoza udarenih automobila a to ce reci da vec postoje ideje u tom pravcu. Eto, to je ukratko zakljucak ovog stanovista sa sve ukazivanjem na pravac kompromisa izmedju ogranicenja uvoza i sadasnje stanja.

• Zainteresovan, 575 postova
  • Motocikl: 2018 BMW C650 Sport

jao shesti šta si sve napisao ::)

iskrivio si prethodno napisane argumente sa kojima se ne slažeš i izveo zaključke koji ni sa čim veze nemaju.

svoje stavove uglavnom braniš time što napadaš državu, režim, vladu, monopoliste, lobije čisto na osnovu lične pretpostavke o nekakvoj zaveri..

plus na sve to obraćaš se pomalo agresivno meni direktno, etiketiraš me i stavljaš u koš sa onima na koje si evidentno veoma ogorčen, a da me pri tom ni ne poznaješ!?

otišao si daleko i široko, i smatram da si u svakom slučaju preterao!

• :), 5945 postova
  • Motocikl: Bicikl

samo da napravimo test/neka na jedan moto skup izadju motori do 6god starosti na jednu strnu a na drugu neka stanu oni preko 6god,,pa cemo videti sta se vise vozi u srbiji,,,e pa po tome nece ni biti potrebe za moto skupovima posto nece imati ni sta da se vozi,,,i da nije polovnjaka nebi ni postojao ovaj forum u ovom broju ljudi vec bi jedva bilo 15 20 %,,,,,znaci tehnicki ko nije ispravan neka se nevozi i molim lepo,,,a sad probajte da objasnite ljudima koji voze motor preko 6 god da treba da ih bace u staro gvozdje.....svi bi mi da kupimo novo,i ja bi al nemam.......prema tome pustajte bescarinski uvoz za nasu srecu

...moj je drugar za 1800e kupio kle-a u super stanju

happy0188nt0.gifhappy0188nt0.gifhappy0188nt0.gif

Djuro, ako sam tako napisao, tako je.

Ne znam sta tebi predstavlja super stanje, ali za mene je to potpuno tehnicki ispravan motorcikl, da sve na njemu funkcionise, a od potrosnog materijala sam napisao kako su stajale stvari. Ceo motor je u odlicnom stanju, znaci potpuno spreman za saobracaj (ne po ovim nasim normama, nego po Evropskim). Covek ga vozi vec godinu ipo dana, presao je 20 000 km, i nista na njemu nije menjao sem redovnog odrzavanja.

Moja OBA velika motora (mali ne racunam) su u super tehnickom stanju, da me poznajes, znao bi da je tako. Znaci znam sta pricam.

E sad, ako za tebe motor u super stanju predstavlja najnoviji model koji mozes dobiti u prodavnici, to je vec druga stvar...

• Drug član, 2777 postova
  • Motocikl: FJR 1300 , TTR 600 / SM

.

Pozdrav,

sve sto napises da ne delis na ove ili one, implicitni je nastavak kampanje kojom deo foruma pokusava da nametne svoj licni sistem vrednosti na racun bezbednosti u saobracaju ili nekih drugih socijalnih imperativa (recimo odnos prema zakonu itd.). ...

Ja nikoga ne delim na ove ili one, gledam sta je covek napisao...mene je njegovo izlaganje podsetilo na govor nekog ministra koji veze nema sa narodom na TV-u.

Isto tako, ja nemam nista protiv zakona ili bezbednosti u saobracaju...moji su motorcikli uvek 100% ispravni, zato i kazem da ogranicenje godista uvoza nije resenje, vec izmene u kontroli, tehnickom pregledu, saobracajnim propisima...da si procitao lepo moje postove, video bi da je tako...

Naprotiv, samo tvrdim da ja JESAM video te pomenute krseve, obzirom da si u svom prethodnom postu odgovorio u jednom delu Bojanu ovako:

Ja sam video dosta uvezenih motora ovde, i jos ne videh te, kako ti kazes, "krsine".

Eto, ja ih jesam video i to poprilicne gomile. Nasuprot tome, ja se druzim i sa uvoznicima koji itekako biraju i dovoze tehnicki veoma probrane i ispravne motore a to ce reci da ja itekako priznajem sarolikost trzista po ovom pitanju.

Pa to i jeste moja poenta...sarolikost trzista = mogucnost izbora...Bojan je bio iskljuciv...i podrzavao ogranicenje na 6 godina.

Ono sto ja vidim da se ovde pokusava objasniti jeste da je dozvoljeni uvoz dovljno nekontrolisan da ostavlja na savest nesavesnima da za relativno skromne budzete payare opasne i tehnicki poluispravne motore jer nemaju para za bolje, a akad se tome pridoda tehnicka i saobracajna kultura kod nas o kojoj smo pisali u smislu argumentacije, onda dolazimo do idealne tempirane bombe na dva tocka pustene regularno u saobracaj.

Cak je i uvoz automobila poostren nedozvoljavanjem uvoza udarenih automobila a to ce reci da vec postoje ideje u tom pravcu. Eto, to je ukratko zakljucak ovog stanovista sa sve ukazivanjem na pravac kompromisa izmedju ogranicenja uvoza i sadasnje stanja.

Pa sta zelis time da kazes, da taj koji ce skupiti pare za "inostranu krsinu", nece dati iste pare za dosta losiji motor odavde (ako se ugranici uvoz, cena motora raste, i umesto da za iste pare IMAS SANSU da kupis bolji motor, ti ces biti prisiljen da kupis losiji...

Po milioniti put, o toj tehnickoj i saobracajnoj kulturi je rec, a ne o godistu motora...na tome treba raditi, a ne ogranicavati uvoz...to nista ne resava...

Motori se napolju uglavnom kupuju na kredu od 5 godina...tako da ih u tom periodu retko ko prodaje...Znaci ograniceni smo na motore od 6 godina, kojih nema toliko mnogo, a i cena im nije bas povoljna...dok se dovezu ovde, ispadne da je bolje kupiti novi. Koliko ljudi mislis da moze da kupi nov motorcikl ovde, a da to nije Kinez? Ako se ovo dogodi, populacija motorciklista ce ici u tom pravcu...novi Kinezi...

Guest gordanmg

Dosta vas znate da se bavim uvozom polovnih motocikala pa bi ova ogranicenja pogodila i mene.

Sto se tice uvoza polovnih motora dosta znam vise od 99% vas.

Prvo, motor kad se kupuje, kupuje se u stanju motora a ne u godini proizvodnje  motora.

To sto neko kupuje polomljene, skrsene motore pa ih preradjuje u domacoj radinosti je zlocin, u to je upoznat Laband pa moze da iznese ovde svoje iskustvo u detalje. Svi se mi borimo da nas izadje motor sto jeftinije al negledmo na svoju sigurnost.

Ogranicenje uvoza nije resenje sigurnosti!!!!

Znam mnoge koji bi nov motor sjebali za 10 dana voznje i u tu kategoriju spadaju samo al bas samo R motori.

To sto je neko naveo da je kupio extra motor 1991 godiste nije nista cudno, imao sam mnogo takvih motora.

Sta reci za shadow Hondu iz 1985 godine sa 25000 km. Mnogima je taj motor mnogooooo mator a kad se vidi i provoza ko voli tu klasu motora odusevi se stanjem motora.

LJUDI GLEDAJTE STA KUPUJETE NIJE POENTA GODINA KOLIKO JE STANJE MOTORA!!!!

• Drug član, 1779 postova

Skoro je moj drugar kupio Hondu Dominator 91, za 1800 e uvoz iz svajcarske.Kostala ga je jos 300 e do registracije .Motor je presao samo 4000 km i izgleda bukvalno kao da je izasao iz radnje .Nijedna ogrebotina na njemu sve sija gume nove ,sto ono kazu stvarno ko casa. Takodje je uvezena jos jedna ista masina  isto iz Svajcarske samo 97 malo losija od ove sa predjenih 17000 km i sa njom je vlasnik isao do Grcke i nazad bez ikakvih problema.  Ovi motori su uvezeni iz Svajcarske u privatnoj reziji i bez posrednika i ja tvrdim da ce njihovi vlasnici veoma dobro i kvalitetno da se voze sa njima . Oba ta coveka imaju para da iskesiraju koji hoces nov motor ali oni nisu nabedjeni bajkeri i boli ih djoka sto ce neko da kaze da voze stariji model. Ovo sam naveo kao pozitivan primer mada sigurno je da dolaze i krsevi ali glupo je zbog toga ogranicavati uvoz motora i jos jedno nemogu da verujem da neko moze da podrzi to ogranicenje .To mi dodje toliko sebicno i uskogrudo da nemam reci i da citiram vec citiranog Binica `` JOS DA GORIVO BUDE STO MARKE LITAR PA DA SE VOZIM SAM SA MOGA PORSEA``.       

ja mislim da je najbolje da se zabrani voznja vozila starijih od 6 god,,nije euro 3 nema voznje......pa svi da zajasimo biciklice,moju apriliju svajcarac nije hteo ni da proda dok nije uradio servis,,kaze nece da se bruka da proda slucajno neispravan nesredjen  motor ,,,svaka mu cast...ima verovatno  i onih koji uvoze krseve ali ja ih nesto slabo vidjam po putu,,,vise sam video domacih krseva ,,,nego onih doteranih od preko,

• Drug član, 1854 postova

ja se izvinjavam ali nisam mogao da pročitam sve, zabolela me glava.

ja i da imam pare da uzmem nešto novo verovatno bih kupio neki polovan motor tj određeni model koji volim i cenim. a verujem da nisam jedini.

drugo, mislim da ljudi koji dobro zarađuju i mogu da kupe nove motore (njima svaka čast, ovo nisam napisao jer mislim da samo tatini sinovi i kriminalci imaju para) ne mogu baš najbolje da shvate nas koji tako nešto ne možemo. te filozofije -ako ne mogu da jedem kavijar pre ću crći gladan nego da jedem nešto drugo- su totalna glupost. sad ispadne da je nekom ko kupi kacigu od 800e njegova glava važna, a meni moja nije važa i ko je jebe ja ću da kupim onu od 150e. malo je glupo zar ne.

treće ako mislite da ovi što voze nove motore sve menjaju na vreme i uvek voze na novim gumama sa propisanom šarom onda se varate.

lancia88 piše o nekoj bezbednosti i krševima na putu. pa šta treba da kupimo svi kineze? ja sam vozio nekog kineza fazon čoper kad sam stisnuo prednju mislio sam da će da se savije i iskrivi sav. taj je motor siguran a neki nije jer zaboga ima 15 godina. (lancia ako mi odgovoriš na ovo molim te budi kratak 2-3 reda ostalo neću da čitam jer je stvarno zamarajuće)

da li treba da se dozvoli ili zabrani uvoz nemam pojma i zabole me. jedino mi smeta što neki kažu da je motor krš ako je mator 10-15 -20 godina. to ne ide tako,. shesti je lepo rekao - pooštrite tehničke preglede i koga onda zabgole koliko je star motor.

sve mi ovo liči na onaj fazom "e što nije litar benzina 100 marke..." by dragiša binić iz sretnih 90-ih.

i da, samo nemojte da filozofirate kako bi bezbednost na putu bila bolja kad bi svi vozili nova vozila. to nema veze sa vezom.

editovao sam post jer sam očigledno pogrešno shvaćen, olako sam uzeo čoveka za primer i možda sam ga uvredio i prozvao na nekin način, a to ni najmanje nisam želeo niti mi je bila namera.

• Zainteresovan, 593 postova

sad ispadne šmajseru je vežna njegova glava i on kupi kacigu od 800e, a meni moja nije važa i ko je jebe ja ću da kupim onu od 150e. malo je glupo zar ne.

Polako bre ljudi...Kaciga koju trenutno nosim je Nolan krs od 300 a ne 800 evra. Tu drugu tek planiram da kupim. Kazu da je dosta tisa i da ima lepe sare. ;D

Al me isprozivaste....mora da ste me pomesali sa nekim  ??? 8)  DiRRty znas li na koga misle ??? ;D ;D

Hmmm gore, dole, manje, vise ali pazi cinjenica je da narod nema $$$ a zeljan je svega i to je cinjenica.

Manite se Shmajser filozofije "ko nema 800 jura za kacigu neka uzme krpenjacu pa na livadu"

Nije da sam preterano zainteresovan za tematiku, '' Kako do dodjem do nekog krsa za sto manje $ a zeljan-a sam svega, majko...   ;D" ali upozoren od strane ''resorne sluzbe'', resih se branim, da objasnim svoj grijeh  ;)

Nemam nista protiv starih vozila, na dva ili cetiri tocka. Ne postoji nista lepse od dobro odrzavanog BMWa starog 50-60 godina. I cena mu je kao jedno 3-4 potpuno nova. Obicno ih voze ljudi koji se razumeju fenomenalno u mehaniku i sl. a $ nije nesto o cemu razmisljaju kad je potrebno zameniti neki deo.

Problem su oni koji nisu, nemaju i nikad nece imati. Oni voze ''bojan.p.primer najpopularnije vrste motora kod nas, R-ova: motori koji idu 250-300 km/h, stari 15ak i više godina, kupljeni za jedva par hiljada EUR. gume, mogu još malo, 300 E je previše za par. pločice, ma ok su, ima još "mesa" .. kočni klipovi, creva, pumpa, ma to je japanac, to ne gubi svojstva, a i eventualna zamena je preskupa.. amortizeri, šta im fali.. motor je "k'o čaša".. plastike baš lepo ofarbane..'' i ne zanima ih ni sopstvena ni tudja bezbednost. U potpunosti se slazem sa Bojanom.

Kada bi se stvarno postovao minimum zakona prilikom tehnickog pregleda, 80% svih vozila bi ODMAH otislo na djubre, i to ne sopstvenim pogonom. Tad bi se barem drasticno smanjile guzve u saobracaju & bezbednost. I GSP bi isao brze, pa bi pokrio potrebu za povecanim brojem korisnika. Mnogima bi ostala glava na ramenima.

Po struci sam istoricar, pa znam da su konj, dvokolica, zaprega, kocija, automobil, motorcikl, BMW ;) i sl. UVEK bili rezervisani za one koji su mogli to da finansijski podnesu. Svi ostali su isli nekim drugim vidom prevoza. Najcesce nogama. Tek se u poslednjih 30-40 godina razmislja o tome da svako ko ima ''zelju'' a nema $, moze da zajase ''Sarca Kraljevica Marka'', makar tom kljusetu falile gume,kocnice,svetla i sl.

Mada...kakva smo ''naopaka zemlja'', verovatno sam ja  u ''krivu'' a oni u "pravu".

Zato samo ''po gasu''.....pu, majku mu....kako puce sajla gasa...a japanac...ima samo 15 godinica....ma da ga prevezemo nekom zicom.... ;D 8)

pa i taj bmw od 50 60 god je onda krs,,,da nepricam o tome da mu se ram uvija,ima nikakve kocnice,,nije euro3,,,ciklistika i upravljivost 0., a zamor materijala posle 60god je sigurno veci nego kod japanca od20 god,,,nije ni cudo da ga voze oni sto poznaju mehaniku,,to jest moraju da je pozanaju,,,,,

Pozdrav,

lancia88 piše o nekoj bezbednosti i krševima na putu. pa šta treba da kupimo svi kineze? ja sam vozio nekog kineza fazon čoper kad sam stisnuo prednju mislio sam da će da se savije i iskrivi sav. taj je motor siguran a neki nije jer zaboga ima 15 godina. (lancia ako mi odgovoriš na ovo molim te budi kratak 2-3 reda ostalo neću da čitam jer je stvarno zamarajuće)

dosta pisem samo kad mislim da ima svrhe nesto pisati, na ovakve stvari odgovoriti sasvim je OK i 2-3 slova, ako i to nije previse, eto.....

Pozdrav,

dosta pisem samo kad mislim da ima svrhe nesto pisati, na ovakve stvari odgovoriti sasvim je OK i 2-3 slova, ako i to nije previse, eto.....

nije, nije, ovo je taman.  :(

inače ne napadam kineske motocikle jer sve gledam kroz onu "koliko para toliko muzike" ali mislim da oni nisu ništa bezbedniji od starijih motora iz uvoza, iako su novi.

šmajser izvini, uzeo sam te za primer jer si već pominjan u tom kontekstu.

jao shesti šta si sve napisao ::)

iskrivio si prethodno napisane argumente sa kojima se ne slažeš i izveo zaključke koji ni sa čim veze nemaju.

Dakle, necu vise nista novo pisati, samo cu citirati samoga sebe. Pre nego sto si ti napisao ovo:

saša, to što pricaš je cinjenica, i to niko ne spori..

...

ogranicavanje uvoza motora starijih od 6 god, ima za ideju kao i u slucaju automobila, da smanji priliv krševa i otpada iz EU na naše puteve.

Ja sam napisao ovo:

Znaci ovako: zestok sam protivnik bilo kakvog ogranicavanja uvoza iz inostranstva...ti motori su vecinom bili registrovani u Svabiji (koja ima mnogo stroze registracione preglede nego kod nas)...sta sad...ispada da se u Svabiji moze voziti, a kod nas to nije dovoljno dobro...

...

Ispravnost vozila u saobracaju se regulise tehnickim pregledom i saobracajnim propisima...a ne ogranicenjem uvoza i slobode slobodne kupovine i izbora...sta se nekog tice ako ja vozim i 50, a ne 15 godina mladji motorcikl/auto, ako je on ispravan i spremljen za upotrebu u saobracaju?

...

Druga stvar...stvar je slobodnog izbora i novca sta ce neko da vozi...pustite vi lepo slobodno trziste, a cak i najveci ludak ce, naravno, ako ima novca za to, pre da kupi nov nego polovan motor...dakle, kad (ako ikad) budu vece plate, tada ce ljudi kupovati novo...nek' rade na ekonomiji i poboljsanju standarda u zemlji, pa ce se noviji motori voziti. Dakle ni tako se ne moze opravdati ogranicenje uvoza.

Tvoj mi post lici na trabunjanje ljudi sa vlasti koji tako opravdavaju svako novo smisljeno pljackanje i guljenje ovog naroda koji na sve to cuti...

Dakle: sloboda uvoza i kupovine, stanje vozila se regulise tehnickim pregledom i saobracajnim propisima. I tacka.

Pa onda ovo:

...znaci, ako ova drzava zaista zeli da pomogne svojim gradjanima, i smanji broj udesa (oni se time pravdaju prilikom ogranicenja uvoza..."da se ne uvoze krsine"), nek' onda lepo pogasi sve one privatne male tehnicke preglede, i nek' moze da se registruje auto samo u malom broju tehnickih pregleda...pa rigorozna kontrola...kocnice...merenje sare gume...itd...pa onda propisi...rigoroznija kontrola...prijava o neispravnosti vozila i ponovno slanje na tehnicki pregled...pa kazna tehn. pregledu koji je vozilo prethodno pustio u saobracaj...a ne "Ogranicenje uvoza" ...

...

Znaci, jasno sam izneo svoje argumente protiv uvodjenja granice za registraciju, i naveo da to nema veze sa stanjem i ispravnoscu motora, a rekao sam i sa cim to ima veze (tehnickim pregledom i propisima),  da bi ti (verovatno ne procitavsi to) i dalje tvrdio da je razlog smanjenja registracije "uvoz krseva".

svoje stavove uglavnom braniš time što napadaš državu, režim, vladu, monopoliste, lobije čisto na osnovu lične pretpostavke o nekakvoj zaveri..

]Svoje stavove sam itekako obrazlozio, i to vrlo argumentovano, i u ovim prethodnim postovima, kao i u onim koji su usledili:

... Pa bre tamo je najneispravnije vozilo koje se vozi na ulici ili stoji na nekom placu, garazi ili ko zna gde (konkretno pricam za Nemacku i Svicu) u boljem stanju od polovnjaka od 3-4 godine ovde...Ljudi bre tamo odrzavaju motore...I mnogo su strozi uslovi za registraciju...i imaju tu kulturu...i svest. 

Ja sam video dosta uvezenih motora ovde, i jos ne videh te, kako ti kazes, "krsine". U mnogo su losijem stanju motori koji su polovni kupljeni kod nas...cak stavise, ti uvozni polovnjaci se za nase stanje mogu smatrati "novim".

Ali uostalom, konkretno pricamo, ogranicenje uvoza se ne moze opravdati tvojim "rezimskim" argumentima...jednostavno postoji tehnicki pregled, pa uvezi sta hoces, ako ne prodje, to je to...ne razumem zasto pored svih iznetih argumenata i dalje ponavljas jedno te isto k'o papagaj...ta mera ne sluzi da zastiti gradjane (cija je vecinska kupovna moc takva da ne mogu da priuste nove i "skoro nove"), vec ide u interes drzavi i lobijima (uvoznicima).

Dakle, jos jednom, sloboda kupovine, trziste i kupovna moc biraju...

Drzavi jednostavno trebaju pare, uvoznici motorcikala ce da lobiraju i pritisnu vladu za ovako nesto, i eto ti...

i jos:

...i dalje tvrdim da ce polovnjak kupljen napolju biti bolji od onog ovde. I dalje tvrdim da ogranicavanje uvoza nema nikakve veze sa slobodom kupovine i izbora.

Te krsine koje ti pominjes niko ne bije po usima nekoga da kupi...a hvala bogu ima i onih koji to ne dovoze...moj je drugar za 1800e kupio kle-a u super stanju, sa novim gumama i lancanicima, novim plocicama, ispravnim kocnicama i uopste, skroz ispravan motor...i danas ga vozi. Evo ima ovde na forumu GordanMg...nisam primetio da se neko zali na njegove motore da su krsine.

Ne delim ja nikoga na Mudice i bezmudice...procitaj post, ili ceo thread, pa onda postuj. Kazem da se taj problem ne resava ogranicenjem uvoza...to je kao da imas posekotinu na nozi, a doktor ti kaze: "E, pa sa' cemo to brzinski da resimo...sestro, dajte testeru"...i odsece ti nogu...problem resen, posekotine nema...

I dalje tvrdim da se taj problem resava TEHNICKIM PREGLEDOM, SAOBRACAJNIM ZAKONIMA I NJIHOVIM DOSLEDNIM PRIMENJIVANJEM, a ne ogranicenjem uvoza.

Sto onda ne puste carinu i porez za vozila skroz, pa ce vozila biti jeftinija?! Bice vise uvoznika, opstace oni koji donose dobre i kvalitetne motore...trzisna konkurencija...toga kod nas nema...samo monopol...taman kad su stvari pocele da se odvijaju na bolje, ponovo zavrcu slavinu... Nemojte molim vas da mi pricate da drzava to radi zbog naroda...ova drzava ne radi nista zbog naroda  >:( .

To sto ti kazes da kupuju krsine, kupili bi jos vece krsine da nema uvoza (ove nase, domace krsine bi kupili...samo mnogo matorije i u losijem stanju.)...Znaci, motora od 1000-1500-2000e ce uvek biti...samo zavisi u kojem su stanju i koje godiste...uvozom se cena snizava, i za iste pare uvek dobijas vise...Kupovine na granici budzeta ce uvek biti...samo je pitanje sta ces ti nekome ponuditi da kupi za te pare....Sta sad, zakonom zabraniti svakome da kupi motor ko nema para za nov?!

Dakle, po milioniti put, sloboda izbora i trgovine, a oni kad rese druge stvari u zemlji, vozice ljudi i bolje motore (pri tome ne znaci da su ovi "uvozni" losi). Ovde nije pitanje kakvi su motori iz uvoza (a ja opet tvrdim da su bolji od domacih polovnjaka), vec da li je ogranicenje uvoza pravi nacin da se resi problem...ja mislim da nije, i zelim da zivim u slobodnoj zemlji...zasto neko u Nemackoj ne ogranici uvoz?! Zasto kod njih ljudi ne voze neispravne motorcikle? Zbog zakona i tehnickog pregleda, kupovne moci...

...

Dakle, to tvoje o neiznosenju argumenata i "iskrivljavanju prethodno iznetih argumenata" ne pije vodu...Procitaj sta si ti pisao, a sta ja.

plus na sve to obraćaš se pomalo agresivno meni direktno, etiketiraš me i stavljaš u koš sa onima na koje si evidentno veoma ogorčen, a da me pri tom ni ne poznaješ!?

Druze, ja samo citam sta ti pises, naravno da te ne poznajem...o tebi sudim na osnovu onoga sto si napisao. Za ostriji govor se izvinjavam, bez obzira koliko sam se iznervirao (a jesam, priznajem), nisam smeo da ti se obratim tim tonom.

otišao si daleko i široko, i smatram da si u svakom slučaju preterao!

Nisam otisao daleko i siroko, otisao sam taman tamo gde treba, a za ostriji jezik se jos jednom izvinjavam.

Pozdrav,

....

inače ne napadam kineske motocikle jer sve gledam kroz onu "koliko para toliko muzike" ali mislim da oni nisu ništa bezbedniji od starijih motora iz uvoza, iako su novi.

šmajser izvini, uzeo sam te za primer jer si već pominjan u tom kontekstu.

Ne znam zasto si uopste pronasao ikakav razlog za raspravu o kineskim ili o novim motorima, mozda cak uspes da nadjes nesto na tu temu do sada napisano u ovom topicu....a poenta koju si promasio lezi u ideji da je eventualno ogranicenje na bilo koje godiste inspirisana pretpostavkom da ce takvo ogranicenje omoguciti uvoz snaznih ali tehnicki prilicno ispravnih motora i time donekle kompenzovati domacu kulturu vezanu za tehnicku ispravnost vozila. Tu je rec o najpre pogledima na kocnice, gume, brzine, ubrzanja i slicne pogibeljne momente o cemu se i pise u temi.

Da nije takvog domaceg vecinskog nacina razmisljanja u sintezi sa idejom voznje (prvi motor pa R, prve brzine pa 200+ km/h, prvo sedanje bez kacige itd.), verovatno ne bi ni postojala razmisljanja o ogranicenju uvoza sem onih ortodoksnih koji bi to ogranicili ili cak potpuno zabranili iz vlastitih frustracija i uskih pogleda na zivot zamagljenih kojekakvim predrasudama.

Ja licno ne vidim u ogranicenju spas vec u cestim i rigoroznim kontrolama ispravnosti ali i cestim i doslednim kaznjavanjima, cak i do drasticnih razmera sa definicijom neke prioritetne kategorije rizicnih faktora voznje i odrzavanja motocikala u okviru kojih bi se islo do tih razmera. Ipak, umem da raspoznam zdravu logiku koju su predstavili ljudi koji su stali iza ideje ogranicenja motivisani svim navedenim a reagovao sam u temi iskljucivo jer su etiketirani zbog takvog stava.

Nalazis jos uvek negde 'kineze' ili nove motore?

• Drug član, 1779 postova

Ovde je drugu nesto u pitanju .Pretpostavimo da taj neko koji zastupa stav da treba ograniciti uvoz motora do sest godina nije imao para da kupi nov motor da li bi se i dalje pravio pametan i zastupao svoj stav i samim tim lisio sebe motora .Siguran sam da ne bi nego bi trazio milion opravdanja da uveze stariji motor od sest godina i onda to vise ne bi bio krs . I jos jedna bitna stvar konkretno moj slucaj,pre jedno godinu dana stvarno sam bio u dilemi sta da kupim ,vn 900,z-1000 .z750 dragstar m-1800 i sta ti ja znam sta mi se sve motalo po glavi.,sto ce reci nisam imao izdefinisan stav sta  meni treba . Kao jedno prelazno resenje mi se ucinila jamaha TDM 850 iz 97 koju sam platio 4000 e koja je imala od svega pomalo i izgleda da sam pogodio bas ono sto treba . E sad sta bi bilo da sam puku 9000-10000 eura za recimo jamahu drag-star 1100 i posle mesec dana vidim da to nije ono sto ja hocu.Nastali bi problemi kako je prodati veliki gubitak ,mnogo vece razocarenje itd,itd. Valjda vam je jasno sada zbog cega je nevidjena glupost ogranicavati uvoz motocikala do 6 godina.I jos jedna cinjenica motori su kod nas mnogo jeftiniji u proseku 2000 evra nego preko ,motori stari do sest godina imaju skoro priblizno cenu novog motora a ne retko sam nailazio na 2006 god da je skupli preko nego novi  kod nas.Zamolio bih sve koji su se osetili prozvanim da odgovore argumentovano ako imaju sta da kazu.

Lancia ja postujem to da neko zeli da podigne saobracajnu svest i kulturu na visi nivo ali ogranicenje uvoza nije resenje. Resenje je ono oko cega se obojica slazemo, a to je kontrola tehnicke ispravnosti. Ogranicenje uvoza ce podici cene polovnjaka, pa ces za pare za koje si mogao kupiti dobar motor iz uvoza dati za 5 godina stariji motor na domace table. Vidjao sam maltene nove motore sa gumama gde se vide konci, da li je on bezbedan samo zato sto je star godinu dve, nije.

Pozdrav,

eto, slazemo se oko toga da ogranicenje uvoza nije resenje, mozda svako iz svojih razloga ali se slazemo. Ipak, definitivno u toj ideji, na obrazlozen nacin, postoje elementi koji bi mogli realno da priblize u izvesnom procentu bezbednost voznje na nivo koji bi nam bio manje pogibeljan. Ja samo ne zelim da citam kako se takve ideje proglasavaju za ovakve ili onakve, odnosno da se iznosioci tih ideja etiketiraju na bilo kakav nacin.

Ukoliko atomiziramo problem na motore sa navceim ucescem u nesrecama, doci cemo ubrzo do pomenutih brzina koje su oni u stanju da razviju, nazalost, cesto i po poslednji put po nekoga. Ukoliko opet malo prosejemo statistiku, uocicemo koliko je upravo dostupnost tih motora moguce veliki uzrocnik savremenog fatalnog dozivljaja odrzavanja motocikla i bezbednosti voznje uopste. Tu cemo naci one logike koje insistiraju na ogranicenju. To znaci da se ne moramo sloziti ali ako zdravo razmislimo, ima tu necega sto niposto ne bismo trebali karakterisati onako kako je to ucinjeno do sada vise puta, ne samo na ovoj temi.

Apropo prethodnog odgovora, ja sam sasvim siguran da ako se nema novaca za motocikl, bez njega se moze preziveti, pa to nije nikakva obaveza pobogu.To je skalmerija za onoga kome to materijalni polozaj dozvoljava a ne za svakoga, ne vidim potrebu za izjednacavanjem svih po tom pitanju. Imas pare- ostvarujes uslov za motocikl, nemas ih - nema ni uslova. Tako prosto.

• Drug član, 1225 postova
  • Motocikl: Keeway Speed 150

... Imas pare - ostvarujes uslov za motocikl, nemas pare - nemas ni uslov (ili trazis alternativne puteve do kupovine jednog, kupovina divljaka, registracija pod sljivu, pa tu je i bezanje od milicije i ugrozavanje bezbednosti, mislis kao he ne mogu mi nista i bum...

... Imas pare - ostvarujes uslov za motocikl, nemas pare - nemas ni uslov (ili trazis alternativne puteve do kupovine jednog, kupovina divljaka, registracija pod sljivu, pa tu je i bezanje od milicije i ugrozavanje bezbednosti, mislis kao he ne mogu mi nista i bum...

tako je kupis kineza novog i bummmmmm,kocnice nikakve,ram da ne pominjem,,,pa bolje za iste pare da uvezem nesto bolje,,,a i ako cemo tako u srbiji je bar 70%motora starije od 6 godina,,pa zamisli da svim tim motorima zabrani voznja????pa i dalje bi ginuli ljudi samo bi ginuli oni sto imaju para a sirotinja bi prezivela

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja