donmarkoni 23 Napisano Novembar 26, 2007 Svrati ponekad, 299 postova Lokacija: sabac Prijavi odgovor kao problematičan posto ovde vidim ima dosta mladih vozaca koji tek treba da uzmu svoj veci motor,ne bi bilo lose da neki bikeri,stariji i iskusn9jei objasne ovima mladjima kako pravilno to treba raditi da ne bi dolazilo do padova ili neceg goreg Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sci 27 Napisano Novembar 27, 2007 Drug član, 1414 postova Lokacija: Beograd (zvezdara) Prijavi odgovor kao problematičan Razliciti tipovi motora zahtevaju razlicite nacine kocenja. Generalno se trudite da izvezbate kocenje sa obe kocnice (zadnja i prednja) do "automatizacije" da ne biste u kriticnoj situaciji naglo stisnuli samo prednju i onda, let, let, bubamaro... ;D Kada morate naglo da kocite pri iznenadnoj opasnosti, posebno ako je klizavo, pokusajte da kocite vise puta krace (nego jednom do daske i duze, jer cete proklizati) da bi dobili neku vrstu efekta ABS-a i da ne biste proklizali. Nikad ne kociti u sred, vec uvek ispred krivine, a u krivini, ako ste i usli nesto brze, uvek je bolje "zaleci" jos malo i dodati gas, nego kociti!!! Ako dodate gas, prebacujete tezinu motora sa prednje na zadnju gumu, koja ce mnogo lakse "izneti" taj pritisak, a ako kocite, povecacete pritisak na prednjoj i ispraviti motor, sto nikako nije dobra kombinacija. Pesacki prelazi su veoma klizavi i uopste farbane linije, kao i plocice i razne podloge na benzinskim pumpama gde se svako od nas opusta, u fazonu, stigao sam, sad je lako. E, nije lako ;D Lisce na putu, pogotovu na jesen je klizavo kao led, vodite racuna o tome i ako naidjete na isto nikako ne obarajte motor suvise, jer ce otklizati! Najbolje je smanjiti brzinu u predelima sa sumama i nepreglednim krivinama, pa nece biti belaja Pored svega, svaki vozac mora da stekne osecaj za motor koji vozi i njegove kocnice i da se srodi sa njima da bi mogao izvuci maksimum iz istih. Zelim vam bezbednu voznju Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
doda 127 Napisano Novembar 27, 2007 Zainteresovan, 599 postova Lokacija: Mladenovac Prijavi odgovor kao problematičan Imao sam utisak da se pitanje odnosilo kako kociti samom masinom,tj. obrtajima,prenosom a ne kocnicama. Posto je delimicno bilo ove teme (KOCENJE) i ranije ja cu obraditi kocenje motorom. Za dvotaktne motore ovo ne vazi posto oni nemaju ventile i sasvim je drugi princip rada -- znaci dvotaktasi,vi nemate ovu soluciju pri kocenju. Primetili ste da naglo otpustanje gasa narocito pri visim obrtajima dovodi do znatnog usporavanja motora! Jos ako presaltujete u nizu i otpustite gas ovaj efekat kocenja je jos drasticniji,motor se prosto ukopava. Naravno,sve prednosti u zivotu (pa i kod motora) imaju i drugu stranu medalje. Negativna strana je ta da ako preterate sa isaltavanjem na nize a idete dosta brzo dobice se efekat kao da ste nagazili punom snagom samo na zadnju kocnicu i zadnji deo ce proklizati ,tj isklizati u stranu. U sve ovo vec navedeno ide i brzina otpustanja rucice kvacila,kombinacija kocenja motorom zajedno sa kocnicama,itd. Uglavnom,pocetnicima savetujem da dobro upoznaju svoj motor i njegove mogucnosti i da polako vezbaju sve gore navedene radnje. Pocnite od kocenja kocnicama,kada to savladate predjite na kocenje motorom a za kraj koristite kombinaciju sa varijacijama opustanja -stiskanja rucice kvacila. Morate sami da osetite kako motor zvuci pri takvim radnjama,kako se ponasa, i najvaznije : kako cete se vi ponasati u takvim situacijama. Samo hladna glava i polako..... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mikka 431 Napisano Novembar 27, 2007 In Mud We Trust, 1918 postova Lokacija: BGD Motocikl: 950ADV Prijavi odgovor kao problematičan Ako nesto napisem, kako kocim, kako moj motor koci i kako se ponasa pri istom, odmah ce poceti da me prozivaju !!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mina 545 Napisano Novembar 27, 2007 ♥Amor Vincit Omnia♥, 1524 postova Lokacija: Beograd/Kina Motocikl: Fazer 600 Prijavi odgovor kao problematičan Citiraj Ako nesto napisem, kako kocim, kako moj motor koci i kako se ponasa pri istom, odmah ce poceti da me prozivaju !!! Ma tebi ne radi abs, netje da se ukljuchi kad kochish naglo na kishi ! ;D ;D ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ribolovac 491 Napisano Novembar 27, 2007 Zainteresovan, 863 postova Lokacija: Negotin Motocikl: @ UBER ALLES Prijavi odgovor kao problematičan Citiraj Ako nesto napisem, kako kocim, kako moj motor koci i kako se ponasa pri istom, odmah ce poceti da me prozivaju !!! Objasni bre Mikko kako kocis sa svojim motorom , koji je inace vece i prilicno izbalansirane tezine za razliku od R-ova ili chopera... Posluzice nekom sigurno ... pa neka razmilja ! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Cope 215 Napisano Novembar 28, 2007 Drug član, 2247 postova Lokacija: Beograd/Šumadija Motocikl: Triumph Tiger 800xc Prijavi odgovor kao problematičan Citiraj Ako nesto napisem, kako kocim, kako moj motor koci i kako se ponasa pri istom, odmah ce poceti da me prozivaju !!! Tvoj motor može da vozi i neko ko nije 100% ovladao tehnikama ovim ili onim, jer zapravo oprašta raznorazne greške i zajebancije Zapravo, ako niste motor pripremili za odredjenu situaciju (zauzeli ugao, vratili u nižu...), teško da će te imati vremena da naknadno uradite "vadjenje" iz sitacuje koja se stvorila ispred vas. Motor prevashodo služi da bi nas pokretao a ne da bi sa njime kočili. Pre bih taj momenat nazvao pripremom motora za odredjene uslove i to traje veoma kratko. Kada zaista imam priliku da kočim motorom to radim u što višoj brzini na što manjem broju obrtaja. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
__BaDzeS__ 11 Napisano Novembar 30, 2007 U prolazu, 58 postova Lokacija: sabac Motocikl: CB1000R i B-KING Prijavi odgovor kao problematičan ja da sam znao kociti ne bi se 2 puta prevrnuo Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Endurac 963 Napisano Decembar 1, 2007 Drug član, 1576 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1100RT Prijavi odgovor kao problematičan Doda je lepo rekao da kod 2T kocenje motorom nema efekta, medjutim sam motor tj agregat je samo jedna komponenta, menjac je tak koji odredjuje takodje obrtaje u izvesnom smislu i celokupnu snagu motora prenosi ili ne oprenosi na tockove, tako da spustanjem obrtaja i prebacivanjem u nizu brzinu, 2T motorcikl ITEKAKO dobro koci i ima sve efekte kocenja motorom i gde brzina okretanja zupcanika odredjuje max brzinu bez i sa stiskanja gasa bez obzira na br. obrtaja (logicno) . Dakle moze relativno lepo da se koci 2T motorom i ako se ova zabluda ne rasturi sada nastavice da se ponavlja papagajski kroz ovaj forum. Slobodno me ispravite ako imate drugacije iskustvo.....Lepo spustite iz 3 u 2 pred krivinom i efekat jednostavno osetite. Menjac vam ukoliko ne dodajete gas obrtaje drzi poprilicno zakovane ali kao sto rece Doda, brzina se ne smanjuje drasticno. Efekat nije tako drastican kao kada na masini koja ima ogromnu kompresiju, kao sto su nasi endurasi, a pritom ima 1 cilindar, sa 100ke prebacimo bez kocenja pred krivinom iz 3 brzine u u 2gu i motor tj tocak zablokira , ukopa ili prokliza. Ali opet, pored motora , moramo imati u vidu i menjac, na koga niko ne obraca ovde paznju:) Ovde je kocenje motorom naj drasticnije i pokazuje se u svom pravom svetlu, a mnog su zbog ovog popili asvalt. Opet, ono sto je sci negde nejasno rekao, profesionalci preporucuju da se pri kocenju vise obrati paznja na usporavanje kocniccama nego motorom tj jasno i glasno---i da se kocnicama usporava a da se gasom pak ubrzava. Ja licno vise volim da imam rezervu gasa da me cupa iz krivine, nego rezervu kocnice, tj radije cu uci u nizems tepenu prenosa u krivinu pa dodavati gas nego petljati po kvacilu, motoru , menjacu i ler gasu u krivini. PRVO, trosi dagoceno vreme, DRUGO, ler i krivina ne idu zajedno, trece sto Cope rece bolje taj efekat usporavanja kompersijom kompenzovati kocnicama a u isto vreme prebaciti tu brzinu dole. Nazalost ja sam ovde postavio topic o prolasku staze Katalunja gde bi iskusniji opisali kako bi to uradili, ali se niko nije nasao pametan da to podeli sa nama... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...