markodjurovic 815 Napisano Novembar 6, 2012 Drug član, 1412 postova Lokacija: Beograd/Kraljevo Motocikl: Husaberg FE 400, Honda Varadero 1000, Honda CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Aj odma pocnem, menjao sam ulje u viljuskama i posle toga kod sam sa prijateljem "stelovao" ogibljenje. On je tu nesto svasta stelovao (i napred i nazad) i ja sam u jednom trenutku stvarno osetio da je sve OK. I da na asfaltu je stavrno sve OK savrseno cak kako bi se reklo. U krivinama se motor ponasa kako mi odgovara , lepo izvucem putanju i sve. Medjutim na terenu motor nema pojma, Uopste ne mogu ga oborim kako treba. Kod okretanja od 180 stepeni, treba mi 3 metra da se okrenem, a jos cesce se desava da se jednostavno preturim. I drugi su probali i isto kazu , ne mogu kako treba obore motor. Takodje imam osecaj da mi prednji tocak bezi, al ajde prednju gumu drzim na 1.7 - 1.8 bara pa je mozda zbog toga. Znaci motor je postao bas neupravljiv pogotovo kod skretanja od 180 stepeni na malom prostoru. Ako bi nekako morao da opisem ja bi rekao pretvrdo, ali nisam bas siguran da je to to. Preturanje se desava na odprilike pola skretanja, motor mi jednostavno padne. Ne pomaze ni noga ispruzena. Da napomenem, da je po voznji po ravnom, po asfaltu, uzbrdicama nizbrdicama, klasicnim krivinama sve OK. Tek kad je skretanje preko 90 stepeni nastaju problemi i to samo kad se motor obara. A da i da napomenem da pre nisam imao te probleme i da sam takva skretanja prolazio bez problema ono na dva metra sirine uz adekvatno obaranje i mnogo vecom brzinom. I pre i sad kada sedim na motoru samo vrhovima prstiju dodirujem zemlju, ali kao sto rekoh to mi pre nije predstavljalo problem E sad ja odem na net, kao svaki strucnjak , kad tamo nista ne kapiram. Te treba da se podesi seg, te ribaunding, te damping. Te treba se slome neki prstenovi .... Da razjasnim nista ne kapiram . Znam da je pitanje nezahvalno, ali ako neko ima neke savete sta da radim, kako ili sta znace oni gore termini? Hvala Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6342 Napisano Novembar 6, 2012 Enduraš, 6373 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Prvo i osnovno kod ogibljenja je da se podesi sag. Prvo podesavas rider sag podesavanjem predopterecenja opruge. U manualu za motor ti pise koliki treba da bude. Onda proveris static sag. Takodje pise u manualu koliki treba da bude (od-do). Ako je van granica opruga ti je premekana/pretvrda za tvoju tezinu. Kako, sta i zbog cega imas objasnjeno na netu. Ako ti treba neko pojasnjenje oko toga, pitaj. Kad podesis sag, tek onda krenes da se igras podesavanjem kompresije i rebounda, nikako pre toga. Termini: static sag - koliko se sabije amortizer pod tezinom motora rider sag - koliko se sabije amortizer sa vozacem u kompletnoj opremi damping (kompresija) - da li se amortizer teze ili lakse sabije (pri udaru u rupu recimo) rebound (povrat) - koliko se brzo amortizer vraca iz sabijenog polozaja 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
markodjurovic 815 Napisano Novembar 6, 2012 Drug član, 1412 postova Lokacija: Beograd/Kraljevo Motocikl: Husaberg FE 400, Honda Varadero 1000, Honda CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Hvala Aco, valjda cu se snadjem, ovo mi je dosta pomoglo. Ako budem imao jos problema cu pitam Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1361 Napisano Novembar 6, 2012 Ne silazi, 6285 postova Lokacija: Meljak Motocikl: XT600E 3TB ADV edition,KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan Opet čačkaš bez potrebe Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4172 Napisano Novembar 7, 2012 Ne silazi, 6535 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Aca reko sve. Da dodam malo, ako motor gura na nos, prenizak zadnji kraj, ako pak odma pada u nagib, "nervozan", suprotno. Koliko sam uspeo da te razumem, beži ti prednji kraj, navodi da treba da podigneš, nategneš zadnju oprugu. To činiš ne po više od 2 kruga pa proba dok ne uteraš praktično predtrag kako ti odgovara, s tim, da nije isto podešavanje za duge brze krivine i za kratke. Kompresiju prema podlozi, meko,tvrdo. Rebaund zadnjeg, staviš na polovinu opsega, proba, zategneš, usporiš povrat dok ne počne zadnji kraj da ševrda prilikom kočenja i onda otpuštaš dok ne dobiješ utisak da stabilno kočiš, opet ne po više od po 2 klika. Bitno je da se povrati na oba točka usaglase, odnosno da vraćaju što ujednačenije. Stisneš motor oko ose težišta i kad pustiš ruku da da se oba kraja povrate što više istovremeno. Neko fino podešavanje svih parametara činiš sam prema svom načinu vožnje, tipu motora, podlozi, teretu...vrlo kompleksna priča. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Popsy 2907 Napisano Novembar 7, 2012 Ministar za Enduro, ratluk i ženske motore, 5393 postova Lokacija: Južna Čukarica / Beograd Motocikl: HTZ 750 Prijavi odgovor kao problematičan :Mina: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Šarba 1048 Napisano Novembar 7, 2012 Zainteresovan, 805 postova Lokacija: Bg Motocikl: ktm Prijavi odgovor kao problematičan :Mina: Ih bre Popsy na skoro svakoj temi jedes po 3 kesice kokica, masno je to Sport za zubi, melem za creva Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Popsy 2907 Napisano Novembar 7, 2012 Ministar za Enduro, ratluk i ženske motore, 5393 postova Lokacija: Južna Čukarica / Beograd Motocikl: HTZ 750 Prijavi odgovor kao problematičan pratim, pratim :D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
markodjurovic 815 Napisano Novembar 7, 2012 Drug član, 1412 postova Lokacija: Beograd/Kraljevo Motocikl: Husaberg FE 400, Honda Varadero 1000, Honda CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Aca reko sve. Da dodam malo, ako motor gura na nos, prenizak zadnji kraj, ako pak odma pada u nagib, "nervozan", suprotno. Koliko sam uspeo da te razumem, beži ti prednji kraj, navodi da treba da podigneš, nategneš zadnju oprugu. To činiš ne po više od 2 kruga pa proba dok ne uteraš praktično predtrag kako ti odgovara, s tim, da nije isto podešavanje za duge brze krivine i za kratke. Kompresiju prema podlozi, meko,tvrdo. Rebaund zadnjeg, staviš na polovinu opsega, proba, zategneš, usporiš povrat dok ne počne zadnji kraj da ševrda prilikom kočenja i onda otpuštaš dok ne dobiješ utisak da stabilno kočiš, opet ne po više od po 2 klika. Bitno je da se povrati na oba točka usaglase, odnosno da vraćaju što ujednačenije. Stisneš motor oko ose težišta i kad pustiš ruku da da se oba kraja povrate što više istovremeno. Neko fino podešavanje svih parametara činiš sam prema svom načinu vožnje, tipu motora, podlozi, teretu...vrlo kompleksna priča. "Bezanje" prednjeg sredjeno ipsustanjem gume na preporucenu vrednost. Ovo drugo Djunta, pih jbg ne znam kako da opisem. Motor tesko obaram, ali zato kad ga oborim, ne mogu ga vratim . U svakom slucaju nema guranja na nos. Nemam pojma .... U svakom slucaju dalja akcija ce morati saceka dan dva jer sam slomio prst Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4172 Napisano Novembar 7, 2012 Ne silazi, 6535 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan :Mina: Ih bre Popsy na skoro svakoj temi jedes po 3 kesice kokica, masno je to Sport za zubi, melem za creva Će dođe na bozu, da se razmasti. Aca reko sve. Da dodam malo, ako motor gura na nos, prenizak zadnji kraj, ako pak odma pada u nagib, "nervozan", suprotno. Koliko sam uspeo da te razumem, beži ti prednji kraj, navodi da treba da podigneš, nategneš zadnju oprugu. To činiš ne po više od 2 kruga pa proba dok ne uteraš praktično predtrag kako ti odgovara, s tim, da nije isto podešavanje za duge brze krivine i za kratke. Kompresiju prema podlozi, meko,tvrdo. Rebaund zadnjeg, staviš na polovinu opsega, proba, zategneš, usporiš povrat dok ne počne zadnji kraj da ševrda prilikom kočenja i onda otpuštaš dok ne dobiješ utisak da stabilno kočiš, opet ne po više od po 2 klika. Bitno je da se povrati na oba točka usaglase, odnosno da vraćaju što ujednačenije. Stisneš motor oko ose težišta i kad pustiš ruku da da se oba kraja povrate što više istovremeno. Neko fino podešavanje svih parametara činiš sam prema svom načinu vožnje, tipu motora, podlozi, teretu...vrlo kompleksna priča. "Bezanje" prednjeg sredjeno ipsustanjem gume na preporucenu vrednost. Ovo drugo Djunta, pih jbg ne znam kako da opisem. Motor tesko obaram, ali zato kad ga oborim, ne mogu ga vratim . U svakom slucaju nema guranja na nos. Nemam pojma .... U svakom slucaju dalja akcija ce morati saceka dan dva jer sam slomio prst Mislim da ste spustili previše zadnji kraj i učoperili motor. Ne mora da se projektuje drastičnim bežanjem, dovoljno je da ti širi putanju. Iako ste pravilno podesili sag, na prazno, pod opterećenjem može da ne bude dobro, pretežak si za oprugu il je ona popustila. A ako ste skidali štapove napred, moguće je da ste ih previše povratili na gore u trouglovima. Mora da se zezaš, a pod predpostavkom da niste nešto grubo pogrešili. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6342 Napisano Novembar 7, 2012 Enduraš, 6373 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Marko, ti nisi profesionalni trkac da mozes da primetis sitna podesavanja ogibljenja. Cim toliko primecujes da nesto nije kako treba, nesto je debelo van fabrickih podesavanja. Kad ste menjali ulje u viljuskama, valjda ste sipali pravu gradaciju i kolicinu, cak i da ste malo omasili, to moze koliko toliko da se ispegla podesavanjem kompresije i povrata. Medjutim ako ste sag podesavali napamet bez merenja, tu vec moze da se zezne stvar i mnogo se vise primecuje. Moj ti je savet da prvo podesis sag (pola sata posla), kompresiju i povrat postavis u fabricka podesavanja i tako probas. Gume fabricki pritisak, znaci sve po manualu. Tek posle toga sitna podesavanja ako je potrebno. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pronto 6601 Napisano Novembar 7, 2012 Ne silazi, 6525 postova Lokacija: Vrmdža, Sokobanja Motocikl: konzerviran Prijavi odgovor kao problematičan Ovakve stvari kada se rade zabelezi se sve na startu, pa tek onda rasturanje. Nadji fabricka podesavanja, rasturite sve sto ste dirali i prvi put, pa lagano iz pocetka. Ako vec tako cesto menjas uslove voznje, zabelezi negde u neku svesku sva podesavanja i servisne intervale. Ne znam u fazonu...koliko za asvalt, koliko za blato itd....i za svaki motor, posto vidim da ih imas vise Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
markodjurovic 815 Napisano Novembar 19, 2012 Drug član, 1412 postova Lokacija: Beograd/Kraljevo Motocikl: Husaberg FE 400, Honda Varadero 1000, Honda CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Samo da se zahvalim svima na odgovorima. U principu sag je u toleranciji, Bezanje prednjeg kao sto sam reko sam resio ipsustanjem prednje gume prvo na 1.3, a kasnije na stazi na nepoznatu vrednost pa se zbog nedostatka rim locka guma pocepala. Nazad sam nakliktao amortizer na preporuku (masio je samo za jedan klik) i zadnju gumu ispustio na 0.8 - 0.9 (bila je 1.6 - 1.7). Sad pri skretanju imam sve kontrolisano. Hvala jos jednom i pronto hvala na savetu za zapisivanje Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6342 Napisano Novembar 20, 2012 Enduraš, 6373 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Marko, ja prednju konstantno vozim na 1 bar bez problema, sem kad idem u kamenit teren, onda malo dopumpam. Cisto da znas do koliko mozes da ides bez problema. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
markodjurovic 815 Napisano Novembar 22, 2012 Drug član, 1412 postova Lokacija: Beograd/Kraljevo Motocikl: Husaberg FE 400, Honda Varadero 1000, Honda CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Aco, a zadnju koliko drzis? I za kamen kad dompupavas jel samo prednju dompupas ili i zadnju? I zasto dompumpavas prednju ? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vlajko 2670 Napisano Novembar 22, 2012 Advanced DJ Member, 4305 postova Lokacija: Dunav na vidiku.. Motocikl: Šarulja queen RD04 Prijavi odgovor kao problematičan A da prestaneš da se igraš i odeš kod ćelavog majstora? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6342 Napisano Novembar 23, 2012 Enduraš, 6373 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Zadnju drzim na 1,5 i nju ne diram. Prednju dopumpam jer na vecem kamenu ili steni hoce da mi udari u bandas. To mi se cesto desavalo na t63 prednjoj, od kad sam montirao Mitas C05 nije mi se desilo ni jednom, valjda ta guma ima veci balon i cvrsce zidove. Od kad nju imam vise se ne igram pritiskom Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
rboban 1038 Napisano Novembar 23, 2012 Drug član, 2998 postova Lokacija: Obrenovac Motocikl: FleXeR Prijavi odgovor kao problematičan A da prestaneš da se igraš i odeš kod ćelavog majstora? A ko je celavi majstor? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
markodjurovic 815 Napisano Novembar 23, 2012 Drug član, 1412 postova Lokacija: Beograd/Kraljevo Motocikl: Husaberg FE 400, Honda Varadero 1000, Honda CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan sta cu za gume kod majstora . A za ovo drugo hvala bogu majstor mi nije trebao (Celavi majstor je Sale revolucija ) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vlajko 2670 Napisano Novembar 23, 2012 Advanced DJ Member, 4305 postova Lokacija: Dunav na vidiku.. Motocikl: Šarulja queen RD04 Prijavi odgovor kao problematičan Aj odma pocnem, menjao sam ulje u viljuskama i posle toga kod sam sa prijateljem "stelovao" ogibljenje. On je tu nesto svasta stelovao (i napred i nazad) i ja sam u jednom trenutku stvarno osetio da je sve OK. I da na asfaltu je stavrno sve OK savrseno cak kako bi se reklo. ok ako bi se tako reklo Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...