Velimlje2 707 Napisano Octobar 26, 2012 Drug član, 1461 postova Motocikl: 2017 BMW R1200GS Exclusive Prijavi odgovor kao problematičan Deo ovog i neki drugi putopisi su bili pre na ovom forumu ,ali sam , duga je to prica , sve obrisao . Ovog puta , putopis ostaje Ne ocekujte od mene privatnih slika . To dali sam kupio zeni poklon , po meni ne spada ovamo . I verujte , uzivao sam na svim ovim putovanjima , i nije potrebna gomila nasih slika sa kezom broj 5 da bi vam to preneo . Ako postoje bar dve slike jednog pejsaza , verujte , ubacit cu onu na kojoj nema nas , tema je putopis , ne putopisac i njegova bolja polovina . Bar ja to tako vidim… Ne ocekujte od mene slike hrane . Nikad u zivotu hranu nisam slikao , pa necu da pocnem ni sad . Nikome ne namecem nikakva pravila , samo objasnjavam sta da ocekujete .... Sa svakog putovanja imam bar 1000 fotografija , i trudit cu se da ubacim samo najlepse , ali svakako ne sve ... 6 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Velimlje2 707 Napisano Octobar 26, 2012 Drug član, 1461 postova Motocikl: 2017 BMW R1200GS Exclusive Prijavi odgovor kao problematičan Dok sam ziveo u Londonu , iz Engleske mi je Francuska mnogoblize nego vama , a putnici iz nasih krajeva cesto produ Francusku ili obidusamo neke vaznije stvari , pa sam odlucio da ovim probam da vam dam neke idejesta obici , ako vam se nesto sto smo mi videli svida . Ako odlucite da viditenesto jer ste to videli ovde , bice mi drago . Ako mogu nekako da savetujem ,tu sam. Meni licno seFrancuska izuzetno svida , raj za motore , a ima jos mnogo toga sto tek trebada tamo obidem , nekom drugom prilikom Prvo putovanje jebilo kolima , sa zenom i sinom , pa i ne spada ovamo , ali sam ipak odlucio dai to na brzinu obradim , cisto u nadi da vam dam neku ideju gde ici i stavideti u Francuskoj . -- -- Nekolikonajosnovnijih informacija u vezi putovanja u Francuskoj Culi ste verovatno ,a i ja cu da vam potvrdim , putevi su fenomenalni , pogotovu u juznoj polovini. Na autoputevima ,van naselja , cesto se placa putarina , koja moze da se nakupi , pa uzmite to uobzir . Mada se mogu lako izbeci takvi putevi , u vecini slucajeva , ne uvek . Hrana je odlicna .Ja sam malo probirljiv , ne volim da experimentiram sa hranom , ali generalno ,ako idete skromno , ko sto smo mi to radili , moze jeftino da se prode . Jauvek kazem da sve sto trebam je pekara , expreso kafa rano ujutro i motor .. Mi se najcesceodlucimo za hotel Etap , mada ima malo jeftinijih , kao na primer Formula 1 , ahvala bugu , ako imate para , ima i dvoraca u najam … Inace Etap je oko 29 do39 eura na noc za sobu ako planirate dovolno daleko unapred , a u vecimgradovima ili na kraci rok do 49 ili 59 eura ... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Velimlje2 707 Napisano Octobar 26, 2012 Drug član, 1461 postova Motocikl: 2017 BMW R1200GS Exclusive Prijavi odgovor kao problematičan Sva imena gradova i dvoraca pisat cu u originalu , jer nepricam francuski , pa nisam siguran za izgovor , a i lakse cete jih tako nacina Googlu ako budete trazili ili planirali neki put u Francusku . Ima jos jedan razlogzasto pominjem ovaj put. Moja zena voli da putuje , a ne voli motore . Posleovog putovanja , sama je rekla da moramo da kupimo motor , da cesce odemo uFrancusku. Tako je i bilo .... Tako da je i ovaj put , na neki nacin povezan samotorima .... Bilo je to 2007godine , avionom smo otisli do Pariza i uzeli Rent-a Car odatle . Posto motorajos nema u ovoj slici , samo cu na brzinu ovo da obradim … Prvi je bio Pariz ,odlazili smo tamo kasnije Eurostarom iz Londona , ali Pariz ko Pariz , svi gaznamo , pa necu da vas mucim fotografijama . Sve u svemu , Pariz sam zasluzujemnostvo fotografija , i opis , ali posto nikad nisam u Parizu bio motorom ... - Odatle smo otisli udolinu reke Loare , obisli nekoliko dvoraca . Prvo smo otisli dodvorca ili kako Francuzi kazu Chateau de Chambord u dolini reke Loare . Taj dvorac jenajveci i medu najlepsima od dvoraca u dolini Loare . A bio je izgraden zafrancuskog kralja Fracoisa I da mu posluzi kao kuca za lov ??? - - - - 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Velimlje2 707 Napisano Octobar 26, 2012 Drug član, 1461 postova Motocikl: 2017 BMW R1200GS Exclusive Prijavi odgovor kao problematičan U dvorcu ima 440soba , 365 kamina i cak 84 stepenista . Ali centralno mesto zauzima vrlointeresantno stepeniste sa duplom spiralom , tako da se kroz sva tri spratanigde ne susrecu . U centru stepenista nalazi se vertikalni ‘’ bunar’’ koji jeotvoren sa gornje strane na najvisoj tacki dvorca , pa sluzi kao prirodnarazsveta . Postoje predpostavke da je to stepeniste , ako ne i citav dvoracprojektirao Leonardo da Vinci Kazu da je krovdvorca konstruisan tako , jer je kralj hteo da ga podseca na panoramu Carigrada. - - - - - Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Velimlje2 707 Napisano Octobar 26, 2012 Drug član, 1461 postova Motocikl: 2017 BMW R1200GS Exclusive Prijavi odgovor kao problematičan Dvorac je okruzenparkom od 52.5 kvadratnih kilometara !! i ograden je sa zidom u duzini 31kilometar , pa ga to cini najvecim ogradenim parkom u Evropi . Za vreme II svetskograta , kolekcija muzeja Luvr , ukljucujuci Mona Lisa , cuvali su se u ovomdvorcu , a 22 juna 1944 u dvoristu dvorca pao je americki bomarder B-24 -- Obisli smo i dvoracChenonceau , koji je , posle Versaja , najposeceniji dvorac u Francuskoj. Dvorac je sagradenpreko reke , cak je sluzio i kao most . - - - - - Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Velimlje2 707 Napisano Octobar 26, 2012 Drug član, 1461 postova Motocikl: 2017 BMW R1200GS Exclusive Prijavi odgovor kao problematičan - Inace ovaj dvoracima dugacku i komplikovanu istoriju , da vas ne davim , ali se sve svodi na to, da je neki tamo francuski kralj dao dvorac na upotrebu svojoj ljubavnici , akad je umro , njegova zena izterala je ljubavnicu i sama usla u dvorac . - - - - - Pa kasnije jos nekeslicne intrige , vecinom su u njemu zivele zene , ljubavnice ili udovice .Izgleda su zene volele ovaj dvorac ... Pitam se zasto ??? Zaista mi nije jasno ;D - - - - Godine 1864 ,skotlandanin Daniel Wilson kupio jedvorac svoj kcerci , a ona je u tradicijiproslih vlasnica dvorca , potrosilasve tatine pare , pa je dvorac prodat josnekoliko puta , dok ga nije kupilafamilija Menier , koji prave cokolade , ioni ga drze i dan danas . Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Velimlje2 707 Napisano Octobar 26, 2012 Drug član, 1461 postova Motocikl: 2017 BMW R1200GS Exclusive Prijavi odgovor kao problematičan Odatle smo krenuli prema oblasti Dordogne , gde se na vrlomalom prostoru mogu naci mnogi interesantni dvorcevi , tvrdave i starasrednjevekovna naselja , pa smo se tu vracali svake godine posle ove posete . - Recica Dordonja jebila granica izmedu Engleske i Francuske u takozvanim stogodisnjim ratovima od 1337 do 1453 , pa sena ‘’Engleskoj’’ juznoj strani reke nalazi Chateau de Castelnaud-la-Chapelle - - - Dvorac ( visetvrdava nego dvorcevi Loare .. ) se nalazi na uzvisici iznad reke , privatno jevlastnistvo , bio je u rusevinama pre stotinjak godina , savrseno obnovljen, au samom dvorcu nalazi se izuzetna kolekcija srednjevekovnih opsadnih sprava - - - - - - - - - - Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Velimlje2 707 Napisano Octobar 26, 2012 Drug član, 1461 postova Motocikl: 2017 BMW R1200GS Exclusive Prijavi odgovor kao problematičan - pa sam i ja morao da probam kako to radi ;D - - Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Velimlje2 707 Napisano Octobar 26, 2012 Drug član, 1461 postova Motocikl: 2017 BMW R1200GS Exclusive Prijavi odgovor kao problematičan A do dvorca nalazi se divno malo selo - - - Inace , sa dvorcamoze da se vidi , sa preke strane reke dvorac Marqueyssac , kojeg smo obisli2009 i dvorac Beynac , kojeg smo obisli ove godine . To je nekad bioneprijateljski dvorac .. Ovo je pogled naBeynac - - - Odatle smo prekosela La Roque-Gageac , u koje se takode vracamo svake godine posle toga... - - - - krenuli prema Rocamadour-u Rocamadour je selona predivnoj lokaciji , crkva i dvorac na ivici litice , a selo u dolini izpod. Nekad je to bilo vazna stanica na putu za Santiago de Campostela u Spaniji. - - - 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Velimlje2 707 Napisano Octobar 26, 2012 Drug član, 1461 postova Motocikl: 2017 BMW R1200GS Exclusive Prijavi odgovor kao problematičan Sledece sto bi hteoda pomenem je kanjon reke Tarn saselom La Malene - - - - - - - - - - - Inace ,to je samo deo kanjona , nazalost nismo imali vremena da obidemo kanjon citavomduzinom Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Velimlje2 707 Napisano Octobar 26, 2012 Drug član, 1461 postova Motocikl: 2017 BMW R1200GS Exclusive Prijavi odgovor kao problematičan Odatle smo krenulipreko poznatog viadukta Millau , koji je inace najvislji most na svetu ,visine 343 metara .... - - - Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Velimlje2 707 Napisano Octobar 26, 2012 Drug član, 1461 postova Motocikl: 2017 BMW R1200GS Exclusive Prijavi odgovor kao problematičan Posle toga pozadinom provincije Provans - - - - - - - - - - - - prema Monaku , gde smo planirali da pogledamo Formulu 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Velimlje2 707 Napisano Octobar 26, 2012 Drug član, 1461 postova Motocikl: 2017 BMW R1200GS Exclusive Prijavi odgovor kao problematičan Noc pre trke otislismo u neki sport bar u Monaku , zaboravih ime , gde sam sedeo bukvalno izpodpalice Segeja Bubke , a nedaleko sam u vitrinama pored kaciga svih velikihtrkaca auto i moto sporta nasao i onu koja me je interesovala ... - - - inace , sam bar nalazi se u samoj luci Monaka , pa je i ovajmali brodic parkiran na sto metara .. - Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Velimlje2 707 Napisano Octobar 26, 2012 Drug član, 1461 postova Motocikl: 2017 BMW R1200GS Exclusive Prijavi odgovor kao problematičan Formulu smo gledalisa najjeftinijeg mesta u Monaku , poznatog kao sektor Rocher , koji se nalazina vrtoglavoj strmini izpod samog dvorca vladajuce porodice Monte Karla . - - - - - - Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Velimlje2 707 Napisano Octobar 26, 2012 Drug član, 1461 postova Motocikl: 2017 BMW R1200GS Exclusive Prijavi odgovor kao problematičan Odatle smo se prekoItalije , Svajcarske i Nemacke vratili do Pariza , i kuci , ali kako to nijedeo ove teme , a isli smo kolima , preskocicemo to . Samo cu da izdvojimpoznate vodopade na reci Rajni kod svajcarskog gradica Schaffhausen . Inace tosu najveci vodopadi u Evropi . - - - - Takode , dolina Rajnei Mosela u Nemackoj , gradic Trier , svaka pohvala , vredno obilaska ... - Inace , deo putakroz Francusku je izgledao nekako ovako ... - http://i778.photobucket.com/albums/yy64/velimlje/France2008.jpg[/img] Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Velimlje2 707 Napisano Octobar 26, 2012 Drug član, 1461 postova Motocikl: 2017 BMW R1200GS Exclusive Prijavi odgovor kao problematičan Upoznavanje Francuske , drugi deo , godina 2009 U zelji da ubidemo malo vise Francuske , ovog puta bez sina, te zime smo kupili motor , i zeljno ocekivali prvi duzi put. U toj zelji da sto vise vidimo , malo sam se presao ,jednostavno je tesko videti sve izplanirano i jos proci svu kilometrazu za tajdan. Covek uci dok je ziv .. Dogodine ce da bude bolje ... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Velimlje2 707 Napisano Octobar 26, 2012 Drug član, 1461 postova Motocikl: 2017 BMW R1200GS Exclusive Prijavi odgovor kao problematičan Prvi dan Posle ranog ustajanja , voznje iz Londona po mraku , ranoujutro smo stigli do trajekta Dover - Calais , upakovali motor na trajekt - - - - - Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Velimlje2 707 Napisano Octobar 26, 2012 Drug član, 1461 postova Motocikl: 2017 BMW R1200GS Exclusive Prijavi odgovor kao problematičan i pravac u seloÉtretat na severu Francuske . Selo se nalazi u zalivu , obrkruzeno saobe strane sa liticama , koje je more oblikovalo vremenom u predivne formacije. Cak je i poznati slikar Clod Mone ( Claude Monet ) napravio nekoliko slikakamenih formacija - - - - - jedna slika uzput .. - - Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Velimlje2 707 Napisano Octobar 26, 2012 Drug član, 1461 postova Motocikl: 2017 BMW R1200GS Exclusive Prijavi odgovor kao problematičan Posle kratkogzadrzavanja otisli smo do manastira na otoku Svetog Mihajla ili francuskiMont Saint-Michel Istorija togmanastira je podugacka , pa nema smisla da ovde duzim , samo da vam napomenemda je u vreme vlade Engleza nad severnom Francuskom manastiru poklonjeno izmeduostalih imanja i otok , slican , ali manji u Kornvalu ( Cornwall ) u Engleskoj, gde je uradena kopija , doduse manja koja se zove Mount ( engleski ) , a neMont ( francuski ) Svetog Mihajla ... Inace lokacija samogmanastira i citav otok je kao iz bajke , bez preterivanja . Nezaobilaznadestinacija u Francuskoj . - - - - - - - - Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Velimlje2 707 Napisano Octobar 26, 2012 Drug član, 1461 postova Motocikl: 2017 BMW R1200GS Exclusive Prijavi odgovor kao problematičan - - - - - - - - Odatle smo otisli naspavanje u jedan od Etap hotela . Pominjem to iz razloga sto smo tamo sreligrupu motorista iz Italije , koji su nasli dobar nacin kako da jeftinije putuju... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Velimlje2 707 Napisano Octobar 26, 2012 Drug član, 1461 postova Motocikl: 2017 BMW R1200GS Exclusive Prijavi odgovor kao problematičan Grupu motora , odmaksi skutera , KTM Adventurera , BMW K1200S , Suzuki GSX-R ( sarena grupa ...) pratio je mali kamionet – hladnjaca kojeg vidite u pozadini , sa kojim suprevozili kobasice , sirove i slicne proizvode iz svog kraja , reklamirajucitako uz put , a za to su , hvala bugu , imali bezplatan prevoz njihove prtlage, plus pokriven dobar deo troskova spavanja i goriva .... Ljudi se snasli ... *351 - - Taj dan smo preslibar 700 km , trajekt , dva duza razgledanja , i bilo mi je potpuno jasno da samzaj ... sa planom , ali bilo je vec kasno .. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Velimlje2 707 Napisano Octobar 26, 2012 Drug član, 1461 postova Motocikl: 2017 BMW R1200GS Exclusive Prijavi odgovor kao problematičan Drugog dana prvo smoobisli dvorac Plessis-Bourre , jedan lepsih dvoraca koje mozete videti utom podrucju . - uz put prosli smo kroz jedno selo , ne secam se vise imena.. - - - Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Velimlje2 707 Napisano Octobar 26, 2012 Drug član, 1461 postova Motocikl: 2017 BMW R1200GS Exclusive Prijavi odgovor kao problematičan Dvorac PlessisBourre izgraden je za samo 5 godina , od 1468 do 1472 , a izgradio ga jeministar finacija kralja Luisa XI - mora da je ta drzavna kesa bila malo‘’busna’’ Dvorac je danasotvoren za posete , u privatnom je vlastnistvu , i sta je redko , pogotovu zatoliko zdanje , porodica koja ga drzi , i zivi u njemu ... - - - - - - - - - - - - - Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Velimlje2 707 Napisano Octobar 26, 2012 Drug član, 1461 postova Motocikl: 2017 BMW R1200GS Exclusive Prijavi odgovor kao problematičan uz kratko stajanje na nasipu reke Loare - - - Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Velimlje2 707 Napisano Octobar 26, 2012 Drug član, 1461 postova Motocikl: 2017 BMW R1200GS Exclusive Prijavi odgovor kao problematičan - stali smo kratko u gradicu Saumur jako lep gradic ,centar Nacionalne skole za obuku konja . Tu je i tenkovski muzej , u kome je850 eksponata . Da smo imali vremena , to bi me inace interesovalo. - - - Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...