Jump to content

Moto Zajednica

Hurtov izvestaj

Recommended Posts

• Walter Sobchak, 115 postova
  • Motocikl: Piaggio X9 Evolution 500

Ne znam da li je ova tema vec postoji. Mislim da sam ovo video ranije, nisam siguran. Svu u svemu, nije na odmet i nekome moze da bude interesantno. Popularno nazvan „Hurtov izvestaj“ je u stvari studija punog naziva „Motorcycle Accident Cause Factors and Identification of Countermeasures” ili prevedeno na na Srpski “Uzroci saobraćajnih nesreća u kojima su učestvovali motoristi i identifikacija protivmera”. Studija je izdana 1981. godine i tada je američkoj javnosti podigla nivo svesti o uzrocima saobraćajnih nesreća u kojima su učestvovali i vozači motocikala ciljajući jednu konkretnu stvar – nedosatak dobre obuke novih i starih vozaca. Ovo su najzanimljivije tacke Dr.Hurtovog izvestaja.

Motorcycle Accident Cause Factors and Identification of Countermeasures

Motorcycle Accident Cause Factors and Identification of Countermeasures - Download

Izvjestaj gospodina Hurta

1. 75% saobraćajnih nesreća u kojima učestvuju i motocikli uključuje i drugo vozilo, uglavnom putnički automobil.

2. 25% ostalih nesreća je svodi na koliziju motocikla sa nekim fiksnim objektom ili dijelom infrastrukture puta.

3. Tek 3% saobraćajnih nesreća u kojima učestvuju motociklisti su uzrok kvara motocikla, i u taj procenat najviše ulaze gumi defekti odnosno pucanje gume u vožnji.

4. U saobraćajnim nesrećama sa jednim učesnikom, greška motocikliste je priisutna u 67% kao odlučujući factor sa tipičnom greškom prejakog kočenja ili loše procene brzine u krivinama i time izletanjima iz putanje.

5. Loš put je uzrok 2% nesreća, a životinje na putu imaju 1% udela u nesrećama.

6. U 67% nesreća sa više učesnika, motociklisti je oduzeto pravo prvenstva.

7. Problem prepoznavanja motoriste na putu je veoma kritičan faktor. Nesreća je ocigledna jer vozaci ne primete motociklistu ili ga primete prekasno da bi mogli da spreče nesreću.

8. Namerno izazivanje saobraćajne nesreće da bi se oborio motociklista je izuzetno retka, ali ne najčešći slučaj kada motociklista drži levu stranu i biva oboren od strane vozača koji ne vidi motociklistu i naglo skreće ulevo.

10. Raskrsnice su mesto gde se najčešće dešavaju nesreće, vozači (uključujući i motoriste) često jedni drugima oduzimaju pravo prvenstva i ne poštuju saobraćajnu signalizaciju.

11. Vremenske prilike ne utiču na 98% saobraćajnih nesreća u kojima učestvuju motociklisti.

12. Najviše saobraćanih nesreća u koima učestvuju motociklisti se dešava na kratkim relacijama, do prodavnice, drugara, djevojke i vrlo često su blizu lokacije odakle se kreće.

13. U 50% slučajeva saobraćajnih nesreća motociklista je „nevidljiv“ za učesnike u saobraćaju zbog nekog objekta ili vozila koje ga „krije“.

14. Svesnost da je motociklista u saobraćaju je veoma bitan faktor u prevenciji nesreća. Na taj faktor se utiče stalno uključenim svijetlima danju u gradu ili još bolje fluoriscentnim prslucima noću.

15. U 62% saobraćajnih nesreća nakon kolizije je došlo do prolivanja goriva iz motocikla.

16. Prosečna brzina pri kolizijama je 50kmh, a samo u 1 slučaju od 1000 brzina je 150kmh. (Ovo je diskutabilno jer je 2010 umnogome različita od 1981 po broju vozila koja mogu da idu brže od statistike)

17. Tipična saobraćajna nesreća u kojoj je učestvovao motociklista se desila u 45 stepeni vidnog polja motocikliste bez detalja u perifernom vidu.

18. Prepoznavanje motocikliste je najvažnija stvar za izbegavanje frontalnih udara na motor i vozača.

20. Kritične godine su od 16 do 24 i te godine su najprisutnije u statistikama saobraćajnih nezgoda gde su učestvovali motociklisti. Motociklisti od 30 do 50 godina nisu krizna grupa. 96% motociklista u nesrećama su muškarci.

25. Većina motociklista učesnika saobraćajnih nesreća ima manje od 3 godine iskustva u vožnji i vozi motor koji su kupili pre manje d 5 mjeseci. Kros motori su maltene neprisutni u statistikama saobraćajnih nesreća.

26. Gubitak pažnje kod vozača motocikla je presudni faktor u saobraćajnim nesrećama.

27. Skoro pola sabraćajnih nesreća sa fatalnim ishodom kao faktor ima alkohol kod nekog od učesnika nesreće.

28. Motociklisti pokazuju velike probleme u izbjegavanju objekata prilikom nesreća, countersteering se ne koristi a najčešće se dešavaju prejaka kočenja ili zanošenja.

29. Tipična saobraćajna nesreća ostavlja 2 sekunde motociklisti da reaguje i izbegne nesreću.

30. Retko se dešavaju nesreće gde je kriv motociklista koji vozi saputnika.

31. Čuvajte se vozača koji imaju preko 65 godina.

33. Boja motora nije presudni faktor kod saobraćajnih nesreća jer je glavna površina koja ima uticaj frontalni deo gde se nalazi najmanje boje.

34. Motori sa velikim vizirima i dodatnim osvetljenjem su manje prisutni u saobraćajnim nesrećama, ovo povezujemo sa iskusnijim vozačima koji prilagođavaju vozila svojim potrebama.

35. Modifikacije motora u trkačke varijante su prisutnije u saobraćajnim nesrećama od ostalih motora.

36. U 98% saobraćajnih nesreća gdje učestvuje, motociklista je povrijeđen. U 45% slučajeva, povrede ne spadaju u „lake“.

38. Većina povreda je na rukama i nogama, posebno zglobovima.

39. Kreš barovi ne smanjuju rizik od povreda.

40. Upotreba čizama, jakni i rukavica smanjuje rizik od lakših povreda.

41. U 13% nesreća vozaču stradaju muda ili prepone.

42. Težina povrede raste brzinom kretanja, veličinom motocikla i količinom popijenog alkohola.

43. U 73% vozač motocikla nije imao zaštitu očiju te se uticaj vjetra i smanjena vidljivost smatra odlučujućim faktorom u tim situacijama.

44. Smatra se da oko 50% motociklista nosi kacigu ali dve trećine nesreća se dešava motociklistima bez nje.

45. Kacigu najčešće ne nose neiskusni, neobučeni, mladi vozači ili vozači na kratkim relacijama i po toplom vremenu.

46. Najveći broj smrtnih povreda se dešava na grudima i glavi.

47. Upotreba zaštitne kacige je bitan faktor u smanjivajnu povreda glave.

48. Ne postoji faktor ograničenog vidnog polja, zvuka ili gubitka pažnje zbog nošenja zaštitne kacige.

49. Oni koji nose kacige imaju niži nivo povreda od drugih učesnika u nesrećama.

50. Full Face kacige značajno smanjuju povrede lica.

51. Ne postoji sumnja da će kaciga povrediti vrat prilikom nesreće, a u onim slučajevima kada je došlo do povrede vrata kaciga je bila odlučujući faktor preživljavanja motocikliste.

52. 66% motociklista u saobraćajnim nesrećama ne nosi kacigu, 53% odgovara da nije mislilo da im se nesreća može desiti a 23% kaže da im je kaciga neudobna ili im je neprijatno da je nose.

• Podržavam 18

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 75 postova
  • Motocikl: Honda VFR1200F

16. Prosečna brzina pri kolizijama je 50kmh, a samo u 1 slučaju od 1000 brzina je 150kmh. (Ovo je diskutabilno jer je 2010 umnogome različita od 1981 po broju vozila koja mogu da idu brže od statistike)

Mislim da se i ne razlikuje puno jer se radi o brzini prilikom udara a ne o brizini neposredno pre nesrece... Ta brzina je svakako jeziva iako deluje glupo ... dovoljno je pogledati crash testove sa 60 km/h ...

• Ne silazi, 6551 postova
  • Motocikl: konzerviran

Motocikli postoje vec vise od 100 godina, a neki se i dan danas ponasaju kao da ih nema. Najcesci je taj "stealth" model, najnovija svemirska tehnologija

U nasem je drustvu moto kultura (i kultura uopste) na jako niskom nivou, pa ako se pocne DANAS (mada se kao pocelo "juce") prvi rezultati ce se videti za 30 godina. Do tada...

Ne lipsi magarce...

p.s. svaka cast za stivo. Obavezna lektira!

• Ne silazi, 5900 postova
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Uglavnom, sve je tačno. Razlike se svode na jačinu i brzinu motocikala a i ostalih vozila.

Najgore od svega je to što mi manje - više znamo sve to, ali držimo negde u podsvesti i ne razmišljamo o tim stvarima ( da smo malo vidljivi, pretičemo kolone, prtetičemo u raskrsnicama i slično ).

Tačka 35. 81 - ve godine - preradjeni motocikli - danas su fabrički jači i brži od tih tada preradjenih.

Tačka 43. Nošenje naočara. Nisam siguran, mislim da sam negde pročitao da u americi kacigu nisi obavezan da nosiš, ali naočare moraš .

• Svrati ponekad, 233 postova
  • Motocikl: Nekad bilo: V-Strom 1000 2014, Fazer 600 S2 '09, V-Strom 650 '05, CBR 600RR '06; Suzuki GS 500F '04, Kymco Agility Sport 50

Zanimljiva statistika! Slazem se da se osim brzina koje razvijaju motori i uopste vozila danas, nije nista specijalno promenilo. Jedna bitna stvar je da je povecan kvalitet odnosno sigurnost opreme za motocikliste i auti su mnogo bezbedniji, ali to motoristima nista ne znaci.

• Drug član, 2775 postova
  • Motocikl: SV 650S, Simson SR50, Cagiva Mito, CBF1000

Ovo dati na polaganju kao dodatno OBAVEZNO stivo!

Pa da ga mladi kandidati dobro prouce.

I kampanja na tv, svako malo po jednu stavku za vreme najgledanijeg programa!

Samo jedna mala opaska: U nasem recniku termin Nesreća ( kad je u pitanju saobracaj) nije ispravan. Tacan izraz je Saobracajna NEZGODA.

Znam da mnogi koriste pogresan izraz, cak i vecina nasih medija, ali posto sam zavrsio saobracajnu skolu, trudim se da ljudima predocim ovu gresku, ne zamerite!

• U prolazu, 75 postova
  • Motocikl: Honda VFR1200F

Ovo dati na polaganju kao dodatno OBAVEZNO stivo!

Pa da ga mladi kandidati dobro prouce.

I kampanja na tv, svako malo po jednu stavku za vreme najgledanijeg programa!

E kad si to spomenuo evo podelicu sa vama moje licno iskustvo po tvom predlogu...

Nekada "davno" i nije bas mogao da se kupi kod nas motopuls a naravno nisu ni postojalie srpske verzije nemackih casopisa koji se sada citaju...

Kupovao sam engleski superbike magazin, starija izdanja, koja su se nekim slucajnim cudom pojavljivala svremena na vreme u jednoj radnji kod platoa http://www.superbike.co.uk/ inace po meni i danas jedan od najozbiljnijih i najrealnijih casopisa o motorima ....

U nekom od tih izdanja bio je prilog "100 tips & trick how to ride motorcycle" toliko dobro uradjen sa sve slikama i detaljnim opisima raznih situacija u kojima se nasao skoro pa svaki motorista sa malo duzim stazom... Verujte mi meni je pomoglo i to DOSTA da shvatim i naucim kako da se cuvam...

I tako ja optimista, u to vreme sa nekim poznanicima na vlasti, pokrenem samostalnu inicijativu da platim prevod, lektorisanje, licencu englezima (ako treba) itd itd a da svaka osoba koja registruje motorcikl (posto je za BGD to bila jedino Ljmontova lako je distribuirati :) ) dobije taj "prirucnik"... i posle vise mesecnog mucenja uspeo sam da se do kopam do ljudi koji su bili odgovorni da to "sprovedu"... da bi me covek pitao " Sta imas ti od toga?" rekao sam da nemam nista i da zelim da podignem svest ljudima koji kupuju prvi put motor a i svima ostalima koji ih imaju itd... da bi mi covek ladno rekao "Sve sto nema nekog interesa ne treba da se radi, ostavi se ti humanitarnog posla ima ljudi koji se time bave uzivaj i gledaj svoja posla"...

Nazalost u nekom preseljenju sam izgubio taj isecak a vec duze vreme ga trazim po netu bas bi voleo da ga nadjem i postavim... ono sto je tuzno, a dokazuju i razni zakoni ne samo ovaj o saobracaju, da je drzavi bitan SAMO INTERES ! ! ! a kriju se iza paravana "crne hronike"....

• Podržavam 4

• Ne silazi, 6542 postova
  • Motocikl: đački pešački

IZVINI, NISAM TE VIDEO

O ovoj statistici su govorili Pablo i Miša BMW na BJB kursu sigurne vožnje. Mi smo uvereni da je u pitanju ne kultura te da je obaveza ostalih vozača da gledaju i da moraju da nas vide i pogrešno je naše očekivanje da je to tako.

Fizionomija oka ima anomaliju koja onemogućava uvek tačno sagledavanje. Poprečno kretanje u odnosu na sučelice pogled, oko očitava odlično, za razliku od upravnog, kad mala i uska silueta motora dodatno smanjuje uočljivost i praktično ga čini gotovo ne vidljivim. Gledanjem u stranu pomeranjem očne jabučice, oko postepeno prelazi levo i desno u krajnji položaj-periferni vid, i što se više pomera graničnom položaju to je uočavanje sve slabije do potpunog ne viđenja, to je u stranu oko 90° u odnosu na čelo, ukupno levo-desno180°, praktično oči ne vidi obe raširene ruke u pravcu bokova.

Kretanje u istom pravcu a suprotnih smerova, kad auto skreće na raskrsnici u levo i preseca pravolinijsku putanju motora, do izražaja dolaze anomalije oka, slabo uočavanje sučelice siluete motora i samim tim loš preračun njegove brzine i predviđanje momenta ukrštanja, zatim pri započinjanju skretanja u levo pogled se usmerava u stranu i nailazeći motor je u perifernom vidnom polju.

Druga situacija je kad se auto iz poprečne saobraćajnice uključuje ili preseca glavnu, kompletan saobraćaj je na obe strane u perifernom vidu, znači jako umanjena percepcija nailaska motora.

Iako se očekuje i vidi da vozač auta gleda u smeru našeg nailaska, to ne znači da nas je i uočio, da sad izuzmem bezočnu bahatost i sve ostalo. Preporuka je uvek biti spreman na najgori scenario, oduzimanje prednosti, bilo svesno ili nesvesno. Jedan od načina je vijugati motorom da bi kretnja izazvala pozor kod vozača. Lično, uvek smanjim gas, ablend i sirena, što je sigurno sigurno, plus uvek nosim fluo prsluk.

• Podržavam 1

• Svrati po nekad, 360 postova
  • Motocikl: Kymco Zing 125, BMW F800GS Adventure

Mada i ovo pod 8. je dosta diskutabilno "Namerno izazivanje saobraćajne nesreće da bi se oborio motociklista je izuzetno retka", mislim da ni jedna osoba koja je oborila motociklistu nece da izadje iz auta skakutajuci i pevajuci "Ako sam te oborio, dobio si sta si trazio kada si se provlacio pored mene", to bi u najblazem smislu bio slucaj za psihijatriju. Pre bih pomislio da neko ko je namerno oborio motociklistu rekao da je hteo da skrene i da nije video motora koji ga obilazi, pa bi to onda bilo klasificirano kao SMIDSY slucaj.

• ¡Siempre adelante!, 2188 postova
  • Motocikl: BMW F650GS... Harley-Davidson Nightster

U Americi dobro poznata studija gospodina Bola (Hurt = bol; kakva ironija :) ). Lep prevod Vladimire. :takoje:

Nekoliko komentara...

Mislim da se u diskusijama na Forumu isuviše pažnje poklanja ovom delu:

...jer se time stvara mi vs. oni mentalitet. Bilo bi dobro da se ovim skrene pažnja na potrebu za defanzivnom vožnjom na strani motocikliste, a ne na bacanje drvlja i kamenja na vozače kola.

Više bi pažnje trebalo posvetiti ovoj tački:

4. U saobraćajnim nesrećama sa jednim učesnikom, greška motocikliste je priisutna u 67% kao odlučujući factor sa tipičnom greškom prejakog kočenja ili loše procene brzine u krivinama i time izletanjima iz putanje.

Što znači da dobar deo motociklista ne ume da pravilno reaguje u kritičnoj situaciji. Ali tu je muka to što svi ovde misle da su fenomenalno dobri motociklisti i da im dodatna obuka/učenje nisu potrebni. ::)

I ova tačka ponavlja isto:

28. Motociklisti pokazuju velike probleme u izbjegavanju objekata prilikom nesreća, countersteering se ne koristi a najčešće se dešavaju prejaka kočenja ili zanošenja.

Ova tačka:

12. Najviše saobraćanih nesreća u koima učestvuju motociklisti se dešava na kratkim relacijama, do prodavnice, drugara, djevojke i vrlo često su blizu lokacije odakle se kreće.

...je veoma povezana sa ovom:

45. Kacigu najčešće ne nose neiskusni, neobučeni, mladi vozači ili vozači na kratkim relacijama i po toplom vremenu.

Koliko puta ste seli na motor bez kacige jer “idem samo iza ćoška”?

Ne verujem da se išta promenilo; samo sada YouTube daje utisak da svi voze 150. :jok:

Primetio sam da o ovome:

27. Skoro pola sabraćajnih nesreća sa fatalnim ishodom kao faktor ima alkohol kod nekog od učesnika nesreće.

...nema skoro nikakve diskusije u SRB. Da preformulišem ovu tačku: u pola svih pogibija motociklista alkohol je faktor. Znači da se eliminiše vožnja pod dejstvom alkohola i naša Crna Hronika bi bila prepolovljena, odnosno polovina prijatelja koje smo izgubili bi sada bili sa nama.

Ovu tačku bi možda mogli da stavimo na banner Foruma:

38. Većina povreda je na rukama i nogama, posebno zglobovima.

Primetio sam da kod mnogih forumaša “full oprema” znači kaciga i farmerke. Puna oprema se sastoji od 6 delova:

1. Kaciga

2. Zaštita za oči

3. Moto jakna

4. Moto pantalone (ne farmerke)

5. Rukavice

6. Čizme ili duboke cipele koje pokrivaju članke

Ovaj deo je nespretno preveden:

51. Ne postoji sumnja da će kaciga povrediti vrat prilikom nesreće, a u onim slučajevima kada je došlo do povrede vrata kaciga je bila odlučujući faktor preživljavanja motocikliste.

“Ne postoji sumnja” na Srpskom obično znači “bez sumnje” odnosno sigurno da je tako. Na Engleskom znači suprotno. Ova tačka treba da glasi: Ne postoje dokazi da će kaciga povrediti vrat prilikom nesreće.

• Podržavam 6

• U prolazu, 21 postova
  • Motocikl: Suzuki Bandit 1200

Ja stvarno ne znam ko se u sred leta oblaci u FUL opremu(osim mog druga Djunte).Pa leti 100 puta sednemo na motor i sidjemo sa njega.

• Zainteresovan, 974 postova

Ja stvarno ne znam ko se u sred leta oblaci u FUL opremu(osim mog druga Djunte).Pa leti 100 puta sednemo na motor i sidjemo sa njega.

Ja :lol:

Minimum, uvek duge pantalone, rakavice cak i kada vozim kratkih rukava, pojas, kacigu je glupo i da pominjem. A gore jedino ako je pakleno onda drzim prsluk koji ima zastite.

U kafice ne idem motorom sem ako se slucajno zateknem. Po gradu mi nije ni cef da se vozim.

Ako idem po kaficima i blejim po gradu onda je to sorc i majca i kola sa klimom ;)

• Podržavam 2

• Ne silazi, 6542 postova
  • Motocikl: đački pešački

Ja :lol:

Minimum, uvek duge pantalone, rakavice cak i kada vozim kratkih rukava, pojas, kacigu je glupo i da pominjem. A gore jedino ako je pakleno onda drzim prsluk koji ima zastite.

U kafice ne idem motorom sem ako se slucajno zateknem. Po gradu mi nije ni cef da se vozim.

Ako idem po kaficima i blejim po gradu onda je to sorc i majca i kola sa klimom ;)

Nije nikakav problem navući gladijator preko majce i time imati radnju više, a kad je toplo, vruće je i u majci, a sa njim ajd da kažem da je nešto kao toplije. Plitke patike ili poluduboke moto za po gradu, nema razlike, isto tako meš letnje lone. Naravno, razlika je bos po glavi :lol: il sa kacigom. Mi smo svi po sistemu, valjda neće, a nesreće se dešavaju, samo je pitanje statističke verovatnoće, odnosno sreće.

• Zainteresovan, 974 postova

Ja po gradu uvek nosim poluduboke, da gleznjevi uvek budu pokriveni. Inace najvise volim i najlepse se osecam u cizmama. I na sva putovanja ide samo sa cizmama. Prosle godine sam opajao celu Italiju na 40+ i bio u cizmama.

• U prolazu, 71 postova
  • Motocikl: Kawasaki ZX 10R 2006

26. Gubitak pažnje kod vozača motocikla je presudni faktor u saobraćajnim nesrećama.

Iskreno mislim da je ovo najbitniji faktor. Vremenom se ljudi opuste, pogotovu u rutama koje voze cesto, ili svakodnevno. Cim sednes na motor treba da vozis kao da svi hoce da te ubiju, od pocetka do kraja. Maksimalno defanzivno, sa 110% mozga predvidjajuci unapred sta sve moze da se dogodi. A problem je sto svima nama ponekad padne koncentracija, zbog raznoraznih problema, i onda se sretnemo sa jos nekim vozacem kojem je pala koncentracija(ili sa banderom, betonom), i onda nastaju udesi i nezgode.

• Drug član, 1855 postova
  • Motocikl: Triumph Tiger 1050, Medlay 150

Iskreno mislim da je ovo najbitniji faktor. Vremenom se ljudi opuste, pogotovu u rutama koje voze cesto, ili svakodnevno. Cim sednes na motor treba da vozis kao da svi hoce da te ubiju, od pocetka do kraja. Maksimalno defanzivno, sa 110% mozga predvidjajuci unapred sta sve moze da se dogodi. A problem je sto svima nama ponekad padne koncentracija, zbog raznoraznih problema, i onda se sretnemo sa jos nekim vozacem kojem je pala koncentracija(ili sa banderom, betonom), i onda nastaju udesi i nezgode.

To je to:

1. 75% saobraćajnih nesreća u kojima učestvuju i motocikli uključuje i drugo vozilo, uglavnom putnički automobil.

2. 25% ostalih nesreća je svodi na koliziju motocikla sa nekim fiksnim objektom ili delom infrastrukture puta.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja