Jump to content

Moto Zajednica

Savet oko kupovine Motocikla

Recommended Posts

• Bivši baksuz :), 599 postova
  • Motocikl: Yamaha FZS600 Fazer

Zdravo narode. Znam da na temu Afrike ima puno postova i vec otvorenih tema. Znam da pretrazujem forum, procitao sam stosta. Imam drugare sa foruma i medju Tenerasima i medju Afrikancima.

Medjutim, moram da otvorim temu na ovakvom mestu, jer bi mi zaista znacili vasi direktni i konkretni odgovori.

Naime, ako izuzmem slovenacke i kineske jednocilindrase na kojima sam pocinjao, svu ozbiljnu kilometrazu sam napravio na touring masinama sa 4 redna cilindra i 600 kubika.

A, Afrika mi je san od kako sam prvi put gledao Pariz-Dakar, jos dok sam bio mali.. :-)

Pogodilo se da u Kg covek ima RD07 koju bi menjao za mog Fazera. Pa sad, nameravam da se vidim sa covekom, i voleo bih da obavim zamenu. Ali, sta gledati, sto je specificno za Afriku, kako bih ocenio stanje? Koju kilometrazu da ocekujem, sta se najcesce kvari, koliko je tesko preci sa niskog cetvorocilindrasa od 190kg na grdosiju?

Ili, ako bas o tom motoru imate konkretne info, da li bi ih podelili sa mnom?

Hvala unapred.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 372 postova
  • Motocikl: BMW GS, Versys 1000, GSA, ZX-6R, Aprilija Caponord,Africa Twin, Super Tenera XTZ 750

Da li je africa bela, 93 godiste. Ako jeste ja sam zeleo da je pogledam ali gazda nije znao sta hoce. Hoce proda nece proda. Skoro zaboravih, meni je rekao da africa ima problem sa korpom kvacila, pa ti proveri

Ako zanemaris da nece da krene iz druge i da za razliku od rednih motora ne voli male obrtaje ostalo je manje vise isto. :zdravo:

• Drug član, 1480 postova
  • Motocikl: R1200C, GS, DRZSM

Izgleda odlicno. Od dodatne opreme ima crash bar, poviseni vizir i centralni stender. Vidim da su mu felne u odlicnom stanju. Generalno, motor izgleda zdravo. Trebalo bi provjeriti tu korpu kvacila sto neko rece, ali treba znati da je zveckanje na leru normalan zvuk za afriku. Pritisni-pusti kvacilo i ako se zvuk ne mijenja pretjerano korpu bi trebalo izostaviti kao problem. '93-'95 imaju full power masine i 2 KS su snaznije od kasnije afrike, barem prema informacijama koje sam ja nalazio.

Subjektivno misljenje je da ovaj motor vrijedi vise od tog Fazera.

• Podržavam 2

• ЗЕЉКАМП, 1820 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adventure

Ova Africa izgleda lepo ali se i dugo prodaje. Od zime je u oglasima. Prednja maska oko farova je farbana, dok su ostale plastike u fabrickoj boji, bar tako izgledaju na slikama. Treba ga pitati zbog cega je to tako...

• Svrati ponekad, 372 postova
  • Motocikl: BMW GS, Versys 1000, GSA, ZX-6R, Aprilija Caponord,Africa Twin, Super Tenera XTZ 750

To je afrika koju sam i ja želeo da pogledam ali se čovek nećkao.

Tad mi je rekao da se čuje korpa ali da će on to srediti. Definitivno je farbana maska, fali nalepnica a fali i deo nalepnice na levoj strani (indikativno je da su fotografije samo desne strane), ako se dobro sećam

Tad je cena bila 2500eura a bio je spreman da spusti 100e zbog korpe.

Idi i pogledaj. Korpa sme malo da se čuje ali nesme ništa da lupa (klopara) ako ne želiš da je menjaš :zdravo:

@mungos

Ti me druze, svuda nadjes. :) Ja bi malog Fazera za velikog, ali ne das. :P Pa bih za pare, ali ljudi ne daju. Covek ponudio sta ima, pa rekoh da treba razmisliti.

@zeljkamp

Verujem da je maska farbana zato sto je lomljena. Ali, ne smatram da je to neki problem... Malo je motora koji nisu padali.

@Aleksandar

Ima logike u tome sto kazes... Ali, moj cale vozi 25 godina star auto. Ne zato sto voli oldtimere, nego sto nema para za mladji. Bitno da je tehnicki ispravan.

@Boban

Kako si uspeo da formiras misljenje gde je sest godina stariji motor, sa 30000 km vise, vredniji od mog? Bas me interesuje rezon...

Jer, i moj ima povisen vizir, crash bar, centralni stender. A ima i ralicu, alarm, xenon, uticnicu, nosace, aftermarket izduv, nov hladnjak, nove gume...

Jel ti jedini argument 'to je africa", pa samim tim i vrednija, ili postoji jos nesto na osnovu cega donosis sud?

• Podržavam 2

@Boban

Kako si uspeo da formiras misljenje gde je sest godina stariji motor, sa 30000 km vise, vredniji od mog? Bas me interesuje rezon...

Jer, i moj ima povisen vizir, crash bar, centralni stender. A ima i ralicu, alarm, xenon, uticnicu, nosace, aftermarket izduv, nov hladnjak, nove gume...

Jel ti jedini argument 'to je africa", pa samim tim i vrednija, ili postoji jos nesto na osnovu cega donosis sud?

Nije to stvar suda nego trzisne realnosti. Afrike jednostavno bolje drze cijenu kao polovne. Sem toga napisao sam i da je to subjektivno misljenje, iza koga itekako stojim jer sam imao RD07, a imao sam priliku da se upoznam i sa fazerom. Sve zavisi sta preferiras i sta ti je u glavi kad pomislis na uzivanje ili avanturu. Gledam npr. ovaj pocetak Gosinog putesestvija i razmisljam da je to druga afrika sa foruma koja prelazi evropu i aziju. Pametnom dosta da izvuce neki zakljucak. A to sto afrika ima 30000 vise od tvog fazera je apsolutno nevazno. Nije nikakav siguran pokazatelj ni kad poredis 2 fazera a kamo li motor koji je bio sigurno 2 puta skuplji kao nov od fazera. Mogao bih unedogled ali nema potrebe. Jos manje ima potrebe porediti ova 2 motora jer su 2 razlicita svijeta. Pitao si za misljenja, ovo je moje. Sretno kako god odlucis.

• Podržavam 3

Nema potrebe uporediti, ali, ti si upravo to uradio svojom prvom porukom. I bezveze izneo mišljenje kako je nešto što nisi vozio, vrednije od nečeg drugog što nisi vozio. Jer, nisi seo ni na motor ovog čoveka, a ni na moj.

Dakle, ako je u pitanju tržišna vrednost, tu si tropnuo. Jer, dogovor je, zamena ključ za ključ. Dogovoreno je da su identične vrednosti.

Motor koji je prešao 80000 treba, ili je prošao deo servisa iz servisnog uputstva koja motor sa 50000 nije. Ako gledamo po knjizi. Jer, neko je smislio kad dolazi do zamora materijala, i kada ga treba zameniti. Barem tako meni logika nalaže da razmišljam.

Africa je konstruisana za manje idealne uslove vožnje, pa je zato i izdržljivija, te pretpostavljam da je to razlog zašto je proputovala Evropu i pola Azije. no, verujem da je i gomila fazera prokrstarila putevima Evrope kao i ostalih kontinenata.

Ne znam zaista koliko je nova Africa tada bila, ali Fazer je nov plaćen u današnjem novcu, 8000 eura. Čak i današnji Fazer ne košta koliko današnja Tenera, i razumem da je to posledica kompleksnosti vozila.

No, da podsetim, nije bilo pitanje da li da menjam jedno za drugo, već, ako se odlučim da menjam, šta da pogledam kod motora koji bih da uzmem...

Opusti se, nije ti ovo pijaca da branis cijenu svog motora niti sam ti ja kupac, ovde ljudi razmjenjuju misljenja o motorima i drugim stvarima. Imao sam namjeru da ti pomognem makar malo, ali mi je zao truda. Ako tim tonom i sa tako neprikosnovenom logikom mislis razgovarati sa svima, zasto uopste ista pitas kad radije sam dajes odgovore.

• Podržavam 11

• Zainteresovan, 863 postova
  • Motocikl: @ UBER ALLES

Africa se ne kupuje slucajno ako znas sta hoces . Porediti je sa fazerom je smesno u smislu upotrebne vrednosti i trajnosti .

Ako nisi rascistio sa sobom bolje zakljucaj temu. :takoje:

• Podržavam 2

• The Doctor, 1108 postova
  • Motocikl: BMW K1200 GT, Yamaha FZS 1000 Fazer, BMW K1, R1

Samo opušteno. Nije Boban ništa loše mislio. Medjutim pitanje je šta čovek prvenstveno da gleda prilikom kupovine (u ovom slučaju zamene) Honda Africa Twin-a. Normalno je da oni koji voze Africu tvrde da je extra, kao i Fazeraši što vole svoj izbor. Motori su potpuno različiti tako da poredjena nemaju smisla. ZAto samo EASY i savetujte čoveka. :zdravo:

Hajde još jednom...

Uz svo dužno poštovanje, deo vas ili ne čita šta sam napisao, ili tome ne pridaje nikakav značaj.

Ili, iz moje prve poruke, niste uspeli da vidite šta je ono što pitam, pa se u tom slučaju izvinjavam.

Dakle, bez ulaženja u to koji je motor bolji, (pogotovo što nisu uporedivi, jer nisu pravljeni sa istom namenom)

postavio sam pitanje o tome šta je ono što treba da pogledam na Africi, što je za nju karakteristično.

Ako nekog interesuje, sa Fazera silazim zbog agresivnog stila vožnje koji na njemu negujem, što kao posledicu može da ima ozbiljne povrede i ostalo što uz to ide. Prelazak na Enduro je nešto za šta mislim da bi me primirilo. (ovaj deo apsolutno nema potrebe da komentarišete)

Dakle, zahvaljujem se ljudima koji su mi dali informacije o konkretnom motociklu. Hvala za info o korpi kvačila.

Zahvaljujem se i Bobanu na prvoj poruci, gde govori o tome kako mu se dotični motor čini.

Međutim, smeta mi kada me neko bocka bez ikakve potrebe, i kasnije se bavi zamenom teza. Ali, dobro, ima nas raznih...

Nije Africa za tebe, mnogo si nerčik.

Kraljica je za cool likove. :D

Kako ono beše...

200f663c2fec2aaf1ba72de57910a7db1.png

Ja i rekoh da treba nešto da me smiri. :)

Pa, ako već nema materijala da budem cool, barem mogu da pokušavam. :)

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja