Jump to content

Moto Zajednica

Put do Ukrajne sa NOCNIM VUKOVIMA

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 318 postova
  • Motocikl: SUZUKI BURGMAN 650 EXECUTIV '06 , MV AGUSTA 1000 r312 '09

Citajuci putopise, pozeleo sam da i ja napisem jedan. Dugo sam razmisljao da li da pisem ili ne , jer svaki putopis bi trebalo da bude upotpunjen i foto materjalom koji ja posedujem ali je pravljen za svoju dusu, Tada kada sam slikao ove slike nisam ni planirao da pisem ovo tako da ne zamerite zato sto nemam bolje fotografije, ali se opet nadam da ce momci koji su takodje isli sa mnom citajuci ovaj putopis, probati da ga upotpune svojim materjalom.

Odavno sam planirao da krenem na neko ozbiljnije putovanje motorom. Prosle godine sam zajedno sa prijateljima iz M.G. NOCNI VUKOVI SRBIJA, isao na put do Sevastopolja, preko Bugarske,Rumunije,Moldavije i Ukrajne. Put je u jednom pravcu iznosio oko 1700-1800 km. Tamo u Ukrajni,tacnije u Sevastopolju se odrzavao BIKE SHOW koji organizuje M.K. NOCNI VUKOVI.

O toj manifestaciji sam cuo svasta, od toga da je i po broju motora i po broju prisutnih najveca tog tipa u Evropi, tamo dodje i preko 50 000 ljudi, dolaze mnoge poznate licnosti a medju njima je svakako najpoznatiji tadasnji premijer a sada predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je i sam pocasni clan NOCNIH VUKOVA. Ceo dogadjaj se desava na poluostrvu Krim u blizini grada Sevastopolja, u napustenoj Ruskoj vojnoj bazi.

• Podržavam 8

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Posto sam imao skuter Honda Silverwing od 600 ccm, a i to mi je bilo prvo ozbiljnije putovanje , malo sam brinuo o tome kako i da li ce moj motor izdrzati sve to i hocu li ja moci da pratim taj tempo iskusnih bajkera na ozbiljnijim motorima. Nazalost to nisam saznao jer i pored moje dobre volje i blagovremenog sredjivanja moje Honde, zapelo je oko registracije, odnosno motor je registrovan na vreme ali saobracajna nikako nije mogla da bude gotova do dana predvidjenog za polazak. Moje razocarenje nije dugo trajalo jer sam vec posle nekoliko sati dobio ponudu iz kluba da podjem njihovim kolima koja idu kao pratnja. Ponudu sam prihvatio i krenulo je spremanje za put, tu sam se nasao u cudu, sta poneti od stvari, koliko konzervi,koliko para carapa, sta od garderobe, onda sam se setio da nemam vrecu , pa ni sator ali nista nije problem kada kreces na put sa bracom koja sve dele, i naravno da sam sve imao a eto ispostavilo se da su mi i prevozno sredstvo obezbedili.

• Podržavam 2

Moji prijatelji Svaba,Doktor, Fonza, Blizanac, Dragan Dikic, Grade,Baki,Meda,Stoja,Ilija,Uros i mnogi drugi su bili tu i svi zajedno bili kao jedna porodica sve vreme puta.

Put je bio predvidjen u nekoliko etapa i to prvi dan voznja do Bukuresta, drugi dan do Galatija, treci do Odese ili Mikolaeva i cetvrti Sevastopolj. Svaki dan bi prelazili od 400 do 600 km. Na put iz Nisa je trebalo da krene grupa od 15 motora, a istovremeno 8-9 motora iz Beograda, Panceva i Novog sada, njihov put je trebao da zaobidje Moldaviju, kako bi izbegli zadrzavanja na granici i gubljenje celog dana u Bukurestu oko vadjenja neophodne vize za prolazak kroz Moldaviju.Plan je bio da se ove dve grupe spoje za dva dana u Ukrajni, najverovatnije u Odesi.

• Podržavam 1

1. dan : Nis/ Zajecar/ Vidin/ Bukurest (oko 500 km)

Rano ujutru smo se okupili na Lukoilovoj pumpi( niko nije kasnio), kako bi natankali rezervare, nakon toga polazak je bio predvidjen iz crkve Svetog Pantelejmona u Nisu.

Dosli su svi i oni koji krecu na put i oni koji su dosli da nas isprate, medju njima i predsednik opstine Pantelej Slavisa Dinic, kao i nasi prijatelji iz pokreta veterana 63 padobranske brigade. Posle pozdrava krenulo se na put, prvo stajanje je Zajecar gde bi trebalo da nam se pridruze jos nekoliko bajkera.

Vreme je bilo savrseno, sunce, putevi relativno prazni, a nas prijatelj Dzona nas je sacekao u Svrljigu i nije dozvolio nastavak puta ukoliko ne doruckujemo u njegovoj pekari. Covek jednostavno nije zeleo da nas pusti na put praznih stomaka. Tako da je prva kraca pauza ipak bila na 25 km od Nisa. Hvala Dzoni za dorucak, bio je izvrstan i moja topla preporuka svima koji prolaze kroz Svrljig da posete njegovu pekaru Amfora u centru Svrljiga.

Nakon voznje od nekih 45 min stizemo u Zajecar,i tada primecujemo da je sa jednog motora otpala tablica. Dvojca odmah krecu nazad kako bi je nasli, medjutim od tablice ni traga ni glasa.

• Podržavam 1

Resavamo da onda na obicnom belom papiru i uz pomoc racunara i stampaca napravimo novu tablicu koju zastitimo kesom i selotejpom i put moze da se nastavi naravno uz strah da ce vec na prvom granicnom prelazu ili posle prve policijske patrole biti problema.Naravno nasa grupa se povecava za jos par motora i posle osvezenja u jednoj od basti u centru Zajecara krecemo dalje ka granicnom prelazu Vrska cuka.

post-21949-0-90850900-1340792244_thumb.jpg

post-21949-0-45285800-1340792333_thumb.jpg

post-21949-0-49855200-1340792362_thumb.jpg

• Podržavam 2

Na samom prelazu prvo iznenadjenje, jedan od granicara namrsten prolazi pored prva tri motora i prilazi cetvrtom na kome nas brat Grade sedi i upravo sprema dokumenta. Gledam i pitam se sta sledi odjednom granicar menja izraz lica i od namrstenog granicara koji je spreman bukvalno sve da nas istrese vidim jednog nasmejanog brku koji sa ogromnim osmehom uzvikuje GRADE pa gde si kuco stara...., onda poziva i ostale granicare i ubrzo se oko njega okupila cela smena koja ga grli i pozdravlja. Mi ostali svi u cudu gledamo se i nista nam nije jasno, prelazimo granicu dok nam granicari masu i svi do jednog nas pozdravljaju. Ne stizemo ni da pitamo Gradeta o cemu se radi kad smo vec kod Bugara. Prolazi mi kroz glavu zalepljen papir umesto tablice i misao da Bugarski carinici upravo ocekuju odredjenu novcanicu u evropskim apoenima kako bi zazmurili na jedno oko, medjutim novo iznenadjenje, sad Grade ustaje prvi sa motora i prilazi cariniku Bugarske nacionalnosti a ovaj skida sapku i izljube se kao da su najrodjeniji i tu nije kraj ovaj zove sefa carine koji izlazi i pozdravlja se sa Gradetom nista manje srdacno, cak ga zove unutra da popiju nesto,posle granicnih formalnosti ulazimo u Bugarsku ,bukvalno niko nije ni obratio paznju na papirnu tablicu, pasose su nam samo formalno pogledali i pozeleli sretan put.

• Podržavam 2

Put kroz Bugarsku prvobitno je bio predvidjen do Velikog Trnova preko Sofije pa onda prelazak preko Dunava u mestu Ruse u Rumuniju, medjutim improvizacija je nesto cemu smo tokom celog puta pribegavali pa smo tako svratili do Vidina koji je na Dunavu i gde postoji trajekt koji mozda radi a mozda i ne, ali vredi pokusati.Posto smo na lokalnoj OMV pumpi od zaposljenih dobili informaciju da sledeci trajekt ima ali tek za nekoliko sati vec smo mislima bili okrenuti putu do mesta Ruse za koji smo culi da nije bas u najboljem stanju jer ima puno rupa i peska po njemu.

• Podržavam 1

Ovo je slikano u mestu Vidin na OMV pumpi dok jos nismo znali kojim cemo putem dalje. Svratili da natankamo motore i na kratko osvezenje.

post-21949-0-59787900-1340793533_thumb.jpg

• Podržavam 1

Naravno tu na scenu opet stupa Grade koji odlazi nekud svojim motorom.

Taman smo zavrsili sa osvezenjem kad cujemo Harley Davidson koji grmi negde u daljini i primecujemo Gradeta koji uzurbano dolazi ka nama.

LjUDI POZURITE,PAKUJTE SE CEKA NAS TRAJEKT TREBAO JE VEC DA KRENE, ZAVRSIO SAM DA NAS SACEKA.

• Podržavam 1

Stizemo do luke tu vrlo brzo dobijamo pecate u nase crvene knjizice i kupujemo karte za trajekt koji nas preko Dunava vozi u Rumuniju i skracuje put za 100-150 km.Na samom granicnom prelazu primecujemo most koji je jos uvek u fazi izgradnje i koji bi trebao da znatno skrati put ukoliko se ide preko Dunava, jer jedina dva prelaza preko reke su poprilicno udaljeni jedan uzvodno preko H.E. Djerdap a drugi u mestu Ruse. Sto se tice cene karata za trajekt ne mogu tacno da se setim valjda negde oko 5-6 eura eura za motor, ja sam za kola platio 30 eura.

• Podržavam 1

Inace Golf 4 1.8 gti kojim smo ja i Blizanac putovali je vise licio na pokretni magacin posto je koliko god je moglo stvari da se stavi u njega, stavljeno, da bi se sto vise rasteretili motori i bilo sto manje prtljaga na njima. To je naravno na svakom prelazu privlacilo posebnu paznju, naravno posto smo granice prelazili negde uvek u sredini kolone nismo imali vecih problema.

Posto smo se ukrcali na trajekt smestamo se na palubu i onda primecujemo kapetana "broda" koji izlazi iz svoje kabine da pozdravi, sta mislite koga ?

Grade za kratko vreme postaje moj idol, pa ljudi njega ceo svet zna, stvarno ne mogu da verujem.

Nakon nekog vremena Grade nam je ispricao da je u vreme sankcija vrlo cesto prelazio granicu kako bi se bavio export/import poslovima,tu je bilo i cigareta i goriva i svega na cemu je tada moglo da se zaradi, kako je njemu dobro isao posao pretpostavljam da je i carinicima prijalo, ali otkud tu i kapetan "Broda" to jos nisam shvatio, u svakom slucaju to poznanstvo nam je omogucilo da se nas nekoliko cak i tusiramo u kabini za zaposljene a to nam je u tim trenutcima itekako prijalo jer je temperatura bila ko u Cecinoj pesmi bar 39,2.

• Podržavam 1

OVO su neke od slika sa trajekta, ovaj na prvoj slici u crvenoj majci je cuveni Grade. Na ostalim slikama smo ja, Svaba, Dikic, Blizanac,Doktor

post-21949-0-52912400-1340795185_thumb.jpg

post-21949-0-77034300-1340795200_thumb.jpg

post-21949-0-69954700-1340795219_thumb.jpg

post-21949-0-48227700-1340795241_thumb.jpg

• Podržavam 1

Posto smo se iskrcali na Rumunsku stranu bez vecih problema smo presli i cetvrtu granicnu kontrolu i vec tada smo potisnuli brigu koju smo imali zbog papirnate tablice. Tu odmah posle predjene granice smo napravili malu pauzu u mestu Kalafat, zamenili pare i krenuli dalje

post-21949-0-73572800-1340795470_thumb.jpg

post-21949-0-59284800-1340795486_thumb.jpg

Put kroz Rumuniju je solidan a na momente i odlican, tu prvenstveno mislim na glavne puteve, kasnije pri povratku kuci i zahvaljujuci jednom pogresnom skretanju sam shvatio da je situacija sa sporednim putevima znatno drugacija. Priroda je prelepa, zao mi je sto nismo dotakli makar malo Karpate, vec smo ravnicom vozili sve do Bukuresta. Negde pre Bukuresta smo svratili u jednu kafanu pored puta,neposredno pre ukljucenja na auto put, ustvari to su kao nekoliko baraka u nizu ispred kojih je bilo parkirano 30-tak kamiona, sto je definitivno znak da je tu hrana izvrsna. Nismo pogresili sto smo bas tu stali jer sam tu jeo najbolje cevape u zivotu, naravno najbolji ali ipak posle onih u Novom Pazaru kod Jonuza.Inace cene istih su bile pristupacne jer je za nasim stolom racun za 5-toro za cevape i pice bio 29 eura. Posto smo se dobro najeli a zbog cestog stajanja smo dosta vremena izgubili dogovor je bio da pozurimo jer nas na ulazu u Bukurest cekaju pripadnici NOCNIH VUKOVA iz Rumunije, kako bi nas odveli do mesta koje je bilo predvidjeno za pravljenje kampa.

Usput smo naisli na tesku saobracajnu nesrecu zbog koje je put bio blokiran, sto nas je poprilicno zadrzalo, tako da smo do kampa stigli dosta kasno i poprilicno smo bili iscrpljeni. Posto smo se raspakovali i namestili satore pored manastira "Komana" koji je udaljen od glavnog grada Rumunije nekih 30-tak km, krenulo se sa pricama onim bajkerskim , ko je gde bio, naravno motorom, na kakve probleme nailazio,kakve ljude upoznao,kako se proveo itd.Sve to je uz logorsku vatru i hranu koju su nam pripremila nasa braca iz Rumunije i odlicnu ekipu ljudi koji su bili oko mene imalo neku posebnu draz. Neposredno pre odlaska u sator na spavanje od Djordja momka koji nam je bio jedan od domacina saznajem da se nalazimo u jednom od manastira u kome je ziveo Vlad ili cuveni grof Drakula a da se oko manastira nalazi mocvara u kojoj su bacana tela mnogih mucenika koji su prosli kroz podrum manastira u kome se jos uvek mogu videti razne sprave za mucenje. Tek tada primecujem da je na nebu pun mesec, cujem cudne zvuke, cak je i neka ptica koja mnogo cudno kresti nasla da to radi bas sad i upravo iznad mog satora.

• Podržavam 1

2 dan: Komana/Bukurest/ Galati/ oko 300km

Ujutru me je probudio Svaba, koji je vec ustao i organizovao zajedno sa Fonzom da jedan od nasih domacina uzme nase pasose i umesto nas ode do ambasade Moldavije u Bukurestu od koga smo udaljeni 30-tak km i zavrsi sve oko dobijanja viza. ( vize za Moldaviju inace kostaju 60 dolara na mesec dana)

Posle razgledanja manastira i njegove okoline, koju cini samo mocvara koja izgleda stvarno sablasno u jutarnjoj izmaglici, priredjen nam je dorucak u manastiru za svih 25 ljudi koliko nas je bilo zajedno sa Rumunima. Za dorucak: paradajz,krastavac,sir(vrhunski),kuvana jaja,virsle,proja i domace mleko i jogurt i sve to u jednoj ogromnoj prostoriji sa jednim dugackim stolom u duborezu i ogromnim grofovskim stolicama, bas kao na dvorcima u filmovima o vitezovima.Nakon dorucka sam bio u prostoriji u kojoj je spavao i radio grof Drakula i moram da priznam da mu i nije bilo lose.

post-21949-0-94079900-1340797318_thumb.jpg

post-21949-0-82100500-1340797336_thumb.jpg

post-21949-0-78362500-1340797352_thumb.jpg

• Podržavam 2

evo jos nekih slika iz "Kabineta" cuvenog Drakule, tu je verovatno smisljao kako na sto bolji nacin da muci svoje protivnike i neistomisljenike. Posto je prica totalno izmisljena u vezi njega, ono sto sam ja saznao je da se on suprotstavljao Turcima koji su pokusavali da prave harac sa te strane Dunava i bio poznat po surovosti prema njima, kao i prema svom stanovnistvu koje se ne bi odazvalo "mobilizaciji" pa je tada uglavnom pod okriljem noci slao svoje ljude da pohapse one koji se nisu odazivali da podju u borbu protiv neprijatelja i tada uglavnom bili muceni i nestajali bez traga i glasa. Turke je zaplasivao tako sto je njihove uhvacene vojnike nabijao na kolac i na taj nacin pokazivao ostalim Turcima kako ce se provesti ako dodju na teritoriju njegove zemlje. Ubijen je tako sto je otisao na jedan pregovor o miru sa Turcima, koji su mu tada odsekli glavu koja nikad vise nije nadena a telo bacili.Prica se da su Turci njegovu glavu odneli u Istanbul.

post-21949-0-64954800-1340798280_thumb.jpg

post-21949-0-89939900-1340798296_thumb.jpg

post-21949-0-88282200-1340798312_thumb.jpg

• Podržavam 1

Nakon napustanja manastira "Komana" nasli smo se u jednom motelu sa Rumunima koji su nam doneli pasose sa vizama, tu smo dogovorili da nam se oni pridruze sutra ujutru na granici sa Moldavijom, i nastavili put ka Galatiju. Sa nama je bio i Slobodan koji je krenuo sa nama iz Srbije do Sevastopolja, a kasnije nastavio svoj put do Vladivostoka. on je na drugoj i trecoj slici pored mene i Fonze.

post-21949-0-39037000-1340798556_thumb.jpg

post-21949-0-04684600-1340798576_thumb.jpg

post-21949-0-87141200-1340798596_thumb.jpg

• Podržavam 1

Put ka granici do koje je bilo oko 300 km jednim delom je auto put ka Konstanci pa se posle nekog vremena odvajamo levo ka gradu Galati koji je na samoj granici sa Moldavijom. Sto se puteva tice magistralni putevi su bolji nego kod nas, tu prvenstveno mislim na mnogo manje zakrpa, auto put je cini mi se istog ili malo boljeg kvaliteta nego nas. Sto se policije tice, njih smo mozda samo jednom videli u Rumuniji i oni su nas samo bledo otpratili pogledima.

Rumunija je inace prelepa zemlja i sve predrasude koje sam imao o njoj pre polaska na put, su nestale, poseban utisak su na mene ostavila nepregledna polja suncokreta koja su toliko velika da izgledaju kao pucina na moru, kraj im se bukvalno ne vidi.

post-21949-0-75921000-1340799079_thumb.jpg

post-21949-0-48283600-1340799107_thumb.jpg

post-21949-0-68019800-1340799128_thumb.jpg

post-21949-0-73947500-1340799152_thumb.jpg

Grade je cesto koristi priliku da odspava, jer u ovom delu sveta nije imao razloge da koristi svoja poznanstva. Ali smo svakako znali da ako treba nesto da se zavrsi samo treba da ga probudimo.

post-21949-0-81486500-1340799278_thumb.jpg

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja