Jump to content

Moto Zajednica

Spremanje konjića za sezonu

Recommended Posts

• Drug član, 1429 postova
  • Motocikl: Yamaha FJR 1300, Ktm exc300

Onaj ko me zna, zna da mi izgled motora nije najbitnija stavka u zivotu.

3 godine vozim Yamahu Thundercat i presao sam sa njom oko 40ak hiljada i nikad nista nisam radio na njoj sto se tice fizickog izgleda. Uvek mi je bilo bitno da me ne izda negde na putu, a to sto imam najruzniji motor u drustvu, pa sta :)

Elem, krajem prosle sezone drug je pomenuo, "A zasto ne bi ofarbali tvoj motor ?".

Na to sam mu samo rekao "A ko to mi?". Logicn odgovor imajuci u vidu da niko od nas nikad nije imao ama bas nikakve veze za farbanjem, kompresorima, pistojima za farbanje i svim slicnim stvarcicama.

Malo po malo, član Fedor, se raspituje o svim stvarcicama koje su nam bitne za farbanje plastika, gitovanje, smirglanje...

I tako krecemo u avanturu

Evo par slika kakav je bio pre

dsc04956q.jpg

dsc04960q.jpg

dsc04961nj.jpg

• Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Skinute plastike, ovako me podseca na neki od onih iz Mad Max-a

dsc002800x600.jpg

Plastike su imale podosta manjih i par vecih pukotina pa je to prvo zavareno. Onda je krenulo gitovanje, pa smirglanje, smirglanje pa opet smirglanje, mnooooogo smirglanja.

dsc003u.jpg

dsc004gr.jpg

A onda je pocelo farbanje, deo po deo, sloj po sloj.

dsc007ez.jpg

dsc005t.jpg

dsc008r.jpg

• Podržavam 5

Kolega Mare, majstor za fine radove

dsc050800x600.jpg

Ekipa MMM :)

dsc040800x600.jpg

dsc069800x600.jpg

Prednji blatobran

dsc019800x600.jpg

dsc044800x600.jpg

Prirodno talentovan za farbanje

dsc016800x600.jpg

dsc027800x600.jpg

dsc009800x600.jpg

• Podržavam 2

Kako planiram malo duzi put po okolnim drzavama, potreban mi je kofer. Planirao sam da samo napravim odbojnike za bisage, medjutim ta ideja je prerasla u nosac za sva tri kofera. Net sam pretrazio I uzduz I popreko I nisam nasao Thundercat sa 3 kofera, nema.

Cujem da na forumu svi hvale majstora Sebu pa ne bude mi tesko, skoknem ti jedan dan do njega I dogovorimo se da mi napravi taj famozni nosac.

Samo da pohvalim Sebu, izuzetan majstor, vidi se da svoj posao drzi u malom prstu, a ono sto me najvise odusevilo je sto je prijatan covek, a ne kao vecina majstora koji samo sebe uzdizu u nebesa.

Ostalo je jos samo da smislim sta da stavim od nalepnica.

Evo par slika kako je sve to ispalo kad sam sklopio plastike, I sa nosacem.

Mislim da sam sad spreman za put 

img0363ge.jpg

img0365ih.jpg

img0369dv.jpg

img0376pt.jpg

img0380xg.jpg

img0396jhi.jpg

img0397eu.jpg

img0401gg.jpg

img0403jm.jpg

• Podržavam 3

• Ih što volem testo s makom.., 583 postova
  • Motocikl: Suzuki V-Strom 650cc

Za prvi put ispalo je više nego dobro! Moje oko, ipak amatersko za ovo, ne vidi ni jednu grešku...

Kombinacija boja je odlična, lepo ste to smislili...Jel ste razmišljali o nekoj nalepnici, eventualno samo Yamaha...?

Bice nesto malo nalepnica, necu da ga prelepim celog :)

A uzor je bio naravno Ducati, jedan od mojih omiljenih.

Samo sam nakim bojama malo izmenio redosled.

20111229bikepics2322871.jpg

• Zainteresovan, 957 postova
  • Motocikl: Varadero PGM-Fi

Prvo kad si postavio slike pre farbanja isto je bila lepa Yamahica ali sad sa ovom kombinacijom ubija,jedino mi se ne svidja sto si farbao vizir ali dobro,tvoj motor tvoja volja,inace odlicno je sve ovo ispalo,bas je lepa,svaka cast :zdravo:

Vizir ce da se menja, samo da skupim malo para, najverovatnije posle ovog putovanja.

A vizir sam farbao zato sto je sav bio izgreban i ispucao. Veruj mi bolji je ovako nego kako je pre izgledao :)

Bila je i pre ok, samo sto je imala ogrebotna i plastika je popucala na par mesta.

• U prolazu, 36 postova
  • Motocikl: Yamaha XTZ 750 ST

Naljepnice si trebao staviti prije bezbojnog laka, da ih lak prekrije, puno ljepse izgledaju i ne mogu se odlijepiti. Dobro je uradjen motor, puno ljepse izgleda nego prije.

• Svrati ponekad, 461 postova
  • Motocikl: Yasmina TDM '97

Ja zamolih za detaljisanje :nanana: Koja je finoca smirgle? Koji git za plasticne delove? Posto sam cuo da ljudi svasta trpaju kad popunjavaju ostecenja i rupice na plastikama.... i cenovnik brate mili: kolko piva utroseno po satu majstorskog rada? :nanana::takoje::care::care::zdravo:

Inace ispalo je super :care:

• Svrati ponekad, 269 postova
  • Motocikl: ....

Svaka cast ljudi, odlicno odradjen posao. Svidja mi se i odabir boja(lep uzor za to 0takoje.gif) Eventualno neka nalepnica i motor je bomba0takoje.gif0takoje.gif0takoje.gif

• Drug član, 1067 postova
  • Motocikl: Aprilia Atlantic 500 Classic

Super je ispao. I meni se svidja kombinacija boja, dobar raspored...

I ja bih voleo da malo izdetaljišeš o samoj pripremi za radove, načinu krpljenja plastika, popunjavanju i ravnanju izgrebotina, vrsti gita i načinu nanošenja, bojama i načinu nanošenja, kompresoru koji ste koristili, vrsti laka za pokrivanje i takodje nanošenju, zatim problemima i eventualno stvarima koje bi sada odradio drugačije ili si uvideo da se lako može pogrešiti,...

Obzirom da si napomenuo da nisi imao nikakvo slično iskustvo pre ovih radova znaš i sam šta nas može zanimati.

Ajde budi drug pa izdetaljiši malo, zagolicaj nam maštu i obogati temu. Siguran sam da će se i neki iskusni ljudi uključiti pa može da ispadne korisno i zanimljivo svima :zdravo:

• Podržavam 1

• Enduraš, 6393 postova
  • Motocikl: CRF300L

Motor izgleda extra. Imam zamerku na ofarban vizir (ruuuuznoo) i sto neko pomenu trebo si prvo nalepnice, pa bezbojni lak preko, izgledao bi kao fabricki.

Znam znam za vizir :)

Toliko je bio izgreban i ispucao da ni folija ne bi lepo legla na njega, pa je privremeno ofarban.

A sto se tice ostalog,

plastike sam lepio nesto u Pazaru jer me put naveo dole a i bas je jeftino za razliku od Bg-a. A nesto sam lepio kod jednog lika u okolini onog nadvoznjaka na raskrsnici Rakovica-Vidikovac.

Sto se tice pripreme za farbanje i samog farbanja, ja nisam The Pro u tome pa cu navesti sta smo mi koristili i na koji nacin, verovatno ce iskusni imati zamerke i primedbe, pa neka me isprave gde sam pogresio.

Sto se tice smirglanja, poenta je da podloga postane glatka bez iole vecis riseva, jer manje riseve ce prekriti nitro git i spric git. I najmanji ris ce da se vidi kad se predje farbom.

Kad treba da se obradi neka gruba povrsina, kao sto je ostatak posle zavarivanja plastika, prvo gitovati pa onda smirglati. Koristili smo recimo suvu 80, 120, 150, 180. Ukoliko ima potrebe da se negde stavi vise gita, koristili smo mrezicu od nekih vlakana, ali to cu vam kasnije reci jer je to drug imao vec, pa ne znam ni kako se zove ta mrezica. Sve to da git ne bi ispuca jer ima tendenciju da puca ako je predebeo sloj nanet.

Posto se farba nece lepo uhvatiti na cistu plastiku, tamo gde je osmirglano do same plastike potrebno je naneti plastic prajmer. On se veoma brzo susi.

Za one najsitnije riseve smo koristili nitro git.

Kad se to osmirgla i predje vodenom od 600 pa 800 pa 1000, onda smo stavljali spric git za plastiku. I onda smirglanje vodenom 600 pa 800, pa 1000. Treba obratiti paznju na to da se ne vidi ni jedan mali ris, jer ce posle biti ruzno kad se nanese farba.

• Podržavam 1

Sto se tice odabira proizvodjaca boja, tu mi je pomogao decko u radnji u Vojvode stepe posle bioskopa sa leve strane kad ides od autokomande, Igor se zove. Dao mi je katalog boja za motore i tu sam izabrao nesto od Dukatijevih, Benelijevih i cini mi se Piaggio boja. Na osnovu slike koje sam mu doneo one je predlozio koliko mi treba koje boje i to lepo smuckao. Uz boje se dobija i lak. Nisam 100% siguran ali mislim da su me boje izasle oko 60e. Smirgle, spric git i nitro git nisam racunao, kad je zatrebalo tad sam kupovao.

Drug je pozajmio kompresor od komsije, ne znam koja je marka, ali je negde oko 180 litara.

Pistolj za farbanje nije neki markiran i manji je, tj. baca manju lepezu sto je nama i odgovaralo jer ima dosta krivina na plastikama. Dizna je 1.3 . Kad se nanosi farba, trebalo bi prevlaciti od ivice do ivice, s'tim da uvek prekrivas 50% prethodnog traga koji si naneo, tako da se ne ide linija ispod linije nego linija preko pola prethodne linije, da se ne bi video prelaz. Boje su nanete najcesce u 2-3 sloja.

Ukoliko procuri negde boja, to nije neki veliki problem. Potrebno je sacekati da se farba osusi (a to je poprilicno brzo ako je suncano vreme :) ) i onda polako sa vodenom smirglom skinuti tu "suzu".

Sto se tice laka, mislim da je to najopipljivije i da od toga najvise i zavisi kako ce se izvuci sjaj iz boje.

Stavljali smo isto 2-3 sloja laka. E sad, koliko sam skontao lak treba naneti u malo "bogatijim" slojevima, ali opet treba paziti da ne procuri, da bi se dobio lep sjaj, tj. da bi se izbegla narandzina kora kako mnogi zovu neravan lak. I taj neravan lak se moze otkloniti ali opet treba vodenom smirglati lak, pa posle polirati.

Problem nam je bio to sto smo sve farbali i lakirali napolju, gde postoji velika mogucnost da se neki insekt bas zalepi za svez lak ili farbu. Obojene delove OBAVEZNO dosta odmaknuti od mesta gde se farba jer tokom farbanja ima dosta magle od boje koja moze da se zalepi za ofarbane delove koji se suse.

E da, i jos nesto. Ako planirate da izvlacite linije kao sto sam ja, obavezno koristite trakicu (na nekim slikama se vidi plava trakica) za to a ne onaj papirni selotejp jer on zna da skine farbu kad se odlepljuje. I dobro je zalepiti na neki ostrim krivinama da se boja ne zavuce

Nakon lakiranja, sacekali smo jedan dan i tad sam sklopio motor.

• Podržavam 3

• U prolazu, 83 postova
  • Motocikl: Honda CB500 / MZ ETZ 150

Svaka cas'!!!Za prvi put odlicno.Ja iskreno ne bih smeo u slican poduhvat da se upletem bez trunke iskustva.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja