brankoXM 739 Napisano Maj 6, 2013 MK SO Zandarmerije, 608 postova Lokacija: Smederevska Palanka Motocikl: KAWASAKI ER5, pre SUZUKI BANDIT 1200, APRILIJA ATLANTIC 500 CLASSIC Prijavi odgovor kao problematičan pozz za mikamoto-a,kako vidim,sugradjani smo Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
maksimovic v2 5 Napisano Maj 12, 2013 Svrati ponekad, 122 postova Lokacija: knicanin Motocikl: sv650 Prijavi odgovor kao problematičan da rezimiramo : na koliko se maze lanac uljem ? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 6091 Napisano Maj 12, 2013 Svakom po zasluzi, 12432 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan Kapljicom na svakih 90 sekundi Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
proki 7 Napisano Jun 29, 2013 U prolazu, 43 postova Motocikl: HONDA Seven fifty Prijavi odgovor kao problematičan Neko je ovde pomenu da osim sto isprska felnu (to i nije neki problem, lako se obrise) isprska i gumu. E tu moze biti problem da ne vidim zadnji tocak ispred, daleko bilo. Sta vi mislite? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
arnyman 1729 Napisano Jun 29, 2013 Drug član, 2753 postova Lokacija: MNE-SRB-BIH-CRO (trenutno Herceg Novi)) Motocikl: GPZ 500 Street Twin Prijavi odgovor kao problematičan Treba iskonstruisati zastitu od prskanja, jedan mali limeni ili plasticni jezicak koji bi se nastavljao na fabricki stitnik lanca i obilazio cjeli lancanik da ga sprjeci da rasprskava ulje. Moj pokusaj stoji ispod stola, skuplja prasinu i ceka da mu posvetim malo slobodnog vremena, kad ga budem imao, do tada vozim bez stitnika lanca i koristim sprej, pocinje da me zamara voznja poprecke po pravcu... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
CAJA 1168 Napisano Jul 8, 2013 lone wolf, 525 postova Lokacija: Kumane(prašnjavi drumovi Banata) Motocikl: Suzuki LS 650 , Suzuki GSXR 750 , Suzuki GSX1300R Prijavi odgovor kao problematičan Pošto odavno koristim SAE 90 za podmazivanje(što i preporučuje proizvođač)jer mi sprej svugde podmaže samo tamo gde treba ne a i skupi su ko đavo,interesuje me da li mogu da koristim ulje SAE 120(za menjače) za istu svrhu?Kontam da je gušće pa da će manje leteti sa lanca e sada ne znam kakav uticaj ima na gumice? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GhostMile 4614 Napisano Jul 8, 2013 Lord Sidious Tamni, 4841 postova Prijavi odgovor kao problematičan Treba iskonstruisati zastitu od prskanja, jedan mali limeni ili plasticni jezicak koji bi se nastavljao na fabricki stitnik lanca i obilazio cjeli lancanik da ga sprjeci da rasprskava ulje. Moj pokusaj stoji ispod stola, skuplja prasinu i ceka da mu posvetim malo slobodnog vremena, kad ga budem imao, do tada vozim bez stitnika lanca i koristim sprej, pocinje da me zamara voznja poprecke po pravcu... iskonstruisao MZ prije 100 godina, ali nije cool. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
brankoXM 739 Napisano Jul 8, 2013 MK SO Zandarmerije, 608 postova Lokacija: Smederevska Palanka Motocikl: KAWASAKI ER5, pre SUZUKI BANDIT 1200, APRILIJA ATLANTIC 500 CLASSIC Prijavi odgovor kao problematičan ja bih vas zamoleo da gi ispravite ovija naslov teme jerbo mi iduva na zivci Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Miroslav91 602 Napisano Jul 8, 2013 Zainteresovan, 394 postova Lokacija: Aleksandrovac Motocikl: Honda Hornet 600 / Honda Silver Wing 400 Prijavi odgovor kao problematičan Pošto odavno koristim SAE 90 za podmazivanje(što i preporučuje proizvođač)jer mi sprej svugde podmaže samo tamo gde treba ne a i skupi su ko đavo,interesuje me da li mogu da koristim ulje SAE 120(za menjače) za istu svrhu?Kontam da je gušće pa da će manje leteti sa lanca e sada ne znam kakav uticaj ima na gumice? Koliko km obicno predjes pre nego sto podmazes opet? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
penzioner 127 Napisano Jul 8, 2013 Svrati ponekad, 142 postova Lokacija: Batajnica Motocikl: Kawasaki zrx 1100 Prijavi odgovor kao problematičan Ja podmazujem lanac sa Sae 90 već bukvalno sto godina.Imao sam na desetine raznih motora i svi lanci su podmazivani sa istim uljem.Nikad im ništa nije falilo niti su se istezali a trajali su daleko preko fabričkog roka.Naravno postoji poseban način kako se pere i kasnije naulji da se ulje nebi razletelo po felni. Na nagovor društva da se malo osavremenim na jedvite jade uzmem Ipon silikonski sprej koji kad namažeš lanac beli se ko da je posut snegom.Posle vožnje što po makadamu, što po asvaltu lanac pokupio svu moguću prašinu, i tad sam shvatio da to nije za mene, možda bi bilo bolje da sam uzeo neki drugi ali ništa, vraćam se starom načinu podmazivanja (treba znati kako) koje je i mnogo jeftinije a lanci traju i traju..... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
CAJA 1168 Napisano Jul 8, 2013 lone wolf, 525 postova Lokacija: Kumane(prašnjavi drumovi Banata) Motocikl: Suzuki LS 650 , Suzuki GSXR 750 , Suzuki GSX1300R Prijavi odgovor kao problematičan Pošto odavno koristim SAE 90 za podmazivanje(što i preporučuje proizvođač)jer mi sprej svugde podmaže samo tamo gde treba ne a i skupi su ko đavo,interesuje me da li mogu da koristim ulje SAE 120(za menjače) za istu svrhu?Kontam da je gušće pa da će manje leteti sa lanca e sada ne znam kakav uticaj ima na gumice? Koliko km obicno predjes pre nego sto podmazes opet? Kako kada zavisi od dosta stvari da li vozim po kiši itd. u suštini kada vidim da je suv...pre pranja motora obično ga namažem...u proseku je to na 100km. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sr3ck0 2224 Napisano Jul 9, 2013 Drug član, 2329 postova Lokacija: Wien/Požarevac Motocikl: MZ ETZ 250, Suzuki GS 450L Prijavi odgovor kao problematičan Ja podmazujem lanac sa Sae 90 već bukvalno sto godina.Imao sam na desetine raznih motora i svi lanci su podmazivani sa istim uljem.Nikad im ništa nije falilo niti su se istezali a trajali su daleko preko fabričkog roka.Naravno postoji poseban način kako se pere i kasnije naulji da se ulje nebi razletelo po felni 'Ајд' поучи и нас мало како се то ради, ако није проблем...? 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
srbac 2453 Napisano Jul 9, 2013 Andragog, 5021 postova Lokacija: On off road Motocikl: BMW K25 HONDA PD05 KTM RFS Prijavi odgovor kao problematičan Casopis Motorad ili Motorevija.hr su bas negativno pisali o automatskim podmazivanjem lanca.Mislim da je Yamaha xj 600 u pitanju da su na testu od 50000 km primetili da se skoro duplo brze trose lanac i lancanicu nego sa klasicnim podmazivanjem sprejom. Mislim da je sae 90 zakon !!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
penzioner 127 Napisano Jul 9, 2013 Svrati ponekad, 142 postova Lokacija: Batajnica Motocikl: Kawasaki zrx 1100 Prijavi odgovor kao problematičan Ja podmazujem lanac sa Sae 90 već bukvalno sto godina.Imao sam na desetine raznih motora i svi lanci su podmazivani sa istim uljem.Nikad im ništa nije falilo niti su se istezali a trajali su daleko preko fabričkog roka.Naravno postoji poseban način kako se pere i kasnije naulji da se ulje nebi razletelo po felni 'Ајд' поучи и нас мало како се то ради, ако није проблем...? Prvo dobro obrišite lanac suvom krpom najbolje lanenom ili pamučnom koja će da upije nečitoću.Nakon toga dobro isprati petrolejom koji se nalazi u prskalici tj.posudi za pranje stakla nanosi sa četkom za farbanje nekom manjom odprilike širine 5-6 cm. utrljati po sredini lanca nikako sa strane i to više puta, najbolje pronaći spoj na lancu pa od njega meriti. Ostaviti da se dobro prosuši odprilike oko jedan sat to je dovoljno da petrolej prodre svuda i ocedi prašinu,trunje i ostalo a neošteti sastav lanca i tada ponovo dobro obrisati istom krpom dok na njoj neostaju nikakvi tragovi masnoće.E sad treba pristupiti mazanju sa uljem najbolje SAE 90.zato što je viskoznost odgovarajuće ni pregusta niti preretka a nanosi se tako što se isto pronađe spoj lanca i krene od njega posipati po sredini lanca a jednom rukom okretati točak sve dok se neokrene dva kruga tj. dobro nakapa.Ispod staviti neku krpu jel će ulje kapati da se neisprlja pod .Najzgodnije je pri tom koristiti mazalicu za čišćenje oružja(onu metalnu kanticu) ista ima otvor taman odgovarajući za lanac.Nakon toga sačekati malo da dobro upije oko 15-20 min. okrenuti točak više puta rukom posle toga obrisati lanac krpom ali sa obe bočne strane nikako središnji deo, i vožnja može da počne provereno milion puta. 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GhostMile 4614 Napisano Jul 9, 2013 Lord Sidious Tamni, 4841 postova Prijavi odgovor kao problematičan Voznja moze da pocne do prve kise, a onda nakon 100 km uzeti lanenu krpicu, koja ce da upije necistoce.... 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GhostMile 4614 Napisano Jul 9, 2013 Lord Sidious Tamni, 4841 postova Prijavi odgovor kao problematičan Casopis Motorad ili Motorevija.hr su bas negativno pisali o automatskim podmazivanjem lanca.Mislim da je Yamaha xj 600 u pitanju da su na testu od 50000 km primetili da se skoro duplo brze trose lanac i lancanicu nego sa klasicnim podmazivanjem sprejom. Mislim da je sae 90 zakon !!! Tesko. Prvo, gdje su nasli dobrovoljca da na na xj600 napravi 50.000 km? Drugo, ima automatskih podmazivaca raznih, ali uglavnom je kvalitet u doziranju...znaci los podmazivac podmazuje previse. Trece, da su napisali da su se izmastili, ajd i ajd, ali da se lanac trosi ni manje ni vise nego duplo vise nego podmazan sprejom je nemoguce cak i da se izmisli. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
penzioner 127 Napisano Jul 10, 2013 Svrati ponekad, 142 postova Lokacija: Batajnica Motocikl: Kawasaki zrx 1100 Prijavi odgovor kao problematičan Voznja moze da pocne do prve kise, a onda nakon 100 km uzeti lanenu krpicu, koja ce da upije necistoce.... Slobodno se izjasni šta te zanima i šta misliš da nije uredu sa podmazivanjem uljem.Ne bih da širim priču ali se osećam prozvanim s obzirom da sam mašinski inžinjer na tehnološkom fakultetu znam poprilično o svojstvima ulja i koliko ona mogu pozitivno da utiču na podmazivanje lanca motora a i drugih lanaca.Ako sam pogrešno razumeo onda primi moje izvinjenje.Pozdrav. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sr3ck0 2224 Napisano Jul 10, 2013 Drug član, 2329 postova Lokacija: Wien/Požarevac Motocikl: MZ ETZ 250, Suzuki GS 450L Prijavi odgovor kao problematičan @penzioner Хвала на одговору! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ducatista 223 Napisano Jul 10, 2013 Zainteresovan, 532 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Ducati 748 S Prijavi odgovor kao problematičan Ja lanac podmazujem Motul-ovim spejem i kada se sve uradi kako pise na spreju uopste ne prlja felnu i ne baca nigde. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mohikanac 1209 Napisano Jul 10, 2013 Drug član, 1318 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: Uljara 1127cm i tetejac 600cm Prijavi odgovor kao problematičan Ja lanac podmazujem Motul-ovim spejem i kada se sve uradi kako pise na spreju uopste ne prlja felnu i ne baca nigde. Pa na 120 kmh je svima ok, problem je kad se zategne malo vise,... 220 kmh,... Ja podmazivao svacime i mascu i uljem... nista nije elegantnije od spreja,sve ostalo isprlja felnu i motor vise lici na neki masni traktor... Ja sa motulom vozio i preko 220 i nema nigde nista da baca,normalno po malo sa unutrasnje strane lancobrana... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ducatista 223 Napisano Jul 10, 2013 Zainteresovan, 532 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Ducati 748 S Prijavi odgovor kao problematičan Ja lanac podmazujem Motul-ovim spejem i kada se sve uradi kako pise na spreju uopste ne prlja felnu i ne baca nigde. Pa na 120 kmh je svima ok, problem je kad se zategne malo vise,... 220 kmh,... Eh da mogu da dostignem 120 km/h ( na ravnom ) , ali moj otac takodje koristi ovaj sprej i njemu je felna cista ( on ima jaci motor ). Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GhostMile 4614 Napisano Jul 11, 2013 Lord Sidious Tamni, 4841 postova Prijavi odgovor kao problematičan Voznja moze da pocne do prve kise, a onda nakon 100 km uzeti lanenu krpicu, koja ce da upije necistoce.... Slobodno se izjasni šta te zanima i šta misliš da nije uredu sa podmazivanjem uljem.Ne bih da širim priču ali se osećam prozvanim s obzirom da sam mašinski inžinjer na tehnološkom fakultetu znam poprilično o svojstvima ulja i koliko ona mogu pozitivno da utiču na podmazivanje lanca motora a i drugih lanaca.Ako sam pogrešno razumeo onda primi moje izvinjenje.Pozdrav. Sve je u redu. Ja se malo zezam i malo mi sad bez veze sto nisam uzeo nick u obzir. Stvar je u tome da je taj proces dosta radno intenzivan pa mislim da nece zavrsiti posao npr. nekome ko pravi 200 km dnevno po kisi, jer ce mu se ulje sprati vrlo brzo. Slicno vazi i za sprej, koji ce mozda koji km duze da se drzi jer je ljepljiv, ali kisa boga ne moli....otici ce i on vrlo brzo. A onda sve ponovo. Ili grijesim nesto? Svako se cese gdje ga svrbi. Oni sto voze 100 km godisnje po suncu ne mogu da shvate problem. ps. Motore sa lancima sam i ja na kraju mazao iskljucivo uljem. Prvo cetkicom, a onda automatski. Sprej je za mene neupotrebljiv totalno. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
penzioner 127 Napisano Jul 11, 2013 Svrati ponekad, 142 postova Lokacija: Batajnica Motocikl: Kawasaki zrx 1100 Prijavi odgovor kao problematičan Voznja moze da pocne do prve kise, a onda nakon 100 km uzeti lanenu krpicu, koja ce da upije necistoce.... Slobodno se izjasni šta te zanima i šta misliš da nije uredu sa podmazivanjem uljem.Ne bih da širim priču ali se osećam prozvanim s obzirom da sam mašinski inžinjer na tehnološkom fakultetu znam poprilično o svojstvima ulja i koliko ona mogu pozitivno da utiču na podmazivanje lanca motora a i drugih lanaca.Ako sam pogrešno razumeo onda primi moje izvinjenje.Pozdrav. Sve je u redu. Ja se malo zezam i malo mi sad bez veze sto nisam uzeo nick u obzir. Stvar je u tome da je taj proces dosta radno intenzivan pa mislim da nece zavrsiti posao npr. nekome ko pravi 200 km dnevno po kisi, jer ce mu se ulje sprati vrlo brzo. Slicno vazi i za sprej, koji ce mozda koji km duze da se drzi jer je ljepljiv, ali kisa boga ne moli....otici ce i on vrlo brzo. A onda sve ponovo. Ili grijesim nesto? Svako se cese gdje ga svrbi. Oni sto voze 100 km godisnje po suncu ne mogu da shvate problem. ps. Motore sa lancima sam i ja na kraju mazao iskljucivo uljem. Prvo cetkicom, a onda automatski. Sprej je za mene neupotrebljiv totalno. Ma ne grešiš puno uredu je možda neznaš? Nikakav problem nije ako posle podmazivanja voziš i po jakoj kiši ceo dan ako te baš uhvati kiša. Bitno je da odradiš proceduru kako sam ja naveo, jel ulje se stopi sa gumicama na lancu usled temperature- zagrevanja lanca tako da uvek ostane mala količina ulja koja podmazuje lanac a voda koja je naneta na njega sleti s lanca.Izgleda da je dugo i komplikovano podmazati na način kako sam ja opisao ali nije veruj mi.Naravno nakon jake kiše a čak nemora odmah već posle dva-tri dana (iako nevoziš motor) samo malo nauljiš lanac bez pranja petrolejom, inače petrolej koristim na dva-tri mazanja jel on izdvaja nečistoću tj.granule,prašine metalnih opiljaka sa lanca koji se troši a inače je sam dovoljno mastan da si samo sa njime već obavio podmazivanje. Ima još toga da se ispriča ljudi su odbranili doktorat na ovu temu, ali nebitno je za nas već kako se podmazuje lanac uljem.Koristiti sprej je samo lakše podmazati lanac a skuplje krajnji efekat je isti pa ko šta voli i kako je ko navikao i kako je kome skuplje ili jeftinije a ima i ono četvrto BREND. Pozdrav. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GhostMile 4614 Napisano Jul 11, 2013 Lord Sidious Tamni, 4841 postova Prijavi odgovor kao problematičan ... Ma ne grešiš puno uredu je možda neznaš? Nikakav problem nije ako posle podmazivanja voziš i po jakoj kiši ceo dan ako te baš uhvati kiša. Bitno je da odradiš proceduru kako sam ja naveo, jel ulje se stopi sa gumicama na lancu usled temperature- zagrevanja lanca tako da uvek ostane mala količina ulja koja podmazuje lanac a voda koja je naneta na njega sleti s lanca.Izgleda da je dugo i komplikovano podmazati na način kako sam ja opisao ali nije veruj mi.Naravno nakon jake kiše a čak nemora odmah već posle dva-tri dana (iako nevoziš motor) samo malo nauljiš lanac bez pranja petrolejom, inače petrolej koristim na dva-tri mazanja jel on izdvaja nečistoću tj.granule,prašine metalnih opiljaka sa lanca koji se troši a inače je sam dovoljno mastan da si samo sa njime već obavio podmazivanje. Ima još toga da se ispriča ljudi su odbranili doktorat na ovu temu, ali nebitno je za nas već kako se podmazuje lanac uljem.Koristiti sprej je samo lakše podmazati lanac a skuplje krajnji efekat je isti pa ko šta voli i kako je ko navikao i kako je kome skuplje ili jeftinije a ima i ono četvrto BREND. Pozdrav. Slazem se u svemu navedenom u potpunosti. Ono sto mi izgleda kao neshvaceno, a sto sam htio da kazem ustvari, jeste da nije u pitanju jedan dan, nego svaki dan. Moja situacija je malo extremna (doduse bila, trenutno nije), u kojoj se svaki dan vozi 100 km (cesto po kisi), pa se radi citav dan, pa se vozi opet 100 km nazad. E onda kad se parkiras, zadnje sto ti se radi u tom trenutku je mazanje lanca. Tako se osjecas svih 5 radnih dana, a za vikend opet imas nekog pametnijeg posla i tako... Racunao sam sta mi se vise isplati i ipak izabrao automatsko podmazivanje koje je mozda ispalo i skuplje, ali mozak na pashi uvijek kosta neku kintu. poz Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
hard_rock 7449 Napisano Jul 13, 2013 Ne silazi, 6084 postova Motocikl: GS1250Adv curi ulje na semering Prijavi odgovor kao problematičan Mogu li da cistim lanac sa nitrorazredjivacem? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...