Jump to content

Moto Zajednica

Čišćenje lanca i podmazivanje,dilema

Recommended Posts

• U prolazu, 7 postova

očistio sa petrolejom po preporuci poznatom bajkera koji je u ovome 30 godina,a kaze isto će ti očistiti i neće sj..ati kao i najskuplji sprej,a za ove "pametne"(PO) bolje da ne komentarišem

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3708 postova
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)

Namontirao sam podmazivač (lična konstrukcija) još pre dve godine i nemam problema sa održavanjem lanca.

Kako često vozim po kiši i blatu ipak povremeno dodatno "operem" lanac. Za to koristim naftu i manju četkicu za farbanje. Motor podignem na centralni "štender", mašina radi a menjač je u trećem-četvrtom stepenu prenosa. Četkicom natapam unutrašnju stranu lanca, a centrifugalna sila spira i izbacuje unazad i naftu i prljavštinu.

Pazite: Ne bi valjalo da vam lanac/lančanik zahvati prste. A ako zahvati četkicu pustite je odmah.

• Strucnjak, 1641 postova
  • Motocikl: CRF300L

Ja sam skoro priveo kraju pravljenje svog podmazivaca ali nikako da resim da ga ugradim,. Ima li neko konkretne podatke o trajanju lanca iz licnog iskustva sa i bez podmazivaca na istom motoru?

Ziko, koje ulje sipas? SAE90? Testerol? Neko trece?

Koristim SAE 90. Naštelovao sam otprilike jednu kap u minutu.

Probao sam i Testerol ali nije dobro. Ono je "rastegljivo" i umesto da ga centrifugalna sila sa lančanika razbacuje prema spolja (prema lancu) ono se u obliku nekakvih "konaca" namotava i lepi na osovinu točka i ne podmazuje lanac.

Korisne informacije, hvala

A jel neko od vas izgurao lanac do kraja sa podmazivacem? Bas me interesuje koliko okvirno moze da traje vise/manje nego sa sprejom. Ziko, doktore imate o-ring ili ... ?

Mada, nesto racunam, s obzirom na cenu sprejeva i da mazem na 500km, potrosim vise na sprejeve nego na sam lanac..

Lanac nisam menjao od kada sam kupio motor, tako da ne znam o kojoj se "vrsti" radi. Dakle i on je bio "polovan", ali ne znam koliko je "prešao" ranije. Ja sam odmah ugradio podmazivač i nakon toga prešao blizu trideset hiljada kilometara, a lanac i lančanici su još uvek u dobrom stanju.

• Podržavam 1

• Svrati ponekad, 145 postova
  • Motocikl: FZ 1SA ; FJR 1300SA

.

Skuplji je..... slobodno kupi petrolej skida isto kao benzin a neutralan je prema gumicama u lancu kao i prema gumi uopste

I jos samo da se nadovezem ....od svih cetkica koje sam upotrebljavao NAJBOLJA je ona koju zenskadija (a bogami u skorije vreme i muskadija) koristi za farbanje kose ...jaka ...uska i sa dovoljnom duzinom ...uf.... nesto mi ovde ne stima?

ozbiljno probajte ...nije ni skupa i ima ih u parfimerijama

• Podržavam 1

• U prolazu, 54 postova

Ja sam jednom-dva puta cistio benzinom i stvarno skida ubija, ali mi je lik u Gevari rekao da ne cistim nikako benzinom jer skracuje zivot lancu duplo i da ne valja nego da cistim petrolejom. Za podmazivanje standardno koristim onaj Motul chain lube...

Nestalo spreja, a lanac bi se trebao podmazati. Padne mi na pamet da probam da ga podmazem sa SAE90 rucno - bez podmazivaca. Bez ciscenja lanca (a nije ni bio previse prljav) nanesem spricem ulje po lancu. Presao sam 30-ak km i kada sam prekontrolisao lanac deluje mi onako na oko bolje nego sprejom podmazano. Prasine ima manje nego pre podmazivanja - dosta je spalo. Roleri se okrecu veoma lako dok sa sprejom nije bas svaki hteo lako da se vrti. Lanac je mnogo fleksibilniji i nema kruta mesta.

E sad, samim tim sto nema vise prasine toliko znaci da ulje lako spada sa lanca tj lakse nego sprej. Pretpostavljam da ako se koristi ovo ulje ipak podmazivanje treba da bude cesto ili automatsko.

A sad malo odokativne matematike. Prosecan sprej kosta oko 1000din a sprej za ciscenje oko 800din. Ja zivim u selu te je lanac cesto prasnjav i perem ga i prskam na svakih 500km uredno. Boca za mazanje mi traje manje od 5000km. Za jedan vek lanca (lupam - 25000km) treba mi 5 x 1800 = 9000din za sprejeve. To meni nije zanemarljiva cifra. Sa litrom sae90 moze da se izgura sigurno 5000km ako ne i 10000km sa podmazivacem. Ono kosta 300din. Uz to povremeno ciscenje petrolejom umesto sprejeva i dodjemo do ustede od 8000din ako koristimo SAE90 + petrolej. Na 2 lanca isplati se treci.

E sad, Zika kaze presao 30k km sa podmazivacem i moze jos po njegovoj proceni. Ukoliko se podmazivac sa SAE90 pokaze i bolji po dugovecnost lanca od sprejeva time nam je mozda i usteda dupla.

Cak i da je podmazivanje losije uljem nego sprejom, cini mi se da se isplati. Mozda gresim, ali dacu sansu SAE90.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja