Jump to content

Moto Zajednica

Koji je bolji: KLE 500 ili HTZ 660 tenere

Recommended Posts

• Drug član, 1592 postova
  • Motocikl: Aprilia Pegaso 650 Strada

O KLE 500 je skoro sve receno, al' ajde da sumiram...

ajmo prvo minuse, dakle redom:

- sjediste, usko i neudobno za duze ture, moglo bi da je malo tvrdje i sire.

- nema pokazivac nivoa goriva, kao ni nikakvu lampicu, a uz rezervoar od 15 litara nije nesto sa autonomijom, pa kada se krene na put najbolje svakih 200 km svratit na pumpu.

- prilikom forsirane voznje (ne smijem reci sportcke jer bi zvucalo smjesno) kocnice nisu na nivo. Zasmeta najvise kada se pretice automobil koji je u koloni pa se vracas u svoju traku nekako uvjek mislis da se neces zaustaviti na vrijeme. Ako se ne forsira kocnice OK.

- Pri vecim brzinama (preko 100 - 120 km/h zavisi od guma) javlja se lelujanje citavog motocikla, nista strasno, ali zna biti neprijtano onome ko se prvi put susrece sa tim

a sada na pluseve:

- prije svega cijena, zbog nje se najpre zaborave svi minusi.

- zbog kubikaze spada u nizi razred pri registraciji (499 ccm)

- okretan i ko stvoren za nase izlokane puteve

- izuzetno jednostavan da ga svako imalo veziran u mehaniku moze odrzavati

- provjereno izdrzljiv motocikl

- jeftino odrzavanje

- dobar polozaj na motociklu, da je sjediste drugacije, ne bi bilo potrebe stajati dok se ne stigne na cilj

Eto, moje skromno iskustvo i utisci o Kawaski KLE 500 modelu.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1414 postova

Hvala na doprinosu, Wulfi man :D Stigao mi danas ADSL, pa ce biti puno interesantnih sliiikaaa. Ima li jos ko da da podatke o ova dva motora.

• Svrati ponekad, 308 postova
  • Motocikl: Honda Helix CN250

Imaš ovde jedno lepo, prilično realno predstavljanje KLE 500. Ja sam ga čitao pre no što kupih "mojega mi paripa", i video da nema laži, nema prevare :).

http://www.motopuls.com/index.php?option=content&task=view&id=316&Itemid=44

Ovde imaš predstavljanje Yamahe, koju, BTW, nisam vozio, pa ne mogu ni da dajem komentare. Nadam se da ima ko može o XTZ da da svoj sud.

http://www.motopuls.com/index.php?option=content&task=view&id=106&Itemid=44

• Drug član, 2143 postova

XTZ-660 Tenere vozim vec 5 godina, godiste 2000, meni je vrlo upotrebljiv za po gradu, a i da se mrdnem na neku voznju ili put van grada. Nije extra udoban za neke jako duge voznje. Sto se tice dimenzija, na granici je za upotrebu u gradu, vec XTZ-750 je dosta shiri i nema "Provlacenja" izmedju kolona. Agregat je jednostavan,  pouzdan, i proveren. Hoce da popije malo ulja, pogotovo kod ostrije voznje. Meni troshi oko 450 ml na 1000 km.

Kocnice bi mogle da budu bolje, pogotovo napred gde je samo jedan disk. Na XTZ-750 je dupli.

Potrosnja ? Sa punim tankom preko 300 km na putu i oko 250 km u gradu.`

Motor je lako upravljiv, lepo lezi u krivinama, ali pri vecim brzinama kao i svi jednocilinrashi ima neke"vibracije", malo trese - ali se covek navikne. O off-road mogucnostima mislim da nema potrebe da pishem - yu je zaista superioran.

Sve u svemu - nije loshe ako neko hoce da ima jedan univerzalan motor za sve potrebe grad i po neko krace putovanje.`

• Drug član, 1363 postova
  • Motocikl: Tuareg 660

XTZ-660 Tenere vozim vec 5 godina, godiste 2000, meni je vrlo upotrebljiv za po gradu, a i da se mrdnem na neku voznju ili put van grada. Nije extra udoban za neke jako duge voznje. Sto se tice dimenzija, na granici je za upotrebu u gradu, vec XTZ-750 je dosta shiri i nema "Provlacenja" izmedju kolona. Agregat je jednostavan,  pouzdan, i proveren. Hoce da popije malo ulja, pogotovo kod ostrije voznje. Meni troshi oko 450 ml na 1000 km.

Kocnice bi mogle da budu bolje, pogotovo napred gde je samo jedan disk. Na XTZ-750 je dupli.

Motor je lako upravljiv, lepo lezi u krivinama, ali pri vecim brzinama kao i svi jednocilinrashi ima neke"vibracije", malo trese - ali se covek navikne. O off-road mogucnostima mislim da nema potrebe da pishem - yu je zaista superioran.

Sve u svemu - nije loshe ako neko hoce da ima jedan univerzalan motor za sve potrebe grad i po neko krace putovanje.`

Sve si lijepo rekao, osim ovog boldanog, no možda ja nisam normalan  ;D Da, 660 Tenere je jedan od zadnjih univerzalaca, nešto

poput Africe Twin sa cilindrom manjka ali nešto upravljiviji. Obzirom da sam imao i XTZ 750, odgovorno tvrdim da je 660 bolji u

svemu osim performansama, a kočnice jesu bolje na 750 ali malo... No koliko god da su kočnice tak_tak na 660, za kočnice od

KLEa su nedosanjani san, jer je KLE 500 motor sa uvjerljivo najlošijim kočnicama koji sam ikada probao voziti... KLE 500 je u biti

vrlo solidan motor za malo para, pouzdan, no terenske mogućnosti su loše ( puno lošije od 660 ) prvenstveno zbog lošeg položaja

vozača te nemogućnosti dobre kontrole kada stojiš u vožnji. No KLE ima 500 ccm i manje troškove registracije. Sve skupa mislim

da se vozač treba definirati - ako je samo cesta u pitanju onda je svejedno, ako misliš i neki soft_offroad računaj da KLE nije bash

nešto, možeš svugdje lagano, no kad uhvatiš 80 km/h ili više, to je borba za život ...

Sve si lijepo rekao, osim ovog boldanog, no možda ja nisam normalan  ;D Da, 660 Tenere je jedan od zadnjih univerzalaca, nešto

poput Africe Twin sa cilindrom manjka ali nešto upravljiviji. Obzirom da sam imao i XTZ 750, odgovorno tvrdim da je 660 bolji u

svemu osim performansama, a kočnice jesu bolje na 750 ali malo... No koliko god da su kočnice tak_tak na 660, za kočnice od

KLEa su nedosanjani san, jer je KLE 500 motor sa uvjerljivo najlošijim kočnicama koji sam ikada probao voziti... KLE 500 je u biti

vrlo solidan motor za malo para, pouzdan, no terenske mogućnosti su loše ( puno lošije od 660 ) prvenstveno zbog lošeg položaja

vozača te nemogućnosti dobre kontrole kada stojiš u vožnji. No KLE ima 500 ccm i manje troškove registracije. Sve skupa mislim

da se vozač treba definirati - ako je samo cesta u pitanju onda je svejedno, ako misliš i neki soft_offroad računaj da KLE nije bash

nešto, možeš svugdje lagano, no kad uhvatiš 80 km/h ili više, to je borba za život ...

E dobro je da si se i ti AnteK javio....bas sam voleo da cujem i tvoj komentar i drago mi je da se slazemo skoro u svemu. Ja doduse imam 125 kg i 1,80 m, pa mi je malo neudobno na duze ture. Africa je Africa, nema sta da se kaze, ali kad nema Africe,i ja mislim da je XTZ-660 mnogo upotrebljiviji motor-univerzalac od KLE-500, koga sam vozio jednom kratko, i nisam bio fasciniran uopste. Nekako mi je bio "staklen" u odnosu na XTZ-660 koji je roibustan, snazan i na kraju LEPSE IZGLEDA.

Pozdrav,

Gremlin

Guest gordanmg

sta ja da kazem posto sam ja trgovac.

s te strane pre cu prodati 5 kle nego 1 xtz 660

nek se ne ljute vlasnici xtz-a

Moj drug Bandza iz Sapca(mnogi sa foruma ga poznaju, mali debeli)  ima xtz 660 i nije zadovoljan na potrosnju, malo ga je stiskao kad je isao za Zrenjanin i kukao je da mu je trosio 8,5 litara?

E sad dali je to tacno ili nije nazovite njega.

sta ja da kazem posto sam ja trgovac.

s te strane pre cu prodati 5 kle nego 1 xtz 660

nek se ne ljute vlasnici xtz-a

Zbog čega bi se ljutili ??? Prodaja nema isključive veze sa kvalitetom niti mogućnostima motocikla,

nego u većini slučajeva sa cijenom motocikla i mogućnostima kupca. To što se proda 100 puta više

KLEova nego KTMova ne znači ništa osim da je prvi bitno jeftiniji. A onda probaš skuplji, i onaj prvi

zaboraviš za tren. Tako to ide. Svaka roba ima svog kupca. I kinezi se prodaju masovno. A obično

su smeće gledano sa tehnološki/kvalitativne strane. No zato su jeftini, pa omjer uloženo/dobiveno

opet zadovoljava. Što se tiče potrošnje, kada se gazi 660 potroši 8 litara bez problema ? Kao i KLE,

možda litru manje, no priče o potrošnji 5 litara vrijede za umjerenu vožnju, dok pri 140 km/h sve

pada u vodu. Da svi imamo puno para, malo bi KLEova bilo na cesti  ;D

• Drug član, 1542 postova
  • Motocikl: XLV 1000

KLE ne poznajem, provozao jednom sve zajedno 300m na jednom...

XTZ... hm...  ;D

Svaki put kada ga isteram van puta me oduševi ponašanjem... Jeste on velik i težak, i nije prevashodno off-road motor, ali i te kako se snalazi.

Duži putevi? Nema problema... grejače na kolena, i teraj. Nema oklope koji bi štitili vozača od vetra, ali jbg, ipak to nije full putni motor. Vizir može da se zameni višim, pa onda ni vetar u glavu nije toliki problem. Sedište bi moglo da bude malo bolje, ali nije strašno, mada mi Helena kaže da pozadi jeste.

Vožnja po gradu? Nije mi ništa teže na njemu u odnosu na Kivija koji je drastično manji. Lepo se provlačim i snalazim. Autonomija? Oko 250km gradske i oko 300 na putu... Mada mislim da je neko ovo već napisao.

Ima oko 45 konja, ako se dobro sećam. Priča se da može da juri čitavih 160km/h, ne bih znao da potvrdim iz prve ruke. Jednom sam je poterao na 150, auto put, preticanje. Pa... onako. do 130ak ubrzava fino, posle je navlačenje.

Troši ulje. Jbg. Kočnice bi mogle biti bolje (prednja). Ulje se fakin' nezgodno sipa i meri (otvor je na ramu, ispod upravljača). Svećica? Moraš da rastaviš pola motora da bi došao do nje. Instrument tabla pokrivena metalom (aluminijum?), ume da zaslepi ako je suce pod određenim uglom. Kakva glupost.

Sve u svemu, ne bih je menjao ni za hektar gibanice.

E da... pre nego što se neka pametnica javi sa komentarima, pošto ispade da sam ga nahvalio previše  ;)

Ovo je moje krajnje subjektivno mišljenje o tek drugom motoru kojeg sam imao sreću da posedujem.

Troši ulje. Jbg. Kočnice bi mogle biti bolje (prednja). Ulje se fakin' nezgodno sipa i meri (otvor je na ramu, ispod upravljača). Svećica? Moraš da rastaviš pola motora da bi došao do nje.

Ne moraš apsolutno ništa skidati sa motora da bi promjenio svjećicu. Nešto si pobrkao. Sve što ti treba je ključ

za svjećicu.

• Drug član, 1542 postova
  • Motocikl: XLV 1000

Troši ulje. Jbg. Kočnice bi mogle biti bolje (prednja). Ulje se fakin' nezgodno sipa i meri (otvor je na ramu, ispod upravljača). Svećica? Moraš da rastaviš pola motora da bi došao do nje.

Ne moraš apsolutno ništa skidati sa motora da bi promjenio svjećicu. Nešto si pobrkao. Sve što ti treba je ključ

za svjećicu.

Onda imam neadekvatan ključ, jer ne mogu da ga, da izvinete, zavučem...

[

za svjećicu.

Pa imaš u alatu origigi ključ za svjećicu.

[

za svjećicu.

Pa imaš u alatu origigi ključ za svjećicu.

Ja sam imao originalni alat dok se neko nije setio da mu "Bas takav alat" treba, pa mi odvalio kutiju i pokupio alat koji ne vredi ni 20 eura, ali sadrzi originalan kljuc za svecice - mislim originalne duzine da moze da se koristi bez skidanja rezervoara.

;D ;D ;D

• Drug član, 1414 postova

Ceh, covek hoce temu za teneruxt600, a ne za xtz660! Inace ta plava ima oznaku 3aj, a postoji i u crveno-beloj varijanti ;)

Nadji temu u MOTORI: Upomoooc, hitno, moja buduca yamaha600xt

• Drug član, 1366 postova
  • Motocikl: Orion craus 49

Ma OK. Dobra je i XTZ. Ipak je Yamaha to. ;) Nego nekako sam ostao u Star Wars-u i volim oshtre ivice kod vozila. Zato mi se na prvi pogled i svideo DR big. No kako stoje stvari, ipak je bitnija mahina. ::)

I, po vashim prichama, XTZ 660 ima + od mene. ;D

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja