Jump to content

Moto Zajednica

SPASI BAJKERA – Prolećna kampanja AMS - BJB

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 204 postova
  • Motocikl: Tracer 9

http://www.b92.net/i...6&nav_id=598229

I ja videh veceras, skroz bezvezno predstavljeno ::)

A tek komentari...

Umesto da se razvija partnerski odnos izmedju automobilista, policije i motorista, ovakvim izvestavanjem se samo povecava jaz - kontraproduktivno.

Ja bio i ostavio komentar. Na ovakvoj temi mora da se cuje i nas glas. Ako imate vremena, procesljajte komentare, udarite + ili - gde mislite da treba i recite sta mislite iz naseg ugla... Podrzimo akciju i na ovaj nacin.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 3122 postova
  • Motocikl: Versys 650 Kiklop

Upravo izlupah +/- ....

Nego, meni jedna stvar upada u oči. Provlačenje kroz automobile na semaforu je ovde kategorizovano isto kao i vožnja na zadnjaka recimo.

Zašto?

Ja razumem da su brza vožnja i dizanje na zadnjak i sva ostala ludovanje nebezbedna, al kad se formira kolona na semaforu, i svi stoje u svojoj traci, koga ja ugrožavam? Neko će da menja traku, otvara vrata? 0stabre.gif

Al i to ne uvek. Samo ako ima mesta za proći (široke trake na bulevaru), a kolona 30 automobila, 14h časova, gužva, onda razumem provlačenje, al po svaku cenu na svakom semaforu da budeš prvi umesto npr. 3. po redu, ne vidim zašto bih se mučio 1neznam.gif

I bez zabune, izričit sam protivnik prekoračenja brzina (ja stvarno po gradu vozim ko baba,ne prelazim 50), i propuštam pešake (čak mi je pre koji dan jedan čovek iz kola, u suprotnoj traci pokazao 0takoje.gif kad je video da sam stao na pešačkom da propustim decu, dal se iznenadio ili šta.... 0namigivanje.gif) ali smatram da je provlačenje samo jedno od prednosti motora nad automobilom zbog svoje veličine. Provuku se i ovi u kolima GDE GOD MOGU da ne bi čekali.

Pozdrav.

• Podržavam 4

• nekrunisani kralj moto cigana, 3207 postova
  • Motocikl: 4x4

Prilog objavljen na B-92 može se smatrati jako pozitivan za nas u odnosu ono što je (i kako je) pre pola sata objavijeno u dnevniku RTS-a.

Trudim se uvek da u svojim komentarima budem umeren i da ne vređam, ali ovo je zaista krajnji bezobrazluk.

A komentar koji je dat na kraju (od strane nekog iz policije) kako će ovu rizičnu grupu da uklone sa ulica je zaista van pameti i onaj ko je ovo izjavio morao bi da snosi debele posledice zbog toga. Možda on nije mislio na sve motocikliste, ali je rekao na način kao da je mislio na sve.

prilog na rts sam gledao u trećem dnevniku, bilo je na samom kraju. Ono je užas od izjava ovlašćenih lica, toliki govor mržnje i nalupanih gluposti. A onda isti taj na skupu priča o saradnji i sve uvijeno u ukrasni papir.

• Ponosni BJB Redar, 1217 postova
  • Motocikl: Vespa ET4 150 (16. dvotočkaš)

Nisam vrsni poznavaoc zakona u svetu, ali sam neko vreme proveo u saobracaju u Italiji i Francuskoj pa cu nesto da prokomentarisem iz tog iskustva.

Naime, moj prvi susret sa gradskom voznjaom kola u Milanu je prosao sa opomenom da sam u obavezi da ostavim krajnju levu stranu kolovoza pred semaforom za motocikliste, tj. da omogucim prolaz motociklistima sa leve strane u uslovima gradske voznje. Zatim sam primetio da vecina zutih traka ima horizontalnu signalizaciju kojom se dozvoljava voznja gradskom saobracaju i motociklistima (to u nekim slucajevima podrazumeva i deo predvidjen za saobracaj tramvaja). Slicno je i u Francuskoj, barem u gradovima kroz koje sam ja prolazio.

Medjutim, takozvano "filtriranje" ili voznja u "cik-cak" je zabranjena! Filtriranje se ipak tolerise ali treba napomenuti da je vecina ulica JEDNOSMERNA!

Takva zabrana je u neku ruku logicna s obzirom da je obaveza vozaca drugih prevoznih sredstava da omoguce prolaz motociklistima s leve strane.

Iskustvo sa auto-puta je opet malo drugacije.... Italijani su naizgled vrlo nekorektni prema drugim ucesnicima u saobracaju. Ne retko se desava da se vozi "u branik" u krajnjoj levoj traci, česte su vrlo brze promene traka i skoro da postoji pravilo "ko je brži taj je najjaci"!

Zbog svega toga sam stekao utisak da je ubedljivo NAJVAŽNIJE redovno proveravati retrovizor! I upravo zbog te cinjenice, po pitanju motociklista, situacija je daleko povoljnija nego za druge ucesnike saobracaja. Vozaci, od smartova do kamiona, se redovno sklanjaju motociklistima!

E sad, po pitanju bezbednosti, u poredjenju sa takvim skromnim iskustvom van Srbije, moj zakljucak je da pred odgovorne treba postaviti sledece zahteve:

- zakonom obavezati ucesnike u saobracaju da propustaju motocikliste pred raskrsnicama, kruznim tokovima, vertikalnom signalizacijom i sl. sa svoje leve strane

- najstrozije i najefikasnije kaznjavati prelazak preko pune linije, prolazak na crveno kao i preticanje i obilazenje na pesackim prelazima

- omogućiti prolaz zutim trakama

i mozda jedna od najbitnijih stavki

- umesto raskrsnica sa dvosmernim saobracajem postaviti kruzne tokove

(svesni smo cinjenice da je skretanje levo na ovakvim raskrsnicama pogubno kako po nas tako i po pesake)

Kako, kada i da li ce se ovakvi zahtevi ikada naci na stolu Instituta za saobracaj i slicnih institucija je beskonacna polemika, ali je cinjenica da nas je sve vise i da smo sada vec ozbiljna grupa ucesnika u saobracaju ciji je zakon, ne samo za nas, odavno zastareo... Donete su nove izemene zakona u oblasti obuke vozaca i sistemu kaznjavanja ali je i dalje u pojedinim delovima ZOBS, prakticna primena potpuno besmislena

Sve dok se takve i slicne stvari ne rese, apel je jedini nacin da se skrene paznja na ucestalost saobracajnih nezgoda, a "razumevanje vozaca" velika lutrija! Izmedju ostalog, zbog nedovoljno efikasnog pravnog sistema, bahatost je "zavladala" ulicama i danas je prava sreca ako se sa osmehom provozamo od jedne do druge tacke ulicama gradova Srbije.

Pozdrav

• Podržavam 6

• Bayerische Motoren Werke, 624 postova
  • Motocikl: BMW R1150GS, BMW R1250RT

Nadovezujem se na Mrlovu izjavu:

Čudi me samo što nisu posle te izjave pustili na RTS-u neki film gde bajkeri terorišu narod(npr.Pobesneli Maks 1),znali su oni to,da upotpune ugođaj!

• Podržavam 1

• Kurblaj Khan, 3245 postova
  • Motocikl: motor, da

Kako god okreneš, "zli bajkeri" su tu...... ova borba za parče puta će biti mnogo duža i mnogo intezivnija nego što neki misle.

Moramo biti istrajni u našoj akciji.

• Svrati ponekad, 250 postova
  • Motocikl: Peda TEK 250 Pro 2x

Znam da je (nažalost) u ovakvoj situaciji najbolje rešenje problema bezbednosti motociklista: Čuvaj se, i Bog te čuva! Međutim sve to onda odlazi i zonu sreće i hazarda. Vidim da stručnjaci ukazuju kako je loša i nedovoljna obuka u auto-školama a testovi neodgovarajući. Ali niko od njih ne proziva nadležne za kašnjenje u donošenju pravilnika. ZOBS je donet pre više od dve godine a još se čeka da se neko smiluje i usvoji pravilnik koji bi na svoj način mogao da doprinese većoj bezbednosti dvotočkaša. Prošle godine 14. januara doneta je novina: Samoobuka!!!!!!!!!!!!! od tada više ne traje 15 nego 25 dana i cena sa 7 ipo hiljada skače na oko 12. Osiguravajuće kuće sa zadovoljstvom naplaćuju premiju AO za motore skoro istu kao za automobile, ali se niko od njih nije setio da učini nešto da poveća bezbednost svojih klijenata. Drug Mirko A. je napravio dil sa jednom firmom i vozači su imali šansu da malo vežbaju na poligonu kod Pećinaca. Motociklisti moraju da plate zakup. Gospodo, i Druže... ako su vam puna usta brige za našu bezbednost učinite nešto konkretno što ne mora da vam donese profit a može povećeti bezbednost. Efekti se mogu lako izračunati jer ima onih koji računaju koliko godišnje koštaju štete od SN. Znači, bolji rezultat je čist ćar za državu pa i njih. Predstavnici motociklista treba na svim nastupima da iznose podatke kako i zašto su bajkeri ugroženi kao i predloge da se situacija promeni - na bolje. Ljudi će tada bolje shvatiti problematiku, a i neće nas gledati samo kroz postupke nekih od bajkera. Flajeri su jedan od elemenata kampanje, ali niko se nije zapitao zašto nije urađen i TV spot - a pre oko mesec dana najavljivani su i flajeri i TV pa i radio spot. Ja ću naravno uvek na prvo mesto staviti radio spot (jingle) namenjen vozačima jer dok su za volanom ne mogu gledati TV niti čitati flajer. Naravno, ne umanjujem značaj bilo kojeg elementa kampanje, čak i onog najljudskijeg, neposrednog kontakta i ubeđivanja o značaju bolje koegzistencije svih učesnika u saobraćaju.

• Podržavam 5

• Svrati ponekad, 233 postova
  • Motocikl: Nekad bilo: V-Strom 1000 2014, Fazer 600 S2 '09, V-Strom 650 '05, CBR 600RR '06; Suzuki GS 500F '04, Kymco Agility Sport 50

Bravo Kočo legendo!!! :zdravo:

• Zainteresovan, 823 postova
  • Motocikl: CBF1000FA

Sad udjoh u kucu. Starija cerka u mom odsustvu dobila zadatak i uspesno ga zavrsila - Kocha ulovljen i na TV Kopernikus. Jos malo pa ce da bude upload-ovan.Mislim video, ne Kocha :lol:

Promenio član unas
  • Podržavam 2

• Bona Fides, 1310 postova
  • Motocikl: http://www.motoscout.de

Ne znam kako se vama čini ali iz svog ugla, moram da kažem da mi je jutrošnji razgovor na TV Avali predstavljao pravo zadovoljstvo.

Ne samo zbog nesumnjivog šarma sagovornice već zbog činjenice da je ona tom razgovoru pristupila zaista krajnje spontano, opušteno, bez ikakvih predrasuda a pri tome sa iskrenim interesovanjem za temu-problem.

Kratko rečeno: vrhunski profesionalno sa njene strane. :takoje:

• Podržavam 2

• Drug član, 1542 postova
  • Motocikl: XLV 1000

Posle Alvirovića, čiji novinarski stil bih uporedio sa stilom Olje Bećković, ovo mora da je bilo kao da si otišao na odmor :)

• Podržavam 2

• Vlasnik sajta, 5375 postova
  • Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR

@Dorcolac, ko kaze da nece biti spota? Radi se na tome, ali je spot ocigledno bitno komplikovaniji za realizaciju od stampanih flajera, pa zato i treba vise vremena. :zdravo:

• Bona Fides, 1310 postova
  • Motocikl: http://www.motoscout.de

Posle Alvirovića, čiji novinarski stil bih uporedio sa stilom Olje Bećković, ovo mora da je bilo kao da si otišao na odmor :)

Eto sad je ipak bitno i ko vodi emisiju,... Alvirovic,,, bjak,... a cica sa dekolteom je OK!

Priznajem...

posebno što ne mogu da zamislim Alvirovića da dekolteom :D

• Podržavam 2

• Drug član, 2234 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS ADV 2013

Ma odlicno je uspeo da se koncentrise i pored brdsko-planinskih ometajucih faktora koji su skretali paznju. :zvizduk: Pola vremena je morao da gleda u patos :lol: :lol: :lol:

:care:

• Podržavam 1

• Drug član, 1022 postova
  • Motocikl: BMW R1200RT Honda VFR 800 v-tec MotoGuzzi falkone NSU SuperMAX Tomos T12

Ne znam kako se vama čini ali iz svog ugla, moram da kažem da mi je jutrošnji razgovor na TV Avali predstavljao pravo zadovoljstvo.

Ne samo zbog nesumnjivog šarma sagovornice već zbog činjenice da je ona tom razgovoru pristupila zaista krajnje spontano, opušteno, bez ikakvih predrasuda a pri tome sa iskrenim interesovanjem za temu-problem.

Kratko rečeno: vrhunski profesionalno sa njene strane. :takoje:

Prvi put da vidim prilog na tv-u da novinar-ka prepoznaje nase probleme u svakodnevnom saobracaju. :takoje:

To je pravi profesionalizam kome je verovatno dobrineo Kocin nesumnjiv sarm. ;)

O viditeljkinom sarmu i lepoti suvisno je i komentarisati. :care:

• Svrati ponekad, 250 postova
  • Motocikl: Peda TEK 250 Pro 2x

@Dorcolac, ko kaze da nece biti spota? Radi se na tome, ali je spot ocigledno bitno komplikovaniji za realizaciju od stampanih flajera, pa zato i treba vise vremena. :zdravo:

OK! Ja se samo bojim da spot ne stigne na vreme. A moja sumnja i kritika je uipućena Agenciji za BS - toliki budžet, toliko stručnih i umnih ljudi a nisu stigli da uz flajer na otvaranju sezone naprave i nekoliko spotova (kraći...duži... sa posebnim akcentom na ''ciljanu'' grupu učesnika u saobraćaju...). Svi tvrde da treba delovati na svest vozača - mislim da je još pred kraj zime trebalo početi sa takvim (medijskim) ''dejstvovanjem''. Ne sumljam da će bajkeri punog srca i entuzijazna učiniti nešto., ali mi smeta (po mom skromnom mišljenju) inertnost onih kojima su usta puna bezbednosti motociklista a i posao im je upravo povećanje bezbednosti saobraćaja. Bravo za Koču!!!!:takoje:

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja