burdjan 307 Napisano Januar 20, 2012 Svrati ponekad, 390 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Yamaha TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Pomoc. Zeleo bi da uradim zamenu semeringa i ulja na prednjim vilama na svom motoru a iskustva nemam pa sam zato otvorio temu nadam se na pravom mestu ( urednici ispravite me ako gresim). Ako neko ima iskustva verujem da ste to vi drage kolege, stoga vas molim da to podelite samnom, a verovatno je moguce da nas ima jos takvih koji bi zeleli da nauce i urade tako nesto. Svi saveti video materijali slike su korisni. Hvala Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mrle 8591 Napisano Januar 20, 2012 nekrunisani kralj moto cigana, 3199 postova Lokacija: Banovo brdo, Juzni Beograd... Motocikl: 4x4 Prijavi odgovor kao problematičan DrBane i ja smo krenuli to da radimo na mojoj kawi. Ali kada smo otvorili, videli smo da u vilama ima ulja, ali je bilo veoma čudno, tako da sam samo sipao novo ulje i vratio nazad. Bio sam ubeđen da ulja nema, a u stvari je samo zamena rešila problem. Starog ulja je bilo neznatno manje od količine koja je potrebna. To je jednostavno i relativno brzo. Ali ako skidaš i semeringe, to je mnogo ozbiljnije i komplikovanije. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
burdjan 307 Napisano Januar 20, 2012 Svrati ponekad, 390 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Yamaha TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan meni je propisao semering na levoj viljusci pa sam hteo da ga promenim a kada vec sve to radim valjalo bi na obe a samim tim mi sleduje i menjanje ulja bar mislim da treba tako. A sto se tice ozbiljnosti i komplikovanosti to sam predpostavio da je tako pa sam se zato i obratio za pomoc. Sve u svemu dao si mi deo odgovora za menjazu ulja.Hvala Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Marphi 1138 Napisano Januar 20, 2012 bu!, 609 postova Lokacija: Pa Motocikl: Honda Deauville 650 Prijavi odgovor kao problematičan Svima propadne levi semering 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Marphi 1138 Napisano Januar 20, 2012 bu!, 609 postova Lokacija: Pa Motocikl: Honda Deauville 650 Prijavi odgovor kao problematičan nisam neki majstor,ali sam radio to i uradio evo sta sam ja radio...podignes motor na stender,poskidas maske i onu gde je far(mislim da moras da skines i drzac sata,tu imas mislim ,dva srafa ) skines guvernal,skines tocak kako bi ti vila bila laksa(naravno moras da skines i ona klesta koja drze plocice,znaci skroz da oslobodis vilu,da nista ne bude nakaceno na nju ),odvrnes srafove koji drze stapove(nalaze se na samom vrhu stapova),odvrnes sraf koji ces videti kad skines guvernal ali podmetnes nesto ispod vile da ti ne ljuljne dole,kad odvijes taj sraf,izvuces vilu,normalno,sve sto je zakaceno za vilu,raskacis (drzac kuda prolaze sajle i tako to),kad skines vilu sa motora,otpustis srafove koji pricvrscuju stapove vile za onaj trougao...kad si to uradio(odvojio stapove od vile),na vrhu stapova ima one dodatke da napunis stapove vazduhom(kao sto pumpas gumu na autu..),tu ima kao neki sraf koji se odvrne (pre toga ispustis vazduh iz vila ako ga ima da te ne bi isprskalo ulje kada odvijes te srafove...).kad odvijes te srafove,ispusti ulje iz stapa,(unutra postoje federi koji mogu da budu razlicite duzine,zavisi kolike je "gazda" stavio ,zato pazi da ne izlete pri odvijanju tog srafa pa da dobijes po nosu ,pored tih federa unutra imaju i neke platne i cevcice koje mozes da operes od tog starog ulja... inace,unutra ima jos nekih delova,ali mislim da ce lakse da ti bude da skontas ako pogledas ovu sliku iz manual-a za KLE: ako ti nesto nije jasno sto sam napisao,pitaj... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
burdjan 307 Napisano Januar 20, 2012 Svrati ponekad, 390 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Yamaha TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan hvala mislim da cu slediti tvoja uputstva. kada budem to radio kontaktiracu te ako bude nekih nedoumica Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Marphi 1138 Napisano Januar 20, 2012 bu!, 609 postova Lokacija: Pa Motocikl: Honda Deauville 650 Prijavi odgovor kao problematičan nije toliko komplikovano,samo...polako i smireno.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Marphi 1138 Napisano Januar 21, 2012 bu!, 609 postova Lokacija: Pa Motocikl: Honda Deauville 650 Prijavi odgovor kao problematičan ne znam kako je na gpz-u ali na KLE-u se ulje iz stapa ispusta na srafu (pogledaj sliku koju sam okacio iznad,iz manual-a,stap skroz levo,sraf broj 202),a sipao sam tako sto sam skinuo sraf na vrhu stapa gde se doduvava vazduh u vilu...ali opet kazem,ne znam da li je sve to isto/slicno kao kod kle-a....sto se tice varenja...ne znam sta da ti kazem... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
scuba 15 Napisano Januar 21, 2012 Çelebi, 2415 postova Lokacija: Beograd - Vuk Motocikl: Imam Prijavi odgovor kao problematičan @hard_rock Sve može da se zavari ali!!! Pošto je potrebno da čizma bude idealno okrugla celom dužinom a naročito na vrhu gde seda semering, onda je varenje mačka u džaku. Svaki var, pa i kod najboljeg majstora, mora malo da "povuče".. Neka to bude i desetu milog metra, to je dovoljno da sic za semering ne bude idealno okrugao. Ako još povuče desetu dužinom čizme, dobije se rezultat da je čizma kriva desetu i nije idealno prava celom putanjom štapa. Najbolje je nabaviti novu čizmu ali ako nema, može da se vari pa šta ti bog da. @burdjan Postupi kao što kažu ljudi. Ispusti ulje na šrafu za ispuštanje i kad sve iscuri, zavrni ga. Zatim otpusti samo gornji trougao jer u suprotnom nećeš moći da odviješ šraf na vrhu štapa. Njega pažljivo otpuštaj. Ima nešto duži sitan navoj i kad dođeš do kraja, očekuj da će sam izleteti ako ga pogura opruga. Nije to sila koja će ti otkinuti prste ali može da ti izleti iz ruke i padne u prašinu što ne želimo. Zatim otpusti donje trouglove, izvuci štap i pažljivo ga okreni naopako da poispadaju sitna crevca i opruge. Pamti kako ide da bi posle to vratio istim redosledom. Kad si povadio utrobu, okreni štap naopako i ostavi da se doooooobro iscedi ulje. Zatim sve vrati kako treba i sipaj ulje. Za zamenu semeringa skineš blataricu (guma preko semeringa), vadiš prstenasti osigurač i zatim čupaš sam semering. To je pipavo jer moraš upotrebiti izvesnu silu ali pazi da ni slučajno ne oštetiš površinu štapa. Ako je zagrebeš, ćao. Tu će cureti i nema boga da se dublja ogrebotina dobro ispolira. Znači, radiš ali tako da ne oštetiš površinu štapa. Kad izvučeš semering, natakni nov i pažljivo ga "nakucaj" skroooooz do kraja dokle može da ide. To ćeš znati ako ti se iznad semeringa potpuno ukaže sic za prstenasti osigurač. Vratiš osigurač, natakneš blataricu i gotov poso. Aj pa pažljivo radi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
burdjan 307 Napisano Januar 21, 2012 Svrati ponekad, 390 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Yamaha TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan hvala ljudi, puno ste mi pomogli verovatno cu to od nedelje raditi pa se javljam sa rezultatima,ako ne budem jako nervozan potrudicu se i da slikam ceo postupak pa mozda pomognem jos nekom Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
burdjan 307 Napisano Januar 21, 2012 Svrati ponekad, 390 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Yamaha TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan imam jos jedno pitanje. Koja kolicina ulja ide po stapu Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Marphi 1138 Napisano Januar 22, 2012 bu!, 609 postova Lokacija: Pa Motocikl: Honda Deauville 650 Prijavi odgovor kao problematičan @hard_rock da,izvini,permutovao sam...sraf broj 220 na slici... a sto se tice sipanja,kazem ti..sipao sam tako sto sam skinuo sraf na vrhu stapa gde se doduvava vazduh u vilu i sipao tu... @burdjan nisam siguran ali mislim da sam ja sipao pola litre po stapu,znaci 1L za celu vilu...i dobro ti kaze scuba,samo polako...nemoj nista na silu... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Libero 2157 Napisano Januar 22, 2012 MiNistrY oF SillY WaLkS, 2096 postova Prijavi odgovor kao problematičan Drugari, nemojte se igrati sa "približnim" vrednostima. St. Google kaže: Kle 500 91 to 01 Front fork Air pressure.... It doesnt need any Fork oil............ 10w/20 Oil change....... 440ml Overhaul......... 515ml Oil level with spring out and fully compressed.......177mm Fork spring free length..... 500mm Vrednosti u mililitrima treba shvatiti ozbiljno, tj, sipati tačno određenu količinu ulja, jer se to direktno odražava na rad ogibljenja. Pretpostavljam da Scuba, iz nekog njegovog iskustva, ima šta da kaže? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
scuba 15 Napisano Januar 22, 2012 Çelebi, 2415 postova Lokacija: Beograd - Vuk Motocikl: Imam Prijavi odgovor kao problematičan Nema tu iskustva i pameti. Ako kaže: Fork oil............ 10w/20 Oil change....... 440ml Overhaul......... 515ml Oil level with spring out and fully compressed.......177mm Fork spring free length..... 500mm onda ima da bude toliko i tačka. Nema improvizacije. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
burdjan 307 Napisano Januar 22, 2012 Svrati ponekad, 390 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Yamaha TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan aj sad ljudi molim vas na srpskom posto engleski ne znam,kada iscedim svo ulje kolje je u stapu sipam tacno, koliko? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Libero 2157 Napisano Januar 22, 2012 MiNistrY oF SillY WaLkS, 2096 postova Prijavi odgovor kao problematičan Ako radiš samo promenu ulja - Oil change....... 440ml Ako radiš remont štapova (rasturaš iste) - Overhaul......... 515ml Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
grbava suzana 37 Napisano Januar 25, 2012 Svrati ponekad, 109 postova Prijavi odgovor kao problematičan http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/76483-prednja-viljuska-gsxr-750-94gr7ba/page__p__1225057__fromsearch__1#entry1225057 ETO GA MOJ MINULI RAD DO DUŠE NA SUZANI A NE KAWI I U PITANJU JE USD VILJUŠKA ALI AKO IMA PITANJA TU SAM...I AKO SI SE NAMERAČIO DA IH RADIŠ TJ AKO JE VEĆ PROPIŠAO SEMERING ONDA TO LEPO RASKLOPI,OPERI,ISPOLIRAJ ŠTAPOVE,SPAKUJ SVE PO SPISKU I TO BI TI BILO TO...ODVOJI MALO VREMENA PRE SVEGA PA POGLEDAJ PO NETU BAŠ ZA TVOJU VILJUŠKU ŠTA I KAKO,IMA GOMILA SNIMAKA KOJI ĆE TI "OTVORITI OČI" ZA NEKE BITNE STVARI. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Skyrunner 4973 Napisano Januar 25, 2012 Drug član, 1878 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Skubo, da li je to postupak zamene semeringa na svim vilama, ja hocu da menjam na usd vilama Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
scuba 15 Napisano Januar 25, 2012 Çelebi, 2415 postova Lokacija: Beograd - Vuk Motocikl: Imam Prijavi odgovor kao problematičan Manje više je isti postupak osim što na većini usd vila moraš rasklopiti štap da bi prevukao semering. Malo je komplikovanije ako rasklapaš viljušku. A ne rasturaju se sve isto. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
burdjan 307 Napisano Mart 1, 2012 Svrati ponekad, 390 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Yamaha TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan E pa napokon sam docekao lepo vreme da se malo posvetim klementini i da se urade neke neodlozne stvari pred sezonu a posto su majstori preskupi a i zelim sam nesto da naucim , krenuo sam sa demontazom i zamenom ulja i semeringa. Nekom je to posao od pola sata a meni samo rastavljnje ce trajati dva dana, ali ne zurim se jel ne zelim da napravim neku gresku.Posto nemam centralni stender ili nesto slicno morao sam da improvizujem i da vijam po komsiluku ko sta ima tako da sam se danas posteno napatio sa podizanjem motora od zemlje a moram celog da ga podignem jel u isto vreme skidam tockove i prepakujem nove gume. evo koja slika u rastavnoj fazi a ostatak sutra i narednih dana koliko to vec bude trajalo u zavisnosti od slobodnog vremena. pa mozda ovo sve nekom i pomogane. Hvala na pomoci i savetima nadam se da ce misija uspesno biti obavljena Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Marphi 1138 Napisano Mart 1, 2012 bu!, 609 postova Lokacija: Pa Motocikl: Honda Deauville 650 Prijavi odgovor kao problematičan ja sam stavio neku drvenu stolicicu da sredinom motora lezi na njoj tako da mu je i zadnji tocak u vazduhu,ali sam ga zato vezao za ram i za neku kuku koju imam ubetoniranu u ploci garaze(kako ne bi slucajno pao ).. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
burdjan 307 Napisano Mart 1, 2012 Svrati ponekad, 390 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Yamaha TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan ovaj je stabilan ne mrda nigde. nisam smeo da mu podmetnem samo klupicu na sredinu jel su ipod grane i bojao sam se da ih sa tom tezinom ne prignjecim ili slomim pa sam zato stavio da se manjim delom oslanja na klupicu a ove sam stavio nosace tacno ispod rama Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Guliver 809 Napisano Mart 2, 2012 Zainteresovan, 781 postova Lokacija: Ugljevik; RS; BiH Motocikl: MZ TS250/1, Honda CBF 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Evo jedna ideja za ljude koji nemaju dizalice i sl. za rad oko motora. U nedostatku iste, prolikom skidanja prednjeg točka, iskoristili smo čengele na koje se kačaju svinje prilikom svinjokolja. Motor smo uvezali špan trakama i stvar je funkcionisala. Smiješno ali šljaka. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
burdjan 307 Napisano Mart 2, 2012 Svrati ponekad, 390 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Yamaha TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Pomozite ako je ikako moguce. onaj sraf sto se nalazi sa donje strane stapa inace imbus ne mogu nikako da odvrnem okrece se u mestu Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Marphi 1138 Napisano Mart 2, 2012 bu!, 609 postova Lokacija: Pa Motocikl: Honda Deauville 650 Prijavi odgovor kao problematičan Pomozite ako je ikako moguce. onaj sraf sto se nalazi sa donje strane stapa inace imbus ne mogu nikako da odvrnem okrece se u mestu nema potrebe da ga skidas...bar ga ja nisam skidao... sve moze da se odradi sa gornje strane stapa p.s. za skidanje postoji dodatni alat koji se gurne u stap od gore i onda se on ne vrti,ali kazem ti,ja ga nisam skidao (probao jesam,ali ga nisam skinuo) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...