Jump to content

Moto Zajednica

Amerika i Kanada u tri nedelje (English)

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 190 postova
  • Motocikl: 2002 Suzuki GSF1200S Bandit, 2005 Yamaha Majesty 400

Letos su se zvezde slozile da mi omoguce prvo zaista dugo putovanje motorciklom. Tri nedelje od Toronta do zapadne obale kontinenta i natrag, sa dosta skretanja i meandriranja usput. Da ne bih zaboravio gde sam sve bio i sta sam doziveo, usput sam slao kratke poruke i po neku fotku na blog. Na povratku sam slozio sve u detaljan putopis sa mnogo vise slika i postavio ga na lokalni board, GTAmotorcycle.com. Skraceni put do putopisa :) je na (http://www.gtamotorcycle.com/vbforum/showthread.php?141908), a kompletan foto album na https://picasaweb.google.com/1004244...ndBackJuly2011. Originalni blog je na http://farMotion.com, za one koje zanima kako sam pisao "u letu".

Pitanja i komentari su naravno dobrodosli i trudicu se da odgovorim sto detaljnije.

Dve slicice, tek toliko da vas zainteresuju da kliknete na gornji link :).

Badwater, Dolina Smrti. Najtioplije, najsuvlje i najnize mesto na zapadnoj hemisferi:

IMG_7388.JPG

Badlands Nacionalni Park, Juzna Dakota:

DSC01335.JPG

• Podržavam 6

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Hvala na utiscima. Iako bih pisao putopise i da ih niko drugi ne cita, vrlo mi je drago kad se ljudima dopadnu. To mi je podstrek da sledeci put pisem/fotografisem jos vise i bolje.

Kad smo kod sledeceg putopisa, bice jedan vrlo uskoro - u mnogome drugaciji i nadam se podjednako zanimljiv.

Hvala, hvala. Znam da ima i pitanja, ne ustrucavajte se.

Sto sam stariji sve mi je jasnije da su propustene prilike mnogo gore nego pogresni koraci.

• Teoreticar ..., 12115 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Bilo bi daleko lepse da si iskopirao tekst, ulinkovao slike i postavio ovde, na srpskom. Zima je, vremena ima, svima nama je zadovoljstvo da u ove hladne dane procitamo dobar putopis. A i ti bi na taj nacin sve opet proziveo.

Iskreno, meni kao uredniku nije ni malo drago da se otvori tema, postavi link u poruku i kaze to vam je putopis.

• Svrati ponekad, 400 postova
  • Motocikl: Moto Guzzi Norge 1200 GT 8V, V 65 Florida, Malaguti Madison 3 250 ie Carbon Black Edition

Putopis i fotografije su prosto Fenomenalne..

Moj veliki naklon :care:

PS:

Hrabro si snimio tamo kod 170 i nešto km/h :lud:

Pozdrav u Canadu iz dežele

• Ol' dirty bastard, 638 postova
  • Motocikl: Yamaha

Lalajko je u pravu,sta bi bilo da si prvo napisao ovde pa das njima "tamo" copy/paste na srpskom? Da li bi neko pogledao?

Razumem Engleski i vise nego dovoljno da procitam tamo,ali.....

Aj' potrudi se pa nam to sve ove lepo prevedi,postavi....znam da treba par sati,ne moras sve odjednom. :zvizduk:

• Enduraš, 6399 postova
  • Motocikl: CRF300L

Da li ste vozili po ogranicenju brzine i koliko puta vas je zaustavila policija ?  I sta je to cooling vest, kapiram da je nesto za rashladjivanje, ali ne znam sta.

Bilo bi daleko lepse da si iskopirao tekst, ulinkovao slike i postavio ovde, na srpskom. Zima je, vremena ima, svima nama je zadovoljstvo da u ove hladne dane procitamo dobar putopis. A i ti bi na taj nacin sve opet proziveo.

Slazem se da bi bilo lepse, ali vremena nema. Valja traziti posao (mora od necega i da se zivi i zaradi za putovanja) a i spremati Suzy B za nove avanture. Ja sam taj putopis pisao dve nedelje, po nekoliko sati dnevno - prevodjenje i prenosenje ovde bi trajalo isto toliko, ako ne i duze. Eventualno bih mogao da prekopiram postove ovde, mada bi i to trazilo vise vremena nego sto ga trenutno imam.

Iskreno, meni kao uredniku nije ni malo drago da se otvori tema, postavi link u poruku i kaze to vam je putopis.

Razumem i necu biti uvredjen ako moderatori/administratori odluce da obrisu, premeste ili zatvore temu. Ja cinim sto mogu da doprinesem kvalitetu ovog foruma, a ako moj prilog nije prihvacen usmericu svoju energiju tamo gde ce biti. I onako razmisljam da pocnem da zaradjujem pisuci putopise :)

Putopis i fotografije su prosto Fenomenalne..

Moj veliki naklon :care:

Hvala od srca. Moj ego je upravo porastao za jos jedan santimetar :)

Hrabro si snimio tamo kod 170 i nešto km/h :lud:

Ako mislis na video, to je verovatno snimio Jesse (digitalni brzinomer). Njegovom Banditu 650 je to otprilike maksimalna brzina. Ja sam vozio dosta brze na kratko (i preko 200), ali nam je obojici komforna brzina za krstarenje bila oko 160, naravno u adekvatnim uslovima (dobar asfalt, malo saobracaja, van autoputa). Pri toj brzini je njegov motor trosio dosta vise od mog tako da je jednom ostao bez benzina u sred prerije. Manja masina mora vise da radi da bi odrzavala brzinu.

Lalajko je u pravu,sta bi bilo da si prvo napisao ovde pa das njima "tamo" copy/paste na srpskom? Da li bi neko pogledao?

Bi, itekako. Nema nacije koja u Kanadi nije zastupljena a Toronto je prevashodno doseljenicki grad (ima vise doseljenika nego rodjenih kanadjana). Ne samo da bi bilo dosta publike za temu na Srpsko-Hrvatskom nego se niko ne bi usudio da prigovori cak i ako mu smeta (ovde se rasna, eticka i ostale diskriminacije vrlo ozbiljno shvataju i kaznjavaju).

Da li ste vozili po ogranicenju brzine i koliko puta vas je zaustavila policija ?

Ogranicenja brzine smo uglavnom shvatali kao sugestiju :), narocito na regionalnim i magistralnim putevima van Interstate autoputeva. kako smo se kretali prema zapadu ogranicenja su postajala sve realnija (i do 75mph na nekim regionalnim putevima), tako da je bilo slucajeva gde nisam ni pomisljao da vozim mnogo brze. Neke savezne drzave i nemaju ogranicenja izvan naseljenih mesta, a mnoge jednostavno nemaju dovoljno para/policije da jure one koji ih prekoracuju. Ovaj kontinent je vrlo retko naseljen i policija je uglavnom koncentrisana na prometne autoputeve i naseljena mesta. Cim izadjes u preriju ili pustinju nema nikog - ko bi bio lud da sedi u sred nedodjije na 40 stepeni u hladu ne bi li uhvatio jednog ili dva prekrsitelja dnevno?

Elem, niko nas nije zaustavio, mada smo prosli pored bar pet policijskih kruzera brzinama za koje bi nam u Ontariju na licu mesta oduzeli i motorcikle i dozvole, a onda nam polako drali kozu s' ledja paprenim globama i neverovatno skupim osiguranjem u narednih tri do pet godina. U Taos-u (New Mexico) mi se cak desilo da mi policajac prijateljski mahne dok sam bio zaustavljen na apsolutno nedozvoljenom mestu. Valjda je video moju kanadsku registraciju...

Na Anglo-Saksonskom delu ovog kontinenta izgled je vrlo bitna stvar i moja teorija je da me ne zaustavljaju izmedju ostalog i zbog toga sto izgledam kao ozbiljan turer, a ne napaljeni klinac. Kad vide zuto-zelenu kacigu, kofere i relativno uspravnu poziciju sedenja, to se automatski prevodi u "zreo, odrastao vozac i gradjanin koji postuje zakon". Imao sam prilike da vidim kako se ton i pristup policajca osetno promeni na bolje kad ugleda moj repni kofer (ili, kako ga moj drug Liam zove, "rostilj").

Dakle, vozio sam uglavnom kako mi je prijalo, a cesto mi je prijalo mnogo brze nego sto je bilo formalno ogranicenje. Na autoputu 130-150, van autoputa koliko mi se hoce. Maksimalna brzina mog muski natovarenog Bandita je oko 210 - brze od toga postaje neprijatno zbog dizanja prednjeg kraja i ljuljanja u upravljacu. To sam probao samo jednom, tek da vidim gde je granica. U dobrim uslovima i kad sam bio odmoran i raspolozen drzao sam ga satima na 160-180 bez ikakvih problema.

Ovo je naravno moje individualno iskustvo. Skoro sam citao putopis jednog decka koji se sa slicnog puta vratio sa sest prekrsaja i par hiljada dolara globe. No, on ima 25 godina i vozi 600cc supersport. To izgleda brzo i kad stoji :).

• Podržavam 1

• Teoreticar ..., 12115 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Necemo nista brisati ili spajati, daleko bilo. Ja zelim samo da podignem vrednost ovog foruma, a putopisi su nesto sto ga izdvajaju od ostalih. Tvoji putopisi bi u BJB kolekciji bili dragi kamen i ja se iskreno nadam da ces mozda naci vremena da ih postavis ovde. Ipak ih ne pises od nule - koncepciju i tekst imas, samo treba da se prevede na nas jezik i u istom rasporedu sa slikama postavi ovde.

• Zainteresovan, 898 postova
  • Motocikl: Honda forza 250

Ja predlazem da lalajko prevede putopis na srpski i postavi na forum.Ide zima,sat,dva svakog dana uz toplu kaficu... :moto3:

I mislim da autor ne bi imao nista protiv,i ovako je i previse uradio i hvala mu na tome :care:

• Podržavam 4

Necemo nista brisati ili spajati, daleko bilo. Ja zelim samo da podignem vrednost ovog foruma, a putopisi su nesto sto ga izdvajaju od ostalih.

Nema problema. Cilj i zelje su nam iste pa cemo raditi u tom smeru. I ja bih voleo da imam vremena da sve prepisem pa cu se potruditi da uradim makar nesto. Mozda da jednom napisem putopis prvo ovde na maternjem jeziku...

Ja predlazem da lalajko prevede putopis na srpski i postavi na forum.

Salu na stranu, ako neko ima volje i vremena ja zaista necu imati nista protiv. Kad se sve sabere i oduzme ja ipak nisam profesionalni prevodilac.

Long may you ride!

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja